Зварю тобі БОРЩИКУ!

Тема у розділі 'На кухні', створена користувачем Liliyah Romanova, 20 Жовтень 2009.

1. Finya

Finya if you don't get enough I'll make it double

Відповідь: Зварю тобі БОРЩИКУ!

Борщ - моя "коронна" страва) Варю його зовсім не так, як моя мама) в неї все має бути, як я кажу, напівсирим))) Ще й томатну пасту додає)) А я роблю так, як варила моя подруга. А її навчила мама, яка в свій час була шеф-кухарем. Я трохи модифікувала рецепт під себе - хоча, за давністю років, вже не пам"ятаю, як саме)
    Отже, спочатку кидаю порізаний на 4 частини буряк в киплячу воду. Туди ж цибулю, петрушку або селеру. Потім картоплю з капустою - а буряк виймаю і тру на тертці. Тушкую його трохи на пательні, в кінці додаю ложку оцту (або лимонного соку) - щоб колір відновився. Моркву тру, також тушкую перед тим, як покласти в каструлю. Все. Спеції, зверху зеленню притрусити..
    Ніколи не варю перших страв з м"ясом) В сезон можу докинути болгарський перець)

---------- Додано в 22:42 ---------- Попередній допис був написаний в 22:38 ----------

Забула) ще іноді чорнослив додаю. Або без капусти роблю. Якщо чесно, не люблю її..

2. AilataN

AilataN жива

Борщ завжди готую з попередньо вiдвареного бурячка. Тiльки його зовсiм не треба варити два рази, як писали вище, а виключити плиту i тоді додати в каструльку тертий\різаний буряк i дати трохи настоятись. Колір чудовий, головне не кип'ятити десять разів коли підігріваєте.
    Пасту і оцет не даю, замість оцту- лимон або яблучко антонівку зелену. Коли бурячок молоденький натираю на терку і, так само після виключення , даю в борщ, ніхто й не здогадується, що він сирий. Так само додавати й часничок ,зелень, тільки коли борщ вже не кипить . Вітамінів більше зберігається, і запах кращий, не виварений.
    Люблю придуманий мною борщик "три капусти", замість звичайної даю цвітну, брокколі і брюсельську, виходить дуже оригінально і смачно.

3. lawyer

lawyer Member

моя мама варить польський борщ. а от я більше люблю український, але ніколи його не варила. і вчора, нарешті, була моя перша кулінарна спроба по приготуванню справжнього українського червоного борщику. я така щаслива - мені він вдався! один запах тільки чого вартий! якшо коротко, то рецепт такий: варила бульйон, потім закидала картопельку, далі капусту, потім тушила буряк і кидала його в баняк, далі обсмажувала моркву та цибульку і також вкидала у баняк, заправляла сметанкою з часником. найбільшою похвалою є те, що коханий їв борщик вчора, а сьогодні знову на сніданок(!) попросив:)

4. Taranetska

Taranetska New Member

Підкажіть, будь ласка, рецептик смачного польського боршику недосвідченому новичку :girl_flag_of_truce::girl_flag_of_truce:

5. flame

flame невгамовний експериментатор

О, Терезка підказала. Думаю зараз реанімуємо тему. :girl_wink:
    Десь вже 2 роки буряк на борщ запікаю в духовці. Має зовсім інший смак ніж варений і тушкований. Ну і колір - мммммм.:girl_tender: Потім тільки потерла на терці і 2 хвилини дала прокипіти.

• Погоджуюся Погоджуюся x 1
  6. Нюта

Нюта Well-Known Member

На польський борщ я квашу бурячок, а готую його тільки на Різдво

7. Divchyna vesna

Divchyna vesna Юна фіялка

Борщ - то моє все!
    Я, буряк, якщо вже старий, попередньо відварюю і тру на грубій терці. Молодий просто натираю і трішки підтушую з оцтом.
    Варю на реберцях свинних, але не масних. Бульйон закипів, знімаю шумовиння і кидаю дрібно нарізану цибулю та сіль. Потім додаю картоплю і молоду шпарагівку (якщо є). Стручки шпарагівки розрізаю навпіл впоперек. Поті підсмажую моркву з томатною пастою. То все докупи. В кінці - буряк і болгарський перець. Закипіло, вимикаю вогонь і швиденько видушую часник, додаю зелень, лавровий листок і майоранек. Закрила кришкою і ждю...
    Певно завтра буде борщ...

8. Vероніка

Vероніка Never give up

Вже неодноразово читаю про сіль на початку приготування. Але ж то неправильно, сіль і спеції потрібно додавати наприкінці.
    А бабця з Карпат додає підсмажене борошно, але певно у Львові це не поширено.

9. Divchyna vesna

Сіль даю на початку приготування, щоб і м'яско, і картопелька, та й взагалі всі інгрідієнти були підсолені. Мені не нра, коли юшка солена, а овочі без смаку. І та, закидайте мене тапками, я люблю солене. Певно, і вмру від того :girl_crazy:
    От зі спеціями в мене все по правилах. Закипіло, вимкнула вогонь і тоді вже спеції.

10. flame

свекруха таке дає до польського питного борщу, щоб був, типу, густіший. Але вона з Яворівського р-ну.

11. Kvitneva

Kvitneva Well-Known Member

моя покійна бабця теж давала підсмажене борошно, але вона була не з Карпат)), а зі сходу України.

12. Vероніка

Vероніка Never give up

Погуглила, то дійсно додавання борошна притаманне борщу по-польски. Також зустрічається в рецептах старовинної галицької кухні.

13. flame

сама так навчилася робити з питним. Добрий, чесно.

14. AilataN

AilataN жива

Моя бабця ( Франківська область, коріння з Гуцуляндії))) називала " забілений борщ".

15. Divchyna vesna

Я таке дєло додаю до грибної зупки, зупки картопляної з часником, до чанахів. Але то має значення, як те борошно смажити, щоб потім кавалків вареного тіста не було. ТО, принаймні, так моя мама каже. Я їй постійно передзвонюю, коли треба підсмажку з борошна зробити. Бо якщо смажити борошно на сухій пательні, то одне дєло. А як на на олії, то зовсім інше.
    Моя мама ту піджарку борошняну розводить водичкою. Тільки як, не помню girl_crazy: Чи то на сухо і теплою водичкою, чи то на жирі (будь якому) і зимною. А мо, навпаки. Ну нічьо, завтра буду дзвонити, то ся спитаю.

---------- Додано в 00:35 ---------- Попередній допис був написаний в 00:32 ----------

Моєї коліжанки бабця польським борщиком називає борщ з товченою картоплею. Направду, то є смачно. Я інколи так роблю. Варю картоплю довго, а потім в тім же бульйоні товчу товкачиком, як на пюре.

16. AilataN

AilataN жива

От шо я не понімаю : то це томат пасту і болгарський перець у борщі. Хоча перець то ще так-сяк, але пасту..? І оцет до неї в компанію- не розумію.

17. flame

моя з місцевих :girl_smile: так казала на підбитий сметаною. І на всі зупи теж. Все, де побувала в кінці готування сметана, називалися забіленими.

---------- Додано в 00:41 ---------- Попередній допис був написаний в 00:38 ----------

польський - то питний, нє? Картопля товчена теж додає густоти, тому можливо, залежно від регіону, варіація цілком допустима.

18. Divchyna vesna

Паясняю :girl_yes2: То є рецепта для лінивих. Ібо по ідєї: вмєсто пасти памідори (але я задовбусь їх терти-перетирати), воцет -для коліра (ібо лимони мені не такі вострі, а лимонна кислота - то мерлому припарка). А болгарський перець - то так собі
    І чьо?:girl_yes:

19. AilataN

AilataN жива

недавно вступила в бесіду ( не дуже інтелігентну) на одному форумі де купа росіянок, з приводу українського борщу:girl_crazy: Одна ісконно-скрєпна писала, що секрет кольору "настоящєва украінскава "борщу це - харошая таматная паста((. оце мене порвало..

20. NataliaFed

NataliaFed Active Посиденька з баяном

Вав, яка тема:)
    І у вобласти навіть є люди, котрі такий борщ варганять.
    Я варю борщі різні, коли який настрій маю але, якщо хочу підкислений, то даю помідори або лимон але не оцет.
    Я смажу борошно, даю щоб вистигло і розбиваю з холодною водою, можна і гаряче але тоді інтенсивніше розбивати треба:)

---------- Додано в 00:51 ---------- Попередній допис був написаний в 00:49 ----------

А є такі готовенькі, відкрила баньочку і шур в борщик)