Заробіток ціною роз'єднаних сімей

Тема у розділі 'Ти + Він', створена користувачем Hruska, 2 Вересень 2009.

?

ви готові свою дитину покинути на довгі роки заради заробітку грошей?

1. так, тільки так я зможу забезпечити їм гідне майбутнє

1,8%
  2. так, якщо на це буде крайня необхідність

13,2%
  3. ні, буття з дитиною для мене важливіше за гроші

66,8%
  4. ні, боюся, що за кордоном мене обдурять

0,9%
  5. навіть не уявляю, що би зробила

17,4%
  1. Bogdanka

Bogdanka Well-Known Member

Відповідь: Заробіток ціною роз'єднаних сімей

погоджуюсь з кіткою, товкти воду в ступі... отак та дискусія називається.
    Шкодую, що сюди написала (в цю гілку), вперше на ДП реально шкодую за витрачений на перечитування дописів час.
    Гріш ціна все таки такій СІМ'Ї, де через матеріальне покращення "якихось потреб" цієї сім'ї, "сім'я стає роз'єднаною"...
    А те, що людина прагне жити краще, інакше чи просто жити добре, і, коли вона при своєму розумі, має силу, вміння, бажання, волю, ЗНАХОДИТЬ МОЖЛИВІСТЬ і це не шкодить нікому довколо (мені жаль, що у Ліони в прикладах тільки погані "заробітчанські" випадки), то це навряд чи є ЗЛОМ, ГРІХОМ етс.
    І все-таки, Ліоно, не маєте Ви права засуджувати будь-кого, бо це в праві тільки Господь Бог...

• Подобається Подобається x 6
  2. kitka

kitka Well-Known Member

То Ви, Богданко, з моїм чоловіком погоджуєтеся:xaxa:, бо то він сказав.
    Я не шкодую за час, мені було цікаво почути думки, хоча хороших дописів і по темі менше половини, на жаль.

• Подобається Подобається x 3
  3. Consuelo

Consuelo Well-Known Member

ой, Ви прям вирвали з язика цю фразу!
    От спостерігаю за людьми, і дійшла висновку - коли є гроші, нещасливі, коли нема - теж нещасливі. Їхати за кордон коли нема сімї - одна справа, коли просто нема за що купити хліба, чи пролікуватись, чи на навчання - інша, і абсолютна інша справа - коли їдуть шукати "чогось кращого чи іншого" - в цьому випадку у сім'ї вже щось не так. Скільки тих грошей треба? їсти, одягатись, вивчитись, світ побачити - все. Якщо люди на це мають можливість, а їдуть, бо хочуть більше - тоді справді любові вже нема. Може не зовсім згідна, що "с милим рай в шалаше", та все ж, щось в цьому є. А тут останні сторінки дописів змішали горох з капустою. Є "їхати, бо треба", є "їхати, бо хочу".

• Подобається Подобається x 2
  4. Liona

Liona Well-Known Member

:) Ви нічого не плутаєте? Бог судить, а не засуджує :) А я маю право засуджувати. Так само як і будь-хто може засуджувати МОЇ слова чи дії. Це, знаєте, як мати уявлення про погане і добре. Якщо для мене щось ПОГАНЕ - я це засуджую. Якщо добре - підтримую. Логічно?
    Хіба я десь писала, що прагнення до кращого - гріх чи ЗЛО? [​IMG] Я тільки за те, щоб це не шкодило дитині.

АПД.
    І ще. Можливо мої слова вам видаються надто категоричними - звиняйте. Просто маю поруч зі собою приклад такого заробітчанства, який закінчився надто трагічно для близької мені людини. Надто.

Останнє редагування: 5 Вересень 2009
    • Подобається Подобається x 8
  5. ksjy

ksjy Well-Known Member

ця тема, наразі, не про це! і взагалі до чого таке порівняння???
    маю великий сумнів!!! соррі за офтоп!!!(так краще?)

Останнє редагування: 5 Вересень 2009
  6. Liona

Liona Well-Known Member

нє,мені то подобається ))))))) Тема, з обговорення заробітчан та їх сім"ї, плавно з"їхала на обговорення моєї персони та моїх прав ))))) Краще по темі висловлюйтеся, за офтопи тут карають ))))

• Подобається Подобається x 1
  7. Bogdanka

а я маю декілька прикладів (точніше 3), які закінчились добре.
    В даній темі "захисники покинутих дітей" мають на увазі чомусь, що мами залишають маленьких дітей, таких прикладів я не знаю, а про сімю з трьома дітьми, випадок про який я згадувала вище - то там найменшій дівчині було вже майже 14, середній 15,5 і старшій 18, такщо в принципі покинутими вони не були я б сказала... Взагалі-то в більшості випадків, принаймні мені відомих, діти в таких сім'ях, де присутнє "заробітчанство", є старшими ніж 10 років.

А от цікаво інакше, як Ви відноситесь до того, що комусь з членів сім'ї приходиться працювати в іншому місті... "Воскрєсні папи і мами" це як - добре/погано? Бо це теж заробіток якоюсь ціною.... Отаких прикладів знаю два: один позитивний, один негативний, але ж ринок праці не є легким... чи хтось буде своєму чоловікові/собі рекомендувати не йти працювати в офіс іншого міста наприклад, коли йдеться про велику компанію на пристойну посаду, а розвантажувати вагони в ріднім місті? А переїздити не завжди є можливість усій сім'ї, адже це і Ваше місце праці потребуватиме зміни (і не відомо чи вона буде можливою) а ще садки, школи і взагалі... якщо Київ наприклад, то не відомо чи на такий переїзд вистачатиме грошей взагалі для сім'ї... це ж тоді теж треба кидати роботу взагалі чи як по-Вашому?

Маю власну думку, що не має! універсальних рецептів для існування сімейного благополуччя. І те, що для однієї сім'ї може здаватись неприпустимим/важким/жахливим і призводити до розколу, для іншої є абсолютно нормальним і адекватним явищем. І категорично сказати, що кожна жінка-заробітчанка/мужчина-заробітчанин це монстри, котрі покидають на призволяще сім'ї і розвалюють їх - то це велика НЕПРАВДА.

• Подобається Подобається x 7
  8. Ірена

Ірена Well-Known Member

маю ще один приклад вдалий: лежала в лікарні з молодою жіночкою, мама якої виїхала на заробітки, коли та вчилася в школі в старших класах, а братові було 7 чи 8 років. зараз вона закінчує вчитися на стоматолога, брат теж медик-першокурсник. господарна така дівчина, з чоловіком в неї не дуже (а вже чекає дитинку), а от батьківську сім"ю дуже добре підтримує і це відчувається. планують з братом відкривати сімейну стоматологію, допомагати батькам... тато щодня до неї приходив, розповідав про свої плани на сьогодні, мама щодня телефонувала... може і є в цій сім"ї підводні камені (а де їх нема?), але діти не стали гулящими, наркоманами і т.д., навпаки, вони почуваються ДУЖЕ відповідальними за зароблені мамою гроші.

• Подобається Подобається x 17
  9. Liona

Liona Well-Known Member

Я ще трохи повиступаю, можна? )))
    Богданко, щодо заробітчан, які виіздть за кордон, маючи вже дітей-підлітків, то тут справді все неоднозначно. То треба по дитині дивитися, бо в цьому перехідному віці є як абсолютно безпроблемні діти, так і ті, яких залишати одних було б злочином... Так що таки погоджуся з вами :)
    Щодо "недільних" татів. Хоч як би ви не говорили, що не можна бути категоричною, все одно - категорично проти. Кажу це тому, що виросла в сім"ї військового, де місце проживання мінялося раз в кілька років :girl_crazy: Я ще розумію, коли залишають сім"ю в іншому місці на місяць-два, аби самому більш-менш влаштуватися і знайти житло. Більший термін перебування вдалині від сім"ї вважаю неприпустимим - люди відвикають один від одного, навіть якщо бачаться раз в тиждень-два. І знову-таки кажу це з власного досвіду, бо така ситуація зараз відбувається в сім"ї брата: в сім"ї проводить 2-3 дня на місяць, і то це максимум. Не буду вдаватися в подробиці, але скажу одне - від сім"ї там майже нічого не залишилося... тільки чисто ноиінально :sad: Ні, вони, звичайно люблюять і поважають один одного, все роблять для дітей і т.д.... але... вони просто розівчилися жити під одним дахом, розівчилися почувати себе подружжям... І знову-таки, таких прикладів бачу багато, коли чоловік їде в інше місце на роботу, а жінка залишається вдома. І у всіх (!) випадках все закінчувалося погано - в кращому випадку подружжя довго викарабкувалося з проблем разом із сімейним психологом, в гіршому - розлучалися :sad:

• Подобається Подобається x 6
  10. kryvulia

kryvulia Well-Known Member

Звичайно, сказати про всі випадки однозначно неможливо - комусь з сім'ї добре, комусь погано. Та дивитись на тих діток, чиї батьки, а особливо, мами виїхали, дуже важко. Я знаю одну дівчинку, мама з татом якої виїхали, пізніше там розвелися, бабуся теж за кордоном, а дівчинка залишилась тут з дідом. Перехідний вік, важкий період, дитина запустила навчання, почала прогулювати школу... Одне в тій історії добре: мама за декілька років все ж забрала дитину до себе.
    Інша знайома зараз за кордоном, в неї дорослі діти в Україні, яких вона вивчила. Але, коли приїздить у відпустку додому, то не відчуває свою квартиру своєю, бо змінилося все. Так от, вона розповіла мені таке:
    Коли повертатись з заробітків:
    - Через рік-нема чого,
    - через два - нема до кого,
    - через три - нема кому.
    Так говорять ті, хто там заробляє.

• Подобається Подобається x 10
  11. Яруська

Яруська Well-Known Member

Не вірю!!!
    Якщо за такий термін нічого не залишилось, то значить нічого доброго і не було.
    Маю приклад коли нічого не губиться, а навпаки...

• Подобається Подобається x 2
  12. Liona

Liona Well-Known Member

можете не вірити :confused: Але факт залишається фактом - була міцна любляча сім"я із двома дітками, а стало... ех.. що там говорити... :sad:
    Взагалі, про що тут можна сперечатися? Невже хтось справді думає, що сім"я на відстані - нормальне явище? :umbrage:

а це як? жили разом - було погано, а як стали на відстані жити - то все налагодилоь і стали жити довго і щасливо?

13. Яруська

А це так, що мій чоловік вже півтора року працює в Києві, а ми тут. Приїджає щотижня чи раз в два тижні.
    І навпаки це вносить свіжість в стосунки, нема засмоктування "битовухою" і кожен приїзд це свято.
    Переїхати всім туди занадто важко з побутового погляду, хіба все повністю підготує, що в умовах кризи нелегко...

Значить це було тільки враження, що міцна...
    Це тільки моя думка і мій досвід.

• Подобається Подобається x 5
  14. Ума

Ума Super Moderator

Дозволю собі втрутитись і прояснити ситуацію. Ліля отримала почесну місію від адміністрації форуму привітати переможницю конкурсу Пані Дівочі посиденьки і вже кілька днів перебуває з візитом у Марусі-мами. Тобто дискусію вона не полишала!

А живе Ліля за кордоном, через навчання чоловіка там, вони там не на заробітках! Зрештою вони там УСІЄЮ сім"єю і це головне в цьому питанні

• Подобається Подобається x 15
  15. Neverland

Neverland Well-Known Member

А таку ситуацію я б і не назвала серйозною ролукою :) Дехто живчи в одному місті бачиться рідше. Сама мала стосунки з хлопцем з іншого міста, бачились так само - ніяких оказій, все чудово. Але інше - то поїхати на рік і бачитися раз чи два на рік в кращому разі. Маю і такий досвід. Нічого хорошого з того не вийде. Люди за кордоном дуже змінюються, і ... Ну це мій досвід і досвід моїх всіх знайомих хто їхав на заробітки. Гіршого не придумати для сім"ї ніж комусь одному поїхати на заробітки.

16. Bogdanka

вибачте, не знала. Прочитала сьогодні в дописі Марусі-мами в темі проза і врочистість...

17. Liona

Liona Well-Known Member

Яруся, дозвольте запитати... Ви давно одружені? У вас дітки є? І чи давно ваш чоловік працює в іншому місті?
    Потім поясню, чому запитую :)

18. Bogdanka

якщо не помиляюсь то одружена Яруська здається більше 10-ти років...

19. Яруська

17 років, двоє, півтора року...:girl_crazy:

• Подобається Подобається x 8
  20. Liona

Liona Well-Known Member

вау! :)
    Тоді не буду нічого писати, чесно :)