Заплатити двічі: хвороботворна їжа, дозволена в Україні

Тема у розділі 'Смачний тарільчик', створена користувачем Ука, 22 Жовтень 2010.

1. pelagiya

pelagiya New Member

Відповідь: Заплатити двічі: хвороботворна їжа, дозволена в Україні

я так розумію, що хоч ми тут два дні ламали списи, більшість моїх опонентів так і не зрозуміли головної ідеї, яку я особисто вкладала в цю дискусію. ну що ж, можливо я не дуже вмію пояснити, таке теж буває. спробую ще раз.
    ми живемо у величезній купі інформаційного сміття. і замість того, щоб розгребти цю купу і видобути правдиву і важливу інформацію, ми її збільшуємо своїм невіглаством. я така ж невігласка, як і більшість учасників дискусії, тож давайте будемо разом шукати компетентні відповіді на свої питання, а не лякати один одного страшилками родом з СТБ. бо в погоні за рейтингом, який легко здобувається за рахунок спекуляції на людському страху, журналісти з програм типу "вся правда о єдє" забувають про те, що журналіст має шукати правду, а не вигадувати різну дурню.

---------- Додано в 21:47 ---------- Попередній допис був написаний в 21:44 ----------

давайте шукати тоді більш адекватні джерела. я тому, що пишеться в інтернеті на більшості сайтів, взагалі не вірю, бо приблизно уявляю, як такі статті пишуть. але є наукові журнали, популярно-наукові журнали, блоги фахівців-хіміків чи фахівців-біологів, публікують результати досліджень. я приміром почитую сайт російського журналу ABC про здоров'я. доступно і адекватно.

2. AilataN

AilataN жива

давайте. Але джерела , які пропагують синтетичні вітаміни, ще більш заангажовані, ніж те джерело, яке я знайшла.

---------- Додано в 00:03 ---------- Попередній допис був написаний Вчора в 23:53 ----------

Ми всі споживаємо продукти. маємо, те що маємо. Часто маємо те, що продається під вікном. різниця в тому, що ви ( або я)споживаєте їх з спокоєм ,а дехто їсть , але сильно на ту тему переживає)))).Це примітивна класифікація))
    От і все .
    Ще раз наголошу- якщо лякальні передачі спонукають людину задуматись, що і як вона їсть, шкоди від того не буде, перебірливість в їжі до шкоди не приводить).
    Застерегти дитину від вживання чіпсів це нормально для мене, але для декого- це картопля смажена, і більш нічого. Нехай думають, якщо в їхніх силах.
    Чи ви вважаєте, що всі продукти на ринку достойні бути названими корисними, або нейтральними, в гіршому випадку? Напевно, ні.

3. pelagiya

pelagiya New Member

я тут покопалася в гуглі. а та стаття, на яку Ви послалися, популярна))

---------- Додано в 22:13 ---------- Попередній допис був написаний в 22:08 ----------

я вважаю, що багато з того, що продається на ринку, це сміття, а не їжа. недавно купувала ковбасу для "придворного" кота, а так як грошей в гаманці було обмаль, то взяла найдешевшу, щось чи не за 20 грн/кг. вона нестерпно смерділа якоюсь хімкою, та й на вигляд була не дуже (кіт-то з'їв, бо був голодний, і великої шкоди, сподіваюсь, йому від того не буде), але в мене апетит пропав надовго. Попри те, купую іноді нормальну варену ковбасу з дорожчих і ніколи ще не було нарікань.

4. AilataN

AilataN жива

Ну , так і я об том же))) Колективний розум вперто не хоче сприймати переваги хімози, і підтримує статті про її шкідливість, хоча активно її споживає, з перемінним успіхом.

5. pelagiya

pelagiya New Member

абсолютно. але навіть якщо з чіпсів забрати ароматизатори, глутамат і інші домішки, то вони все одно залишаться некорисним продуктом, бо це просто буде добре посолена суміш крохмалу і жиру)

6. AilataN

AilataN жива

Ага, пару отруєнь і, ми поговорим потім. У мене таке було, хоча слабкістю шлунку не страждаю.

Останнє редагування: 30 Травень 2012
  7. pelagiya

pelagiya New Member

якщо стаття написана, спираючись на результати наукових досліджень, я її сама буду поширювати. але якщо це ядрона суміш міфів та кліше, підсилена песимізмом автора - то пардон, але таке я буду паплюжити. є хімія безпечна, є небезпечна. остання переважно заборонена в світі. так само як і хімічні додатки, щодо яких є сумніви (як от з тими барвниками, що заборонені в деяких країнах Європи).

8. AilataN

AilataN жива

Айкєнтбілівіт! то є все таки щось зле в тому добрі?))
    ну а крохмал і жир, якщо розібратись, то цілком нормальні для нашого організму продукти. Причому , що жир там , скорше всього пальмовий, отже це корисніше ніж з вершковим маслом. Глутамат? та селітра, кіко її там? ну сіль, дааа, то трохи стримує, вона шкідлиива)))

9. pelagiya

pelagiya New Member

так отруєння - це не обов'язково результат наявності хімки в продукті. можна з'їсти протерміновану їжу чи їжу, що неправильно зберігалася, трохи кишкових паличок - і всьо, блюєте (пардон) потім кілька днів підряд. хто ж з нас не отруювався-то? іноді і домашньою їжею

---------- Додано в 22:25 ---------- Попередній допис був написаний в 22:21 ----------

а де я казала, що треба харчуватись одними тільки тістечками, чіпсами і ковбасою з магазину і буде тоді всім щастя? я говорила тільки про перебільшення щодо шкоди від тих синтетичних речовин, які додають до промислово виготовлених продуктів, щоб надати їм певних характеристик. тобто якщо хтось з'їсть чіпси раз в тиждень, то біди з того не буде (тільки тому, що там, оужас, ароматизатори і глютамат натрію). але як їсти їх щодня тричі на день, то як мінімум ожиріння можна заробити.
    але ж в темі йшлося не лише про тістечка і чіпси. йшлося про те, що взагалі нічого їсти не можна, бо воно все отруєне підступними виробниками, які хочуть нажитися на бідних-нещасних споживачах)

10. AilataN

AilataN жива

Так, це скоріше результат використання або недостатньої кількості консерви, або результата використання неякісних консервантів, які не дали можливості долежати продукту понад нормальний ( запрогнозований ) термін придатності.

Я б абстрагувалась від доз. Бо й вода шкідлива понад міру.
    Є речі/продукти , які не повинні вживатись, вони людині не потрібні, викликають залежність( той же глутамат , тут до гадалки не ходи і лінки не пость), людям треба про це розказувати.

---------- Додано в 00:38 ---------- Попередній допис був написаний в 00:36 ----------

Так таки хочуть нажитися, нє?
    Альтруїзм навряд чи їх спонукає використовувати додатки для усмачнення, узапашнення, і уконсевування своєї продукції)). І це нормально ( у них бізнес-виживання), просто це потрібно розуміти( бо в нас життєвиживання).

11. pelagiya

pelagiya New Member

можна отруїтися погано просмаженою курятиною, в якій була сальмонела. можна отруїтися йогуртом, який зберігали поза холодильником і в якому в результаті виросла колонія бактерій, яких там не мало б бути (або будь-яким продуктом, який зберігався не так, як треба було). багато чого можна отруїтися, не обов'язково справа тільки в недостатній кількості консервантів.

---------- Додано в 22:49 ---------- Попередній допис був написаний в 22:45 ----------

щодо глутамату, я б все ж рекомендувала Вам ознайомитись з текстами того чувака, на якого я тут іноді посилалася. Про глутамат в нього взагалі кілька постів. Це багато, але мені особисто було цікаво. Не те щоб я відразу стала скуповувати в магазинах продукти з підсилювачем смаку, але якось мене менше ковбасить, коли читаю назву цього складника на упаковці продукту)

---------- Додано в 22:55 ---------- Попередній допис був написаний в 22:49 ----------

Вони роблять те, що ми потім захочемо з'їсти. Якщо не давати в продукти консерванти, то в кращому разі їх доведеться швидко спожити, в гіршому - ви можете отруїтись (в найгіршому - все може закінчитись плачевно. згадаємо страшне слово ботулізм)
    Щодо смаку, то Ви ж солите свою їжу, щоб вона була смачнішою. І навряд чи купите в магазині прісну і несмачну їжу. То нащо таку виробляти? Ще раз повторюю - якщо хімічні додатки, необхідні для покращення споживчих якостей їжі, кладуть туди в дозволеній кількості, тут нема нічого страшного. Якщо їх там забагато - це вже зле, але на то є різні дослідження, щоб з'ясовувати, хто з виробників робить придатну до вживання їжу, а хто халтурить по повній програмі.

---------- Додано в 22:57 ---------- Попередній допис був написаний в 22:55 ----------

ну а якщо говорити про напівфабрикати, які ми купуємо, щоб вдома тільки розігріти, то там ще треба дуже постаратися, щоб продукт після розігріву не перетворився на якусь непридатну до їжі кашу. як ось тут наприклад.

12. Almariel

Almariel Well-Known Member

мені здається, що варто таки уникати будь-яких добавок, які раніше люди не вживали (ну бо хімпромисловість не була так розвинута). а саме з таких міркувань:
    1. дозволені державою не дорівнює безпечні
    2. не проводились дослідження впливу цих добавок на здоровя людини на майбутнє чи на наступні покоління
    3. нема також повної довіри до вже проведених досліджень. бо, можливо (я не знаю точно), їх фінансували зацікавлені спонсори (це як у ситуації з щепленнями і т.д.)
    4. а ще дослідження можуть виявитися помилковими (так як це траплялося з певними ліками, коли побічні дії вже виявили як наслідок масового вживання).
    тому вважаю, що варто таки уникати всього не природного. а від таких речей як чіпси і взагалі можна відмовитися (це я суто для себе визначила - нікого не примушую).

13. pelagiya

pelagiya New Member

якщо добавка повністю виводиться з організму, а не накопичується в ньому, як вона може вплинути на наступні покоління?

14. AilataN

AilataN жива

Якось давно, шукала вихід на підприємства, Львівські, а конкретно на хімфарм завод, світоч( которий Нестлє), в пошуках інгів для косметики. багато з них використовуються в харчовій і фармацевтичній промисловості. Довга історія, але суть така- нічого не вробляється, тільки фасується. Тобто приходять на підприємства суміші з складовими, вони обробляються ( розплавлюються, розводяться), і фасуються. Про самі складові навіть працівники лабораторії нічого не знають, багато з речовин , які я їх просила їм взагалі не відомі, а це ж і є складові , які прописані на упакуваннях.
    Як таким , " виробництвом" не пахне навіть. Так само й з соками. Є декілька світових виробників концентратів соків, їх купляють, розводять і фасують. Самий дешевий з них- яблучний. Тому багато соків є : яблучно- полуничний, яблучно- виноградний і т.д. А , зрештою, це ... ммм... Юппі. розведений водою. А ,нІ, водою, чи , як ви там її називали?)))моногідрат блабла.
    те що "виробники" використовують власне пальмову олію, чи чистий якийсь інший продукт, це не правда. Бо виробників мало, їм потрібно, щоб продукція була в кондиції, прибутки щоб не впали ні разу.
    А наша задача- бути переляканими, і не захотіти з"їсти.

15. pelagiya

pelagiya New Member

природного теж варто уникати. наприклад, гіркого мигдалю. бо як його трохи переїсти, то можна дуже сильно отруїтися.

---------- Додано в 23:05 ---------- Попередній допис був написаний в 23:03 ----------

ну, це не новина. ніби вже ніхто з виробників соків не заявляє, що на його заводах сік витискають зі стиглих плодів незайманки-принцеси))

---------- Додано в 23:07 ---------- Попередній допис був написаний в 23:05 ----------

щодо світоча я щось не дуже впевнена, бо туди регулярно водять екскурсії (то дітей, то журналістів, то ще якихось лайдаків)) і показують їм, як робиться шоколад. Ви мене заінтригували, треба буде якось попробувати туди потрапити)

---------- Додано в 23:08 ---------- Попередній допис був написаний в 23:07 ----------

а що саме Ви шукали на Світочі? какао-масло?

16. AilataN

AilataN жива

та ну, вам не новина, а мені недавно про це подруга розказувала, почула на СТБ)))))
    Ні , емульгатори і консерванти.

17. Almariel

Almariel Well-Known Member

---------- Додано в 00:14 ---------- Попередній допис був написаний в 00:12 ----------

18. AilataN

AilataN жива

Спілкувалася з хіміком, з лабораторії. на деякі речі вона мені сказала, що таких в природі не існує. натяк на те, що це є в складі продукції, вона не зрозуміла. Окремо компонентів у них не було, тільки суміші.
    Додатки можуть викликати , н-д, зміну в яйцеклітині жінки, спричиняти мутацію клітин, що відображається в наступних поколіннях.

19. pelagiya

pelagiya New Member

бувають. від того ніхто не застрахований. але можна провести інші дослідження, якщо виникають сумніви. он, по цукрозамінниках кількадесят років йшла війна, і з моменту, як виникала підозра щодо їх небезпеки, і до моменту, коли дослідження її спростовували, кожен конкретний замінник цукру був під забороною (йдеться про США)

---------- Додано в 23:24 ---------- Попередній допис був написаний в 23:22 ----------

ми вже вище домовились, що якщо речовина не накопичується в організмі, то на наступні покоління вона впливу не має.

---------- Додано в 23:25 ---------- Попередній допис був написаний в 23:24 ----------

так чого ж не існує в природі? Ви якось так загадками говорите)

20. AilataN

AilataN жива

Ні, я не згідна, то ви не зі мною домовлялись))

Було сказано, що таких складових , які я їм називала, не існує. Тим не менше вони прописані в складі продукції. Це справа в некомпетентності працюючих. ніяких загадок. Для чого це їм? якщо потрібно тільки взяти пробу з певного циклу виробництва і визначити співпадіння зі сприйнятними показниками. Оті все. ні про які створення рецептур, і всякі такі речі, не йдеться.