Заняття за методикою Монтессорі

Тема у розділі 'Діти-квіти', створена користувачем Ljolik, 7 Грудень 2006.

1. Гелена

Гелена Well-Known Member

Відповідь: Заняття за методикою Монтессорі

я не про уроки, я про перерви, про спілквання, про дружбу, про особисте, про спільні інтереси
    на дитину впливає оточення, інтереси оточення, шкала цінностей прийнята в оточенні, престиж тощо :)
    в підлітків інші проблеми, яка би не була розумна дитина, але то є дитина, вона орієнтується на інших дітей
    можна навчити свою дитину ніколи що не можна битися ні за яких обставин
    дитину в школі вдарять, вона не дасть здачі і стане грушою для биття
    і що тоді? гордитися, що ваша дитина не б’ється чи краще навчити давати здачі?
    бо інші батьки не так вчать своїх дітей, дехто навпаки вчить бити, то що робити?
    так, я вчу домовлятися, вирішувати словами,а не кулаками, моя дитина то добре засвоїть бо її не б’ю, а інших дітей карають вдома, б’ють і вони цим самим вчаться того, що можна бити. не давати здачі, а саме вирішувати так питання
    ми ж маємо навчити дитину жити в суспільстві, і просто виживати в сульпільстві
    а не лише дати просто набір знань, тобто бути людиною енциклопедичних знань то одне, а вміти жити в суспільстві то інше
    як того навчити?
    як дитині буде серед однолітків? комфортно чи ні?

отут згідна частково, частково ні
    інтерес до пізнання треба закладати, то 100%
    а діти, які мають проблеми з поведінкою то не тому що в школі нудно вчать, коріння в тих проблем інше
    якраз з стосунків в сім’ї, батьків, проблеми і починаються, але то оффтоп

• Подобається Подобається x 2
  2. natorella

natorella Well-Known Member

мені здається, що оте саме життя з дитиною називати методикою - смішно
    ми гуляємо рік в слінгу - я постійно розказую шо,де і коли своїй дитині. просто я люблю говорити. а говорити нема зазвичай з ким((( тому слухачем виявляється саша)):confused:
    коли я роблю шось по дому, то роблю з дитиною. він навть просто стоїть біля мене, але я йому розказую все,що відбувається, бо (див. вище) - я люблю говорити
    коли я готую їсти - малий сидить у кріселку біля мене (шо поробиш((( особливість нашої квартири така, що на кухні можна сидіти тільки в кріселку). але він має вільний доступ до столу і до всього шо можна (безпечно) брати в руки. мені не важко лишній раз повитирати воду, позбирати розсипані продукти. і я знову є таки говорю з ним.
    допис якраз відповідає моєму уявленню про розвиток
    а взагалі - чому ранній розвиток??? дитина народилась - це вже і є розвиток оте її перше уауа в пологовому. а те, що дитина починає пізнавати світ в той чи інший спосіб - це нормально, яка ж це методика.
    а взагалі є думка, що діти, з якими батьки займаються певним чином розвиваються швидше тому, що з ними займаються

• Подобається Подобається x 14
  3. Гелена

Гелена Well-Known Member

так, то і не є методика, то просто природне батьківство :)

4. natorella

та і справді.:) для нас з вами це є природнє батьківство. А для декого - методика. Тобто поза цим - неприроднє? :) щось мене на сарказм пробило

• Подобається Подобається x 1
  5. Гелена

Гелена Well-Known Member

ненаю-ненаю... звучить тупо, згідна, але то не я придумала визначення...
    взагалі так багато понавидумували, що природне не всім очевидне...
    були часи коли штучне годування вважалося кориснішим, ніж грудне, тобто природне
    це стосуєтсья і догляду і виховання і навчання і спілкування і "прочєго" є природне, значить на противагу є штучне. очевидно з різновидами того і того...

з тлумачного словника:
    ПРИРОДНИЙ, -а, -е. 1. Прикм. до природа 1. // Створений природою, а не людиною. // Який є в природі. // Зумовлений, спричинений законами природи. // Який здійснюється відповідно до законів природи.

Природне виховання – педагогічна теорія, яка вбачає мету виховання лише в тому, щоб слідувати за природним розвитком дитини.

ШТУЧНИЙ2, -а, -е. 1. Зробл. рукою людини. // Схожий на справжній (про речі). // Подібний до природного (про явища, процеси і т. ін.).
    2. Надуманий, вигаданий, несправжній. // Позбавлений простоти, природності. // Удаваний, роблений, нещирий.

6. dieSonne

dieSonne Well-Known Member

А це як про мене писано:) Я багато чого перечитала на цю тему, і свої погляди я у схожій темці озвучувала, але на іншому форумі, знайду - то почеплю, хоча, в дечому мусіла б не просто з вами не погодитися, а застерегти: дитина має знати межі дозволеного, вони мають бути широкими, але є територія і питання які можуть вирішувати лише дорослі і це не обговорюється за жодних обставини. Це прості кілька правили, але на дотриманні яких я завжди наголошую, і як тільки бачу що йде до порушення, то зразу ж нагадую про це. Це зокрема стосується права на відпочинок, на час для себе та деяких інших питань.

• Подобається Подобається x 3
  7. Гелена

Гелена Well-Known Member

а я цього і не оспорюю :)

8. Галченя

Галченя Well-Known Member

Насправді, тему я перечитала уважно. Методикою Монтесорі теж цікавилась в свій час. Якщо комусь потрібно, то можу навіть книжечки запропонувати. І не лише Монтесорі, а й Г.Домана, М.Зайцева, Сесіль
    Лупан (це ті що можу запропонувати), а для себе ще перечитувала методики Масару Ібука та Бориса та Лєни Нікітіних. Так що ознайомилась з багатьма, а вихованням дитини займаюсь по власній методиці:)

Щодо тикання пальцем, то не подумайте, що в нас лише одна книжечка була, якою я затравила дитину. В нас їх достатньо багато, щоб кожного разу знаходити щось нове. А ті книжечки, котрими вже не користуємось, теж хотілось би комусь запропонувати, якщо когось зацікавлять, буду дуже рада.

Зацікавлювати варта не лише буквами, але й всім решта, що пригодиться в житті. Адже букви- це не саме основне, хоч і необхідне. Хтось раніше, хтось пізніше, але всі ми їх в свій час вивчаємо. А коли вже знаємо, то природньо, що просуваємось далі, щоб не втратити інтерес. Так було колись в нас, і так буде в наших дітей.:)

Статистика справді жахлива. Тому перенапружувати очі ніхто не радить,(особливо різко, тай відразу не менше ніж по 45хв. як це роблять з дітками в школах) а от тренувати по 5-10 хв. думаю, не повинно зашкодити. Ніхто ж не говорить, що дитина в 2 роки буде читати годинами томи криг великих письменників. А от коротеньке речення з 4-5 слів в 3-3,5 роки прочитати за 5хв. цілком реально. І не бачу в тому нічого поганого. Куди гірше, коли дітей годинами залишають без нагляду перед екранами телевізорів чи моніторами ком"ютерів, які як відомо теж дуже псують зір. Тому все повинно бути в міру!

Не можу точно сказати з якими півкулями народжується дитинка. Ніколи не цікавилась такою інформацією.Не знаю як щодо логіки, але те що переважають відчуття та емоції це звичайно ж факт. Повторюсь. Не бачу нічого поганого в тому, що дитинка в 3 рочки старається скласти слова з літер котрі побачила на вивісках магазинів. І в тому як та дитинка тішиться, коли їй все ж вдається прочитати слово.

До речі, у всіх перелічених вище методиках раннього розвитку дітей, різними фразами, але викладено одну і туж думку щодо читтання. А хтось з авторів навіть сказав, що бажання навчитись читати у дітей закладено на такому ж рівні, як і бажання навчитись говорити. І лише від батьків залежить коли це станеться.

І коли дитина, яка йде до школи вже вміє читатти (а такими є на даний час практично всі, та й колись таких достатньо було), то тій же ж дитині буде легше при всіх разом зібраних нагрузках, які починаються вже з першого класу. Це моя думка

9. Гелена

Гелена Well-Known Member

спеціалізація півкуль мозку
    та справа не в емоціях, а в тому які вміння чи навички ми прививаємо дитині в першу чергу
    почитайте чому атк важлвио розвивати в першу чергу образне мислення, а не логіку

це основний аргумент?
    імхо, вам дуже бракує аргументації :)

10. dieSonne

Хочу вам сказати одну річ, то всьо, що там пишуть "розумні" анатоми-фізіологи, то звичайно добре, але факт що досі ще не розкрито багатьох механізмів якими і як керує мозок, залишається фактом. А в ранньому розвитку важливо те, що мама звертає увагу на дитинку, для дитини це основне в ранньому віці, і хвалить дитинку, коли та робить якісь успіхи в чому би то не було, і тут все абсолютно грунтується на емоціях, а дитина сама від себе буде в захваті коли досягне щось, що колись було недосяжним, чи то навчиться самостійно вмикати світло чи прочитає слово, чи додасть 2+2=4. Я на цьому завжди акцентую увагу, і моя дитина частіше чує слова подяки і похвали ніж докори, а це стимулює дитину на наступні подвиги, і ви самі будете вражені яких висот може досягнути така маленька дитина, якщо вона зацікавлена, заохочена і похвалена.

• Подобається Подобається x 4
  11. Гелена

Гелена Well-Known Member

це все чудово, але до чого тут розкелювання букв по всій квартирі коли дитині 1 рік?

12. dieSonne

Я вас незрозуміла:confused: я про букви нічого не писала, а в тій цитаті хотіла сказати про інше. Певно ми не зрозуміли одна одну :)

13. нталька

нталька Well-Known Member

А мій малий сьогодні малював болотом на снігу. :) Набирав болото патичком і калякав по білому чи то світло-сірому. :) Все підручними матеріалами - чим не за методом монтессорі.:xaxa:

• Подобається Подобається x 5
  14. DolceVita

DolceVita Well-Known Member

А я в суботу іду на перше заняття в садок за методикою Монтессорі!!!! Нам 5,5міс.

15. odree

odree Well-Known Member

а не запізно? :xaxa:

• Подобається Подобається x 4
  16. DolceVita

Ви така розумна вам черем не жме???
    Це заняття 1 раз на тиждень,4 на місяць. поки,може з часом і переросте в садочок. і це для діток від 5 міс.

Якщо не будете насміхатися поділюся більш конкретною інформацією в суботу. Після першого заняття

17. карапуз

карапуз Well-Known Member

Не ображайтесь :confused: .Це ж був жарт :).

18. natorella

а навіщо?
    шо дитина в 5 місяців може там робити? ви кудись ходили з дитиною на півдня? на годину? до незнайомих людей?

19. odree

odree Well-Known Member

тисне, але я п"ю зеленку, вона вавки лікує :xaxa:

нє, ну справді, чого ви так, це ж жарт. але от справді цікаво, невже воно потрібно дитинці в 5 міс???

• Подобається Подобається x 5
  20. DolceVita

Ходила і все було добре!
    Не знаю що буду робити,але нас запросили організатори подивимся. З рештою в любий момент можна встати і вийти!!!!