Забобони. Ваше ставлення до них

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем Макарена, 28 Лютий 2009.

1. tslezinska

tslezinska Well-Known Member

Відповідь: Забобони.Ваше ставлення до них

Мені дуже шкода діток, рідні яких вірять у такий забобон, що не можна нехрещену дитину на вулицю виносити. І мучиться бідне дитятко у чотирьох стінах, аж поки не похрестять...

2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Я така щаслива в тому плані, що тут таким ніхто не страждає. Нас так мучили до хрещення Дарка через те, що ми ходили гуляти в гай. А тут з дітками ходять по людях, до церкви й ніхто нікого не мучить дурними забобонами.

3. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

а уяви як онто дитинку хрестять в старшому віці, то їй що весь час сидіти в хаті?

То так само як мій тато в понеділок реагував на зауваження Анни що вона погано чується, каже а може її врікли бо вона така файненька. А я кажу, тато, в забобони вірити не можна! Я не вірю! Дитина просто щось з’їла або недоїла он її живіт і болів і піднуджувало. А то придумали, забобони - врікли її. :girl_mad:

4. true

true New Member

Я теж гуляла з ще не похрещеною дитиною і все було добре. Я рахую,що гірше було би тримати її вдома. Наші люди впадають з забобонами в крайнощі. Тепер ще багато захоплюються переплітанням фен-шуй з забобонами, типу дзеркала в спальні, розположення меблів, і т.д. Їх послухати, то треба міняти все життя.Слухати таке весело і смішно,але не всі сприймають це так як я , та щей дітей своїх тому вчать. Ще один міф: не можна повертатись до дому, якщо щось забула, бо день буде поганий. Я вам щиро скажу, вертаюсь постійно,а день такий,як БОГ дасть.

5. slobodianka

slobodianka Member

Ніколи не вірила і не вірю в забобони-вважаю, то пережитки минулого-бабульки понапридумували їх, аби веселіше було жити. От собі думаю-чорний кіт перебіг дорогу, треба почекати, щоб хтось другий пройшов, чи плюнути через ліве плече, покрутити гудзик, чи щось в тому роді.А що робити тому в кого в дома чорний кіт-вони мабуть уже всі стіни оплювали!:girl_haha:
    В мене одна знайома спец по забобонах, от радила при зустрічі моїй сестрі :"Якщо не можеш завагітніти-поноси речі вагітної, або випий з її кружки води, чи чаю, я саме так завагітніла!!!" А я ж то думала, що діти зявляються "от большой и чистой любви":girl_haha:

В мене батько теж любить забобони, а ще як вичитав про фен шуй, то біда:girl_impossible:, тепер в нас вдома під кожним ліжком кусочок сосни, на кухні фігурки жабок і тепер бачимо, що задивився наш отець на дзеркало з наміром його винести зі спальні.:khomyak:

6. nattsol

nattsol Well-Known Member

7. Prutylyatko

Prutylyatko Well-Known Member

А взагалі людина практично не забобонна. Єдине, коли була вагітна старшим малим, то дуже захоплювалась вишиванням. Малий родився дуже оповитий пуповиною, то всі казали, що то через вишивання на пізньому терміні. От з двома меншими вже не вишивала при вагітності (може не хотілось переконуватись в тому забобоні). А на все решта не звертаю уваги.

8. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

а то чого то? не вольно дзеркал в спальні? мо то і мені розібрати меблю і винести дзеркало з спальні...:girl_nea:

9. Пупсик

Пупсик Well-Known Member

про забобони. В мене тітка дуже тому вірить, хоч і до церкви постійно ходить. На моє, що не можна двом панам служити не реагує, бо я молода зелена. З останнього - діти мають відвозитись в одному возику, щоб потім любились.
    Ну але ж нічого випадково не буває? Чому ж забобони з"являються і звідки?

10. Грильяжка

Грильяжка Кавоманка

Згадала, моя коліжанка Юляська ось ось народить, в неї є сестра Оксана, яка дізналась що вагітна вже на третьому місяці, деталі тої дивовижної історії я упущу, але ми всі сміялися до сліз:girl_crazy:, проте після відвідин лікаря, вона подзвонила моїй Юлі зі словами-то через тебе я вагітна, бо пила з твоєї чашки. Моя коліжанка палець в рот не клади, яка всі забобони має далеко далеко, не розгубившись відповіла-відколи то я дітей стала робити?:girl_cool:

11. Юстина

Юстина Well-Known Member

А я завжди усміхаюся до зеркала і плюю через ліве плече, коли вертаюся до хати за забутим. Вірю чи не вірю, а роблю це на автоматі.

12. nattsol

nattsol Well-Known Member

є такий жарт про дзеркало: перед дзеркалом не можна їсти, бо все життя проїси, не можна пити, бо все життя проп'єш, а в туалеті дзеркало взагалі краще не вішати :girl_crazy:

загалом, за народними повір'ями і, здається, по фен-шую дзеркало відбиває не лише зображення людини, а й відбиває людську енергію, через що дзеркало в спальні, а тим більше навпроти ліжка, якоюсь мірою перебиває сон і не дає організму нормально відпочити. знаю ще такі забобони із дзеркалом: молодій дівчині не можна часто дивитися в дзеркало, бо вона буде негарна (мабуть то більше щоб дівчата не дуже захоплювались своєю вродою), не можна їсти біля дзеркала, бо ходитимеш голодний (те ж саме і про пити - будеш завжди спраглий).

я згадала один свекрушин забобон на рахунок вагітнення. вона довго не могла завагітніти вдруге, потім лікарі сказали, що дітей в неї вже не буде, і вона віддала коляску і дитячий одяг знайомим. через рік після цього в мого чоловіка з'явилася менша сестра. тепер вона вірить, що якщо комусь віддасть дитячі речі (які досі лежать в них вдома), то ми через рік обов'язково їй подаруємо онуків :girl_haha: найбільше мене смішить те, що якщо співпаде викидання тих речей і планування нашої дитини, вона не повірить що то наша заслуга :girl_haha: вона вже раз лякала, що повикидає ті речі, щоб ми не розслаблялися, на що я сміялася, що на уроках біології нас такому не вчили :)

13. Іруня

Іруня Well-Known Member

Між іншим я теж чула такий забобон, що як віддаш з хати дитячі речі, то скоро буде поповнення. Я в це теж не вірила і не вірю. Але десь наприкінці року я позичила родичу Настіне ліжечко, а вже в січні завагітніла. Співпадіння? Можливо. Але мені цей забобон сподобався :).

14. Prutylyatko

То про таке багато хто говорить. А ще моя сусідка з під"їзду вірить, що якщо дитячі речі віддати, то скоро з"явиться не просто поповнення, а саме дитя тієї статі, яку ви хочете. Правда, поки що вона не завагітніла, а далі подивимось.

---------- Додано в 15:42 ---------- Попередній допис був написаний в 15:38 ----------

А от коли ми меншого хрестили (вдома), то священник питав чи не маємо одягу, в якому хрестили старшого, бо тоді діти будуть любитись. Як на диво, ми костюмчик зі старшого чомусь залишили, бо він по сезону його не носив, то моя свекруха швиденько знайшла його та переодягла малого для хрестин. Мої хлопці дружні, але сказати, що то через одяг на хрестини...............

15. Пупсик

Пупсик Well-Known Member

Щодо дзеркала, то мені радили щоб поки дитина не говорить, щоб в дзеркало не дивилась, бо і не буде говорити. З тієї ж причини не казати А-ку-ку.:cesored:

16. Тетянка

Тетянка Well-Known Member

я ло свого "акукала" певно з 3 міс - нормальн ой багато говорить -навіть не чула про таке...

17. Seppy

Seppy Active Member

Мені здається, що всі забобони "працюють на зле", якщо людина у них вірить (не давати з хати дитячі фото ввечері бо дитина захворіє, а вона як має захворіти то тут забобони не вплинуть, давай не давай.) Хоча сама вірю у негативну енергію, яка передається від людей заздрісних і недоброзичливих.

18. Іруня

Іруня Well-Known Member

Ми так і зробили. То моя мама мене дуже просила, щоб я зберегла Настін одяг з хрестин для другої дитини. Тому хрещені в мене дівчата в одинакових бодіках і костюмчиках. Може тому так і любляться... Але мені дивно, що то запропонував священник.

19. Prutylyatko

Мабуть, не дивно, бо прийшов мужчина років 30 та дуже приємний. Ми з ним поспілкувались гарно про різне, от він так "між іншим" й запропонував.
    А ще сам перевірив, чи "крижма" без голочок та булавок, бо каже, що було багато випадків, коли батьки не знали про те, що крижма може продаватись з булавками й мали на хрестини клопіт. До речі, у нас в одній крижмі було аж дві (гарно скріпили продавці серединку, щоб не розпадалась). Так що він нам ще й допоміг.

20. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Мені бабуся сказала те саме про лашки. Що мають бути штанці або сорочка з брата, аби любилися. Я їм на то спокійно сказала, що то залежить не від одягу, а від того, як батьки виховують. Якщо виховання невластиве, то най будуть ті самі речі в дітей - не допоможе.
    За цієї логікою, я би вже мала бути мамою принаймні 10-ти дітей. :girl_crazy:

У нас то зазвичай залишки поганських вірувань або просто якісь домашні традиції.
    Є одна дуже хороша хасидська притча про це.
    Їли разом ребе та його учні вечерю. У нього випадково впало кілька крихт на стіл коло тареля. Дружина принесла маленьку мітелку й змела крихти. "Винеси мітелку геть, - сказав ребе. - Мої учні побачать і зроблять із цього традицію". І ребе мав рацію. Багато років минуло після смерті ребе, а учні досі приносять мітелку до столу й одразу відносять. :mocking:

Останнє редагування: 4 Липень 2010