Забагато молока. Що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 11 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

Надмірна лактація– молоко прибуває в надто великій кількості і витікає під час годування занадто швидко.
    Дитина при цьому під час годування захлинається, кашляє, смокче з голосним прицмокуванням, під час годування кидає грудь, випльовує молоко, періодично відмовляється від грудей, відмовляється від комфортного смоктання та страждає від колік і переїдання (часто і у великій кількості зригує). Ця проблема типово трапляється у віці дитини 3-6 тижнів після народження.

Рідкі та короткі годівлі по режиму та відсутність нічних годувань призводить до переповнення грудей, як наслідок до зменшення лактації через інгібіторний фактор – це речовина білкової природи, яка є в молоці і виводиться разом з молоком. За відсутності адекватного виведення молока інгібіторний фактор накопичується у молочній залозі, пригнічуючи подальше утворення молока. При своєчансому виведенні молока з залози виводиться і інгібіторний фактор, отже, утворення молока посилюється. Ось чому молочна залоза працює також за принципом: запит – пропозиція.

Причини:
    1. перший тиждень після пологів;
    2. надмірна стимуляція сосків (зцідження молока без показань див. тему "Зціджування молока. коли? як?");

Що робити?
    1. годувати дитину якомога частіше: це запобігає зайвому накопиченню молока в грудях і сприяє його спокійнішому витіканню;
    2. годувати дитину коли вона спить або дрімає: у такому стані вона смокче спокійніше і витікання молока сповільнюється;
    3. обов’язкові нічні годівля (з 3 по 8 год. мінімум 3 годівлі);
    4. годувати у таких позиціях, щоб сила тяжіння перешкоджала витіканню молока:
    4.1. у позиції колиски відхилившись на спинку крісла або подушку;
    4.2. з-під руки відхилившись назад або тримаючи малюка майже сидячи;
    4.3. лежачи і поклавши дитину зверху «животом до живота» (не застосовувати часто, оскільки при цьому можлива закупорка молочних проток через їх перетискання),
    4.4. на боці, що дає дитині змогу випльовувати надмір молока;
    5. протягом годування кілька разів підніміть дитину вертикально, щоб вона змогла відригнути повітря;
    6. розпочавши годування, відніміть дитину ненадовго від груді і перечекайте, доки витікання молока сповільниться, збираючи його в рушник або пелюшку. Далі прикладіть малюка до грудей і продовжіть годування;
    7. якщо усе це не допомагає, перед годуванням зцідити трохи молока, але як останній вихід, оскільки зціджування ще більше стимулює лактацію;
    8. якщо дитина добре набирає вагу, намагайтеся годувати її з однієї груді на одне годування; якщо при цьому виникає дискомфорт у другій груді, можна зцідити трохи молока та/або прикласти компреси з капусти. Якщо дитина після спорожнення першої груді все ж хоче продовжити годування, ненадовго прикладіть її до протилежної груді;
    9. уникати надмірної стимуляції молочних залоз:
    9.1. зціджування;
    9.2. гарячого душу на груди;
    9.3. не одягати накладок на соски (наприклад, пристосувань для збирання молока);
    10. між годуваннями прикладати до грудей холодні компреси на 30 хвилин або компреси з тертої чи відбитої капусти;
    11. якщо перераховані заходи не допомагають, потрібно якийсь час годувати дитину з однієї груді на кілька годувань, перед тим як перейти на протилежну:
    11.1. виключіть грудь з годування спочатку на 2-3 години;
    11.2. не обмежувати дитину у її бажанні їсти, якщо вона проситься до грудей, то просто прикладіть її до тієї ж залози;
    11.3. якщо з протилежного від годування боку відчуваєте дискомфорт, зцідіть трохи молока. Постійно зменшуйте кількість зцідженого молока аж до того часу, поки зможете обходитися без зціджування;
    11.4. у важчих випадках спробуйте проекспериментувати з часом виключення залози з годування; інколи для цього потрібно навіть 4 години;
    12. у деяких випадках, незважаючи на надмірну лактацію, дитина справляється з годуваннями дуже добре. Як звичайно, ці проблеми зникають після 12 тижнів після пологів, чому сприяють гормональні зміни в організмі, і лактація повністю пристосовується до потреб дитини.

Що робити щоб цього не допустити?
    1. часте прикладання дитини до грудей не рідше ніж що 2 год. в день;
    2. нічні годівлі з 3 по 8 год. мінімум 3 годівлі;
    3. чергувати груди приблизно що 2 години;
    4. уникати надмірної стимуляції молочних залоз:
    4.1. зціджування;
    4.2. гарячого душу на груди;
    4.3. не одягати накладок на соски (наприклад, пристосувань для збирання молока).

Ватрує ознайомитися!
    Неприємні відчуття
    Мне больно во время прилива. Из-за чего это происходит?
    Смягчение Давлением Подготовка груди к прикладыванию ребенка во время нагрубания

Організація годування по вимозі
    Кормить по требованию ребенка. Что это такое?
    Кормить ребенка по требованию… А это как?
    Организация кормления: кормление по требованию, ритмы
    Нужен ли малышу режим?
    И кормились мы каждые 45 минут..
    Ночные кормления грудью – так ли необходимы?
    ////////////////////////////

Останнє редагування модератором: 24 Грудень 2015
  2. domino

domino Well-Known Member

Відповідь: Забагато молока. Що робити?

ото я вчора так робила, витискала раз і дивилася, то постійно було біле насичене як ви кажете, але я чомусь подумала, що треба щоб НІЦ в циці не залишилося!

3. Kvitneva

Kvitneva Well-Known Member

Циця не глечик, що з нього все вип"єш і ніц не залишилось ))) Циця працює за принципом - попит породжує пропозицію. Тобто, чим частіше, і тим більше НЕ чергуючи, Ви прикладаєте до однієї груді (ну, щоб типу виїсте все), тим більше в ту грудь буде надходити молока. Ви, думаю, знаєте про зв"язок стимуляція соска(попит) - сигнал в мозок - реакція у вигляді надходження молока(пропозиція). Грубо кажучи, організм "думає", що чим частіше дитина ссе - тим більше потребує. Тому чим рідше ви будете прикладати до тої груді, тим менше молока буде прибувати . Ще плюс такий фактор - чим більше молока залишиться в груді після того, як малюк поїв, тим менше буде надходити в майбутньому. Зверніть увагу, не мало, а просто менше, відповідаючи потребі. Таким чином можна "керувати" надходження молока.

Останнє редагування: 17 Липень 2014
  4. domino

domino Well-Known Member

Дякую за поради - йду їх продовжувати втілювати в життя)

5. PanteraLviv

PanteraLviv Well-Known Member

Добре робите, а циця пустою не буде бо молоко постійно прибуває і під час смоктання.

6. domino

domino Well-Known Member

дякую, то я так по інтуіції робила)
    а ше я дивлюся - якщо малий раз смокне і ковтне - то завжди так на поч годування, а якщо пройде час( НАПР 1-1,5) і я бачу, що він робить до 10 цмоків і тільки раз ковтне, то вже міняю цицю. Нормально, чи то дурості?

7. PanteraLviv

PanteraLviv Well-Known Member

нормально::girl_yes2:

8. Amilada

Amilada Well-Known Member

То тільки у мене молоко так на зміну погоди стоїть. Вже другий раз на тиждень, щоправда в іншій циці. Ніч- як ніч, годувались позмінно. Вставати, чую циця як кавун, от от репне, вся у вузликах.

9. Bluemchen

Bluemchen Well-Known Member

можливо, Ви вечером просто більше рідини випили?
    У себе я помітила такий зв,язок. Вчора вечером випила трішки більше , ніж зазвичай, рідини, то вночі будила малу, щоб рятувала груди :)

10. Maksli

Maksli Well-Known Member

Відповідь: ГВ - ще один дар природи (2)

що маю робити?
    зараз маю дуже багато молока, синочок ще не висмоктує всього, відповідно і груди важкі і часом аж розпирає! трохи є відчуття поболювання! вчора ввечері помасажувала, на ніч прикладала листя капусти, то зранку ніби трохи лекше, але зараз знову починають набиратись молока і поболювати.
    зціджуватись, масажувати?

11. algo

algo СуперМодератор) Команда форуму

в теплий душ. підціджувати до комфортного стану.

12. Orman

Orman Модератор-бомба

або нічого не робити - так швидше внормується

13. Т@нюшк@

Т@нюшк@ чекаю...

а приливи відчуваються протягом усього ГВ?

14. mamasha

mamasha New Member

І я за то! Чим почастіше і чим подовше дитину до грудей і все!

---------- Додано в 14:49 ---------- Попередній допис був написаний в 14:47 ----------

Ні, тільки спочатку. Я десь з місяців 9 вже майже не відчуваю приливів, просто чую як малий ковтає молочко..

15. Plenilunio

Plenilunio Well-Known Member

Я ще досі відчуваю приливи :) але рідко (в основному коли малий довго не прикладається) і не так відчутно.

16. Megan

Megan Well-Known Member

Я десь з 9 місяців малого не відчуваю приливів.
    А зараз навіть не відчуваю, що ще годую. Ніяких підтікань, приливів і дискомфорту. Груди м'які і неважкі. Таке годування в кайф.

17. Samhayne

Samhayne Well-Known Member

Перші приливи були ніби хто різко зразу дві цеглини за пазуху поклав і так десь до півроку, потім зменшились до однієї цеглини, а зараз часом, ніби легенько притиснув.

18. Т@нюшк@

Т@нюшк@ чекаю...

а далі носите бюсти для годування чи звичайні можна?

19. Samhayne

Samhayne Well-Known Member

Я бюстів для годування і не носила, навіть, хоча груди в мене не маленькі. Але, оте розстібання/застібання нервувало мене і дитину, особливо, коли його манюнького треба було погодувати на вулиці вже і негайно. А зі звичайними - цицю виняла і в ротик. Ніколи не піднімала бюстик.

20. Megan

Megan Well-Known Member

Вже ношу звичайні, але без поролону. Маю один з м'яким поролоном, то вдягаю лише на вихід, і не довго. Хоч дискомфорту не відчуваю, але боюся десь шось перетиснути, але застоїв від звичайних бюстиків не мала. І для годування ношу, але то лише вдома, бо зручно. Ну і сплю без бюстиків, і навіть як сплю на животі - то вже нема тих калюж молока.
    Але розмір ше не повернувся до довагітного, хоч вже близько.

21. mamasha

mamasha New Member

А то вже як вам зручно буде:) Мої годувальні бюсти вже "вбиті" і я вирішила вже не купувати нові, бо зараз нормально влажу в ті, що носила вагітною.. Але вони не з твердими поролоновими чашками - то я, щоб погодувати, просто їх загинаю під низ і все..