Забагато молока. Що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 11 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

Надмірна лактація– молоко прибуває в надто великій кількості і витікає під час годування занадто швидко.
    Дитина при цьому під час годування захлинається, кашляє, смокче з голосним прицмокуванням, під час годування кидає грудь, випльовує молоко, періодично відмовляється від грудей, відмовляється від комфортного смоктання та страждає від колік і переїдання (часто і у великій кількості зригує). Ця проблема типово трапляється у віці дитини 3-6 тижнів після народження.

Рідкі та короткі годівлі по режиму та відсутність нічних годувань призводить до переповнення грудей, як наслідок до зменшення лактації через інгібіторний фактор – це речовина білкової природи, яка є в молоці і виводиться разом з молоком. За відсутності адекватного виведення молока інгібіторний фактор накопичується у молочній залозі, пригнічуючи подальше утворення молока. При своєчансому виведенні молока з залози виводиться і інгібіторний фактор, отже, утворення молока посилюється. Ось чому молочна залоза працює також за принципом: запит – пропозиція.

Причини:
    1. перший тиждень після пологів;
    2. надмірна стимуляція сосків (зцідження молока без показань див. тему "Зціджування молока. коли? як?");

Що робити?
    1. годувати дитину якомога частіше: це запобігає зайвому накопиченню молока в грудях і сприяє його спокійнішому витіканню;
    2. годувати дитину коли вона спить або дрімає: у такому стані вона смокче спокійніше і витікання молока сповільнюється;
    3. обов’язкові нічні годівля (з 3 по 8 год. мінімум 3 годівлі);
    4. годувати у таких позиціях, щоб сила тяжіння перешкоджала витіканню молока:
    4.1. у позиції колиски відхилившись на спинку крісла або подушку;
    4.2. з-під руки відхилившись назад або тримаючи малюка майже сидячи;
    4.3. лежачи і поклавши дитину зверху «животом до живота» (не застосовувати часто, оскільки при цьому можлива закупорка молочних проток через їх перетискання),
    4.4. на боці, що дає дитині змогу випльовувати надмір молока;
    5. протягом годування кілька разів підніміть дитину вертикально, щоб вона змогла відригнути повітря;
    6. розпочавши годування, відніміть дитину ненадовго від груді і перечекайте, доки витікання молока сповільниться, збираючи його в рушник або пелюшку. Далі прикладіть малюка до грудей і продовжіть годування;
    7. якщо усе це не допомагає, перед годуванням зцідити трохи молока, але як останній вихід, оскільки зціджування ще більше стимулює лактацію;
    8. якщо дитина добре набирає вагу, намагайтеся годувати її з однієї груді на одне годування; якщо при цьому виникає дискомфорт у другій груді, можна зцідити трохи молока та/або прикласти компреси з капусти. Якщо дитина після спорожнення першої груді все ж хоче продовжити годування, ненадовго прикладіть її до протилежної груді;
    9. уникати надмірної стимуляції молочних залоз:
    9.1. зціджування;
    9.2. гарячого душу на груди;
    9.3. не одягати накладок на соски (наприклад, пристосувань для збирання молока);
    10. між годуваннями прикладати до грудей холодні компреси на 30 хвилин або компреси з тертої чи відбитої капусти;
    11. якщо перераховані заходи не допомагають, потрібно якийсь час годувати дитину з однієї груді на кілька годувань, перед тим як перейти на протилежну:
    11.1. виключіть грудь з годування спочатку на 2-3 години;
    11.2. не обмежувати дитину у її бажанні їсти, якщо вона проситься до грудей, то просто прикладіть її до тієї ж залози;
    11.3. якщо з протилежного від годування боку відчуваєте дискомфорт, зцідіть трохи молока. Постійно зменшуйте кількість зцідженого молока аж до того часу, поки зможете обходитися без зціджування;
    11.4. у важчих випадках спробуйте проекспериментувати з часом виключення залози з годування; інколи для цього потрібно навіть 4 години;
    12. у деяких випадках, незважаючи на надмірну лактацію, дитина справляється з годуваннями дуже добре. Як звичайно, ці проблеми зникають після 12 тижнів після пологів, чому сприяють гормональні зміни в організмі, і лактація повністю пристосовується до потреб дитини.

Що робити щоб цього не допустити?
    1. часте прикладання дитини до грудей не рідше ніж що 2 год. в день;
    2. нічні годівлі з 3 по 8 год. мінімум 3 годівлі;
    3. чергувати груди приблизно що 2 години;
    4. уникати надмірної стимуляції молочних залоз:
    4.1. зціджування;
    4.2. гарячого душу на груди;
    4.3. не одягати накладок на соски (наприклад, пристосувань для збирання молока).

Ватрує ознайомитися!
    Неприємні відчуття
    Мне больно во время прилива. Из-за чего это происходит?
    Смягчение Давлением Подготовка груди к прикладыванию ребенка во время нагрубания

Організація годування по вимозі
    Кормить по требованию ребенка. Что это такое?
    Кормить ребенка по требованию… А это как?
    Организация кормления: кормление по требованию, ритмы
    Нужен ли малышу режим?
    И кормились мы каждые 45 минут..
    Ночные кормления грудью – так ли необходимы?
    ////////////////////////////

Останнє редагування модератором: 24 Грудень 2015
  2. Amilada

Amilada Well-Known Member

Відповідь: Забагато молока. Що робити?

Підкажіть як правильно. Сцідження провокує більший прихід молока, але десь читала, що потім в тій груді зменьшується кількість молока.
    Не знаю що робити з нічними припливами молока. Вдень ніби малому не вистачає. Прикладається майже щогодини. А наніч спить як сурок. За три години сну в грудях повно вузликів. Розціджую іх, бо малий просто не встигне того розсмоктати. Нині вже й збудила його зовсім, посмоктав хвилин 15, знов заснув. Ротик соском бавлю,бавлю-він зціпив губи в трубочку і ніяк не заставиш.

3. Raven

Raven Мама малятка

підцідити до комфортного стану, щоб не дуже турбували, а зранку дати ту грудь, де вузликів побільше

4. olerusya

olerusya sweet candy ;)

то навряд чи від голову, його турбують гази, відсутність мами чи ще щось, але не голод.

5. Amilada

То вдень обмежувати цицю!? Він якось ітак помалу вагу набирає. Мені простіше його грудьми заспокоювати. Порівняно з першим місяцем кількість прикладань вже зменьшилась вдвічі. Тепер коли малий випустив сосок, назад не запихаю, як скорше, щоб зайве не зригував.

6. Raven

Raven Мама малятка

в жодному випадку

7. PanteraLviv

PanteraLviv Well-Known Member

Не допускати до утворення вузликів. Дитину будити і прикладати. Робити декілька спроб, якщо спить, зняти памперс, повернути на один бік, другий, але намагатись прикласти. Ліпше хай дитина розбудиться і посмокче пару хвилин ніж потім мати вузлики і переповнення грудей.
    Дитина коли спить в неї є глибока і поверхнева фаза сну. Коли дитина спить поверхнево в неї рухаються повіки, вона може крутись, плямкати губами, тоді її найлегше розбудити і прикласти. Але ви вночі теж спите, то наставляйте будильник і годуйте вночі частіше, якщо не вдається прикласти зразу, робіть декілька спроб.

Не треба нічого обмежувати.
    навпаки часто годувати і не робити великих перерв між годуваннями. Якщо робити великі перерви, дитина голодна, накидається на груди, жадно їсть, заковтує повітря і зригує. Якщо дитина спить і пройшло 2 год, прикладайте.
    Якщо зригує, це не значить що переїдає про то не хвилюйтесь, дитина може раз на день зригувати фонтаном і це є нормою.

8. Raven

Raven Мама малятка

та власне ми вночі пакуємо добре, а зранку зась, то вузлики все-таки появлялись, до сих пір доводиться підціджувати

9. domino

domino Well-Known Member

І в мене тепер щось подібне до Amilada, малий їсть добре і не скажу, що мало, просто права грудь набирає досить багато і він може її смоктати з переривами до 4 год і навіть після стільки часу молоко в ній ще є, а ліва вже теж повна, правда затвердінь нема. Вночі прикладаємося мало, вже і з нами спить, але 2 рази поїсть і спить собі, от не знаю, що з правою робити - вона і так вже більша за ліву, і молоко є, і розумію, що чим більше прикладаю до неї, тим більше утворюється молочка.Як бути, залишати праву і давати ліву? Так зціджувати не хочу, бо молоко є, а зцідити можу 2 каплі.

10. oksumoron

oksumoron Active Member

Христя, пропонуй частіше меншу грудь, почининай годування з неї тоді, а більшу даєш пізніше! То з часом врегулюється, ви ще просто маленькі! Лиш дивись, аби не було затвердінь, і не займайся сціджуванням, бо малюк все їсть і не відмовляється, а так то ти собі націдиш, і молока ще більше прибуде!
    Вночі буди малого, пробуй міняти памперс, бо два годування це мало! Може через тиждень-два зміниться само, бо зараз ще йде адаптація!

11. domino

domino Well-Known Member

Дівчата, хелп, я знову напартачила з тими грудьми і годуванням. Ну от поясніть мені як так може бути. Минула ніч, я залишила ліву цицю( та, що менше набирає) щоб годувати вночі, малий з неї їв 3 рази підряд, бо за раз не виїдав. Давала її, бо хотіла, щоб він добрався до заднього молочка. Ну правильно ж?
    А вдень я почала з правої. і він її не виїв зараз, дала другтй - те саме( бюачила що молоко є) і так ми з правої циці годувалися весь день і аж під вечір він її майже здолав., але все ще трошки там було. І от знов ніч- - і знову залишилася ліва. яка набрала за день( слава Богу не тверда). Ну і що я доброго зробила? як це вирівняти?

12. Mazerati

Mazerati Well-Known Member

Наступний раз починаєте з тієї, якою годували перед тим. В вас якесь хаотичне міняння виходить

13. Amilada

Domino, чого не одна циця на дві години?
    Нмсд, як давати цицю в сторону збільшення чассу гдування з неі, то лактація так і не вирявніється. Тільки в сторону зменьшення часу виідання. За кілька днів мені лиш внормовується лактація, мала досвід різного набирання молока, бо навмисно хотіла в тій що є мастит зменьшити кількість молока.

14. domino

domino Well-Known Member

нов коментс

ну я стараюся, але якщо він поїв скажімо 2.15 хв і заснув, на силу не запхаю, поспав 2 год, а в тій циці залишлося ще багато молока, я по ній бачу, то що, давати таки іншу?
    Нині за ніч і ранок згамав 2 циці. І буть мудра)

15. Fistawka

Fistawka Well-Known Member

Я би давала почергово щоразу, і вночі теж. Якщо нема дискомфорту. А якщо ви цілий день не давали цицю і вона не турбувала вас, то не так вже і багацько молока))) В мене бувало за годину-дві так груди набирали, що мусіла підцідити до комфортного стану, бо думала тріснуть.
    Нічні годування - основа для прибування молочка і якщо даватимете вночі більше якусь одну грудь, то воно і набиратиметься далі там більше. Ну така в мене логіка.
    Я не парилась тим чи виїв повністю груди малий, чи ні, бо такого практично не бувало. Я просто щоразу чергувала груди. Хіба як мала якийсь дискомфорт, то могла запропонувати двічі одну і ту ж цицю. Але в мене малий їв добре, як пиявочка присмоктувався:) І доречі, в мене певний час теж одна грудь набирала більше. Але згодом внормувалось.

16. domino

domino Well-Known Member

ну от і давала вночі ліву, так як порадили, щоб в ній молочко набиралося, а бачу що і так не добре. Нині буду строго давати почергово по 2 години, побачу що буде))) дякую за пораду, сподіваюся все скоро вирівняється)

17. oksumoron

oksumoron Active Member

Христя, не спіши ти з тим вирівнювання, то за тиждень не буде, може ще місяць часу піде на врегулювання! Вночі не роби таких перерв, що даєш лише одну, а на ранок аж іншу ( в мене була ситуація, як у Фісташки- груди що дві години набирали так, що я будила дитину, аби з обидвох їв!)! Давай почергово, за правилами маєш давати перше ту, на якій закінчили останнє годування, але оскільки на початках малий їв одну грудь і засинав, я пропонувала кожне годування іншу!
    Ну і що значить " не виїдає" ? Дитина добирається до заднього молочка за хвилини, а не години, якщо ти кожні дві години пропонуєш лише одну грудь, то кожного разу все починаєть наново- переднє/заднє! Не чекай, що груди стануть пусті, чергуй їх, головне, щоб не твердли!

---------- Додано в 14:10 ---------- Попередній допис був написаний в 14:05 ----------

Чергуй і все! Як ти вимірюєш кількість молока в грудях? Нормально, що груди набрали, за той час, що дитина спала!
    Я також пробувала трохи вирівняти груди, але і ще зараз, одна набирає більше, хоч ми з неї і рідше їмо!

Останнє редагування: 16 Липень 2014
  18. PanteraLviv

Частіше чергуйте груди. коли вночі чергує одна, а вдень інша - то не добре.
    Вночі давайте частіше меншу грудь, але давайте і більшу. Наприклад якщо ви годуєте 3 рази то 2 рази меншу і 1 раз більшу.
    Вдень чергуйте приблизно 3 години менша грудь, 2 години більша.
    Але слідкуйте щоб дитина добиралась до заднього молока.
    Якщо ви погодували однією груддю і бачите що вона ще повна, дайте її ще трохи посмоктати, а тоді переходьте до іншої. Якщо в другій груді відчувається вже дискомфорт то давайте ту щоб дитина трохи її спорожнила.

19. Orman

Orman Модератор-бомба

)))))
    менше думайте (знаю що важко), але як тільки я перестала так паритися тим що книжка пише, тоді ГВ перестало бути мукою (я два місяці була така мудра - нема кого в попу копнути).

слухайте інтуїцію

---------- Додано в 20:26 ---------- Попередній допис був написаний в 20:25 ----------

підписуюсь

20. domino

domino Well-Known Member

во-во, все ви класно мені написали- розказали, дякую) Але як правильно! відслідкувати? я вчора так слідкувала, що от що наробила. Нині від 5 ранку малий з грудей не злазить(
    То як? просто сцідити руками після кожного годування?
    Я певне мастєр тупих питань в цій темці, звиняйте всі!

---------- Додано в 21:08 ---------- Попередній допис був написаний в 21:07 ----------

не скажу, що то мука, але я реально чогось парюся)

21. PanteraLviv

Ні, зціджувати не треба, просто один раз витиснути, лише подивитись яке молоко йде, якщо прозоре і ненасичене то ще прикладайте до тієї груді, якщо насичене біле то перекладайте до іншої.
    Першою ознакою що дитина не добирається до заднього молока є пінистий стілець і поганий набір ваги.