Забагато молока. Що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 11 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

Надмірна лактація– молоко прибуває в надто великій кількості і витікає під час годування занадто швидко.
    Дитина при цьому під час годування захлинається, кашляє, смокче з голосним прицмокуванням, під час годування кидає грудь, випльовує молоко, періодично відмовляється від грудей, відмовляється від комфортного смоктання та страждає від колік і переїдання (часто і у великій кількості зригує). Ця проблема типово трапляється у віці дитини 3-6 тижнів після народження.

Рідкі та короткі годівлі по режиму та відсутність нічних годувань призводить до переповнення грудей, як наслідок до зменшення лактації через інгібіторний фактор – це речовина білкової природи, яка є в молоці і виводиться разом з молоком. За відсутності адекватного виведення молока інгібіторний фактор накопичується у молочній залозі, пригнічуючи подальше утворення молока. При своєчансому виведенні молока з залози виводиться і інгібіторний фактор, отже, утворення молока посилюється. Ось чому молочна залоза працює також за принципом: запит – пропозиція.

Причини:
    1. перший тиждень після пологів;
    2. надмірна стимуляція сосків (зцідження молока без показань див. тему "Зціджування молока. коли? як?");

Що робити?
    1. годувати дитину якомога частіше: це запобігає зайвому накопиченню молока в грудях і сприяє його спокійнішому витіканню;
    2. годувати дитину коли вона спить або дрімає: у такому стані вона смокче спокійніше і витікання молока сповільнюється;
    3. обов’язкові нічні годівля (з 3 по 8 год. мінімум 3 годівлі);
    4. годувати у таких позиціях, щоб сила тяжіння перешкоджала витіканню молока:
    4.1. у позиції колиски відхилившись на спинку крісла або подушку;
    4.2. з-під руки відхилившись назад або тримаючи малюка майже сидячи;
    4.3. лежачи і поклавши дитину зверху «животом до живота» (не застосовувати часто, оскільки при цьому можлива закупорка молочних проток через їх перетискання),
    4.4. на боці, що дає дитині змогу випльовувати надмір молока;
    5. протягом годування кілька разів підніміть дитину вертикально, щоб вона змогла відригнути повітря;
    6. розпочавши годування, відніміть дитину ненадовго від груді і перечекайте, доки витікання молока сповільниться, збираючи його в рушник або пелюшку. Далі прикладіть малюка до грудей і продовжіть годування;
    7. якщо усе це не допомагає, перед годуванням зцідити трохи молока, але як останній вихід, оскільки зціджування ще більше стимулює лактацію;
    8. якщо дитина добре набирає вагу, намагайтеся годувати її з однієї груді на одне годування; якщо при цьому виникає дискомфорт у другій груді, можна зцідити трохи молока та/або прикласти компреси з капусти. Якщо дитина після спорожнення першої груді все ж хоче продовжити годування, ненадовго прикладіть її до протилежної груді;
    9. уникати надмірної стимуляції молочних залоз:
    9.1. зціджування;
    9.2. гарячого душу на груди;
    9.3. не одягати накладок на соски (наприклад, пристосувань для збирання молока);
    10. між годуваннями прикладати до грудей холодні компреси на 30 хвилин або компреси з тертої чи відбитої капусти;
    11. якщо перераховані заходи не допомагають, потрібно якийсь час годувати дитину з однієї груді на кілька годувань, перед тим як перейти на протилежну:
    11.1. виключіть грудь з годування спочатку на 2-3 години;
    11.2. не обмежувати дитину у її бажанні їсти, якщо вона проситься до грудей, то просто прикладіть її до тієї ж залози;
    11.3. якщо з протилежного від годування боку відчуваєте дискомфорт, зцідіть трохи молока. Постійно зменшуйте кількість зцідженого молока аж до того часу, поки зможете обходитися без зціджування;
    11.4. у важчих випадках спробуйте проекспериментувати з часом виключення залози з годування; інколи для цього потрібно навіть 4 години;
    12. у деяких випадках, незважаючи на надмірну лактацію, дитина справляється з годуваннями дуже добре. Як звичайно, ці проблеми зникають після 12 тижнів після пологів, чому сприяють гормональні зміни в організмі, і лактація повністю пристосовується до потреб дитини.

Що робити щоб цього не допустити?
    1. часте прикладання дитини до грудей не рідше ніж що 2 год. в день;
    2. нічні годівлі з 3 по 8 год. мінімум 3 годівлі;
    3. чергувати груди приблизно що 2 години;
    4. уникати надмірної стимуляції молочних залоз:
    4.1. зціджування;
    4.2. гарячого душу на груди;
    4.3. не одягати накладок на соски (наприклад, пристосувань для збирання молока).

Ватрує ознайомитися!
    Неприємні відчуття
    Мне больно во время прилива. Из-за чего это происходит?
    Смягчение Давлением Подготовка груди к прикладыванию ребенка во время нагрубания

Організація годування по вимозі
    Кормить по требованию ребенка. Что это такое?
    Кормить ребенка по требованию… А это как?
    Организация кормления: кормление по требованию, ритмы
    Нужен ли малышу режим?
    И кормились мы каждые 45 минут..
    Ночные кормления грудью – так ли необходимы?
    ////////////////////////////

Останнє редагування модератором: 24 Грудень 2015
  2. PanteraLviv

PanteraLviv Well-Known Member

Відповідь: Забагато молока. Що робити?

дитина міцно спить, а вам груди набрали, берете рухаєте троха дитину, пальцем поводили біля ротика, воно ротик відкриває, а ви цицю підпихаєте. Якщо невдається, то через якийсь час знову робите спробу, тоді буде так:
    і вам не прийдеться вставати вночі щоб зціджуватись і відпочинете.

3. Мар'яся

Мар'яся Moderator Команда форуму

перших наші півтори тижні годувала вночі малу напівсидячи, бо вона їсти відмовлялась, рот відкривати не хотіла і взагалі її треба було припрошувати, будити, розрухувати. Нині зранку я прокинулась і довго не могла зрозуміти чому я сплю з іншого боку, ніж зазвичай, потім згадала, що я ж кілька разів за ніч так перелазила :)

4. Fistawka

Fistawka Well-Known Member

Я знову плакатись. Малий відмовляється від грудей(((
    Я тільки кладу його в позу для годування, крик дикий. Навіть вже не пробує, чи то молоко сильно тече, чи ні. От сьогодні прокинувся зі сну, голодний, накинувся на цицю і через 2 хвилини істерика. Воно триває в нас вже досить давно, але замість того, щоб він почав вчитись справлятись з потоком сильним, стає все гірше. Тепер ми можемо поїсти тільки на сні. Ношу на руках, заколисую з плачами, а тоді вже їсть на сні.
    Я думала пити якісь чаї для нормалізації лактації, але то не в тому справа. Навіть як груди не повні, молоко прибуває і тече конкретний фонтан.

Про те, щоб годувати на мою вимогу, коли груди повні, навіть не йдеться. Груди в нас то як якийсь подразник, істерика одразу...
    Коли то все прийде в норму? Через ті годування навіть нікуди з дитиною не підеш, гуляємо біля дому лише, бо як захоче їсти, на вулиці не погодуєш. Капризний постійно, бо не наїдаєтьс як має бути.

5. PanteraLviv

ой, в мене з малою було таке саме.
    Спробуйте годувати в позі лежачи на спині, а мала зверху на животі. Під спину можна підкласти подушки щоб було напівсидя. Коли дитина зверху молоко не буде так фонтаном бити при приливі.
    Дитина вже більша, тому коли ви кладете в позу для годування то починає протестувати, тому поміняйте пози.
    Він просто підріс і виявляє свою невдоволеність все більше і більше. Але настане той час коли стане справлятись з потоком.

Я свою малу під музику заколисувала, дуже допомагало. Але, важливо: не допускати великі проміжки між годуваннями, бо чим зголоднівша дитина тим важче заколисати. Деколи мені допомагало з ложки дати 30-40гр молока щоб доня заспокоїлась і заснула, а тоді вже під час сну підпихала цицю.
    Прийде, ви навіть не замітите коли. Заспокойтесь, то все мине, ваші переживання і малому передаються. Чому не підеш? Я свою запихала в слінг, йшли гуляти, вона через 15хв там засинала і я сміло підпихала цицю. Спробуйте. І заколисувати не треба було.

6. Fistawka

Пробувала, трохи їсть. Але як прибуває молоко, то той самий плач... Та і незручно йому в такій позі, голівку важко ще довго тримати.

Малий в слінгу теж файно засинає на вулиці, але годувати в слінгу я ще не навчилась. Тому наразі мордуємось з тим годуванням.
    Вірю і дуже чекаю вже того часу)))
    Ну і в мене підозра, що то не стільки він не вміє справлятись(ну бо ж на сні справляється як книжка пише), як вередує. Як ви кажете, виявляє свою невадоволеність, какашка мала:girl_yes2:

7. napoleona

napoleona Well-Known Member

моя з 2 тижнів їла теж зверху, але для того щоб їй було легше, то я ставила її більше на бочок на свою руку, а собі під руку подушку, то ми так і спали до 1.5р:) не знаю чи зрозуміло написала

8. Fistawka

Ага, я так пробувала, то зразу плач. Бо він одразу розуміє, що то годуватись. А якщо голову йому не тримати, то він на мені нібито коні пасе, опустить голову, на цицю впаде, та й одразу собі шось трошки цямне. Ну і потім втомлюється і плаче. Але то не нормальне годування(( Наразі рятуємось отакими всякими методами. Трохи так, трохи сяк, між тим плачі. Отак і їмо.

9. jalla

jalla Прогрес року 2013

В мене щось таке дивне, не можу зрозуміти.
    Вчора груди були замітно мякші (навіть можна було подумати, що молока поменшало), хоч малий прикладався в звичному режимі. А нині різко все стало навпаки, так як пише Юля, молоко фонтаном б"є, все кругом від того молока заливає, груди налились так сильно-сильно, малий ніби справляється з тим фонтаном, але дивно мені чому так. Підкажіть, в чому то може бути причина отакого різкого прибуття молока? Боюсь аби знову застою і температури не було.

10. PanteraLviv

Який у вас слінг? якщо шарф то мотайте вертикально і вчіться в слінгу годувати, тоді забудете про всякі мороки і зможете піти десь, вам буде легше і все налагодиться.
    А ви в слінгу поносіться і тоді годуйтесь, і дитина не вередуватиме і ви будете спокійні.

---------- Додано в 14:55 ---------- Попередній допис був написаний в 14:47 ----------

Можливо у вас був лактаційний криз якого ви не помітили.
    Можливо пили щось що стимулює окситоциновий рефлекс?
    Можливо малий попередні дні активно смоктав, а не просто посмоктував, хоча вам здається що годувалися в звичному режимі, а зараз може менше часу проводить біля грудей, тому вони налились, бо підлаштовані під більші потреби дитини.
    зараз пильнуйте щоб не було лактостазу, часто прикладайте і годуйте в різних позах щоб добре спорожнювались всі дольки залози.

11. Fistawka

В мене май шарфовий. То напевно трохи складніше, ніж в шарфі. Але трохи пробуємо, вчимось.
    Доречі, я відслідкувала таку закономірність. Як тільки малий вдень зависає на грудях, постійно смокче, то на наступний день груди повні-повні постійно.

12. jalla

jalla Прогрес року 2013

Ага, таки оте різке прибуття нічим добрим не закінчилось.
    Маю знову гульку, болить, морозить мене, певно температура підвищується. Вже навіть міряти не хочу.:no:
    Таки не дала я собі ради з тим різким прибуттям молока. Малий як на зло розлінився, їв не дуже багато, трошки посьорбав, а решту спав з цицею в роті.
    Збудити не вдавалося, я вже включала іздіваловку)))) вставала, він за пару секунд розумів, що сам лежить, тоді в крик, тоді я знову лягала, підсовувала груди, тоді знову трошки їв, бо інакше не уявляю що би було.:girl_impossible:

13. something

something Member

хочу сказати зі свого досвіду, що нічого не помагає, щоб молоко зменшувалось. Єдино, що я старалась не вживати їжі від якої прибуває. Мені казали, почекай до 3-х місяців, дитина виросте, буде більше їсти і все буде ок. Потім до півроку, введеш прикорм, молоко почне менше вироблятись, а потім, я вже звиклась і не чекала нічого. Так і жила з повними грудьми і вічним лактостазом. З мого мінус першого розміру грудей, я ледве втискувалась в третій.

---------- Додано в 11:41 ---------- Попередній допис був написаний в 11:31 ----------

в мене питання до jalla , у вас з першою дитиню теж багато молока було? Можливо передбачити як буде наст раз?

14. jalla

jalla Прогрес року 2013

В мене теж були застої. Щодо кількості молока, не впевнена що можна це діло чітко відслідкувати.

15. goldgirl

goldgirl Well-Known Member

В мене що першого разу, що тепер того молока, що можна трійню годувати. і добре, що є, але треба пристосуватися і звикнути... бо і я вся мокра вічно, одягу вже бракує 10 разів на день перевдягатися ))), вкладки в мить повні, та й не завжди вони добрі...
    Бідна моя дитина, наковтається, аж кашляє... Гіперлактація за всіма ознаками як книжка пише. І що найгірше, що всі можливі методи я пробую, допомагає з перемінним успіхом... а дитина мучиться. молоко фонтаном, прибуває пару разів за годування.
    може хто подумає, що годую за графіком - так ні, на вимогу і не зціджую, і взагалі теорію ГВ знаю добре. а практика показує інше )
    навіть поза для годування на животі - голівку тримає добре і любить так спатки, але вже й так молоко біжить само.
    хіба ще давно не клала капусту, то треба спробувати, і цінна порада годувати дитину на сні, хоча не завжди допомагає, тому ще буду експериментувати...

16. jalla

jalla Прогрес року 2013

І в мене шось молока дуууже багато. По чому бачу? Дитина аж захльобується, коли їсть, нервується. Та грудь, яка "стоїть" на черзі на годуванняя набирає так, шо робиться аж квадратова))), якось так і молоко застоюється, вічно ті затвердіння. Ну, добре, даю смоктати, трохи там підмасажовую, але то вже набридло. Нема права чаю випити, чи чогось теплого, а мені його так хочеться, як на зло, як вже знову та важкість в грудях. Єдине добре- молоко не перетікає і ніколи не перетікало. Тримається купи)))
    А, і ще на животі мій малий їсти не хоче. Він взагалі нєрвний такий весь у нас, щось йому трошки не так, всьо крики, викручування... Ну, не в кайф йому так цицю брати і взагалі на животі лежати не хоче, ну і як тут бути?
    Прикладаємось досить часто, коли дома, то щогодини приблизно.

17. katysik

katysik Well-Known Member

Як я Вас розумію... таке саме було, зараз якось трохи краще, тьфу-тьфу, вже аж налякалась спочатку, що молоко пропадає, бо груди стали такі м'якенькі, але все гуд, просто нарешті внормувалась лактація
    А в мене вічно протікає :girl_mad:, нікуди без тих 'прокладок' на груди, як забуду одягнути, то поки годую одною, на іншій вже така плямега :girl_impossible:

18. domino

domino Well-Known Member

Відповідь: Мало молока. Що робити?

Дівчатка, підкажіть:молоко набирається вже так порИдно)))
    і от дала малому ліву цицю, поїв півгодини і вже не хоче, бачу що молока в ній ще є. наступне годування починати з неї чи з правої, яка почала набирати просто багато і дуже повна? як правильно? і ще: малий вночі спить 6 годин поспіль, мені його будити для годування чи ні?
    а ще нині купила 2 ліфчики, бо все мале, розмір 36 DD:girl_mad::girl_blush2: Я В ШОЦІ!

19. Багіра

Багіра Well-Known Member

я би казала будити, особливо якщо грудям дуже некомфортно.. в мене у вашому віці малий тільки разок таку велику нічну перерву мав, то грудь мене дуже боліла потім
    от коли внормується лактація то я прихильник не будити, але то не є правильно, бо можливі кризи в перспективі і тд. то вже дівчата детальніше розкажуть:)

20. Amilada

Amilada Well-Known Member

Domino, якщо малой спатиме під боком, побачите, що бувають фази швидкого сну. Малюк кряхтить ,рухається, привідкриваються очі. Може рухати ротиком. Тоді Треба підпихати груди.

21. domino

domino Well-Known Member

Amilada дякую, так і зроблю, бо 6 год сну добре для мене, але думаю після 4 год буду підпихати цицю.