Забагато молока. Що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 11 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

Надмірна лактація– молоко прибуває в надто великій кількості і витікає під час годування занадто швидко.
    Дитина при цьому під час годування захлинається, кашляє, смокче з голосним прицмокуванням, під час годування кидає грудь, випльовує молоко, періодично відмовляється від грудей, відмовляється від комфортного смоктання та страждає від колік і переїдання (часто і у великій кількості зригує). Ця проблема типово трапляється у віці дитини 3-6 тижнів після народження.

Рідкі та короткі годівлі по режиму та відсутність нічних годувань призводить до переповнення грудей, як наслідок до зменшення лактації через інгібіторний фактор – це речовина білкової природи, яка є в молоці і виводиться разом з молоком. За відсутності адекватного виведення молока інгібіторний фактор накопичується у молочній залозі, пригнічуючи подальше утворення молока. При своєчансому виведенні молока з залози виводиться і інгібіторний фактор, отже, утворення молока посилюється. Ось чому молочна залоза працює також за принципом: запит – пропозиція.

Причини:
    1. перший тиждень після пологів;
    2. надмірна стимуляція сосків (зцідження молока без показань див. тему "Зціджування молока. коли? як?");

Що робити?
    1. годувати дитину якомога частіше: це запобігає зайвому накопиченню молока в грудях і сприяє його спокійнішому витіканню;
    2. годувати дитину коли вона спить або дрімає: у такому стані вона смокче спокійніше і витікання молока сповільнюється;
    3. обов’язкові нічні годівля (з 3 по 8 год. мінімум 3 годівлі);
    4. годувати у таких позиціях, щоб сила тяжіння перешкоджала витіканню молока:
    4.1. у позиції колиски відхилившись на спинку крісла або подушку;
    4.2. з-під руки відхилившись назад або тримаючи малюка майже сидячи;
    4.3. лежачи і поклавши дитину зверху «животом до живота» (не застосовувати часто, оскільки при цьому можлива закупорка молочних проток через їх перетискання),
    4.4. на боці, що дає дитині змогу випльовувати надмір молока;
    5. протягом годування кілька разів підніміть дитину вертикально, щоб вона змогла відригнути повітря;
    6. розпочавши годування, відніміть дитину ненадовго від груді і перечекайте, доки витікання молока сповільниться, збираючи його в рушник або пелюшку. Далі прикладіть малюка до грудей і продовжіть годування;
    7. якщо усе це не допомагає, перед годуванням зцідити трохи молока, але як останній вихід, оскільки зціджування ще більше стимулює лактацію;
    8. якщо дитина добре набирає вагу, намагайтеся годувати її з однієї груді на одне годування; якщо при цьому виникає дискомфорт у другій груді, можна зцідити трохи молока та/або прикласти компреси з капусти. Якщо дитина після спорожнення першої груді все ж хоче продовжити годування, ненадовго прикладіть її до протилежної груді;
    9. уникати надмірної стимуляції молочних залоз:
    9.1. зціджування;
    9.2. гарячого душу на груди;
    9.3. не одягати накладок на соски (наприклад, пристосувань для збирання молока);
    10. між годуваннями прикладати до грудей холодні компреси на 30 хвилин або компреси з тертої чи відбитої капусти;
    11. якщо перераховані заходи не допомагають, потрібно якийсь час годувати дитину з однієї груді на кілька годувань, перед тим як перейти на протилежну:
    11.1. виключіть грудь з годування спочатку на 2-3 години;
    11.2. не обмежувати дитину у її бажанні їсти, якщо вона проситься до грудей, то просто прикладіть її до тієї ж залози;
    11.3. якщо з протилежного від годування боку відчуваєте дискомфорт, зцідіть трохи молока. Постійно зменшуйте кількість зцідженого молока аж до того часу, поки зможете обходитися без зціджування;
    11.4. у важчих випадках спробуйте проекспериментувати з часом виключення залози з годування; інколи для цього потрібно навіть 4 години;
    12. у деяких випадках, незважаючи на надмірну лактацію, дитина справляється з годуваннями дуже добре. Як звичайно, ці проблеми зникають після 12 тижнів після пологів, чому сприяють гормональні зміни в організмі, і лактація повністю пристосовується до потреб дитини.

Що робити щоб цього не допустити?
    1. часте прикладання дитини до грудей не рідше ніж що 2 год. в день;
    2. нічні годівлі з 3 по 8 год. мінімум 3 годівлі;
    3. чергувати груди приблизно що 2 години;
    4. уникати надмірної стимуляції молочних залоз:
    4.1. зціджування;
    4.2. гарячого душу на груди;
    4.3. не одягати накладок на соски (наприклад, пристосувань для збирання молока).

Ватрує ознайомитися!
    Неприємні відчуття
    Мне больно во время прилива. Из-за чего это происходит?
    Смягчение Давлением Подготовка груди к прикладыванию ребенка во время нагрубания

Організація годування по вимозі
    Кормить по требованию ребенка. Что это такое?
    Кормить ребенка по требованию… А это как?
    Организация кормления: кормление по требованию, ритмы
    Нужен ли малышу режим?
    И кормились мы каждые 45 минут..
    Ночные кормления грудью – так ли необходимы?
    ////////////////////////////

Останнє редагування модератором: 24 Грудень 2015
  2. Т@нюшк@

Т@нюшк@ чекаю...

Відповідь: ГВ - ще один дар природи (2)

мене найбільше турбує щоб нічого не перетиснуло і не було затвердінь

3. Kassandra

Kassandra брюнеточка:)

десь з місяців 9-ти почала по трохи носити звичайні і на тоненькому поролоні в тому числі, правда розмір ще не той, що був до вагітності - поки десь на пів розміра більші).

4. mamasha

mamasha New Member

Ну в мене вже зараз так не набирається молоко в грудях, як раніше, так що нічого ніде не перетискається))

5. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

Відповідь: Забагато молока. Що робити?

Моя дитина вже з тиждень певно закашлюється при годуванні в позиції колиски, я вже й нахиляюся назад-спираюся, всерівно. Останніми днями то стала така схвильована на грудях, кидає, бере знову, крехче і я вже не розумію, чи то газики, чи то молоко їй засильно тече і найгірше, що не знаю, що з тим робити? Може в нас від того і газики такі постійні? Бо вона часто тужиться, кривиться, тепер вже під час того їй часто виходить пукнути, то вже добре, але всерівно не допомагає. І при тому таке є, що б я не їла... І що з тим робити? Годую на вимогу, тобто часто, скільки вона собі захоче, інтервали не засікаю, не рахую, бо нащо. Але від чого така поведінка? І чого вона ще закашлюється так?

6. Raven

Raven Мама малятка

моя набирала повний рот молока, а потім ним закашлювалась, коли пробувала попукати

7. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

може то того? і що з тим робити? Від чого в них стільки газиків?

8. Raven

Raven Мама малятка

Чесно, навіть не знаю.
    Я і на дієті була, і без дієти, а малявка пукала так, ніби повітряну кульку з"їла. Як робила масажик пукальний, муж перепитував, то хто так?:girl_devil:
    трошка легше було, як пила плантекс, або фенхель

9. Almariel

Almariel Well-Known Member

Ще кажуть, як не правильний захват, то багато захоплює повітря. Думаю, що у нвс саме так було. Якщо зашвидко тече молоко, то лягайте, тримаючи дитину в позі колиски.

Надіслано від мого HTC Desire C, використовуючи Tapatalk

10. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

тут не тільки може бути захоплене повітря. Формується ферментна система- у кожної дитини від народження вже свій певний "відправний" стан кишківника і по різному цей період проходить по різному навіть однакову мамину їжу сприймають ( саме тому одні від народження можуть їсти салати з майонезів і ніц дитинці не буде, а інші- на строгих дієтах і проблема є Спробуйте прослідкувати, які саме продукти особисто у вас можуть викликати ( чи викликали коли небудь)дискомфорт чи вздуття і їх повністю наразі виключити з раціону . В одних газики в період формування більше утворюються, в інших менше. Плюс має значення нервова система- у більш збуджених діток частіше газики. Зокрема, наприклад, хлопчики страждають від вздуття частіше дівчаток саме по причині "ніжнішої" нервової системи від народження

11. Натуля

Натуля Well-Known Member

Дімулік дуже дратувався, що молоко рікою текло. Він брав груди-плакав-відвертався-я тримала стовпчиком-зригував-знову брав груди. І так по колу. Рятувало годування лежачи на мені. Як вище написали- голова на руці як в колисці, повернута до грудей. Животиком на мені.
    До речі, газиків як таких в моіх дітей не було. Але от менший плакав дуже багато.

12. Fistawka

Fistawka Well-Known Member

В нас теж так було. До 5 місяців Сашка погодувати було проблемою. І вкласти спати теж, бо з цицею не спав. Молоко лило фонтанами, він голодний, лише до грудей - крик страшний. Нічого не допомагало. Ніякі пози, присипляння, вмовляння. Біля 4,5 міс навчився швидше ковтати і все перейшло, нормально почав їсти.
    І коліки через то теж нас мурдували.
    Вибач, якось не дуже оптимістично вийшло))
    Пробуй на себе класти, щоб молоко так не било фонтаном. Трохи приколисуй спочатку, якщо сонна краще бере груди. Ну і прикладання правильне пильнуй.
    А від коліків нам Плантекс допоміг. Пила я. Ну або співпало.

13. blakytnooka

blakytnooka Member

14. Almariel

Almariel Well-Known Member

в мене перший раз било молоко сильно і довго - фенхелю не пила. з другою дитиною я випадково спробувала, що то такий смачний чай і частенько його п’ю - фонтани були, але значне менші і тільки з самого початку. думаю, що з першою дитиною лактація довше встановлюється.

15. Т@нюшк@

Т@нюшк@ чекаю...

я вже колись питала про приливи, хочу уточнити. ви писали пізніше вони вже не відчуваються. тобто їх нема чи просто пропадає відчуття приливу? мене ті фонтани-приливи вже замучили. особливо вночі, коли годую на автоматі. потім частенько просинаюсь вся мокра від молока. напевно мала посмоктала і заснула, а почався прилив і в мене пів сорочки мокрої. або прокладка зсунулась... так мене то дратує...

16. Багіра

Багіра Well-Known Member

А я завжди думала що прилив то відчуття поколювання в грудях від прибування молока, в мене досі ще є, а от фонтани і мокрі футболки вже десь рік як в минулому

17. blakytnooka

blakytnooka Member

а коли лактація вже має внормуватись? Бо на разі молоко і далі "стріляє", я даю молочку стекти, але все ж малий давиться, кричить і наковтується бульок. Вночі на лежачи неможливо погодувати, та ж історія. Всі годування у сидячій позиції відхилившись на подушку. так хочеться вже, щоб все налагодилось

Останнє редагування: 29 Грудень 2014
  18. Т@нюшк@

Т@нюшк@ чекаю...

ну так. і під час приливу в мене фонтан))) а у вас з другої циці молоко не тече під час приливу?

---------- Додано в 18:20 ---------- Попередній допис був написаний в 18:18 ----------

в мене менш=більш внормувалась не швидше 3-4 місяця

19. Багіра

Багіра Well-Known Member

не тече вже теж давно, правда дуже зрідка буває пару капель
    ну але то індивідуально

20. Megan

Megan Well-Known Member

О, я вже днів зо 3 відчуваю прилив. Фонтанів нема, але коли смоктун тягне інтенсивно, то в другій груді поколювання і тепло відчувається. Забула як то, тепер не дуже приємно.

До речі, поділюсь з вами секретом,- сьогодні гуляли з малим, на гойдалці поряд з нами була смуглява дівчинка, підійшла до неї мама, і сказала мені, щоб я не журилась, бо я маю 2 хлопці, але ще обов'язково буде донечка....
    Я мало не зімліла..
    Я навіть того, що треба, щоб та донечка була, не роблю... А таке почути... І вродь не вірю, але ж звідки вона знала про 2 хлопців, я була лише з меншим, ще й 1 раз її в місті бачу... Ой дівки, как страшно жить (((

21. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

до 3 місяців- в кого як