Хто вчить дітей казати неправду?

Тема у розділі 'Маленькі бешкетники', створена користувачем Liliyah Romanova, 12 Жовтень 2007.

1. TUCR

TUCR Well-Known Member

Відповідь: Хто вчить дітей казати неправду?

А нам тільки півтора року, ще до того не до росли, але у нас ще все попереду!))):girl_crazy:

2. Бурулька

Бурулька Well-Known Member

То, мабуть, вік такий. Христинка також любить повигадувати, що вона десь була, робила і т.д. Але в подальшій розмові зводить до того, що все це робила з ляльками, або бавлячись з кимось. Наприклад, вона іноді їздить їсти до Кивеля (Києва) :) Але це все відбувається у формі гри: ми гріємо їсти і їдемо по кімнаті їсти в Київ. Приїхали, поїли, поїхали додому :)
    Я лише за, щоб в дитини розвивалася уява.
    Правда, буває, що обманює. Наприклад, раз сказала бабці, що я щось дозволила, а цього насправді не було. Тоді ми гарно поговорили, і я пояснила чому обманювати негарно (якщо ти будеш обманювати, то й тебе будуть; якщо мама пообіцяє піти погуляти, а не піде це також обман і буде неприємно Христинці і т.д.)
    Щодо страшилок, то такого не практикуємо, бо це також обман, але цього разу дитини. І настане той час, коли дитина скаже неправду, страшилка не спрацює, і таким чином дитина "попалить" батьків на брехні. А це підірве авторитет батьків.

3. дашулька

дашулька Well-Known Member

Не знаю в яку тему написати, тому пишу сюди, бо треба якоїсь поради від вас, дівчата...
    Нині Поля півдня сиділа малювала/ліпила пластелином, що для неї не характерно, бо вона аж занадто рухлива дитина. Потім вона встала зі столу й , я так думаю, що в неї затерпла нога чи що, бо вона почала прихрамувати й казати, що ніжка болить. Ми з чоловіком почала їй ножки розтирати, ніби перейшло. заснула. встала. й теж саме-не може ступити на ножку, бо болить дуже, плаче аж до істерики. я перелякалась-поїхали на Орлика до травмпункту, там її оглянув травмотолог, оротопед, хірург. вони нічого не побачили. Полю у той час, поки її роздивлялись-лежала й балділа. вони в шоці, бо не розуміють з чого таке може бути? потім я спитала, чи може бути, що вона дуже емоційна й після того, як корч пройшов, вже просто боїться на ніжку встати? тобто проблема в голові. лікаря зробили висновки, що так й є...
    приїхали додому, Поля не хоче ходити ні в яку. лазить рачки. я питаю, чи болить, вона відповідає, що ні, але все одно не ходить. видно, що придурується, бо навіть моя мама це сказала, хоча завжди її жаліє...корче, я не знаю, як себе поводити, бо бачу, що вона то видумує, її вже давно не болить, але проблема залишалась у голові..
    і ще...вона дуже важко переносить всі травми. від розбитого коліна може ні їсти, ні пити цілий день й плакати весь час. я не панікьор, в принципі, але мені це зовсім не подобається, така поведінка. що робити? не звертати увагу-сама встане піде чи якось інакшим шляхом діяти? щось я розгубилась, дівчата...

4. Nyny

Nyny New Member

думаю , що вчать батьки , друзі , середовище. Точніше навіть не вчать провокують на це. Або це щоб получити мега увагу , хочеться чимось зацікавити інших , а нема чим тоді приходиться вигадувати, або від переляку , щоб не покарали. А потім дитя заграється

5. Myroslava82

Myroslava82 Well-Known Member

А я думаю, шо гени то теж велика справа. Я малу ніколи не дурила, ні не вчила казати неправду, тільки навпаки, бо татко її часом може таке загнути. Я старалася не допустити того, шоб дитина казала неправду. А вона сама прекрасно навчилася і тепер я знову борюся і пояснюю, шо краще правда все таки. Надіюся, шо з часом вона не буде обманювати.

6. Markkomp

Markkomp Well-Known Member

Я вчора вперше почула від доці відверту брехню. Я почула що вона вмикає торшер і спитала що вона робить, а вона сказала що нічого просто лежить на дивані. Чесно кажучи я розгубилась що робити я до цього не готова була. Одне діло коли малеча в три роки фантазує, а зовсім інше така брехня. Мене врятувала свекруха вона лагідно розказала чому не варто самій вмикати торшер і чому не можна брехати які бувають наслідки коли тобі перестають вірити. І саме цікаве Вона це висловила одним реченням мені лишалось тільки кивнути в знак того що я такої ж думки і повністю підтримую бабцю

7. Зорянівонька

Зорянівонька Well-Known Member

А я думаю діти самі здогадуються, що можна сказати, наприклад, що то не вони нашкодили, щоб потім не сварили. Вони розумні, їх не треба всьому вчити. Мій теж пробує. А ще любить казати - ти ж не бачила, то і не знаєш. Капці.

8. Nyny

Nyny New Member

9. Alonka

Alonka New Member

Ну мене колись переконували, що діти до трьох років просто не вміють брехати. А моє чудо не маючи ще двох рочків свідомо ховала від тата олівці під альбом і на його прохання дай олівчик свідомо з серйозним виразом обличчя казала "нема". І це не гра була, і ніхто такого не вчив. Тепер те саме, але вже з іграшкою мишею. Включить бідну мишку, та пишіть, і запхає в машинку і їздить. Кажу, виключи мишку, а у відповідь - нема)
    А ще навчилась як не хоче їсти то зразу проситься пісяти, і буде тааак довго на горщику сидіти, ну ясно що безрезультатно.

10. TASJA

TASJA Well-Known Member

І мене моє чудо шокувало на днях своїм обманом. Забираю його з садка, а під очком червона плямка, дуже схожа на укус комара. Питаюся в нього, що це таке. Каже, що то вкусив його комарик. Я ще перепитала, чи він бува не вдарився, чи його хто не вдарив. Ні, каже, що нічого не було, то комарик вкусив. Аж коли на наступний день плямка посиніла, то вже ясно стало, що то маленький синячок. Я до Святика кажу, що то не комар точно, нехай правду каже. Аж тоді виявилося, що то в садочку дівчинка, з якою він постійно грається, стукнула його машинкою. Питання, чого він обманював спочатку? Боявся, що я скажу, щоб він з нею не бавився, а йому з нею цікаво.
    Я в шоці. З ним поговорила, але все одно боюся, щоб знов не обманював.

11. Adriasia

Adriasia Well-Known Member

Дiти завжди шукали та шукатимуть засоби впливу на батьків , способи позбутися покарання за поганий, з батьківської точки зору вчинок. Обман у дитини виникає не наслідком навчання чи прикладу, а подекуди навіть банальним бажанням привернути увагу дорослих. В залежності як буде відредаговано на перші спроби обману, дитина робитиме висновки та будуватиме подальшу поведінку у крайні Вірю-невірю.

Моя Яся також коли чогось не хоче то зразу та негайно проситься у туалет, вигадує куди подівся вміст горщика, який вона наче зробила (киця прибігала та випила поки ти мамо відвернулася, а нема випарувалося та стало хмаринкою), опісля чого йдуть діалоги про світ правди та інший у якому живуть лише погані дітки, та про наслідки з прикладами на іграшках. Наче починає розуміти. Доця сама тепер говорить що слід говорити лише правду бо Богу подобаються чемні дітки.
    Але для того аби навчити дитину говорити лише правду слід аби вона довіряла батькам, та навіть коли вчинила щось негарне та зізналась у цьому на неї не сварили за поганий вчинок, а подякували, що дитя перш за все зізналося (а це почасти важко зробити навіть дорослому) у цьому, а вже потім говорити про сам поганий вчинок.