Хто кого перетягне?

Тема у розділі 'Діти-квіти', створена користувачем ГРоманюк, 30 Червень 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. ГРоманюк

ГРоманюк Well-Known Member

Відповідь: Хто кого перетягне?

Причина - в іншому. Це могла бути будь-яка людина. Але мама втрутилася у зону інтересів інших людей. Не хочу, щоб діти росли хворими. Не хочу, щоб ресурси країни йшли на лікування.

Нещодавно у мінському метро зробили ремонт. Йде дитина і дряпає ключами скло. Мама - нуль уваги. Я звертаю її увагу до акту вандалізму. Мама, щоправда, скривила обличчя і відвела дитину, але навіть не зробила йому зауваження.

Інша мама "пасе" дитину. Дитина намагається поламати саджанець. Мама - нуль уваги. Я роблю зауваження. Мама: "Що Ви чіпаєте дитину! Нехай пізнає світ!"

Дядько втрутився - він поганий, тому ми й далі будемо "любити" своє місто, як нас навчила мама.

2. Melody

Melody Well-Known Member

Коментарі зайві. А в 22 столітті 1+1 дорівнюватиме скільком?

А хто тут недавно казав, що батьки надто мало часу приділяють своїм дітям? Що дітей виховують тільки матері? ;) Ось Ви самі хочете повторити ту помилку, про яку весь час говорите. Ким виросте Ваша дитина, якщо Ви приділятимете їй менше часу, ніж своїм учням?

• Подобається Подобається x 1
  3. Boris_Kiev

Boris_Kiev Well-Known Member

Ось ще приклад на тему батьки і вчителі.

Мати – редактор фітожурналу, дізайнер. Дочка змалку пристойно малює (в основному квіти та сукні; вдома безліч журналів). Ще володіє англійською – побутова фразеологія, мова правильна, вимова – супер (батько – перекладач-синхроніст).

Приводять дитину тестуватися до ліцею.
    Нервова директриса дає дитині картки з зображенням різного одягу і наказує розкласти на 2 купки. Дитина розклала.

- За яким критерієм, дівчинко, ти розклала ?
    - Отут – стильний одяг від модельєра (знає таке слово!) А там – зроблений абияк, без смаку !

(Дир. до матері): Ваша дитина недостатньо розвинена, в неї відсутнє логічне мислення. Треба було розкласти за критерієм “літній / зимовий”.

Натяк на “комерційний прийом” до ліцею.

Мати: Гаразд, я заплачу, але попрошу квитанцію.
    Дир: Ви нам довіряєте свою дитину, а гроші не довіряєте ? Все піде “на благо школи”!
    Мати: Які гарантії ви нестиме за дитину, якщо ви відмовляєтеся підтвердити факт вступного внеску ?

Ясна річ, до того “ліцею” вона дитину не віддала.
    Щоби обдаровану дитину не "зламали" під стереотип для "біомаси".

Зараз тій дівчинці 11 років. Грає на скрипці, ловить на слух, імпровізує.
    В музичній школі зазвичай вчать лише "забивати цвяхи" - тобто тупо грати по нотах. Дресура в постановці рук і більш нічого.

4. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

Навіть не віриться що ви пишите серйозно, просто "на голову не налазить". Таке враження що читаю твір учня 3 класу на тему "Яким буде життя через 100 років ".
    Чим та мама втрутилась в зону інтересів інших людей? це ви втрутились в те що вас не стосується. "Хотеть не вредно", діти завжди хворіли і будуть хворіти, це природно, не будуть хворіти хіба що в раю.
    Хочете жити в ідеальному світі - почніть з себе.

Це різні речі - звертати увагу коли дитина шкодить навколишнім, і звертати увагу на моменти виховання чи догляду за дитиною.

5. Boris_Kiev

P.S. до мого поста #423:

В класі тієї дівчинки (дочки перекладача) абсолютно безграмотна вчителька англійської.
    Тоді батько взявся за проблему в ігровій формі: каже, будемо вчити типу British English (як домашню мову) і Australian English (шкільну). А потім одну з них забудемо !
    Навіть при перевірці домашніх завдань батько імітує не тільки вимову, але й голос тієї "вчительки" - щоби дочка не плуталася.
    Їй в кайф! А дитина знає навіть що таке "Mid Athlantic" - мова кінозірок.

6. ГРоманюк

Дуже доречно. Si muove la terra! ( Все ж вона крутиться! ) ;) Нагадали мені англійський жарт, але зазвичай англійці у своїх емоціях стриманіші.

An Irishman goes to Germany because he wants to drive on the Autobahn. On the radio he hears: 'Motorists on the autobahn be careful, a car is driving on the wrong side of the road.' The Irishman says: 'ONE!?!' 'There's Hundreds'.

Дозволяє жваво уявити собі життя за першою етичною системою, яка заснована на егоїзмі: "З вовками вити".

Частіше ж ми бачимо нульову етичну систему: голову в пісок, моя хата скраю, загальна байдужисть.

7. Ома

Ома Well-Known Member

Да, все же она вертится! Вы не меняете своих убеждений никогда. Вот уже 22 страницы, ни одного хоть чуть-чуть разделяющего Ваше мнение, но Вы как кремень.

8. ГРоманюк

Я не вважаю, що дитину повинні виховувати лише матері чи батьки, оскільки це обмежує вибір дитини. Хтось буде вчить мою дитину грі на скрипці, а я буду чужу дитину мови, приміром.

Якщо дитині не подобається мій предмет, чому ж його буду силоміць змушувати? Краще визначити, який предмет дитині більше подобається і отдадать в гурток чи найняти вчителя.

Постараюся його відправити в вокресну школу, щоб виховали на любов до людей.

9. ГРоманюк

У таких тестах завжди присутній суб"єктивізм. Краще б дитина запитала за яким критерієм вони хочуть розкласти картки. :)

Чудово, що батьки професіонали і передають свою майстерність дитині, якщо можуть навчити і є час.

10. ГРоманюк

'I guess you guys aren't ready for that, yet. But your kids are gonna love it.' Back to the Future (1985)

Не буде, а є.

"будущее – это настоящее, которое еще не случилось." :)

11. Boris_Kiev

А дитині, скоріш за все, відповіли би: "Тут вапросы задаю я!"
    Жах в тому, що нестандартне, але "своє" рішення дитини (з обгрунтуванням) розлютило ту "педагогіню".

Інший молодий батько (фізик у 2-му поколінні, бізнесмен) забрав дочок з суперпупер-ліцею на базі АПН.
    Щоденні "експерименти" з новаторських методик, приниження тих, хто вибивається з очікуваних результатів, побори "на ремонт"...

Після цього він ПОПРОСИВ сусідів “настукати” в районо і ще кудись, що його дочки 2 тижні не відвідують школу. І коли до нього прийшла “комісія”, він чітко виклав свої вимоги до педколективу і сказав “ви пропонуйте варіанти, а я буду вирішувати – так чи ні. Школа для нас, а не ми для для школи!”

Після такого повороту дочки з відносним задоволенням ходили до нової школи. Виховані дівчатка, орієнтовані на музичну кар”єру, спортивні, трохи сором’язливі.

І я вважаю це правильним – “покажіть рівень сервісу на тендерній основі, а, споживач послуг, вирішу – підходите ви мені чи ні.”

12. Ома

Ома Well-Known Member

Очень много нареканий на платные школы по поводу того, что оценки зачастую завышают, лишь бы родители платили деньги.

13. ГРоманюк

Залишимо, тимчасово, взаємовідносини батьків і вчитилiв та розглянемо виховання лише у сім"ї. В кожного з батьків своя етична система, свій світогляд і своє уявлення про любов до дитини, отже різні підходи до виховання. За цих умов, виховання запросто перетворюється на перетягування каната. А ще є бабуся, дідусь...

14. Melody

Melody Well-Known Member

У школі можна вивчити математику чи літературу, але любов (в тому числі й любов до людей) може в дитині виховати тільки сім'я - я в цьому переконана. Тут вже не раз згадувалося, що функція школи - освітня, сім'ї - вихована.

Цікаво, хто найбільше вплинув на Ваше виховання? ;)

15. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

Сім"я це не перетягування каната. Як правило в сім"ї потрібно у всьому знаходити спільне рішення, як в побутових певних питаннях, так і в питаннях виховання. Не здорово коли мама каже в якійсь ситуації "так", а тато забороняє, а потім ще й при дитині з"ясовується хто правий і хто в домі господар. Дід з бабою взагалі окрема розмова, та й різні дід /баба бувають, це життя.
    В нашій сім"ї наприклад питання виховання ще під час вагітності обговорювалось, зараз це звичайно коректується по ходу справи, але завжди знаходимо варіанти як поводитись в певній ситуації які відповідають і моїм переконанням, і чоловіка (звичайно не в присутності дитини).
    Дід з бабою наразі (за рідкими вийнятками) спілкуються з дитиною коли є чоловік чи я, власне тому що їх методи виховання нас не влаштовують. Коли дитина підросте думаю більше часу буде з родичами проводити, і в випадку чого зможе вже розказати як провела день.

16. ГРоманюк

Єдине питання: який сенс батько вклав у це.
    Я поділяю ідею, що школа повинна надавати можливість вибору, але не повинна перетворювати дітей у закінчених егоїстів. Школа (як й 7 сім"Я) є міні-моделлю нашого суспільства, тому треба щось робити й заради школи (родині) (прибирання, посадка квітів, допомогу однокласникам).

Cім"я існує заради дитини, чи дитина існує задля своєї сім"ї. Я вважаю, що i те й інше - абсурд.

Моя позиція така: школа & сім"я мають перебувати у взаєминах
    компліментарності (взаємодоповнення), а не контрарности (протидії).

Можна й так організувати підхід.

17. Boris_Kiev

Тож школа повинна забезпечити (а спочатку – продемонструвати) свій РІВЕНЬ, довести, що наявні працівники здатні, гідні, спроможні виховувати саме твою дитину. Тобто дати їй щось більше (відносно батьків та оточення).

Реально баланс не на користь школи. Перший урок, який засвоює дитина – це «треба пристосовуватися. Інакше тебе зламають».

18. afterstep

afterstep Well-Known Member

здається, топік називається - хто кого перетягне?
    Тобто - чи ви в батьків відірвете дочку, чи батьки її зуміють втримати в сім'ї?
    Якщо я не правий - поправте. Дякую.

19. ГРоманюк

Щодо цього питання, моя позиція однозначна: питаннями виховання мають займатися й сім"я і школа.
    Попри всі недоліки радянської педагогіки, в радянські часи школа й сім"я тісно співпрацювали. Упродовж років перебудови відбувся розподіл функцій: на сім"ю поклали непосильний тягар виховання, а школі дозволили забивати дитячі голови інформацією. Наслідки такого підхіду вже дали свої плоди: сьогодні молодики роблять ставку на прагматизм, будують свої відносини з іншими членами суспільства виключно з урахуванням особистої вигоди; звичайною справою стали гординя, грубий матеріалізм, індивідуалізм, розважливість, расизм, байдужість і зневага до людей, відособленість одного покоління від іншого, відособленість від родичів, неповага до старших, до свого народу, до своєї країни; свобода перетворилася на сваволю тощо.

За цих умов необхідна гуманітаризація освіти, зближення школи і сім"ї. Ніякого поділу функцій не має бути, бо освіта (навчання) є частинами єдиного цілого, не можна їх розглядати окремо друг від друга.

У моєму вихованні три складові: сім"я, школа (вчителя), суспільство.

20. Melody

Melody Well-Known Member

Не погоджуся з тим, що виховання - це непосильний тягар. Надто гучно це сказано. Звичайно, виховати дитину (а особливо виховати її добре) - це нелегка справа. Але, як каже одне прислів'я, яблука - це найлегший тягар для яблуні. Так само й діти для батьків.

Статус теми:
Закрита.