Одна справа - посидіти з певною обмеженою кількістю людей за столом з нагоди дня народження чи хрестин, а зовсім інша - забава
Чи можна брати за хресних тих, які одружені, але не брали церковного шлюбу? чи це слід уточнювати у кожній церкві чи є загальні правила?
В греко-католицькiй церквi точно не можна. Щодо оплати за хрестини - двiчi дiтей хрестила своiх в рiзних церквах( першого у рiдному мiстечку, у церквi де брали шлюб, другого вже у Львовi в церквi Йосафата), то нiхто за грошi навiть не згадував, не те що такси називав.
Дівчата, а є таке, що після хрестин даруються гостям бомбоньєрки із цукерками чи чимось іншим, як на весіллі? Натикнулась на величезний вибір тих штук на одному сайті із дитячим одягом для хрещення і отак собі думаю чи то я щось пропустила і тепер таке треба дарувати?
А забава після хрещення що має собою представляти? Тільки короткий обід-вечеря чи замовляють ще музику?
були недавно на хрестинах, то на тарілочках чекали нас бонбоньєрки, а в середині окрім цукерок ще міні листівочка з подякою що розділили радість святкування з сім'єю новонародженого - маленький приємний сюрприз. Це нове віяння моди, на скільки я зрозуміла, тому, якщо маєте час, ресурси і головне бажання з тим бавитися, то можете купити, але як не буде бонбоньєрок, то хрестини пройдуть прекрасно. тут все залежить від вашого бажання і бачення. Хтось обходиться обідом в колі найближчих, а хтось забаву з потрійним застіллям, живою музикою і танцями до упаду робить. Ні те ні інше не є поганим, головне не забути власне про суть свята. А ще, мабуть, варто зважити при плануванні на присутність маленького винуватця свята, який не завжди може спати під гучну музику, потребує мами 20 раз на годину і т.д.
Таке питання. Не будучи одруженою хрестила хлопчика, тепер чоловік хоче взяти мого кума за хресного для нашої доні. Чи таке можливе?
У нас дозволяли у трьох церквах- і в греко-католицькій , і в православній автокефальній ( двох різних) ( моїми хресними теж є подружня пара, яка одружена, але не вінчана). Зрештою, кожна церква у нас- то зараз окрема держава, так що краще питати у священнника тої, де буде таїнство
В нас так. Я хрестила сина мого брата, ще не будучи одруженою. Коли народився наш малюк, хресним татом став мій брат. А що тут неможливого?
Залежно від конфесії. Принаймні так мені здалося з того, що бачила. Греко-католики поливають воду на головку дитинки з маленького глечика. Православні (МП) занурюють дитину в воду. Про римо-католиків і православних КП не пам'ятаю, бо давно була на таких хрестинах.
ну за правилами хрестик з ланцюжком і крижму мають подарувати хресні, а хто саме з хресних що дарує...Тут треба з хресним домовлятись. Інші подарунки - за бажанням. Я була за хресну в одній сім'ї, де батьки все самі купили (так що напевно доречно і батьків запитати чи вони часом вже не купили). Я купила срібний хрестик як подарунок (батьки також купляли срібло).
В нас у Львові є гарний вибір на Володимира Великого - я замовляла, роблять оперативно дуже. Красиві набори в них. Здається Мамине Сонечко називаються, якщо не помиляюсь.
Поділіться кого ви брали за хресних для своїх діток. Бо як я собі уявляю: хресна - з моєї сторони, хресний - з чоловікової. Крім того, маю намір обрати за хресних тих хто би справді цікавився дитиною, приділяв увагу, приходив. А з чоловікової сторони вся родина трохи далеко (хоч не так вже дуже далеко), але нас ніхто ніколи не навідує. Для чоловіка і дружб на весілля було проблемно обрати. Тож хочеться почути думку зі сторони. Може в когось була схожа ситуація.
В нас таке було. Першу доцю тримали до хреста моя коліжанка і друг чоловіка ще зі школи. Другу доцю - друга моя коліжанка і чоловік тої, що є хресною першої. Третю - третя моя коліжанка і чоловік ще одної То в нас з університету п'ятеро подруг, ми дуже близькі, тепер сім'ями дружимо. Крім того, мої подруги справді є добрими християнками, як і їх чоловіки. Родичів не брала принципово: бачимося раз в кілька років, вони б моїми дітьми цікавилися максимум раз в рік. А моя сестра є прихожанкою православної Церкви (мені принципово мати хресних греко-католиків). Я дуже тішуся своїм вибором. Маю чудових кумів, вони приймають важливу участь в житті моїх дітей.