Я була чотири рази і що можу сказати точно - в кожному обряді, в кожній церкві, в кожному місті-селі та і в сім'ї зокрема - всюди свої заморочки. Десь крижмо купували батьки, десь тільки я, десь обоє кумів і ще й батьки. Священик використовував одне "головне", а як було друге, то ним прикривав дитя зверху, бо куди вже його подіти. Те саме і про хрестильний одяг і натільний хрестик. Досі не знаю, хто то має купувати. Щодо подарунків хресним від батьків - вперше чую взагалі. Толкового нічого не пораджу, хіба одне - всім процесом буде керувати священик, він все скаже і всіх направить. На правду, дуже залежить від конкретної церкви, що з вас будуть вимагати. Ви ж підете домовлятися з священиком? Я собі б написала список питань, це спростить все. Бо ти тут нарадимо з "своєї колокольні", а в Вас по-іншому вийде. Шкода Вас заплтувати Надіслано від мого IQ4502 Quad, використовуючи Tapatalk
Священник сказав, що треба лише крижмо і хрестик. При нагоді ще раз перепитаю. Ще спитаю за одяг, якщо хрестимо вдома, достатньо чоловічка одягти? Обов'язково мусить бути білий? Є в мене гарний бодік, синенький, під вишиванку, думала може в нього одягти?
Це так як плаття нареченої) Може бути будь-якого кольору, але саме білий колір символізує чистоту і святковість. Я б радила в щось нарядненьке одягнути малюка
була за хресну вдома. дитинку вбрали в біленький чоловічок. Вам треба хустку-якщо буде вивід. в нас крижмо треба одне хоча ми мали 2-від кожного хресного, щоб загорнути дитину, а ще хрестик і свічку
То трохи не практично, треба щоб був легкий доступ до ніжок, тобто щоб шкарпеточки можна було зняти. нам казав, одного крижма достятньо (більше за бажанням), хрестик, свічка і хоча б один хресний батько/ мама, який має греко-католицьку віру.
скажіть мені ще щось про це. Бо свекруха знов питала чи ми будемо купувати хрещеним батькам подарунки.
@Virchuk вперше про таке чую. то де такі звичаї є? я б особисто того не робила. не розумію яка потреба\причина тих подарунків
ну от ми хотіли голубенький бодік, але з мамою не посперечаєшся - купила малюку білий костюмчик (і щось він мені не сильно подобається((() --- дописи об"єднано, 14 Січень 2016 --- та я і не планувала (але мама нашого майбутнього кума, каже, що йому дарували попередні рази, як він був хрещеним щось, і свекруха каже, що їй раз щось дарували, то Чернігівщина-Полтавщина).
Ще такого не чула, про подарунки! Скажіть, що хрестини на вашій території і будуть по вашим звичаям - все як з весіллями.
так і сказала, що не будемо нічого дарувати і за хрестини самі заплатимо. Нам і подарунків то особливо від хрещених не треба, я якась трохи дивна, але половину звичаїв не розумію.
ото молодій мамі певно нема більше чим займатися як вишукувати подарунки хресним... взагалі не має пхатися до Вас
Вперше чую про таке. Маю 3 похресників, братові взагалі можна звання заслуженого хресного присвоювати - жодного разу хресним не давали нічого. Може, то з весіллям поплутали?
ну власне голубий бодік з вишивкою. Плюс ми маємо вишиванку малюку (я вишила, кравчиня пошила), але я просила зробити її більшою, щоб на рочок десь була.
І ми хрестились у вишитому білому костюмчику - тунічка, штанятка, шапочка і шкарпеточки, все легко знімалось і тааакааа краса!
Я би тоді бодік брала, або й сорочку, трохи подовжена була б, а рукав підкотити. Чи сильно велика виглядати буде? Бо ті білі костюми, ще й з атласними вставками на мене тоску якусь наводять. Нам дідусь такий подарував, так і лежав нерозпакований. В нас в дочки була сорочка розміром на рочок, ну але це дівчинка. Я їй перев'язала пасочком на животику і платтячко вийшло. А сину вже маленький костюмчик вишитий купувала спеціально для хрещення, бо сорочки ще не мав.
Я теж вже задумуюся над хрещенням))) Думала, може вдома знайду підходящий одяг, але мабуть все-таки купимо, бо з малої є набір, але ті атласні і всякі вставки мене дратують, вишиваного не хочу, бо хочеться біленьке,без лишніх узорів, як символ чистоти і невинності маленького чоловічка), максимум кремове-також дуже гарне-дивилися в магазині. Тому мабуть щось таке або костюмчик , шапочку можна докупити звичайну біленьку, не ті ковпаки))), носочки теж. От тільки незнаю в що загорнути, може в те, що мала була, але її хрестили літом, тому той конверт не дуже теплий, а зверху ще в конверт на овчині, чи це буде негарно ?!
Оті костюмчики від Бембі гарненькі, ми доню хрестили в чоловічку такого типу, як на першому фото, тільки вони мають суттєвий, як на мене, недолік: там нема кнопок між ніжками для зміни підгузника Я замовляла онлайн, на фото не було видно, а коли прийшов, вже пізно було щось інше шукати
Ще таке питання - хресні батьки мають посповідатись перед хрестинами, так? І на день хрестин в хрещеної КД, то ж нічого?