Філософські та релігійні посиденьки

Хрещення: практичні поради, хресні, подарунки...

Posted by dimalozz on 22 Вересень 2008 відповідей - 1.429
  1. Samhayne

Samhayne Well-Known Member

Відповідь: Все про хрещення

В нас, зазвичай, крижму купує кума. Обоє можуть йти з хлібом. Якщо дуже добрі друзі, то кум з кумою купляють золоті хрестик і ланцюжок, але то не є обов’язковим (батюшка і алюмінієвим похрестить), можна нести якісь інші подарунки (костюмчики, одіялка, брязкальця)

2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

У нас хрестика не було на хрещенні взагалі. Геть забули про нього. І священик теж нічого не казав ні до, ні під час. Після, коли згадали, сказав, що то не обов'язково. :pardon:

3. Made in USSR

Made in USSR Well-Known Member

ми коли хрестили Сашка то хресні купили разом медальйон Божої Матері і ланцюжок, а в церкві священник дав хрестик (він такий ніби з фольги зроблений) і то все разом посвятили нам.
    в принципі дарують хто що хоче, просто то вже традиція така склалась що хресні дарують золото. моя коліжанка сказала щоб не дарували нічого такого, то її кума подарувала малому комбінезон на зиму. так що тут кожен чинить як вважає за потрібне.

4. Nata

Nata Well-Known Member

Казав отець, що основне, щоб хресна могла тримати дитину :) (якщо вже живіт заважає сильно ну чи вагітність ускладнена, відповідно не можна нічого піднімати - тоді варто знайти іншу хресну).

5. Liliyah Romanova

Іншу хресну тільки тому, що вагітна не матиме сили тримати дитину? А хресний тоді для чого? Як на мене, нікого не треба іншого шукати, просто хай хресний тримає і все. Я знаю випадки, коли саме так і робили. Не мусить саме хресна тримати дитину увесь час.

6. Milochka

Milochka New Member

В церкву Юри направили нас саме з православної церкви, тому ця церква являється головною у Львові і саме вона розподіляє церкви за місцем проживання (хоча про таке я саме тоді вперше почула). А за гроші, чому не поставили свій принцип, ну якось не гарно в церкві з священиком сваритися, не по християнськи це.

---------- Додано в 15:11 ---------- Попередній допис був написаний в 15:07 ----------

І я чула таке, що хресна не може бути вагітною, або мати річну дитину, моїй подрузі не дозволили бути хресною із-за вагітності. Це було в церкві на Сихові, куди папа римський приїжджав, поснив він так, що хресною має бути людина, яка буде допомагати батькам у вихованні дитини, а маючи маленьку дитину чи будучи вагітною, не зможе вона приділяти ту увагу, яку мала би.

7. Nata

Nata Well-Known Member

То не я придумала собі, так нам отець колись казав :)
    А я вже просто схопилася за фразу як єдиноможливе пояснення того ЧОМУ вагітна не може бути хресною :) (бо інших причин просто не бачу)

8. Asal

Asal New Member

я тоже не можу приділити достатньо уваги своїй похресниці, вона тільки родилась і я завагітніла:girl_tender: часто на підтримці, піднімати не можу....
    тому на мою думку це не причина

---------- Додано в 18:25 ---------- Попередній допис був написаний в 18:24 ----------

в неї другий місяць:girl_yes:

---------- Додано в 18:26 ---------- Попередній допис був написаний в 18:25 ----------

а дівчинка, якій через 2 місяці буде 13 років, може йти за хресну?

9. Мар'яся

Мар'яся Moderator Команда форуму

В мене на передшлюбних науках звучала цифра 14 років. На непомильність не претендую :)

10. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Ні. Наш отець сказав що не раніше 16-ти. Бо молодші не мають ще того розуміння яка відповідальність лягає на плечі хресної.

11. Liliyah Romanova

Ага, для куми - 14, а для кума - 16.
    Ось тут знайшла уточнення щодо партикулярного права.

А "він" - то хто?
    По ідеї, обов'язком хресної мами не є допомагати батькам у вихованні загальному, а саме в християнському. А що, як хресна мама завагітніє місяць після хрещення? Дискримінація та й годі.
    Процвітає сексизм в Україні. Хлоп є до нічого й дитини йому довірити не можна. :girl_crazy: Вибачайте, що так кажу, але інших причин не бачу.
    Щодо православних? То щось дуже дивне. Як і те, що з церкви Юра направили в костел.
    Ну, так, а писати "хрещення получилося комерційною послугою, яку вони нам надали" вже по-християнськи. :mocking:

12. wchasluva

wchasluva Well-Known Member

Де можна купити вишитий костюм (сорочка і шаровари) для немовлят. до хрестин?

13. Raven

Raven Мама малятка

14. Milochka

Milochka New Member

Для мене це було таким самим дивним, як і для вас. Можливо в костел направили, бо подумали, що не підемо, а заплатимо на місці за дозвіл

---------- Додано в 15:04 ---------- Попередній допис був написаний в 15:00 ----------

По іншому я це назвати не можу, обідно звичайно, але маємо те, чого самі навчили. Тепер церква на всьому заробляє чи шлюб дати, чи похрестити, чи похоронити

15. Liliyah Romanova

А колись такого не було? Тільки то ніхто не називав словом "заробляє". Як на мене, "заробляє" вона на тих, хто до неї не ходить, а лише потребує послуг.
    Колись люди взагалі десятину платили. Зараз то лише в протестантів є. А в традиційній церкві маса одногривневиків. Не всі, але багато. Он тут кошти надходять контрольовано, конверти підписані, а дати раду не кожна парохія може, бо витрат різних досить багато. І священики не мають права більше ніде працювати. Та в них і часу би на то не було, зрештою.
    Чому ви не пішли до своєї православної церкви, куди постійно ходите?

16. Nata

Nata Well-Known Member

Лілю, ну я ж написала що теж причин до відмови не бачу. Зрештою, отці також люди...

17. Liliyah Romanova

Та я до вас не маю ані найменших претензій. Мене просто дратує той дивний сексизм. При тому в дві сторони. ((

18. Pobigaychyk

Pobigaychyk Member

А крижму можна вдруге використовувати? Я маю малого крижму (нічого з неї не робила), думаю чи можна другій дитині знову її брати. Мені не те, що важко купити ще одну, просто вони насправді потім без потреби в домі лежать.

19. Samhayne

Samhayne Well-Known Member

Крижму купують не батьки, а хресні батьки. А з крижми можна наробити простинок, наволочок на подушки. А в кого руці ростуть з правильного місця, то умудряються і сорочечок нашити.

20. Pobigaychyk

Pobigaychyk Member

В мене вона 1м, атласна, з вишивкою і по краях рюшою оброблена. Які сорочечки?