Філософські та релігійні посиденьки

Хрещення: практичні поради, хресні, подарунки...

Posted by dimalozz on 22 Вересень 2008 відповідей - 1.429
  1. masaryk

masaryk New Member

усе про хрестини

У нас скоро хрестини. Виявилося, що цю важливу подію в житті нашої сім'ї супроводжує ціла низка клопотів. Ось про що хочеться спитати в першу чергу:
    Якого віку мають бути хресні батьки?
    Хто повинен купувати хрестик і крижму?
    У що вдягнути малюка?
    Де купити спеціальну (велику) свічку для хрестин?
    Де і в якому "обсязі" частувати гостей?

2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Відповідь: Все про хрещення

Не має значення. Аби повнолітні.
    Неважливо. Можна й без хрестика. В нас не було наприклад.
    У щось, що легко можна буде зняти. Правда, якщо нема повного занурення, тоді теж байдуже, в що.
    Не треба нічого спеціяльного. Ми мали просту, але зі справжнього воску, взагалі без прикрас.
    А це взагалі виключно ваше бажання й плани. Як зробите, так і буде. То ж усе чисто людське.

Останнє редагування: 9 Серпень 2011
  3. Натася

Натася Well-Known Member

маю ще одне питання до знаючих людей.
    сьогодні мені сказали, що погано, щоб хресною мамою дівчинки була неодружена жінка.
    то правда? чи черговий забобон?

4. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

а що на рахунок тата сказали? Також мусить бути одружений чи на тата таке обмеження не розповсюджується.

Йой, понапридумують.

---------- Додано в 19:30 ---------- Попередній допис був написаний в 19:28 ----------

а 16-ть то трохи замолоде? Бо ніби для церкви то вже повнолітня. :girl_smile:

5. Liliyah Romanova

Все залежить від окремого випадку, як на мене. У 16 вже мають паспорт, то чому ні.
    Забобон.

6. fotynasop

fotynasop New Member

звичайно забобон. я стала хресною мамою обох своїх похресниць до заміжжя.

7. Blondo4ka

Blondo4ka Well-Known Member

Прочитала трохи теми (всю не осилила), але не знайшла того, що мене цікавить. Коліжанка моєї сестри зустрічається з хлопцем, і їх обох хочуть друзі взяти хресними для своєї дитини. Дівчина хвилюється, що вже не зможе вийти заміж за цього хлопця, бо він буде її кумом. Хто знає - то забобон, чи ні?

8. Raven

Raven Мама малятка

Дурня. Мій вуйко з своєю майбутньою жінкою так і познайомився.

9. WildWind

WildWind Member

хм, я ще в школі вчилась, і мене взяли хресною до сестрички моєї однокласниці, 16 точно ще не було...

10. algo

algo СуперМодератор) Команда форуму

Тільки це не можна. все інше можна! нам на курсах в церкві говорили.

11. Made in USSR

Made in USSR Well-Known Member

Ми Сашка хрестили в церкві Пресвятої Покрови, хрестив його той же священник що й мене хрестив малою, він же нам шлюб давав...домовлялись за тиждень наперед. Перед нами якраз хрестили дівчинку (Олександру:girl_smile:) Все було спокійно, без поспіху, малий весь час спав, священник казав кумам куди стати, хто зараз має тримати дитину, тобто керував парадом)))
    а от як я була за хресну то хрестили щось біль 9 дітей нараз, і то таки був дурдом...хоча церква велика. але поставили нас всіх в проході між лавами, місця мало, спека неймовірна, дітиська верещать, батьки скачуть мало не по спинах кумів. бо ж треба то всьо зазнимкувати...добре що похресник був чемний і тихенько собі спав (хоча всі мене штурхали щоб я його розрухалоа і він покричав собі, бо так треба :beee:). Я після тих хрестин ледве додому дійшла. так ноги і руки боліли, кум дав мені малого в руки , а сам заглядав по боках, ніхто не сказав хто має тримати дитину. то він сам собі вирішив так)))
    На хрещення Сащка лашки купувала я(цілий набір з камізелькою і різними прибамбасами), а крижмо то вже хресні забезпечували для похресника я теж купила набір і крижмо.
    Свічки нам давали в церкві

12. Liliyah Romanova

Тільки то тоді, коли вже у воду занурюють, ну чи поливають нею.
    Не тільки.
    Кан. 811– § 1. На підставі хрещення між хресним батьком і похресником та його батьками виникає духовне споріднення, яке розриває подружжя.

Тобто хресні з батьками дитини теж не можуть одружитися. От хресні батьки одружитися зі собою можуть.
    Це не забобон, це перекручення.
    Думаю, виходить із народних пісень, де "ой біда, я й забув що ти кума, ой лихо, що за ум, я й забула, що ти кум". Але то власне відносини не між хресними, а між хресним і та мамою похресника, ну чи татом похресника і хресною. Випливало то з того, що одружували батьки на нелюбах, відповідно коханих брали за кумів, аби могти "легально" зустрічатися з ними.

13. madchen

madchen Member

Одного разу мені розповіли історію. Чоловік мав позашлюбну дитину і одночасно був хресним татом цієї дитини. ЯК? Як так може бути? Довго сушила собі голову і дотепер не розумію...

14. Liliyah Romanova

У людей всіляке може бути.
    Думаєте, священик про то знав? Або "офіційний" батько дитини?
    Та й хто знає, наскільки історія правдива, а не плітка.

15. madchen

madchen Member

Історія скоріше правдива, ніж ні. Зате задаю собі питання: " Чи таке дозволяється Біблією?"

16. Liliyah Romanova

А як думаєте? ;)

17. madchen

madchen Member

Думаю, що ні. Та якщо люди позволяють собі мати позашлюбні діти, то що їм мішає стати їх хресними батьками... Але, не мені судити.. В кожного свій розум:girl_wink:

18. Liliyah Romanova

Та могли би перешкодити. Чому ті, що вам розповідали, не сказали священикові про такий факт? Людям подобаються, вочевидь, такі історії.

19. Blondo4ka

Blondo4ka Well-Known Member

Мабуть, вважають їх романтичними - от все одно став батьком своєму синові хоч і хресним.
    Але насправді то ненормально, як на мене.

20. madchen

madchen Member

Сама дивуюсь, чим керуються люди, роблячи такі поступки...