Філософські та релігійні посиденьки

Хрещення: практичні поради, хресні, подарунки...

Posted by dimalozz on 22 Вересень 2008 відповідей - 1.429
  1. Nata

Nata Well-Known Member

Відповідь: Все про хрестини

Не шлюбовані - це не одружені чи ті котрі живуть спільно без шлюбу?
    У першому випадку це нормально, у другому - нічого дивного що не можна. Це ж стосується й розлучених.

А взагалі у кожній конфесії свої викрутаси. Мого чоловіка православний священик вигнав з церкви (а мав він бути хресним), бо чоловік греко-католик :suicide:

• Подобається Подобається x 1
  2. Златка

Златка Well-Known Member

Ага, двійко :clapping:

3. Ascorbinka

Ascorbinka скептик-романтик

ми обох хрестили у тій церкві і у того священника, що брали шлюб. Оскільки діти в мене осінні, то намагались похрестити якомога швидше, поки не дуже холодно (в 3 тиж.)

Хрестили в церкві... хоча я і взимку би цо цекрви несла... В МП взагалі дитину в казан з водою занурюють, і що? хворіє хтось після того? у греко-католиків тільки ручки-ножки оголюють і водичку на тім"ячко поллють...
    Потім замовили недороге кафе (де не палять) для хресних/бабців/дідусів/прабабців...посиділи 2-3 год і пішли у чисту хату)))... навіть якщо самих-самих кликати - немало виходить... Якщо такий варіант не влаштовує, то можна замовити великий торт, накупити фруктів і зробити соодкий стіл.

Всі батьки обирають оптимальний для себе варіант, інші мають це зрозуміти і прийняти.

Старшого хрестили одного, бо інша дитинка запізнилася, а молодшого з дамою))) прикольно вийшло - Олег і Ольга, ще й дві мами Ірини=) Може 5-7 новонароджених і забагато, а 2 нормально, на моє его не вплинуло;) Хрестіть серед тижня, тоді точно одні будете.

• Подобається Подобається x 2
  4. dimalozz

dimalozz Well-Known Member

Та ну що ви! Тільки не подумайте, що я на то йду бо так модно чи "так сі належе". Цієї суботи я доречі став хрещеним батьком. Хрестили ми в київській Лаврі, обряд дещо відрізнявся від тих, що я бачив досі, а бачив багато (і у всіх свої нюанси). Причому вперше чую наприклад про те, що хрещені проходять навчання

5. Дана

Дана Well-Known Member

Я Соню хрестила і 40 днів ще не пройшло.
    За хресного для Соны взяла свого кума( у нього я 6 років тому хрестила сина). Хрестили ми у тій самій церкві і в того самого священник що і кума сина, священник нічого не мав проти і не казав що не можна бути подвійними кумами.

Проходять і у нас, в церкві Юра я як хресна мама ходила на навчання коли хрестила племінника.

Останнє редагування модератором: 24 Вересень 2008
  6. dimalozz

dimalozz Well-Known Member

От якраз в Києві не треба було навчання проходити, зате нам (хресним) священник прочитав гарну лекцію своїми словами про наші обов’язки і тп.
    А у Львові вже є. Причому мої знайомі хрестили сина місяць тому в тій же церкві Юра і без жодного навчання. От тому й плутаюся вже...

7. Натуся

Натуся Well-Known Member

Ми донечку хрестили за два дні до того,як їй місяць виповнився.Не тому, що так має бути,а тому,що так вийшло.Вона народилася 26 жовтня,а 11 листопада-Анастасії,от я і хотіла її хрестити в день ангела,але в чоловікових батьків не вийшло приїхати(вони наразі живуть у Києві),він розстроївся,що найрідніших йому людей не буде на хрестинах нашої донечки і я запропонувала перенести на два тижні,поки батьки приїдуть.Домовились у церкві Воскресіння Христового (на Городоцькій) на 24 листопада,бо належимо до тої парафії,та і на недільні Служби Божі туди ходимо,то всіх священників знаємо.Були самі,інших дітей і посторонніх людей не було.Я була присутня,стояла зразу за хресними і в той же день одразу після хрещення священник дав мені вивід.Хрещених ми брали дві пари,і не тому,що-мода,а тому що хотілося взяти всіх цих людей за хрещених для нашої дитини,два кума у нас одружені і в обох на той час були вагітні дружини,які такими гарненькими колобочками стояли вкупці і тішилися малечею(тепер вже своєю тішаться,а один з тих пузіків тепер мій похресник :) ).Обидві куми-мої сестри,одна-рідна,друга-двоюрідна,обоє не одружені.Єдине непорозуміння на хрестинах було те,що малечу на руках тримала лише перша пара хресних,а інші мали на руках розстелені крижми і тримали свічки,то другі потім питалися чому їм теж не дали.А ще одна родичка(в неї свої мухи в голові ) сказала що ми хрестили дитину в чорний день і не буде їй щастя...ДУРНЯ повна!!!!!!То виявляється пару днів до того Ющенко оголосив той день днем трауру за загинувшими шахтарями...Теж мені чорний день!Люди народжуються і помирають,це життя,а Ющенко не Господь Бог щоб робити день "чорним" і "нечорним"!!!
    А гостину ми робили вдома маленьку,чоловік до 15 вийшло-лише найближчі- два кума з дружинами,дві куми,мої тато і мама,чоловікові тато,мама і брат,я і чоловік ну і Настюха,як головна героїня того свята.А вже після хрестин майже на кожні вихідні приходили на чай родичі (а в нас дуже велика родина,на весіллі лише з моєї найближчої сторони було 95 людей і то не всі прийшли...),до малечі на оглядини :)

• Подобається Подобається x 3
  8. Loyal

Loyal Well-Known Member

Можна-не можна в нас вирішують на місці :suicide: В мене є знайомий з чистісіньким паспортом! але реально 10 років "одруження". Обирати хресних, які навіть не сповідаються перед тим таїнством, я вважаю, не треба

9. Kristin_Daae

Kristin_Daae Well-Known Member

А ми хрестили вдома. Це доволі несподівано вийшло, оскільки домовлялися з священником на хрестини в церкві. Та як домовлялися? Прийшов чоловік, спитав, коли можна приходити, священник сказав коли і на котру годину. Малому було трохи більше двох тижднів (родичі чоловіка наробили паніку, щоб хрестити швидше, хоча жодних причин для цього не було, скористалися тим, що я ще від родів не оговталася і не мала сил та бажання йти на конфлікт). Це було літо, дуже спекотне. Ми й підготувалися до такої погоди, а в день хрестин погода раптом різко змінилася - сильні зливи з вітром, стало дуже зимно. Вирішили не тягнути мацьопу в такий день на вулицю. Чоловік з кумом пішли до священника, який зателефонував до іншого священника, який і похрестив нам синочка вдома.
    В хрестинах вдома є один сутєвий недолік - наші квартири не розраховані на таку процедуру. В кімнаті, де хрестили малого, були священник, дяк, куми та я з чоловіком, всім решта родичам довелося стояти в коридорі. Якось все виходило хаотично, і значно швидше, ніж хрестять у церкві.
    Окрім того нам пощастило, що так швидко (години за дві) знайшли священника, оскільки про хрестини вдома треба домовлятися наперед.

10. tslezinska

tslezinska Well-Known Member

Дімо, ми хрестили нашого синочка "колективно", з нами разом хрестили ще з 5-7 дітей, то було тихо, бо ж то зовсім маленькі дітки, і вони просто чемно сплять на руцях. А коли манюні помазали личко миром і йому то не сподобалося, то я дала йому палець мій посмоктати, і він заспокоївся, а вже при нагоді груди дала. Нічого поганого в колективних обрядах нема, бо ж то хрещення все ж таки...

Ми шлюб брали у ц. Юра, був хороший священик, то ж дитину хотіли хрестити саме там...але нам відмовили! І причина така дурна, що мене аж лють взяла: ми не знайшли гідних хресних греко-католиків, бо всі знайомі переважно православні. Обоє хресних були православні, а за якимись там канонами УГКЦ (читай: ц.Юра) такого дозволити не може. Звернулися до ц.Володимира і Ольги на вул.Симоненка, там без питань абсолютно, без зайвої бюрократії похрестили, навіть дали свій хрестик та образок, а в ц.Юра купляти довелось би...Скільки грошей дали, не пам"ятаю, там взагалі не просили ніц, то ми пожертвували, скільки мали бажання. Я обрядом цілком задоволена, жодних неприємних емоцій не було. Єдине, всередині було трошки жаркувато, але ми оперативно обтирали піт хресному, який тримав нашого мацьопу:)
    На сам обряд запросили наших батьків+близьких друзів, а потім вже справляли хрестини у кафе, там зібралося трохи більше друзів.

Тут під час обряду не занурюють у воду, а лише трошки на чубчик поливають, то дитина, якщо спить чи просто спокійно лежить, ніц навіть не відчуває. Хіба як мирою помажуть, може запах специфічний...

11. Irus'ka

Irus'ka Well-Known Member

Хм-м! А моїм знайомим в ц.Юра шлюб дали, він новоохрещений мусулманин, а вона католичка:beee:

12. Nata

Nata Well-Known Member

А для мене хрещення - Таїнство, а не "колективний обряд"...

• Подобається Подобається x 3
  13. tslezinska

tslezinska Well-Known Member

Ну, у них там свої мухи в голові...Як керівництво скаже, так і роблять...І голова не знає, що ноги роблять. Бо як нам там відмовили, то ми одразу до іншої церкви пішли, і уявіть моє здивування, коли в день хрещення нам з ц.Юра дзвонять і кажуть, що ми на таку-то годину записані...

Кожному своє...Для мене особисто нічого страшного не було в тому, що з нами разом були ще кілька діток. Все залежить від атмосфери. Бо тоді з нами в церкві були ще кілька чудових діточок, а з ними-схвильовані та щасливі батьки та родичі. Думаю, саме ці їхні добрі емоції зіграли роль. Ми всі були щасливі вд того, що відбувається.

14. Уляночка

Уляночка Well-Known Member

То виходить, що ви народилися 5 липня, а хрестини, мабуть, були 16, бо ми теж в цей деень хрестили Любчика, то після страшної спеки в цей день була погода, схожа на сьогоднішню - мацьопу з конверті на синтепоні несли:shutup::shutup:

15. Kristin_Daae

Kristin_Daae Well-Known Member

Все точно, 16 липня хрестили! Зовсім забула, значить малому було навіть меньше ніж два тиждні. Ми до такої погоди були зовсім не готові :no:.

16. Loyal

Loyal Well-Known Member

Ми в тій же церкві хрестились ;)
    От щодо справляння хрестин.
    В нас було щось типу вузького кола вдома на самі хрестини (чоловік так 15), а потім щотижня були відвідини... Родичі, друзі чоловіка, мої друзі.... Як потім то ся скінчило десь за місяць, то я не знала що то з тим часом на вихідні робити :lol: Можна би було дійсно зробити десь в кафе і за 1 раз, але ми ніби хрестини самі скромно зробили, потім все затягнулось. З чоловіком потім прикинули, то кругленька сума получилась :bazar:. З іншого боку я до 4-ох місяців практично нічого не купувала, бо багато понаносили (правда і 3 однакові ковдрочки лежать...), навіть памперси купувала вперше місяць тому ;). В той же час, якби зробили хрестини на багато народу, то відбулись би одним махом, але так ми зі всіма посиділи, поговорили і всі задоволені.

• Подобається Подобається x 5
  17. Nata

Nata Well-Known Member

А у мене є такі родичі, котрі до сьогодні ображаються, що я їх на хрестини не запросила:confused:

18. Бурулька

Бурулька Well-Known Member

Це ще одна причина, чому ми вирішили робити гостину лише для хресних та своїх батьків. В іншому випадку завжди будуть ображені, бо одна подруга запрошена, а інші ні, одна сестра запрошена, а інша ні.
    А те, що потім ще місяць чи два йдуть гості, то це ж класно, бо справді можна поговории з кожним. Ми обходилися чаєм/кавою з цукерками чи морозивом. Зрештою, народ приходив не на гостину, а до мацьопки

• Подобається Подобається x 6
  19. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Для мене достатньо аби за них молились і чим більше тим краще. Про це ми і думали в першу чергу, коли обирали хресних батьків.

Що до розведених то там є свої нюанси, бо якщо вони мають церковний «розвід» то одне, а якщо живуть з одною людиною перебуваючи в шлюбі з іншою це вже інша справа.
    А що до того що не можна хресним в хресних, то не чула.
    Он що не можна, то не можна ні в якому разі щоб були чоловік і жінка за хресних батьків.

Ой вже ті родичі з їхніми галицькими образами.:ireful1:

• Подобається Подобається x 2
  20. Mira_SH

Mira_SH Well-Known Member

Про що можна і не можна хресним.
    Знаю дуже багато забобонів, але я їх серйозно не сприймаю.
    Наприклад, що обоє мають буде або одружені або ні. Якщо ж куми не одружені, то їм потім одружуватися не можна, між собою. Священик наш казав, що розлученні хрестит можуть, а от бабки кажуть, що ні, бо в дитини їх доля буде.

А я певно буду мусіти великі хрестини робити, бо весілля не робили(забави), то чоловікові родичі ще мене не бачили, хіба деякі. А Хрестити може й в хаті будем як холодно буде, але то ше рано про то думати. Поживем побачим.