Філософські та релігійні посиденьки

Хрещення: практичні поради, хресні, подарунки...

Posted by dimalozz on 22 Вересень 2008 відповідей - 1.429
  1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Відповідь: Все про хрещення

Я чекала відповіді, ви її не дали.
    Я? Я вас за руки не тягнула. :girl_wink:

2. Kasia

Kasia Well-Known Member

при КД не можна лише йти до Причастя, хоча теж є спірним і по*різному трактується. решта - будь-що, як у звичайні дні.

"месячное очищение женщины не делает ее ритуально, молитвенно нечистой. Эта нечистота только физическая, телесная, равно как и выделения из других органов. Вне этого процесса, женщина, также как и остальные, должна всячески стараться приходить физически чистой на общую молитву, тем более к Причастию . Но еще больше она должна трудиться над чистотой души, над украшением потаеннаго сердца человека, въ неистленiи кроткаго и молчаливаго духа, еже есть предъ Богомъ многоценно (1 Петр 3, 4)."

Останнє редагування: 18 Січень 2010
  3. Ніколь

Ніколь Well-Known Member

Я думаю що це все условності, але наша хресна вона по перше більш релігійна людина ніж я, а по друге більш правильна у всіх смислах ніж я, це було одним іх вирішальних моментів, коли я вибирала хресну. І коли я їй сказала що це на її розсуд, що мені не принципово чи будуть в неї КД чи не будуть, вона мені відповіла ... "Я хочу щоб в цій церемонії все було як треба (як вимагається правилами церкви вочевидь), якщо священик сказав що не має бути то давай виберем дату коли їх не буде, бо я хочу для Юлясі лише найкращого, а може воно якимось чином потім повпливає, давай не будем ризикувати" Приблизно така була відповідь. Оскільки я хрестила малу вже в 5 місяців, мені було абсолютно не принципово чи то буде скажімо в ці дні чи через тиждень, місяць..... ми не поспішали. Нашій хресній було спокійно на душі від того що вона стала хресною по всім правилам, я рада і за неї і за нас.
    А як на мене головне щоб хресні були хорошими людьми, придиляли увагу дитині і не були хресними лише на словах... а там чи були КД чи не були КД - це не так суттєво.

4. Liliyah Romanova

Касю, то залежить від суворості пароха. Зрештою, у Православній Церкві до Причастя можна приступати лише посповідавшись перед Літургією. У Католицькій Церкві можна так довго приступати до Причастя після Сповіді, поки не відчуваєш на душі важкого гріха. Про тілесну нечистоту в часі місячних не говорять, бо є історія з кровоточивою.

5. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

а що далі? я щодо хресних батьків

6. Kasia

Kasia Well-Known Member

ну це для мене не дуже зрозуміло. бо про важкість гріха важко судити.

але загалом, мала на меті висловити думку - що КД не є перешкодою до жодних дій жінки у Церкві, окрім Причастя.

7. Liliyah Romanova

Але ж то наглий випадок. Коли людина померла, то їй хресні вже не потрібні. Головне - охрестити.
    Так і Сповідь загалом річ суб*єктивна. Хтось із думок сповідається, а хтось - лише з учинків.
    У Католицькій - навіть до Причастя не є перешкодою, тобто не є перешкодою взагалі.

8. Kasia

Kasia Well-Known Member

знаю.
    писала для тих , хто не знав , як у Православній.

9. Liliyah Romanova

По ідеї, я теж про це раніше писала. :shy:
    Я вже колись писала, що на Короленка був напис, аби жінки із кд до цілування кровоточивої ікони не приступали. Тому й кажу, що буває різне, не всі обмежують виключно до Причастя.

10. Kasia

Kasia Well-Known Member

ні. або я не так трактую, але ви власне написали, що НІЧОГО НЕ МОЖНА при КД.
    "У той час жінка вважається нечистою, відповідно їй взагалі навіть до храму вірних не можна заходити, вона на той момент як оглашенна трохи, лиш виходити на словах "оглашенні ізидіть" не мусить." це ваша цитата.
    тому й заперечувала - можна все.

11. Liliyah Romanova

Я ж потім уточнила, що "залежить від суворості пароха".
    До речі, наскільки пригадую під час хрещення мама не може знаходитися коло дитини, а лише по молитві над нею - виводі. Є таке в багатьох чи лише в окремих церквах?
    А точніше - майже все.

12. Ніколь

Ніколь Well-Known Member

Лілю, я не сільна в церковних правилах і вимогах...але от не зважаючи на те що священник просив щоб в хресної не було КД ( ну і в мене також), він абсолютно лояльно віднісся до того що я була поруч з дитиною ( стояла за хресною) під час самого хрещення, і була з непокритою головою, як і інші наші родички-жінки які були на церемонії. І в брюках я була, і хресна була в брюках, що також ніби то не схвально ( бо ніби вважається що жінка в церкву має заходити в спідниці). А вже коли мені давали вивід, тоді покрила голову хусткою.
    Від цього я не вважаю що обряд хрещення пройшов для дитини якось не так, просто в одних церквах до того більш суворо відносяься а в інших більш лояльно.

13. Liliyah Romanova

О, то класно, бо я була на хрещенні, де мама чекала позаду й захитала головою, коли я покликала її до переду.
    Та ніхто не каже, що то щось не так. Буває дуже суворо, а буває спокійно.

14. Kasia

Kasia Well-Known Member

на Короленка до виводу - не може.
    якщо хрестини до виводу - то передає доню на руки хресній, сина - хресному - які від того моменту нею і опікуються.

15. Nata

Nata Well-Known Member

В окремих, окремих :) Ми хрестили малих в Домініканах, отець довго з мене сміявся, що я позаду стала :) (а я просто два місяці до того була на хрестинах, де маму поставили під церквою :))

16. Kasia

Kasia Well-Known Member

це діє у Православ'ї.тому в Домініканах - такого й не було.

17. Curly Xena

Curly Xena Well-Known Member

порозмірковувала :) трохи над всіма тими забобонами, що понапридумували люди стосовно хрещення - і як кажуть "в каждой шутке есть доля шутки " :)
    не рухаючи релігійно- морально-філософських :) аспектів, суто прагматично -хресні батьки - це хто - система резервування для дитинки. якщо з рідними батьками щось :sad: - дитям займаються хресні. відповідно, незаміжня дівчина (на той , трохи дрімучий, час) не могла б забезпечити дитятко, логічно? тому люди і застерігалися від того, придумуючи різні небилиці :)

---------- Додано в 12:25 ---------- Попередній допис був написаний в 12:21 ----------

а і про кд і хрестини - я тричі хресна - ніхто з священників мене не питав про кд. в усіх випадках мама дитинки була коло мене, ніхто її не виганяв :) церкви УГКЦ, УАПЦ КП та Грецька Православна :)

18. Nata

Nata Well-Known Member

Не тільки :) не раз спостерігала таке і в УГКЦ :)

19. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

не зовсім. Московського патріархату,мабуть,так.А Київського чи Афтокефальній -не завжди. Ми хрестили дитину у православній церкві на Богданівській,мені священник дозволяв бути при дитині,хустку одягали лише при виводі,хресна була у штанах.Аналогічно спостерігала на хрестинах у православній церкві у своїх родичів та коліжанки при хрещенні її доньки у православній церкві на Щербакова.

20. Kasia

Kasia Well-Known Member

я власне це й мала на увазі.

направду вперше чую. думаю Ліля більше знає, але такої норми в Католицизмі ніби нема.