АПД. РАЦІОН ГОДУЮЧОЇ МАМИ Спойлер: Початок статті Довелось написати цей пост. Я не педіатр, не консультант з грудного вигодовування, я всього лиш двічі мама, нутріціолог та жіночий тренер. Я переговорила з багатьма європейськими педіатрами та консультантами з ГВ. В цій статті я опишу те, що дізналась від спеціалістів та з німецьких наукових статей, в чому переконалась на власному досвіді. Я буду вдячна, якщо ви прочитаєте уважно всі пункти та поділитесь даним постом з друзями. Я не знаю чому в Росії культивуються міфи на рахунок грудного вигодовування та раціону годуючої мами. Звідки молоді мами беруть, не підтверджену науково, інформацію про залежність газоутворення в грудничків від харчування мами? Як і в питаннях фізичної активності під час вагітності, в Росії, на жаль, до сьогодні 19-те століття. Особливо мені подобається, коли мамочки з піною біля рота намагаються переконати профільного спеціаліста (зараз я про себе та тренування під час вагітності), що він не правий. А чому не правий? Тому, що «тьотя Люся сказала». Дорогі годуючі матусі, запам’ятайте раз і назавжди: ГРУДНЕ МОЛОКО НЕ ВПЛИВАЄ НІ НА КОЛІКИ, НІ НА ГАЗИКИ (що не одне і те саме). Наперекір переконанню більшості молодих мам і рекомендаціям деяких лікарів, грудне вигодовування не потребує дотримання строгої дієти зі сторони мами, яка годує. В Європі взагалі немає такого поняття, як «дієта годуючої матері». Я була щиро здивована, коли на моє запитання, що можна їсти в період ГВ (коли я була вагітна старшою дочкою), моя патронажна сестра витріщила очі і запитала чи є у мене непереносимість певних продуктів або харчова алергія. Тоді я вирішила, що необхідно вивчити питання уважніше та стала шукати інформацію та консультуватись з спеціалістами, в тому числі і з ГВ (не нехтуйте їх порадами! Вони реально цінні консультанти і якщо у вас є проблеми з ГВ – біжіть до них). Отже, я дізналась (про що знають у всьому світі, але не в країнах пострадянського простору): ПОТРІБНО БАГАТО ЇСТИ Це міф, як і те, що багато їсти потрібно під час вагітності. Їсти потрібно не багато, а різноманітно! Затрати калорій на ГВ приблизно рівні 300-400 калорій, все, що ви з’їдаєте більше цієї цифри, потрапляє на ваші стегна, а не в молоко. Раціон годуючої мами повинен бути максимально наближеним до раціону здорової людини, яка веде здоровий спосіб життя. АЛЕРГІЯ ТА ГАЗИКИ У ДИТИНИ НА ГВ По-перше, часто плутають два поняття: алергія та харчова непереносимість, це різні речі. В одному випадку – це системне захворювання з спадковим фактором, в іншому – це наслідок неадекватного годування: часта зміна грудей, допоювання та догодовування. Причину харчової нетолерантності у вигляді здуття живота, зміни вигляду калу, дизбіозу та дерматитів потрібно шукати в першу чергу в способі годування грудьми, а не в продуктах, які споживає мама. В третьому випадку алергія – наслідок інфікування молока матері – це вже не харчова, а бактеріальна алергія, вона не лікується корекцією харчування. Самі по собі продукти харчування, які споживає мама, про які вона точно знає, що добре їх переносить, не можуть стати агресивними для дитини, в продукту не існує шляхів через які він стає агресором в молоці матері. Проте негативна реакція мами на продукт відобразиться на дитині у вигляді харчової непереносимості. Фактори, які сприяють розвитку харчової сенсибілізації (алергізації) в дітей: • спадкова схильність; • шлунково-кишкова патологія в матері, яка приводить до проникності кишкового бар’єру, в наслідок чого харчові алергени, які циркулюють в крові матері, попадають через плаценту до дитини в період його внутрішньоутробного розвитку • пізнє прикладання до грудей після пологів • догодовування сумішами в перші дні життя • догодовування сумішами в 2—3-місячному віці при підозрі на гіпогалактію (нехватку молока) • вживання мамами, які схильні до алергії, високоалергенних продуктів в великих кількостях (недотримання гіпосенсибілізованої дієти) • важливе значення має дотримання батьком майбутньої дитини дієти, якщо він алергік або схильний до алергії • вживання мамою великої кількості консервантів та барвників, які сильно подразнюють оболонку шлунково-кишкового тракту і підвищують всмоктування алергенних речовин в кров • різноманітні продукти харчування можуть змінювати колір та консистенцію калу дитини, якщо в них є речовини, які здатні проникати з кров’ю в грудне молоко. До потенційно небезпечних продуктів відносяться алкоголь та кофеїн в надмірних дозах. Для алкоголю – більше 1 проміле в день (це 1 бокал вина або 1 пляшка пива). Для кофеїну – більше 200мг в день (це приблизно 2 чашки кави). ПОТРІБНО БАГАТО ПИТИ Чи насправді чай з молоком сприяє збільшенню вироблення молока? Це один з «улюблених» міфів мам, що годують грудьми. Але давайте розберемось, що впливає на кількість молока. В організмі жінки, яка годує, молоко утворюється не з випитого молока, а з крові та лімфи під дією гормону пролактину. Тобто, кількість молока регулюється не кількістю рідини в шлунку, а гормонами в гіпофізі. Кількість останнього, в основному, залежить від того, як часто та правильно дитина смокче груди та від наявності достатнього числа денних та нічних годувань. Відповідно, чай з молоком тут участі не бере. Тим не менше, багатьом мамам «чарівний напій» справді допоміг. Як таке можливо? Справа в тому, що дитина не може отримувати достатньо молока з грудей під час смоктання. В цьому їй допомагає гормон окситоцин, який скорочує м’язеві клітини навколо молочної залози та протоків. Це призводить до збільшення виділення (а не утворення) молока з грудей. При цьому мами відчувають розпирання, поколювання, потепління в грудях та іноді підтікання молока через сосок. Існує одна хитрість, при подразнені приємно гарячим напоєм рецепторів язика, посилюється виділення окситоцину. Це і спостерігається при питті чаю з молоком. Але такий самий ефект можна отримати завдяки будь-якій іншій рідині з такою самою температурою. Також існує міф про те, що кількість рідини, яку вживає мама, впливає на об’єм молока яке утворюється. Збільшення кількості рідини, яку вживає мама не впливає на збільшення кількості молока. А от забагато випитої рідини дає навантаження на нирки, а для організму це фактор стресу, а будь-який стрес блокує вивід гормонів, які необхідні для лактації. Виходить все навпаки – надмірне вживання рідини може призвести до зниження вироблення молока, аналогічно і спрага створює дискомфорт, заважає розслабленню та блокує виділення гормонів. Тому раціонально вживати таку кількість рідини, яку потребує організм і пити стільки, скільки хочеться, а не через силу та не обмежувати себе в прийомі рідини. НЕБЕЗПЕЧНІ ПРОДУКТИ В грудному молоці міститься максимальна кількість антитіл до всіх видів агресивних елементів, які людина може отримати за все життя. Речовини, які потрапляють через грудне молоко, формують стійку харчову толерантність – здатність засвоювати будь-які продукти. Виключити з раціону певні продукти означає позбавити дитину можливості сформувати свій власний захист від шкідливих факторів навколишнього середовища, включно з алергенами. «Антиалергенна дієта» без показів зі сторони мами – шлях до того, що в майбутньому дитина може мати алергічні реакції. Профілактику алергії може забезпечити виключно грудне вигодовування до 6 місяців, а також введення прикорму по принципу педагогічного прикорму, коли продукти харчування мами, та ті які використовуються для прикорму будуть ідентичними, тоді організм зможе сам розпізнати алерген та утворювати на нього необхідні антитіла. Годуючій мамі необхідно прислухатись до функціонування її власного організму, атопічний дерматит може починатись в тих дітей, чиї мами самі погано засвоюють певні продукти харчування, але продовжують їх вживати. Основний принцип правильного харчування під час грудного вигодовування – це якомога менше обмежень! Найчастіше, для здоров’я матері та дитини шкідливі саме обмеження раціону, а не його різноманітність. Під час грудного вигодовування немає жодної необхідності дотримуватись строгої дієти та їсти пісну їжу. Навпаки, різноманітне харчування піде на користь малюку, оскільки завдяки цьому малюк зможе познайомитись з різними смаками та запахами (які переходять в молоко) ще задовго до того, як він навчиться сам тримати ложечку. Дякуючи збалансованому харчуванню в період годування грудьми, ви зможете закласти основу для наступних харчових уподобань дитини. Медичні дослідження довели, що в міру дорослішання, дитина надає перевагу саме тим продуктам, які її мама вживала під час вагітності та годування грудьми. З іншої сторони, діти, матері яких під час вагітності та годування грудьми вживали в основному пісну їжу, стають досить норовливими в їжі та часто відмовляються від здорових продуктів з сильним смаком та запахом (наприклад, овочі, зелень). Тому ви можете скористатись періодом грудного вигодовування та сформувати свій раціон таким чином, щоб позитивно впливати на майбутні смаки вашої дитини. Тим паче, вживаючи в період годування грудьми різноманітну їжу, ви допоможете вашій дитині простіше перейти на тверду їжу, яка відрізняється великим різноманіттям харчових відтінків. Діти, які до 6 місяців отримували лише грудне молоко, як правило, набагато легше звикають до твердої їжі, в порівнянні з їх однолітками, які були на сумішах та звикли до їх одноманітного смаку. Спойлер З обома дочками я НЕ дотримувалася ніякої дієти . У моєму раціоні були присутні і овочі , і фрукти , і риба . У нас не було ані колік , ані газиків, ані криків по три години. Не знаю, чи вплинуло моє харчування на смакові переваги Арджуни, але вона дуже любить овочі в будь-якому вигляді (в період ГВ я їла багато броколі, шпинату, капусти, огірків і моркви) . Я буду дуже вдячна , якщо цю статтю ви збережете собі! Автор - Аліона Хільт. Переклад з рос. І.Пащенко *********************************************************************************** Ситуация, невестка с внуком живет у своей мамы+бабушка, тому шо у нас ремонт. Дитю меньше месяца. У пацана появился диатез, жена считает что не правильно кормят маму, всякими яйцами куриными и другой гадостью. Посоветуйте чем кормить маму
Відповідь: Харчування годуючих мам Я до 5 місяців кожен день випивала до 2 л слабенького чаю з м"яти і меліси. Лактація була в нормі. Чесно кажучи пила, бо мені навпаки казали, що той чай покращує лактацію та і замінювала щоб не пити чорний чай, бо від нього дитина збудженіша, погано спить. А каву досі не п"ю. Хоча деколи як занюхаю.....Убила б за чашечку кави :-((
Відповідь: Харчування годуючих мам я за весь час випила може 2 чашечки кави, коли голова страшенно боліла ( в мене тиск понижений). то одразу допомогло Від чаїв (чорний, зелений) відмовилась (на зелений чай вже дивитись не можу, перші 2 місяці тільки його і пила), п"ю узвар.
Відповідь: Харчування годуючих мам А я не можу узвар пити, максимум склянку в день:confused: ні в яких варіантах не смакує. Трав'яних чаїв на дух не переношу, п'ю зелений і чорний. І часом капот, як є з чого , а є не завжди.А от водою напитись чомусь не можу, вип'ю склянку і всеодно чаю хочу. Може то не пити чорний чай?
Відповідь: Харчування годуючих мам Я від народження малої десь до місяця пила виключно укропну воду, і чай з фенхелю, хотіла щоб на животик їй допомогло (так і не знаю, був від того ефект чи ні...), а тепер почала пити кавовий напій Галка з кількома ложками молока, і напій Курземе, і мушу сказати, що вже звикла до тої фальшивої кави з сирником, може вже і не хочу справжньої кави з чоколядкою... (хоча, кого я обманюю )
Відповідь: Харчування годуючих мам Які продукти, багаті на клітковину, можна споживати мамі-годувальниці? Щось мене закрепи мучать, а заодно і малечу Чи молоко, домашній сир і твердий сир "сприяють" закрепам? ---------- Додано в 22:17 ---------- Попередній допис був написаний в 22:14 ---------- Я з Олесею заварювала і пила суміш кріп/кмин/фенхель, щоб на живоьтик легше було, і вона дуже кричала, тобто реально воно нічим не допомагало. Але я зрозуміла це тільки тепер, коли з Юстинкою почала пити такий чай. Вона від того чаю теж плакала і була неспокійна. Припинила його вживати - дитина спокійна, нормально спить.
Відповідь: Харчування годуючих мам Я купила у "Світ чаю" зелений чай Сенча Сакура, просто обожнюю його запах, і з молоком дуже смачно. Всім раджу!
Відповідь: Харчування годуючих мам я з другого місяця почала яблука свіжі їсти, моркву, кавун, помідори, кабачок тушкований, гарбузову кашу і по-трохи кефір.. з малим вроді як всьо нормально Думаю, що так. А ще рис і банани.
Відповідь: Харчування годуючих мам Якщо це так, то виходить проблема Юстиного "некакання" пите мною молоко ?
Відповідь: Харчування годуючих мам Такий чай є дуже заспокійливим. В мене мала від нього страшно спить, тому стараюсь його на вечір пити. А я пю, просто дуже слабкий. Дівчатка. порядьте якісь рецепти, а то з супів варю з рисом або з гречкою, без зажарки, поперемінно - вже трохи набридло. А з других страв, то хіба тушимо на воді кури або телятину. Підкажіть шось новеньке і смачненьке. А то я коліків боюсь, шо страх, тому і пробувати шось нове теж)) ---------- Додано в 15:51 ---------- Попередній допис був написаний в 15:49 ---------- Мені лікарка сказала, шо можна, їм його майже кожного дня, дитинці ніц.
Відповідь: Харчування годуючих мам І я з півтора місяця теж почала пробувати ці продукти (хоча ще до кавуна і помідора не дійшло). Щоправда, вже тиждень як я приймаю Лінекс (завжди мені докучав дизбактеріоз), і помітила, що донечку менше мучать коліки... чи то співпадіння..? І взагалі, можна все пробувати, окрім смаженого,жирного і соленого ( ну і тих продуктів, від яких "дує" )
Відповідь: Харчування годуючих мам А моєму щастю нема меж))) Вже 2 тиждень жеру шоколад і тішусь що ми на нього не реагуєм. Це була моя мрія той шоколад, я ним марила... Правда щось я закруто розігналась: вдень по 1,5-2 шоколадки Але то певно з того що довго не їла)))
Відповідь: Харчування годуючих мам Та вже збавляю) Просто перші дні спати не могла, бо знала де той шоколад лежить...
Відповідь: Харчування годуючих мам А я п'ю чорний чай, інколи з м'ятою, і не скажу що дитина збуджена, спить спокійно. Правда один раз не стрималась наїлась персиків, ото була нічка........... ---------- Додано в 23:16 ---------- Попередній допис був написаний в 23:12 ---------- а я це все з перших днів вживаю, правда в малих дозах, наразі не впливає на дитину. І лікар сказав, що яблуко вдень незашкодить.............
Відповідь: Харчування годуючих мам Добрий вечір. Я годувала страршого грудьми 2 роки, і вже була вагітна другим малим, ще гудую ( 1 рік 1 місяць), то з першим я не мала проблем у харчуванні все їла правдпа по трошки, а от другий малий на 2 місяці, почав реагувати....і я почала пити біфі-форм, ви знаєте допоміг, він попадав у молоко материнське, і малечі було легше...Успіхів у гудуванні дівчатка, це така радість коли, диття смокче так з апетитом... ---------- Додано в 23:32 ---------- Попередній допис був написаний в 23:29 ---------- Це добре, що диття не реагує, але ви не забувайте, що від шоколаду за певний час може бути, запорчик...
Відповідь: Харчування годуючих мам Поясніть будь-ласка хто в курсі. Біфі-Форм це ж бактерії в ліофілізованому стані. Як бактерії можуть потрапляти в молоко з шлунково-кишкового тракту матері?
Відповідь: Харчування годуючих мам ПУПСИК, наш дільничи лікар, говорив, що пробіотики їх значна частина потрапляє у гудне молоко...а БІФІ-ФОРМ відноситься до пробіотиків...
Відповідь: Харчування годуючих мам Я не берусь сперечатись з вашим дільничним лікарем Мені дійсно цікаво як бактерії потрапляють в молоко. Завжди думала, що в нормі воно стерильне. Біфі-форм (Bifi-form) основні фізико-хімічні властивості: білі капсули, з нейтральним запахом; склад: 1 капсула містить:біфідобактерії (Bifidobacterium longum) - 10 000 000 бактерій;ентерококи (Enterococcus faecium) - 10 000 000 бактерій;допоміжні речовини:глюкоза, дріжджів екстракт, бобів ріжкового дерева сироп, магніюстеарат, лактулоза суха, желатин, титану діоксид, кислоти метакріловоїкополімер, тальк, поліетиленгліколь, олія соєва, моногліцериди ацетильовані. Форма випуску. Капсули тверді, кишковорозчинні. Фармакотерапевтична група. Антидіарейні мікробні препарати. Код АТС А07F. Фармакологічні властивості. При потраплянні в шлунок капсули зберігаютьвластивість захищати лактобактерії від впливу шлункового соку протягом 4 годинпри рН 1,2. У дванадцятипалій кишці капсула розчиняється, лактобактеріїрегідруються і починають розмножуватися завдяки наявності спеціальногопоживного середовища в самій капсулі. Два види молочнокислих бактерій, щовходять до складу Біфі-форму®, мають властивість пригнічувати ріст патогеннихбактерій шляхом продукції антибактеріальних субстанцій, але в основному зарахунок продукції молочної й оцтової кислот, у такий спосіб знижуючи рНсередовища в кишечнику. У зв’язку зі здатністю колонізувати кишечниклактобактерії є природними конкурентами за місце в мікробіоценозі і за харчовийсубстрат, і, таким чином, вони пасивно витісняють патогенні бактерії івідновлюють нормальний баланс мікрофлори кишечнику. Показання для застосування. Профілактика і лікування дисбактеріозукишечнику різної етіології (під час лікування антибіотиками, сульфаніламідами;при гастроентериті, коліті, гіпо- і анацидних станах); діарея, метеоризм; укомплексній терапії алергічних захворювань шкіри і в інших випадках запризначенням лікаря. Спосіб застосування та дози. Дорослим і дітям від 2 років - по 1капсулі, 2 рази на добу, незалежно від прийому їжі. Капсулу не розкривати. Дозаможе бути збільшена до 4 капсул на добу. Дітям від 2 до 6 місяців - по 0,5капсули, 2 рази на добу, дітям від 6 місяців до 2 років - по 1 капсулі, 2 разина добу. Щоб уникнути потрапляння капсули в дихальні шляхи у дітей віком від 2місяців до 2 років, треба попередньо розкрити капсулу і змішати вміст із їжею.
Відповідь: Харчування годуючих мам Ви вважайте. Я так була захопилась халвою, кожного дня собі дозволяла з'їсти грудку і так два тижні, а тепер в малої така алергія. Відкинула халву - ніби проходить. Таке враження, що воно спочатку все ОК, а з часом накопичилось і вибухнуло
Відповідь: Харчування годуючих мам Так само, як і апельсин, мед, який ви з"їли, проявився на личку дитини, так і будь-що, що їсть мама - їсть і дитя, тільки у відфільтрованому вигляді, адже материнське молоко виконує ще й імунну функцію. Це звичайний фізіологічний процес - поживні речовини з їжі всмоктуються стінками кишечника і потрапляють у кров. Далі за формування грудного молока береться гормони окситоцин і пролактин. Тут необтяжлива цікава стаття http://yourbaby.com.ua/?action=article_preview&id=34 І запам"ятайте - неякісного грудного молока не буває.