АПД. РАЦІОН ГОДУЮЧОЇ МАМИ Спойлер: Початок статті Довелось написати цей пост. Я не педіатр, не консультант з грудного вигодовування, я всього лиш двічі мама, нутріціолог та жіночий тренер. Я переговорила з багатьма європейськими педіатрами та консультантами з ГВ. В цій статті я опишу те, що дізналась від спеціалістів та з німецьких наукових статей, в чому переконалась на власному досвіді. Я буду вдячна, якщо ви прочитаєте уважно всі пункти та поділитесь даним постом з друзями. Я не знаю чому в Росії культивуються міфи на рахунок грудного вигодовування та раціону годуючої мами. Звідки молоді мами беруть, не підтверджену науково, інформацію про залежність газоутворення в грудничків від харчування мами? Як і в питаннях фізичної активності під час вагітності, в Росії, на жаль, до сьогодні 19-те століття. Особливо мені подобається, коли мамочки з піною біля рота намагаються переконати профільного спеціаліста (зараз я про себе та тренування під час вагітності), що він не правий. А чому не правий? Тому, що «тьотя Люся сказала». Дорогі годуючі матусі, запам’ятайте раз і назавжди: ГРУДНЕ МОЛОКО НЕ ВПЛИВАЄ НІ НА КОЛІКИ, НІ НА ГАЗИКИ (що не одне і те саме). Наперекір переконанню більшості молодих мам і рекомендаціям деяких лікарів, грудне вигодовування не потребує дотримання строгої дієти зі сторони мами, яка годує. В Європі взагалі немає такого поняття, як «дієта годуючої матері». Я була щиро здивована, коли на моє запитання, що можна їсти в період ГВ (коли я була вагітна старшою дочкою), моя патронажна сестра витріщила очі і запитала чи є у мене непереносимість певних продуктів або харчова алергія. Тоді я вирішила, що необхідно вивчити питання уважніше та стала шукати інформацію та консультуватись з спеціалістами, в тому числі і з ГВ (не нехтуйте їх порадами! Вони реально цінні консультанти і якщо у вас є проблеми з ГВ – біжіть до них). Отже, я дізналась (про що знають у всьому світі, але не в країнах пострадянського простору): ПОТРІБНО БАГАТО ЇСТИ Це міф, як і те, що багато їсти потрібно під час вагітності. Їсти потрібно не багато, а різноманітно! Затрати калорій на ГВ приблизно рівні 300-400 калорій, все, що ви з’їдаєте більше цієї цифри, потрапляє на ваші стегна, а не в молоко. Раціон годуючої мами повинен бути максимально наближеним до раціону здорової людини, яка веде здоровий спосіб життя. АЛЕРГІЯ ТА ГАЗИКИ У ДИТИНИ НА ГВ По-перше, часто плутають два поняття: алергія та харчова непереносимість, це різні речі. В одному випадку – це системне захворювання з спадковим фактором, в іншому – це наслідок неадекватного годування: часта зміна грудей, допоювання та догодовування. Причину харчової нетолерантності у вигляді здуття живота, зміни вигляду калу, дизбіозу та дерматитів потрібно шукати в першу чергу в способі годування грудьми, а не в продуктах, які споживає мама. В третьому випадку алергія – наслідок інфікування молока матері – це вже не харчова, а бактеріальна алергія, вона не лікується корекцією харчування. Самі по собі продукти харчування, які споживає мама, про які вона точно знає, що добре їх переносить, не можуть стати агресивними для дитини, в продукту не існує шляхів через які він стає агресором в молоці матері. Проте негативна реакція мами на продукт відобразиться на дитині у вигляді харчової непереносимості. Фактори, які сприяють розвитку харчової сенсибілізації (алергізації) в дітей: • спадкова схильність; • шлунково-кишкова патологія в матері, яка приводить до проникності кишкового бар’єру, в наслідок чого харчові алергени, які циркулюють в крові матері, попадають через плаценту до дитини в період його внутрішньоутробного розвитку • пізнє прикладання до грудей після пологів • догодовування сумішами в перші дні життя • догодовування сумішами в 2—3-місячному віці при підозрі на гіпогалактію (нехватку молока) • вживання мамами, які схильні до алергії, високоалергенних продуктів в великих кількостях (недотримання гіпосенсибілізованої дієти) • важливе значення має дотримання батьком майбутньої дитини дієти, якщо він алергік або схильний до алергії • вживання мамою великої кількості консервантів та барвників, які сильно подразнюють оболонку шлунково-кишкового тракту і підвищують всмоктування алергенних речовин в кров • різноманітні продукти харчування можуть змінювати колір та консистенцію калу дитини, якщо в них є речовини, які здатні проникати з кров’ю в грудне молоко. До потенційно небезпечних продуктів відносяться алкоголь та кофеїн в надмірних дозах. Для алкоголю – більше 1 проміле в день (це 1 бокал вина або 1 пляшка пива). Для кофеїну – більше 200мг в день (це приблизно 2 чашки кави). ПОТРІБНО БАГАТО ПИТИ Чи насправді чай з молоком сприяє збільшенню вироблення молока? Це один з «улюблених» міфів мам, що годують грудьми. Але давайте розберемось, що впливає на кількість молока. В організмі жінки, яка годує, молоко утворюється не з випитого молока, а з крові та лімфи під дією гормону пролактину. Тобто, кількість молока регулюється не кількістю рідини в шлунку, а гормонами в гіпофізі. Кількість останнього, в основному, залежить від того, як часто та правильно дитина смокче груди та від наявності достатнього числа денних та нічних годувань. Відповідно, чай з молоком тут участі не бере. Тим не менше, багатьом мамам «чарівний напій» справді допоміг. Як таке можливо? Справа в тому, що дитина не може отримувати достатньо молока з грудей під час смоктання. В цьому їй допомагає гормон окситоцин, який скорочує м’язеві клітини навколо молочної залози та протоків. Це призводить до збільшення виділення (а не утворення) молока з грудей. При цьому мами відчувають розпирання, поколювання, потепління в грудях та іноді підтікання молока через сосок. Існує одна хитрість, при подразнені приємно гарячим напоєм рецепторів язика, посилюється виділення окситоцину. Це і спостерігається при питті чаю з молоком. Але такий самий ефект можна отримати завдяки будь-якій іншій рідині з такою самою температурою. Також існує міф про те, що кількість рідини, яку вживає мама, впливає на об’єм молока яке утворюється. Збільшення кількості рідини, яку вживає мама не впливає на збільшення кількості молока. А от забагато випитої рідини дає навантаження на нирки, а для організму це фактор стресу, а будь-який стрес блокує вивід гормонів, які необхідні для лактації. Виходить все навпаки – надмірне вживання рідини може призвести до зниження вироблення молока, аналогічно і спрага створює дискомфорт, заважає розслабленню та блокує виділення гормонів. Тому раціонально вживати таку кількість рідини, яку потребує організм і пити стільки, скільки хочеться, а не через силу та не обмежувати себе в прийомі рідини. НЕБЕЗПЕЧНІ ПРОДУКТИ В грудному молоці міститься максимальна кількість антитіл до всіх видів агресивних елементів, які людина може отримати за все життя. Речовини, які потрапляють через грудне молоко, формують стійку харчову толерантність – здатність засвоювати будь-які продукти. Виключити з раціону певні продукти означає позбавити дитину можливості сформувати свій власний захист від шкідливих факторів навколишнього середовища, включно з алергенами. «Антиалергенна дієта» без показів зі сторони мами – шлях до того, що в майбутньому дитина може мати алергічні реакції. Профілактику алергії може забезпечити виключно грудне вигодовування до 6 місяців, а також введення прикорму по принципу педагогічного прикорму, коли продукти харчування мами, та ті які використовуються для прикорму будуть ідентичними, тоді організм зможе сам розпізнати алерген та утворювати на нього необхідні антитіла. Годуючій мамі необхідно прислухатись до функціонування її власного організму, атопічний дерматит може починатись в тих дітей, чиї мами самі погано засвоюють певні продукти харчування, але продовжують їх вживати. Основний принцип правильного харчування під час грудного вигодовування – це якомога менше обмежень! Найчастіше, для здоров’я матері та дитини шкідливі саме обмеження раціону, а не його різноманітність. Під час грудного вигодовування немає жодної необхідності дотримуватись строгої дієти та їсти пісну їжу. Навпаки, різноманітне харчування піде на користь малюку, оскільки завдяки цьому малюк зможе познайомитись з різними смаками та запахами (які переходять в молоко) ще задовго до того, як він навчиться сам тримати ложечку. Дякуючи збалансованому харчуванню в період годування грудьми, ви зможете закласти основу для наступних харчових уподобань дитини. Медичні дослідження довели, що в міру дорослішання, дитина надає перевагу саме тим продуктам, які її мама вживала під час вагітності та годування грудьми. З іншої сторони, діти, матері яких під час вагітності та годування грудьми вживали в основному пісну їжу, стають досить норовливими в їжі та часто відмовляються від здорових продуктів з сильним смаком та запахом (наприклад, овочі, зелень). Тому ви можете скористатись періодом грудного вигодовування та сформувати свій раціон таким чином, щоб позитивно впливати на майбутні смаки вашої дитини. Тим паче, вживаючи в період годування грудьми різноманітну їжу, ви допоможете вашій дитині простіше перейти на тверду їжу, яка відрізняється великим різноманіттям харчових відтінків. Діти, які до 6 місяців отримували лише грудне молоко, як правило, набагато легше звикають до твердої їжі, в порівнянні з їх однолітками, які були на сумішах та звикли до їх одноманітного смаку. Спойлер З обома дочками я НЕ дотримувалася ніякої дієти . У моєму раціоні були присутні і овочі , і фрукти , і риба . У нас не було ані колік , ані газиків, ані криків по три години. Не знаю, чи вплинуло моє харчування на смакові переваги Арджуни, але вона дуже любить овочі в будь-якому вигляді (в період ГВ я їла багато броколі, шпинату, капусти, огірків і моркви) . Я буду дуже вдячна , якщо цю статтю ви збережете собі! Автор - Аліона Хільт. Переклад з рос. І.Пащенко *********************************************************************************** Ситуация, невестка с внуком живет у своей мамы+бабушка, тому шо у нас ремонт. Дитю меньше месяца. У пацана появился диатез, жена считает что не правильно кормят маму, всякими яйцами куриными и другой гадостью. Посоветуйте чем кормить маму
Помагаю. Їла все. Горохову зупку, квашену капусту, молоко і кисломолочне, смажені деруни, грибну підливу, пила каву. В дітей реакцій на моє харчування не було. А от коли я була голодна, втомлена і зла - реакція була.
ще одне питання: через скільки те що я з"їла добирається до молока? тобто якщо має бути реакція в дитини, то приблизно через скільки?
@zkate подумайте логічно, скільки часу йде на перетравлення певного продукту, через стільки часу потрапляє в молоко. А що і скільки перетравлюється - гугл знає.
Аналогічно-їла все з першого дня,що підпадає під поняття "здорове харчування", крім газоутворюючих типу капусти і бобових. Навіть солодке в немалих кількостях. Слідкувала за реакцією, то виявила лише невелику висипку на арахіс і шоколадні цукерки.
А ви думаєте, тут якраз сидять експерти-гастроентерологи-алергологи, які дадуть конкретну точну відповідь і мають для цього купу вільного часу? @Rona правильно каже, цікавить щось глибше і конкретне - гугліть, травлення різних продуктів, а відтак і час потрапляння в кров і лімфу - різний, загальна відповідь - від кількох годин і до навіть тижня регулярного вживання, бо деякі речовини викличуть реакцію аж тоді, коли накопичаться в більшій кількості, яка є для конкретного організму завеликою, або коли імунітет вже встигне здійснити "перше знайомство", тоді наступні реакції будуть швидші і сильніші - це якщо істинна алергія. Там нюансів мільйон. Якщо ви реально стикнетесь з проблемою несприйняття якогось продукту, то відповідей з форуму на-кшталт "от я їла і нічо", чи "якщо на другий день нема висипки - то не алергія" чи "ми переросли" вам буде явно недостатньо. Інформація вартує часу (ну або грошей).
Мамусі найменшеньких (нам місяць), Ви на Новий Рік хоч губи в шампанське мочити будете? чи так теж не можна? так хочеться свята!!! а на Різдво страшно хочу куті. Можливо і спробую декілька ложечок.
трішки наче можна) я винця трохи спробую. Я зїла мандаринку)) переживала за дитьо, але наче без наслідків. Починала з 1 дольки, а нині за пару підходів цілу схрумала)
Virchuk, а за скільки часу у вас з"являється реакція на продукт? Тут писали різні варіанти, скільки треба чекати. Тому я так і не зрозуміла чи 6 годин, чи добу, чи тиждень, якщо є можливість накопичення алергену. І поділіться ще будь ласка, чи була у когось реакція на мед. Дякую! --- дописи об"єднано, 29 Грудень 2015 --- маємо дуже класне сухе рожеве, побалую себе значить трошки ним
у нас не було. справа в чому - з"їли ви мандаринку,наприклад, - реакції нема.почали їсти часто,наприклад кожен день - за тиждень малюка обсипало. ви можете подумати на інший продукт,котрий з"їли в день висипки,а насправді було на мандаринки. бо їх стало "забагато" у вашому організмі тому думаю звичайні продукти без проблем, алергени - по мірі гострого хотіння і потребі. ще помітила таку весчь - у малого часом на вечір рожевіють щічки. але не можу злапати зв"язку з їжею, бо продукти ті ж самі їм.підозрюю може то з опаленням\вологістю повітря пов"язане - на вечір так врубають батереї - що хоч голяком ходи.
У нас таке ж. Зранку личко ніби чистіше, а ввечері стає червонішим, особливо щічки. Теж думаю, що пов'язано з опаленням я вже всі вікна повідкривала і на балконі також, а температура 23 градуси і не менше
Я з пологового їм все, і мандарини і цукерки теж. На дієтах не витримала би. Постійно голодна, поки не наїмся солодкого. Не рекомендую всім так робити, бо кожна дитина по різному реагує на харчування мами, але пишу як в нас є. Ну і сильно себе обмежувати теж не варто.
Підскажіть асортимент напоїв . В мене поки тільки компот, зелений/чорний чай, сьогодні шипшину додала. Хочеться щось трав'яного - але на думку нічого не приходить.
Я на ромашковому чаї з роддому сиджу, мені його лікарка радила) Надіслано від мого LG-D410, використовуючи Tapatalk
Є ще смачнющий (як на мене) чай бебівіта, для лактації, пакетований, такий оригінальний смак. Ще мені неймовірно смакував просто заварений фенхель в перші місяці. Мелісу можна. Чай з молоком, якщо вживаєте молоко, теж урізноманітнить чайне меню.