Хабарництво у вишах

Тема у розділі 'Ой у Львові на базарі', створена користувачем Liliyah Romanova, 23 Вересень 2009.

1. MorsImmortalis

MorsImmortalis мирний атом

Відповідь: Хабарництво у вишах

за всі роки навчання ні разу не платила за профільні предмети,бо такого просто не було. зате платила за фізкультуру,де прямим текстом сказали скільки конкретно коштує п"ятірка. ну і на кафедрі економіки-менеджменту теж треба було платити. і це при тому, що та стара жаба,яка нас вчила, заставила мене 7 разів переписати курсову.

2. Kecan

Kecan New Member

Ну і я дівчата хочу вставити свої п"ять копійок.
    Першу освіту здобувала в НУ "Львівська політехніка" з 1996 по 2001 рік. Що можу сказати, випадки були різні. Були викладачі (особливо з непрофільних кафедр), які казали старості скільки і чого здати на екзамен або залік, і ми всі скидалися, ніхто не був проти. Але свої рідні викладачі (з нашої кафедри) - таким не займалися. Хіба, ті що не ходили і не вчилися - тоді, як то кажуть "мазали".
    Другу освіту здобувала в Львівському банківському інституті з 2007 по 2010 рік. Згадую лише з приємністю і теплотою ті часи (може тому, що група - супер і я в ній ще й староста:girl_in_love:). Але про хабарі там мова навіть не йшла (причому вчилися заочно і майже всі працювали). Викладачі завжди з розумінням до нас ставилися, і можу навіть сказати, що багато з них дійсно професіонали, і навіть дуже було цікаво їх послухати і посидіти в них на парах (правда є і винятки).
    Тепер поступила в магістратуру назад в Політех. Не знаю, кажуть, що там зараз просто жах робиться - заочнику без хабаря нікуда. Не знаю, повчимось - напишем....

3. Lesunya

Lesunya Well-Known Member

Львівський медінститут - 1998 р. - для вступу на державну форму навчання потрібно було 8000 у.о. + платити за кожен залік/екзамен. Друга вища освіта - Львівська філія Європейського університету - за захист дипломної платили по 300 грн. От коли вчилась у Рівному, а потім - у Києві, то жодного разу не давала хабаря - викладачі просто їх не вимагали (боялись звільнення). Так що не всюди хапуги працюють:)

4. LadyBlond

LadyBlond New Member

я схиляюся до тої точки зору, що люди самі балують. Може не Ви, а перед Вами... Куди не підеш-дай (і не тільки у ВНЗ). І ціни не завжди побожні. Деколи легше звичайно заплатити, але ті, хто беруть хабарі, звикають до того рівня гаманця і потребують більше. Так з пляшки коньяку уже ціни до доларів доросли.
    А ще, коли був лозунг "Боротьба з корупцією" тоді взагалі ціни за ризик піднялися вдвічі. :sad:

5. Karrizo

Karrizo New Member

Одна справа, якщо беруть гроші, коли студент не знає предмету, а зовсім інша, коли знає і все одно деруть! Це вже обідно і відбиває будь яку охоту до навчання. А навіщо вчити, якщо все одно треба заплатити? От так і виходить, що вчаться заради диплому, особливо заочники, а якщо хочеш знання, то вчися сам, в своє задоволення, а в "касу" здавай $. Хоча, таких злосних викладачів на моєму шляху попадалось не багато, в більшості все ж таки можна було здати за знання.

6. Леді_І

Леді_І Well-Known Member

Я перепрошую... ну, якщо про першу ситуацію я вже десь чула, то на рахунок того, що знає і деруть - не думаю, що це так. Знаючий студент завжди може зібрати комісію і довести свої знання, якщо вже таке трапилось.

7. Karrizo

Karrizo New Member

Ви напевне не знайомі з заочним навчанням. Повірте, бувають такі випадки коли, навіть якщо ваші знання глибші, ніж у викладача, їх не оцінять без грошей. Я вчилась на заочній формі, і першу сесію старанно вчила все сама, тим більше друга освіта, деякі предмети вже проходила, тому була настроєна все здати своїми силами. Але коли кожен другий викладач ставив талон, то після першої сесії і купи зіпсованих нервів моє бажання вчитись самостійно пропало. І ще хочу добавити слова, які мені сказала одна викладачка при здачі наступного талону: "бачите, ваші одногрупники,як нормальні люди вже святкують здачу сесії, а ви ще будете 2 тижні бігати з талонами. Якщо ви хочете, блестати своїм розумом, то треба було іти на стаціонар!"

8. Tutuka

Tutuka Well-Known Member

Я вчилася у Політесі з 1993 до 1999, за всі роки тільки один раз зібрали гроші нібито на книжку з БЖД (авторства викладача), але, відповідно, вимагали якщо не твердих знань, то хоч відвідування і ведення конспектів.
    А от однокурсниця, яка після народження дитини перевелася на заочний, так і не змогла закінчити освіту: викладачі чужих кафедр просто придиралися, то розрахункова написана правильно, але не так оформлена, як методичка пише, а вільної методички нема, а відксерити можна, але то 20 гривень коштує (а це були дуже бідні роки, і ті 20 гривень були недосяжними для студентської родини), і т.д. Захотіла вона поновитися на стаціонар, продекан знаючи її як зразкову студентку (перша у рейтингу), особисто пішов просити за неї декана, а той вперся, що без 400 доларів нічого не зробить. Причому, він чудово знав і її, і її чоловіка, і про їхню бідосю. Забила-м би!

9. MorsImmortalis

MorsImmortalis мирний атом

Леді_І, є такі "совісні" викладачі,в яких всі платять,незалежно від знань і т.п.
    а коли призначають комісію,то бай-бай стипендія. так шо ліпше і простіше заплатити

10. Леді_І

Леді_І Well-Known Member

чудово знайома.... але з таким хабарництвом - ні. Другу освіту отримувала заочну в Франка (і першу очну там же).
    Всі іспити були письмові (на заочній). Ти пишеш - тебе зразу перевіряють і ставлять в заліковку.... куди там пхати гроші - не розумію... всі сидять, все прозоро...

Наскільки я знаю, всі викладачі бояться взяток, це ж підсудна справа... та й взагалі... сама викладачка, приходить сесія, ті мами як мухи за тобою літають, самі намагаються щось потулити... думають, що все вирішують ті їхні 100 грн...ні, я не зажрана, я просто маю гідність і зарплатню...

11. Відповідь: Хабарництво у вишах

Скажу чесно, я трохи "за" хабарництво у вузах :ninja:
    Але це стосується лише непрофільних предметів. Тобто: хочеш вчити - вчи і здавай, не хочеш - можеш заплатити і не вчити. Це спричинене самою нашою системою освіти. Ну от скажіть, навіщо мені, майбутньому архітектору, було півроку вчити, з якою періодичністю потрібно робити просіки в лісі? :girl_haha:
    Ну я розумію ще якісь загальні дисципліни - історія України, культурологія, релігієзнавство, політологія, економіка... (Як на мене, людина з вищою освітою має орієнтуватися в цих науках) Але "лісознавство"! Краще вже заплатити...

12. Леді_І

Леді_І Well-Known Member

Щось пригадала : "Мы все учились по-немногу чему-нибудь и как-нибудь"....
    На відміну від закордонної освіти, де вчать щось одне і дуже ретельно... ми більш розвинені, багатосторонньо... знаєм про все і всіх... :girl_wink:

13. галичанка

галичанка Well-Known Member

Можливо тому вам довелось це вивчати, бо люди які складали цю програму для архітекторів самі непрофесіонали, бо вчились за гроші. Університети випускають студентів, в тому числі, майбутніх викладачів без знань, а потім вони ідуть працюють ,тому толку нема з їх праці. Виходить замкнуте коло...
    А взагалі, мені видається, лісознавство потрібно архітекторам в такому плані, щоб ознайомитись з властивостями дерева як будматеріалу. Чим наповнюють цей предмет - вже інша справа

14. Леді_І

Леді_І Well-Known Member

Ну, я б так голосно такого не казала....
    Дозволю собі трішечки Вас поправити: викладачі не читають те, що вони хочуть, їм наказує міністерство освіти... яке постійно з року в рік диктує щось інше...

15. Almariel

Almariel Well-Known Member

ситуація у нас на факультеті, де взяток взагалі не беруть (чула тільки, що бувало таке, що викладачі просили одне в одного, щоб їхнім доцям-синочкам-братам-кумам не ставили 2). так-от ситуація: приходить група здавати екзамен (на 5-му вже курсі) викладачу своєї кафедри (а викладач такий дуже лояльний) і щоб він їм всім поставив 5 (бо кому треба підвищена стипендія а кому і на звичайну треба 5) приносять пляшечку гарного коньячку, баночку ікорки. викладач каже:"ага, поставте тут, я потім заберу" і почина всіх валити. студенти в шоці. ну і забрали той коньячок собі і розпили))))) можна було б подумати, що викладач хотів все чесно зробити, але ж ні : з усієї групи він поставив дві 5-ки: одну дуже розумній дівчинці, яка не пропустила жодної пари і все знала, а другу - дівчинці, яка не була зовсім на парах і навіть на екзамен не прийшла (до речі сказати, що це єдина наша однокурсниця, яка їздить на пари на власній машині)

16. Відповідь: Хабарництво у вишах

Ще раз перечитала усю гілку і хотіла б поділитися з вами своїм міні-дослідженням):
    Форумлянки, які працюють в галузі освіти, категорично проти хабарів (деякі навіть дуже і дуже агресивно).
    То, може, не все у нас так вже й погано? Можливо, з часом хабарництво втратить свої позиції?
    Зі свого досвіду скажу, що за час мого навчаня у вузі дійсно молоді викладачі не дуже цікавилися хабарями. Хоча це були ті, що мали якийсь серйозний заробіток поза стінами навчального закладу (власний бізнес, наприклад). Бо маючи лише 800 грн доходу, я б напевно, на місці викладача не відмовилася б від якогось грошового заохочення

17. Леді_І

Леді_І Well-Known Member

та чого... це кожен сам для себе вирішує: брати чи не брати... то ж таке....
    особисто мені чужого не потрібно... нехай я й справді маю невелику зп, та чесно зароблену... а якщо мені не вистачає, то я вже сама придумую, як її збільшити... наприклад, працюю репетитором....

18. Tanita

Tanita New Member

А мене найбільше вражають ті батьки, які приходять просити за свою ДИТИНУ. І пояснюєш їм, що не потрібно робити ведмежої послуги тому студенту, ви ж не зможете постійно йому все залагоджувати. А той студент стоїть, втупить очі в підлогу і мукає, що він буде ходити на пари, вчитися, вчасно все задавати... а наступної сесії знову теж саме.
    Теж підтримую ідею, що,наприклад, не потрібно вчити культурологію, історію світу і тому подібне студентам технічних спеціальностей, бо в результаті, знають всього по трошки і нічого конкретно. Краще б ці напрямки були факультативними, тоді і хабарів не буде.

19. галичанка

галичанка Well-Known Member

А в Міністерстві освіти самі професіонали?
    Мусить бути типова програма Лісознавства від МОН, але і то не відомо чи є така адаптована для архітекторів. І накази МОНу не такі часті: в нашому вузі, за роки мого викладання поступила тільки одна така програма, я брала участь в її написанні.
    Можливо викладач, читає предмет від "а" до "я", не задумуючись про особливості спеціалізації студентів, на що більше потрібно звернути увагу, а підсказки від МОНу може не бути, а самому щось міняти лєнь. Ніхто не контролює викладача що він читає, може він любить тему про просіки і читає все про неї, а на інші потрібні теми для архітекторів вже часу не стає і дає на самостійне опрацювання:girl_curtsey:
    Коли я починаю викладаю свій предмет для студентів кожної нової спеціальності - для кожних роблю все по іншому, інші акценти, думаю, що їм потрібно, що ні. Але не кожен викладач так буде робити, відчитає свої години і на тому все

Останнє редагування: 27 Вересень 2010
  20. Леді_І

Леді_І Well-Known Member

Але ж це Ваша особиста суб"єктивна думка... можливо, очима студента це виглядає як щось незрозуміле та непотрібне... то ж студенти, вони вже давно для себе вирішили, що їм треба, що вони будуть вчити, а що ні...