Хабарництво у вишах

Тема у розділі 'Ой у Львові на базарі', створена користувачем Liliyah Romanova, 23 Вересень 2009.

1. algo

algo СуперМодератор) Команда форуму

Відповідь: Хабарництво у вишах

Я була старостою...чесно скажу що приходилось ходити за своїх студентів і домовлятись......Сама платила один раз і то була ситуація: лекції вів син,а на екзамен прийшов батько.син обіцяв автомат поставити і відповідно я не готувалась.а батько сказав: які автомати дівчата не чув про таке взагалі!!!!!

за все своє навчання маю одну четвірку і то через то,що принципово не йшла платити.але не шкодую!!вона одненька погоди не робить,а навпаки хто бачить то все розуміє!

Є дійсно ситуації,коли,нажаль, проти не підеш, буває!!але в основному, я впевнена, можна самому все здати!

• Подобається Подобається x 3
  2. Niferttiti

Niferttiti Well-Known Member

Навіть не знаю що сказати. Платять точно не від розуму. Напевно хіба для впевненості, авансом.

• Подобається Подобається x 1
  3. Mariya

Mariya Well-Known Member

З системою воїни-одинаки не поборяться. Бо ж ті викладачі-гобліни, вони ж всі мають протекцію на рівні проректорів щонайменше. І все керівництво вузу ревно оберігає спокій того "болота". Оце таки дійсно страшно.

• Подобається Подобається x 6
  4. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

А з чим боротися? Ви уявляєте, скільки то займе часу й зусиль? З комісією боротися? З цензором??

Була в нас французька в універі. Студенток із філологічного було мало, десь 10 осіб, не більше. Високий рівень (надзвичайно високий був лише в однієї), решта - хто як. І от викладачка чомусь вирішила вести нас за мало не найвищим рівнем. Очевидно, що лише одна особа давала собі раду, а решта - шукали допомоги на стороні, у тих, хто знав французьку й міг зробити домашнє завдання за них. Було багато розмов про те, що то затяжко, що ми нічого не вчимося, бо то неможливо, що якось би їй сказати. Я викликалася добровольцем.
    Ну, можна було то якось мудро зробити, але з моїм характером то було тяжко на той момент. Революціонер не подумав, а рушив у бій, без стратегії. :xaxa: Я не зробила домашнього, точніше не пішла до чоловікової мами, щоби мені допомогла. На парі, коли мене спитали, чому я його не маю, я чесно відповіла, що не зробила, бо мені заскладно. І так само чесно відповіла на питання "а раніше як було", що мені то робила чоловікова мама. Далі послідувало логічне питання "чому всі решта мають, чому їм не заскладно". Очевидно, що на це питання відповіді в мене не було, бо відки? Я сказала, що заскладно всім, в принципі, а роблять - як вміють (чи з ким мають). Викладачка спитала, чи ще комусь заскладно. Всі промовчали.
    Мене вона ігнорувала до кінця пари, чим я в принципі не дуже переймалася. Коли пара закінчилася, моя однокласниця почала казати решті, що не можна так Лільку підставляти, адже самі попросили, самі узгодили, а тепер може бути ще важче й гірше... На шепотіння відреагувала викладачка, попросила поділитися обговорюваним. Тоді моя однокласниця сказала, що я говорила від імені всіх, і що дійсно ми собі ради не даємо, бо рівень зависокий для нас. Та й попередні викладачі вчили нас за простішими підручниками... І решта підтримали.
    Після того все пішло легше. Правда, я залік двічі здавала й мусіла вивчити все так, як певно навіть у школі на іспит не вчила. :xaxa:

Це такий маленький випадок. І то навіть не щодо хабарів, а просто щодо підходу.
    Боротися з хабарником однозначно важче, чомусь я собі так думаю... Особливо, якщо це захист дипломної, та ще й відпрацьованій роками системі... Вовки голодні й загризуть кого хоч. Так мені видається. Це ж не один викладач? Це, як розумію з опису Марії, ціла комісія...
    Та, я точно щаслива, що у Франка вчилася...

• Подобається Подобається x 2
  5. Liliyah Romanova

Якщо говорити про іспити. А от якщо говорити про дипломну? Я щось важко уявляю боротьбу на захисті.
    У нас в принципі була пані з Києва, тоді може й можна щось воювати, а як всі "свої"?
    Є ще така річ, як зовнішній тиск.

6. Orman

Orman Модератор-бомба

ну я так бачу теж така "щаслива"

пишу про себе - не давала і край. Ходила перездавати по 5 разів. Напевно розуміли, що не дам і таки ставили, при чому не трійки.

На диплом взагалі не пам'ятаю, щоб гроші якісь збирали. Цензорка трохи чіплялась, але в результаті все нормально було.

Ну коли такі "клінічні" випадки які ви описуєте з Політеху, то напевне один не зможе, але терпіти це також не можна. Врешті-решт такі суми як деякі викладачі вимагали для мене були абсолютно нереальними і захмарними, навіть якби я нічого не їла два місяці то би не назбирала.

в СБУ звернутися чи що? По телевізору показували, що студенти звернулись і їм це помогло. Знаю, що важко і взагалі, ну але це "болото" таки треба якось розганяти.

якщо ви маєте на увазі тиск одногрупників - то ось це було найважчим, це правда

• Подобається Подобається x 4
  7. Liliyah Romanova

По кілька разів здавати не мусіла, і не платила. Історик у нас (покійний уже) був такий, що ніби вимагав оплати. Але багато з наших не заплатили й здали, притому на п*ятірки в основному. Економіку теж не платила, то мала трійку. Але якось я тим всім не переймалася.
    Єдиний раз платила за залік із Політології. Дарко зашвидко вродився, а після пологів у мене була табуля раса якась, і політологію я вмістити ніяк не могла. :xaxa:

Тільки іспит і залік - то не так страшно. Там одна особа тільки перед тобою.
    Як бути з комісією, що дипломну приймає? :confused:

Ми навіть стіл не накривали. Все було дуже чемно й культурно. От тільки в універі кількох зловили на гарячому й вивели попід руки, то й решті стало страшно.

• Подобається Подобається x 3
  8. Галюсік

Галюсік Well-Known Member

Я закінчила Політехніку. У нас в групі платили лише ті, хто не вчився взагалі, а також ті, хто мали багато прогулів. Були такі, що й таблиці множення не знали. Можна було все здати самому, якщо чемно ходити на заняття, не прогулювати, писати всі лекції і хоч трохи щось знати. Було, щоправда, пару заліків з предметів, які ніхто не хотів учити, і які не відносились до нашої спеціальності, типу: політологія, БЖД і т.п., які часто прогулювали цілою групою, а потім заплатили по 5 грн. і всі мали хороші оцінки (бо ж викладач попався "хороший"). Зате по соціології було таке - теж не ходили цілою групою на семінари, а лише на лекції і то не завжди, в результаті викладачка сказала, що ставить всім "2", якщо ми індивідуально їй не здамо те, що пропустили. Дехто платив, бо не хотів вчити. Я пам'ятаю цілу ніч просиділа з книжкою по соціології на кріслі, випила тонну кави, очі були червоні, як світлофори, зате я вивчила всю книгу на зубок, знала всі визначення і т.п. І пам'ятаю, які круглі очі зробила викладачка, коли задавала мені питання, а я їй на кожне відповідала так, ніби книжку перед собою мала. Я отримала "4+", одного балу не вистачило до "5", та й то лише тому, що ми пропустили практичні заняття.
    Це було тоді, коли я вчилась. Я жила в гуртожитку, і в наступні роки до нас підселяли дівчат молодших на 1 або 2 курси, то вони нам таке розказували про тих викладачів, які нас учили! Ті що не брали при нас - почали брати по-чорному, не знаю з чим це пов'язано, але після того, я тільки й чула про велике хабарництво в Політесі. Не раз говорили з подружками: "Як нам повезло ще з нашим навчанням, що так все обходилось, що можна було здати самому без проблем". А викладач як хоче загрузити, то він це зробить без проблем, повірте, як би ти не вчив.

• Подобається Подобається x 9
  9. Грильяжка

Грильяжка Кавоманка

За п"ять років навчання в універі зізнаюсь чесно я лише один раз дала хабар на п"ятому курсі за предмет "Етика і естетика", викладачка постійно мене відсилал разів певно 6 а я терміново мусила скласти залік бо їхала у відрядження, тому тут вже мусила і то тому що викладачка про це мені сказала прямим текстом, типу знає що працюю і що знає що не мала часу вчити і що так просто не здам ( хоч повірте я вчила). А так за весь час навчання, а я працювал з третього курсу і вчилася на стаціонарі, я хабаря не давала. Я здавала один залік по десять разів, мені повертали реферати предмет був "Бібліографія"-не дотрималась всіх біліографічних правил,мала проблеми з багатьма викладачами-бо через роботу з"являлась на пари як ясне сонце, але всі ці проблеми вирішувала просто навчанням, ретельним дотриманням вимог щодо навчання і таке інше. Я була студенткою з якої не варто брати приклад в плані відвидин занять-але я не в парку сиділа і моєю проблемою було те що всі викладачі знали мене в лице і знали що мене не було на парах, навіть коли не було переклички, але все закінчувалось добре. Бо багато хто розумів. Деякі навіть автоматом ставили. Бо працювала я по-професії.

• Подобається Подобається x 11
  10. OxankaF

OxankaF Well-Known Member

А чому ніхто не розглядає іншу сторону цієїї медалі. Є ж багато таких, що платять, і платять тому, що легше заплатити, чим вчитись. Особисто я знаю таких, які з великою радістю заплатять ...доларів, чим вчити, сидіти в бібліотеці, ночами писати дипломні. Брати хабарі будуть доти, доки їх будуть давати. Якщо у вузи будуть поступати по совісті, по покликанню, тоді захочуть вчитись, а не платити.
    Коли я здавала державний екзамен, я не заплатила (всі скидувались їй). Коли відповіла на всі свої питання по білету, почала мені задавати додаткові питання. По цих моїм відповіддям всі, що сиділи в аудиторії написали свої білети, і все таки вона мене дістала так, що я переплутала цифри і поставила мені 4. Ну і що? Абсолюно мені все рівно, 4 чи 5. Я мала повагу цілої групи і тихо її зневажали, я мала знання. На жаль в нас багато хто іде в внз за бумажкою, а не за знаннями.

Останнє редагування: 24 Вересень 2009
    • Подобається Подобається x 11
  11. nattsol

nattsol Well-Known Member

я вчилася в лісотесі, скажу чесно, платила хіба 2 рази за фізкультуру (30грн), бо нормативи на 3-у курсі дорівнювали майстрам спорту (а я все життя була в спецгрупі через зір+фіксований сколіоз). був випадок, коли 95% курсу заплатили за іспит з філософії, а я його принципово ходила здавала; проходила всі зимові канікули, бо викладач мене постійно валив, дарма що я знала конспект майже напам"ять, проте таки здала. за іспит отримала "3" ще й списав все на те, що то було по талону і що він мені поставив ту оцінку, бо я вчилася на платному, а одногрупниця-буджетник ходила з перездачами ще 2 тижні. пару років тому студенти зібралися і "накапали" на того викладача; не знаю, як там зараз, але якийсь час він гроші не брав взагалі.

мій молодший брат вчився в політесі. не платив взагалі ні за що, хіба здавав гроші викладачам на канапки (накривали стіл після захисту диплому) та й то казав, що як то буде більше, ніж 40 гривень, то взагалі грошей не даватиме :)

загалом можу сказати, що чим нижчим вважається рівень вузу - тим більша там корупція. недавно взнала, що в лісотесі "ціна" за іспити заліки піднялася в 5-10 разів з часів мого випуску (3 роки тому), а за вступ на ПЛАТНЕ відділення платять 1,5тис. доларів (якщо напрям "дизайн"):eek: в політесі за ті ж самі предмети студенти платять втричі менше. у Франка, кажуть, викладачі вчитися не заважають, тож як маєш голову на плечах - все буде добре. в банківському хабарі намагаються переслідувати і якщо вони є, то такі, що простим смертним легше вивчити предмет, аніж складати такі гроші (пані ректор доволі ретельно слідкує за цим закладом, тож викладачі особливо бояться "попастися")

• Подобається Подобається x 8
  12. Анута

Анута Well-Known Member

в мене історія подібна до Грильяжки, бо я працювала з 3-го курсу і відвідини були 50/50. Працювала не за фахом, але викладачі ставились з повагою, бо я працювала і тому пропускала, а більшість просто прогулювали. Але відверто скажу, що багато залежить від викладача. Який предмет був мені цікавим вчила самостійно. з нецікавим - трудно, вчила на льоту :)
    Платити на нахабне вимагання довелось лише раз і це перший курс. Викладач з чужої кафедри, валив весь потік (130 студіків). Почали шукати варіанти. Знайшли, він запалив таку суму, що ми були в шоці... це був 1994 рік - за студіка 20 долярів. Тоді це була космічна сума, але мій батько заплатив (я тоді не знала скільки і як це було). Вів він нас 3 семетри, вимагання були лише першого симестру. Потім студіки його підставили на хабарі і він вилетів з політеху, правда успішно влаштувався в лісотех.
    Далі платежі були дрібні, по типу 5 гривень на чужі кафедри (БЦЖ, політологія тощо). Своя кафедра в нас поводилась пристойно. Був один хворий викладач ну це вже трудно :)
    а взагалі хабар залежить від викладача. Можна і посперечатись (коли впевнений в своїх силах і є можливість сперечатись, наприклад без маленької дитини на руках - щоб походити здавати 10 разів), але не завжди є змога. Хоч і не завжди є змога заплатити. Оплата у більшості випадків стосується заочників. Чомусь побутує такий стереотип що заочник працює, а як працює то значить має...
    Зі всієї системи мені не подобаються викладачі, котрі нагло вимагають, та студенти, які тупо займають чуже місце на навчання.

• Подобається Подобається x 12
  13. дашулька

дашулька Well-Known Member

Дівчата,розповідаю,як було в мене.
    вчилась я завжди добре,не відмінно,звичайно,але степендію мала. всі намагалися самі все здавати,ну,хіба на останніх курсах - хто працював,хто годував,хто просто лінився...і то "подяка" була від всієї групи і за ца предмети,які відносилися,як кажуть "для загального розвитку".
    а тепер про головне- диплом:girl_cray:! згадую про це із жахом до сіх пір! на 5 курсі я після першої невдалої спроби стати мамою - завагітніла:girl_claping:!вагітність проходила дуже важко,але намагалася все вчасно здавати й не давити на жалість,показуючи всім пузо. за написання диплому сіла за рік,матеріал збирала до нього 3 роки,тому залишалось мінімум: скласти план,довести до ладу все,що маю й дуже добре підготуватись. В принципі,так воно мало бути...але...:girl_sad:коли в березні (моїй мацьопі було 2 тижня) в універ приходила кожен день або через день:викладач реально знущався,міг призначити зустріч й не прийти,знаючи,що мені потрібно годувати дитину й її нема з ким залишити,а ,якщо й приходив -розповідав ,яка я - молодець,все правильно зробила (диплом) й взагалі можешь не приходити,сама вправишься. Я то сама справлюсь,але в мене по ходу виникали питання,яку потрібно було вирішувати з викладачем особисто,ну,й знов приходила,чекала...так продовжувалось до червня місяця,тобто за тиждень до захисту . Прийшла в н-раз , принесла довольна диплом на флешці,щоб він перевірив. як завжди мені пообіцяли: "звичайно,звичайно! приходь завтра!" прийшла:girl_sad:,його нема,трубки не піднімає,на кафедрі сказали,що поїхав на заплановану (!) конференцію. Всі дивуються ,чому він мене не попередив,короче,вернеться за 3 дні... я ночами не сплю,хвилююсь за диплом,за захист...:girl_cray: Дзвоню через 3 дня ,викладач розповідає,що в нього щось флешка завісає...короче,приїхала,з флешкою все добре! до захисту 2 дні - в мене ні диплому,ні настрою,бо йому нема,коли перевірити. й не дозволяє мені роздрукуваити ... я вже стою на факультеті й плачу,бо розумію,що без його дозволу не зможу пійти захистити:girl_cray:! він виходить й як ні в чом не бувало,каже,що все неправильно,шо я його підставляю тільки такою роботою,що від мене очікував більшого...:girl_mad: короче, 250 у.о. й завтра робота буде готова...Дівчата,вірити,думала помру на місці,бо така сума для нашої сім"ї була на той час захмарна!!!:girl_cray: я сказала,що немаю таких грошей,він розкричався, й я так само...було вже по фіг ,що він поважна особа...
    до захисту година - він до мене підходить з роздрукованою роботою й вже підшитою й ставить мене перед фактом...даєшь гроші-йди на захист,не даєшь-будеш мати прблеми... дала,але не таку суму,але він нічоого не сказав- взяв... Йшла на захист,витірая сльози....захистилася на 5 - диплому в очі не бачила ,просто добре орієнтувалася у темі...
    зато тепер про універ згадувати не хочу. так що бувають,коли дійсно ставлять у тупік й не знаєшь,що робити...

• Подобається Подобається x 16
  14. Тетянка

Тетянка Well-Known Member

оскільки я теж вчилась в політесі - то в нас обійшлось ще меншими витратами - на захист ми тільки мінеральну водичку на 5 курсі купляли і сік :). І той хто хотів вчитись - вчився, хто не хотів - платив...У нас теж були деякі затяті викладачі і я теж принципово ходила і перездавала, перездавала...і сама все здавала :). Хоч була одна особливо вредна викладачка, вліпила таки мені 3, при тому, що всі інші були здані на 5...Так гірко було...Пішла в костел на Привокзальній, поплакала трохи..легше стало. Все одно потім пішла на 4 курсі той предмет перездала в іншого викладача - бо на диплом з відзнакою йшла....Так що....казати можна всяке....

• Подобається Подобається x 6
  15. nattsol

nattsol Well-Known Member

я вас розумію, не раз помічала, що найбільше викладачі знущаються з вагітних студенток, бо у такому разі майбутній мамі легше заплатити, ніж псувати нерви собі і майбутній дитинці. може, і я би так зробила на вашому місці - ті ж перездачі філософії мені коштували купи нервів, бо я відповідала правильно, а мене відправляли по колу; думала, що мене виженуть за неуспішність.

пригадався ще один варіант хабарництва: викладач пише наукові праці за рахунок студентських рефератів. був у нас такий, що без дослідницьких матеріалів більше ніж на "3" можна було не розраховувати; а усі реферати, малюнки й ескізи видавав за свої дослідження і праці, штампував на їх основі книжки. так він отримав "професора"

16. Natalya Engy

Natalya Engy Well-Known Member

У мене "дипломна історія" шось подібна до Дашулькиної:girl_smile:. За лічені дні до захисту "добрий викладач" розгорнуто пояснив мені, що вся робота від А до Я неправильна, такої бздури я ніколи не захищу і т. д. Довів мене до сліз. Варіантів запропонував два - захищатися через рік або купити в нього "пристойну" роботу за 300 доларів:girl_cray:.
    Так сталося, що захищала я свою роботу через два тижні після цього. Просто заспокоїлася, а друзі мене підтримали: диплом готовий, робила сама, все знаєш, а йому просто шкода, що ніц не заробив, ну якшо вже завалять, то тоді підеш на другий рік.

А взагалі платила, коли ціла група скидалася на якийсь залік (5-10грн.). Раз йшла з грошима до викладача, а він не взяв:girl_sad: ( в половини брав гроші, в декого -ні). Довелося йти на екзамен, білет попався щасливий, бо здала на 5 ( а зараз навіть назви не пам*ятаю:girl_haha:)

17. дашулька

дашулька Well-Known Member

та тоді я вже мала лялю,але псувати нерви ,розбиратись не хотілось,хотілося скоріше додому,бо це все й так відобразилось на домашніх. просто дуже прикро ,що 5 років студентського життя так закінчилось...

• Подобається Подобається x 5
  18. Рибка

Рибка Well-Known Member

Підписуюсь під кожним словом. Теж закінчила Політех, і теж не платила. Платили ті, хто взагалі не з"являвся на пари. І то не всі викладачі брали, бо памятаю, як хлопці швиденько переписували конспекти, лаби, щоб здати, бо викладач "не бере".
    Після того, як ми закінчили, теж почали говорити, що викладачі страшно почали брати гроші, навіть ті, що ми б і подумати на них могли. Але ж сестра вчилась на два роки пізніше - і все нормально....
    Так що тут ще таке - студент дає, то викладач "бере", самі ж їх і вчимо на ті хабарі.
    А зараз читаю, то взагалі виявляється, що це "болото":girl_crazy: ...

За диплом нам теж не дозволили "накрити стіл". І то все робилось так, втіхаря, ми зробили пару видів канапок. На перерві викладачі посиділи, і все. Все дуже швидко і дешево.

19. Ассоль

Ассоль Dreams come true

Бачу, що мені таки ДУЖЕ повезло.. Я жодного разу нікому не платила, маю червоний диплом і жодної четвірки.. Правда, на другому чи третьому курсі до нас прийшов викладач-сумісник, в котрого ми курсову мали писати. То він до нас на пари взагалі не приходив. А потім одного разу прийшов і сказав - пишіть модуль. Було 5 питань, я з них відповіла на три питання (і то лише тому, що маю "багаж знань" з інших предметів), в результаті отримала двійку, як і вся наша група. Далі нам він натякнув, що діло так не робиться.. (себто, платіть гроші). Ми групою (+ще однією паралельною, в котрої така ж була ситуація) написали відкритого листа керівництву. Викладача не звільнили (мав хороші зв*язки), але на пари він ходити почав, про гроші навіть мови не було. Єдине, коли був захист курсових, то відігрався - дуже намагався всіх "завалити". Мені сказав, що курсова не моя, але оскільки я завжди сама писала курсові+добре орієнтувалася у предметі, ніц в нього не вийшло :)
    п.с. взагалі маю найкращі враження від більшості своїх викладачів.
    п.п.с. єдине: на екзамени (маю на увазі державні іспити), захистидипломів ми теж накривали столи. Але то якась загальноприйнята практика: мінералка, якісь цукерки, квіти.
    ще одне п.п.п.с. Я не кажу, що у нас не брали хабарів: їх не вимагали. Хотів вчитися - вчися, не хотів - ну можна домовитися.. Але були і такі принципові викладачі, що взагалі не брали "подарунків".

• Подобається Подобається x 7
  20. Consuelo

Consuelo Well-Known Member

вчуся на економічному факультеті Франка. Нні за що не платила, хоча натяки бували. Я принципово не хотіла ніц давати, хоча це й часами позначалось на оцінках...