Вплив ГВ на зуби мами та дитини

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Olka Sherolka, 15 Липень 2013.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Bulbashka

Bulbashka Active Member

Відповідь: Перли наших вумних медиків про ГВ

Ніколи не розуміла фрази "я не готова до відлучення". Сіла, подивилась на цьмакаючого Сашка, і зрозуміла, що я не готова забрати те, від чого моя дитина отримує таку насолоду. Не готова сама морально, навіть якщо моє гв починає грати не в мою користь. Родичі дивляться на мене, як на ненормальну. Мама переконує лишитись того, і лікувати те, що знищене, й намагатись зберегти ще не зіпсоване. А я не можу. Вперше зрозуміла як я прив'язана до дитини і гв.

• Погоджуюся Погоджуюся x 1
  2. Megan

Megan Well-Known Member

Те саме. Коли вагітна була, то думала хоч би до року погодувати, а там буде видно. Ага, в 11 міс. дитина відмовлялась від грудей, то я аж розплакалась, що не буду годувати... Але впросила, і тепер навіть не думаю про відлучення)

3. Supernatural

Supernatural Well-Known Member

Це звичайно індивідуально, але знаю досить випадків (маю друзів стоматологів, і в родині були стоматологи) коли у годуючих (і не тільки годуючих, а й вагітних) починали псуватись зуби, особливо часто спостерігають гінгівіт у вагітних, і початок пародонтитів, інші проблеми з яснами і оголювання шийок зубів. Але є повно жінок у яких зуби не постраждали ніяк, хо ч є така приказка народна "Одна дитина вартує один зуб". Я думала мене то омине, але частково не оминуло. Під час вагітності вперше за життя мала запалення ясен (гінгівіт), потім годувала то почали опускатись ясна, лікарі призначали потім кальцій, були фрази що "є лактація от кальцій вимивається, і дитина під час вагітності кальцій у мами бере". Та я не дуже це повязувала, годувала далі, поки могла, спеціально нічого не припиняла. За той час ясна ще трохи осіли. Після припинення ГВ, приймала ще кальцій, ходила на зубні повязки і поступово запалення пройшло, добре що оголення не сильне і рухомості зубів немає, ні один зуб не постраждав (а то мені вже одна "мудра" лікарка шинування хотіла "втюхати" для профілактики і брекети ще раз, а я вже їх носила в школі:d23:). Ще стрес провокує проблеми з яснами. Так що повязувати то ГВ чи ні то індивідуально треба дивитись, але думаю в природі не передбачено щоб ГВ аж дуже "вимивало кальцій")) Тут треба дивитись яка користь переважає в даному випадку.

4. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

Відповідь: Перли мамочок і не тільки про ГВ

Ой дівчата, тільки в Юстинки якийсь настає період важчий, то сестра одразу про відлучення думає. Як все спокійно, то класно і подобається, а зараз знову жаліється, що дитина цілу ніч на циці, спить з цицею в роті, а вона страшно не висипається і то ж погано, бо нащо дитині невиспана мама, плюс ще робота, може то відлучати.. А ще всякі там дівчата і наші вумні сестри двоюрідні їй підтакнули, що то ж просто дитина вимагає цицю, що то залежність і нащо їй вже та циця? Плюс ще їй наговорили, що взагалі вночі кормити не можна і треба чуть не термніово відівчати від засипання з цицею, бо ж від того карієс на зубах.. А ну і ще , що вночі шлунок дитини має відпочивати. Коротче отакево я щойно вислухала. Я собі так думаю, що то ж можуть бути зубки, їй від того важче значно. В такий момент відлучати, то ж буде великий стрес для дитини. Наразі сестра ще думає. Мені Юстинка ще якась така маленька.
    І я вірю, що важко вставати рано невиспаною, коли маєш роботу, але як то ті періоди нелегкі побороти?

5. KrystynaM

KrystynaM Well-Known Member

однозначно стрес.
    В мене як в малої лізли зуби, то вона взагалі нічого їсти не хотіла, добре, що хоть циця була. То і рятувало.
    Вночі дитина їла,деякі ночі, фактично спала з цицьою в зубах. Так це важко, але ж на то ми батьки. Стосовно зубів, що будуть через це псуватися - це повна нісенітниця.
    В моєї малої зуби зараз ідеальні, ніде навіть пожовтіння нема.

---------- Додано в 12:59 ---------- Попередній допис був написаний в 12:59 ----------

скільки їй?

6. Vittoriya

ну от чому так про це говорять? І мене сестра по телефону переконувала, що всюди про то пишуть і що то логічно, бо ж молочко в дитини якщо в ротику постійно вночі, то знач карієс, але якщо чесно я і сама не розумію, чого має бути карієс? Це ж не є якісь кусочки їжі, які затримуються на зубах.
    21ого жовтня був рік

7. Raven

Raven Мама малятка

угу, а коров"яче тре пити, бо то кальцій млін

8. DesperateHousewife

DesperateHousewife Well-Known Member

Кажуть, що в молоці є цукри, і типу зуби наніч треба почисти і нічого не споживати.
    Але я от теж притримуюсь думки, що то не в тому справа. Наша Марічка спала з грудьми в роті, поки ікла не аирсли (десь до півтора року), і зубки здоровеньки.

9. Багіра

Багіра Well-Known Member

щодо цього прочитай тему на ДП про молочні зуби, там то все розписано
    якби від нічних годувань був карієс, то я не знаю чи людство би мало чим їсти, враовуючи що давніше всі діти годувалися мінімум до 2-3 років (ще якщо врахувати що сильні ураження молочних зубів можуть спричиняти і псування постійних, які ще толком і не вилізли)
    щодо досліджень - не доведено, що нічні годування призводять до карієсу, це лише думки і припущення експертів.. при чому так дійсно думають навіть досить поважні стоматологи, бо вони тупо читають оті статті своїх колег і не задумуються.. крім того, нічні годування сумішами дійсно призводять до карієсу, багато спеціалістів не вглиблюючись в різницю грудного і сумішей, вважають просто нічні годування причиною
    якщо є зубчики, за ними просто вже слід регулярно доглядати
    на карієс і псування дійсно впливають генетика, харування (наявність цукру в харчуванні дитини, я стараюся щоб в нас цукор був суто з фруктів, пє просту воду), нюанси вагітності (вживані лікарства, неправильне харчування)
    є шанси, що щось з вищенаведеного не вплине, то от вживання лікарств різних типу антибіотиків і тд. дитиною майже гарантовано спричиняє псування зубів

ще слід зауважити, що в грудному молоці є речовина, не памятаю назву, яку навіть додають до зубних паст
    ну і в багатьох статтях на захист грудного є ще аргумент, що грудне молоко фактично не потрапляє на зуби, особливо передні

щодо відлучення, то тут дійсно треба звернути увагу, що зуби ще лізуть, без циці дитину треба буде ночами носити і тяжче буде заспокоїти
    ну і дійсно, дитина хворіє то може нічого не захотіти їсти, хіба груди
    годувати нелегко, але ГВ занадто цінне, щоб з легкістю прощатися і то зрозумієш тільки тоді коли втратиш

10. invisible

invisible Well-Known Member

Додам щодо карієсу. Теж думаю, що нічні годування далеко не причина. У нас ця біда. Але верхні зубки навіть не вилізли до кінця і почали кришитися, так що тут явно якийсь внутрішній чинник.
    Ну і відлучати в стресовий чи "зубний" період далеко не вихід. Зараз литина заспокоюється цицею, а якщо її не буде, це ж не означає, що зникнуть стресові фактори. Дитину треба буде заспокоювати інакше, носити на руках, колисати. Не факт, що після відлучення вона одразу почне добре спати всю ніч.

11. KrystynaM

KrystynaM Well-Known Member

бо тре щось говорити.
    карієс би був,якби смоктали льодяники на ніч))
    ніби всі мами дітям, які на ШВ на ніч чистять зуби і вже нічого не дають їсти.
    Навпаки дють на ніч пляшечку, дитина з нею і засинає, от тоді більший ризик того карієсу.

12. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

При правильному прикладанні молоко крізь зуби не тече :) Так що хай би воно навіть з самого цукру складалось, ніц зубам не буде

---------- Додано в 14:53 ---------- Попередній допис був написаний в 14:52 ----------

на день старша від Вірусі. Та то не "маленька", то крихітна дитиночка!

13. EgoMusicus

EgoMusicus Мамуля синульки

14. EgoMusicus

EgoMusicus Мамуля синульки

Не зню чи ГВ чи вагітність, але зубки попортились у мене! Але почали портитись під час вагітності. Ну в мене ще невеликий досвід ГВ

15. Vittoriya

та власне питаю, чого ти не спиш? А вона каже, що так, дрімає хіба і що то їй погано.

16. Андріана

Андріана Well-Known Member

В мене зуби зіпсувались, але не через гв ( годувала дітей до 2,4 і 1,9), а відразу після вагітності, от народила і половину верхньоі щелепи посипались, після другоі друга половина, полікувавши, я ще довго годувала.

17. Gloria Tempus

Gloria Tempus Well-Known Member

от і у мене так((( під час вагітності мала гінгівіт. після народження малюка один зуб полетів зразу і безповоротно, довелося видаляти. ще один покришився наполовину. пила Кальцій Нікомед, бо зубки після вагітності були в плачевному стані. І це при тому, що сир їла мало не кожен день) Після того годувала ще 2 роки, то вже все було ок, тому для себе зробила висновок, що найбільший удар на зуби стається під час вагітності, а не під час довготривалого ГВ.

18. Olka Sherolka

Olka Sherolka розпатлана посиденька

Була в стоматолога більш ніж пів року тому - з зубами все ок, скоро йду знову, цікаво що скаже цього разу. Більше того - в мене все життя ламкі і м'які нігті, а за час гв вони стали суттєво міцніші

19. nattsol

nattsol Well-Known Member

20. Supernatural

Supernatural Well-Known Member

А в мене після вагітності волося стало ще густіше і відросло добре. Може то ще в гормонах справа.