Вміння говорити "ні"

Тема у розділі 'Скарбничка', створена користувачем Liliyah Romanova, 25 Вересень 2009.

1. Gorda

Gorda Well-Known Member

Відповідь: Вміння говорити "ні"

В мене раніше також було таке, що відчувала вину за своє сказане "ні", але повірте чим старшою стаєш, тим більше те почуття зникає. Бо якщо от так за кожного переживати, то собі хіба нашкодиш. Ми в такому світі живемо, що зараз за нас толком ніхто не переживає, що подумав і що би міг подумати( за виключенням близьких людей). Тому це рано чи пізно набридне, і будете собі спокійно жити.

2. Lvivska Kvitka

Lvivska Kvitka миється в бані

От,от і я так не можу.Хоча потрібно навчитись,бо інколи мені здається,що люди цим користуються....

3. Nemi

Nemi Well-Known Member

ось це мені дуже допомогло навчитися цінувати власний час і працю. бо так надопомагаєшся за дякую (а часто і зовсім без дякую), що з часом люди починають вважати, що ти зобов'язана просто так щось для когось робити. скільки разів мене робили винною за те, коли про щось попросили, а я не мала часу чи настрою то робити.
    але поміняла своє ставлення на "ти хочеш мене використати? та як ти смієш!".
    дуже важливо розуміти, що часто такі прохання насправді є роботою, за яку комусь іншому вони б платили гроші. вимагати такі послуги по дружбі неподобство. якщо я собі такого не дозволяю, то відповідно маю повне право, щоб і мою працю шанували.
    звісно, я й досі допомагаю іншим, долучаюся до якихось волонтерських проектів і т.п. але в той момент, коли той, кому допомагаєш, починає забуватися, таке стараюся присікати.

4. Нюта

Нюта Well-Known Member

Я вмію говорити ні, а мій чоловік не вміє, і від цього і страждає. Часто його використовують, що дуже прикро.

5. orange girl

orange girl Well-Known Member

Я от не вмію говорити "Ні", і щось, з роками, те вміння в мене не набувається. Іколи буває, що й зовсім не хочу робити те, про що просять, а сказати "ні" важко, бо тоді відчуваю свою провину, що не допомогла/ не зробила комусь щось тільки тому, що мені не захотілося ( ну, тобто, не було ніби й об"єктивної причини, щоб відмовляти, а я таки відмовила)

6. NutkaNezabudka

NutkaNezabudka Well-Known Member

Сказати "ні" треба вміти, і це вміння приміняти правильно. Якщо людина просить про якусь допомогу треба допомагати, але якщо людина користується вашим невмінням відмовляти тоді треба сказати "ні".

7. Burberry

Burberry Well-Known Member

А чи доречно відмовляти своєму керівництву і як це правильно робити? Наприклад, коли на тебе вішають не твоі обов'язки? Чи просто дають забагато завдань? Мені завжди важко відмовити, хоча в принципі я розумію, що не повинна цього робити, чи не встигну. А навіть, коли вдається відмовитись, то теж мучить совість. Але знову ж таки нашу поступливість часто використовують проти нас:)

8. NutkaNezabudka

Доброго ранку! Як я вас розумію. Я вважаю так, якщо в тебе є можливість виконати додаткову роботу, яку тобі доручає керівництво поза межами твоїх обов'язків, то чому і не зробити цього. Я ніколи не відмовляюся від додаткової роботи. Це все ж таки якийсь досвід, практика, пізнання чогось нового. Але це за умови, якщо вся робота своя зроблена. Тому це залежить від людини. А те, що поступливість використовують проти нас, то це так воно і є.

9. gamma

gamma Well-Known Member

Одна справа допомогти коли ти дійсно можеш, маєш час і це не в збиток для твого основного завдання, але коли працедавець тиран і користується тим що йому не відмовляють, бо він бос і він тут головний, і за людей працівників не має то тут однозначно треба відмовляти і ставити таких людей на місце. Я в такому випадку прошу показати мені в посадовій інструкції де написано що я маю виконувати пропоновані завдання( це в випадку коли я знаю що там їх точно немає), а тоді кажу що можу допомогти , але звісно за додаткову плату. Потім події можуть розвиватися двома способами або доплата за не мою роботу або не чіпляє з дурними дорученнями довгий час.:girl_cool:

10. NutkaNezabudka

Я взагалі не люблю конфліктні ситуації, тому як на мене краще зробити те що просять (якщо на це є час) чим потім споричатися.