Вміння говорити "ні"

Тема у розділі 'Скарбничка', створена користувачем Liliyah Romanova, 25 Вересень 2009.

1. Deidra

Deidra Well-Known Member

Відповідь: Вміння говорити "ні"

Чи вмію я казати "ні"? - Авжеж вмію, але навіщо то вимовляти, відразу налаштовуючи людину проти себе (наприклад, коли заперечуєте ідею співрозмовника)... Чи то працюючи в чоловічому колективі, де всі мають дуже трепетне ставлення до власних ідей, чи то так само трепетно ставлячись до ідей своїх ;), я навчилася казати щось на зразок: "Так, але чи не вважаєш ти, що це буде занадто\недостатньо" і т.п.

• Подобається Подобається x 4
  2. Юкола

Юкола Ділова ковбаса

Ніколи не мала проблем з тим, аби сказати ні.
    Особливо мені це допомагало на роботі, коли хотіли роботкою на вихідні нагрузити.
    І тепер з дитиною дуже допомагає, коли починають мені практичні поради щодо малого давати.

3. Peri

Peri New Member

коли як і коли з ким.

об*єктивно - цінна риса,вміти сказати *ні*.та коли хтось цим зловживає,може бути готовим до такої ж відповіді і до себе.зате тотальне *так*-це бомба уповільненої дії.

стараюся подумати перед тим.як давати відповідь.

4. RUSlana

RUSlana Active Member

Є така байка, коли до психолога приходить дівчина і просить допомогти, бо після склянки вина неможе нікому відмовити, а психолог каже - от вип'ємо по чарці вина тоді й поговоримо. Звідси мораль треба самому (чи може на своїх) вчитися відмовляти, бо усі інші неодмінно захочуть цим скористатись.

5. Волошка

Волошка Well-Known Member

Перш, ніж відповісти так чи ні, потрібно все зважити. Зможете ви виконати прохання без шкоди для себе? Тоді вперед. Ні? То відмовляйте без вагань.

6. pravovuk

pravovuk Well-Known Member

В мене з цим реальна проблема, тому як каже мій чоловік, "на мені усі їздять".Але в моєму віці характер не міняється вже...........:girl_sad:

7. Tanju

Tanju Well-Known Member

В мене також час від часу виникають проблеми з вмінням казати "ні". Таке буває деколи, коли, накприклад, якісь знайомі,які займаються розповсюдженням якогось товару, починають мені то пропонувати або якось "ненав'язливо" постійно про то нагадувати..мені важко зразу сказати їм , що мене то не цікавить і відмовити..

8. sofcja

sofcja Member

часом від того сама страждаю. але маю новий метод - промовчати і глянути щиро в очі!
    переважно людина сама здогадується відповідь і себе мучити не доводиться!:girl_smile:

9. Nadinka

Nadinka Well-Known Member

Цілком погоджуюсь, сама така...а сказати "Ні" найпростіше людині, яка тобі не є дорога і втрату її ти забудеш через 2 дні... так само як фраза- я сварюсь з тими, з ким хочу помиритись, інших я просто посилаю! :) ну це образно "посилаю", як правило все коректно пояснюється.

10. zhabusya

zhabusya New Member

А я якось навчилась говорити "ні". Звичайно мало знайомим і чужим людям не тяжко відмовити і про це одразу забуваєш. А от рідним і коханому тяжкувато, інколи скажу "ні" а потім подумаєш,якось стає на душі не так, розумієш що чиниш погано що требе було б допомогти і погоджуєшся. Але інколи під настрій "ні і все" і нічого мене не обходить.

11. Anaid

Anaid New Member

Дивлячись кому відмовити та в який ситуаціі :girl_wink:

12. olenkastar

olenkastar Well-Known Member

+10000
    є така категорія людей:girl_haha:
    я з часом вчуся кому і в яких ситуаціях можна відмовити.н-д,подріга моя з села взимку возила малого в місто на англійську і після занять їм треба було десь "перекантовуватися" ще 2 години.коли вона дзвонила і питала чи можна в нас побути я не могла їй відмовити,незважаючи на те,що я мала малу вже вкаладти спати.просто в такому випадку було важливіше помогти їй,а ми вже під них підлаштовувалися. а інша моя подруга побачила,що я в'яжу і просила мене її донечці зв'язати светрик,бо сама не хоче вчитися( колись в школі в'язала),то їй я відмовила.сказала,що навчу в'язати і дам всі журнали і най сама дитині в'яже.мені було не важко зв'язати,але вона має більше часу ніж я і помочі,і я могла просто їй не вгодити.зато тепер вона сама в'яже:girl_cool:
    хоча після сказаного "ні",завжди якось некомфортно почуваюся,але то минається:)

13. tunsi

tunsi New Member

Теж маю схожу ситуацію,сусідка завжди приходить посидіти в інтернеті на 5 хвилин,але ці 5 хвилин тривають 3-4 години мінімум.Почуваю себе дуже дискомфортно,але і відмовити не можу,тисячу раз зла на себе за таку м"ягкість:confused:

14. Romna

Romna New Member

дуже гарна думка! ми вже аемриканимося - далі нікуди: вивчаємо американську психологію, вчимося поводитись, як іноземці, котрі "нікому нічого не винні", у яких не заведено розповідати просвої труднощі друзям (задля того платять гроші великі спеціалістам), ділитися своїм болем і проблемами з близькими, допомагати одне одному у скрутних ситуаціях, просто відсторонююємось від оточуючих отими "ні" і при цьому дуже пишаємось , що вміємо те "ні" сказати. але чи по-людяному це? чи так нас вичили мами-тати, дитячі улюблені книжки і перша вчителька? чи іноді комусь дуже потрібно наше "так", щоправда з виконанням, звичайно, а не тільки голе слово....навіть якщо мусимо "змарнувати" свій безцінний час

15. Відповідь: Вміння говорити "ні"

Все залежить від ситуації.Є такі моменти,коли люди присідають тобі на голову,в таких випадках треба вчитися твердо говорити "НІ".Ніколи не відмовляюся простягнути руку допомоги,але життя вже скільки мене вчило,що тепер я вмію говорити"НІ"...деколи...:girl_curtsey::girl_curtsey::girl_cool::girl_in_love:

16. Dmutrivna

Dmutrivna New Member

дивно,якось...
    мабуть в кожного бували випадки, коли погодились на щось, а потім довго жаліли...
    у мене бували, але не часто.Я вмію говорити "ні". На мені важко "їздити".

17. majolika

majolika New Member

Це все правильно, але, як я зрозуміла, мова іде не про те, щоб відмовляти в допомозі тим, хто того дійсно потребує. А тим, хто намагається використовувати доброту і намагається їздити.

У мене є знайома, яка ніколи не відмовляє. На роботі завжди береться відвезти папери, набрати текст тощо. Сестрі сидить з дитиною, колєжанок возить по магазинах. Майже ніколи не встигає все переробити, живе в постійному стресі. Більш того, в душі вона протестує проти цього, усіх вже тихо ненавидить. Питаю, навіщо ти погоджуєшся? Каже, що не може відмовити, бо про неї погано подумають.
    Тому, як на мене, часто не доброта стримує сказати "ні", а слібкість і залежність від думки оточуючих.

Говорити "ні" потрібно обов'язково, щоб не втратити самоповагу і внутрішню рівновагу:)

18. Lesunya

Lesunya Well-Known Member

Підтримую. І, як на мене, до цього причетне виховання у дусі: "чому інші діти - хороші, а ти - нечемна (неченмний)" і т.д. Я навчилась аж після 25 років говорити "ні", коли на мені намагались "поїздити"... Не скажу, що завжди вдається себе відстояти у праві власного вибору, але я помаленько вчусь

19. TOlka

TOlka New Member

Важко сказати "ні", коли чогось хочеш. Тягне сказати "ні", коли щось не хочеться, а ТРЕБА відповісти "так".

Власне мені хочеться сказати "так", коли комусь потрібна допомога. І серце болить, коли ця допомога дуже потрібна, а ти змушений сказати "ні", бо допомогти не в силі....(((

20. Orman

Orman Модератор-бомба

це тільки я нічого з цього не зрозуміла?