[mod] у відповідь на 135 запитання про кількість тканини на вишиванку тема тепер має закріплений топ (для тих, кому ліниво читати і користуватися пошуком), а для тих, кому буде ліниво читати топ, модератор зробить жовий або червоний подарунок [/mod] Імель: в цій темі обговорюємо теоретичні аспекти вишивання сорочки. Ось підбірка найчастіших запитань та відповідей. Прошу бути пильними та не повторюватися: Оздоблення вирізу/горловини чоловічої сорочки обговорюється тут, ще також тут, тут, тут про оздоблення комірця і не тільки технікою зубцювання, і тут, про розташування взору на реглані защіпки на рукав 1, 2 про кількість полотна на сорочку 1, 2, 3 кутасики 1, 2, 3, 4 Тема для фото завершених вишиванок знаходиться за цим посиланням: Вишивана сорочка. Завершені роботи Для процесів вишиванки в роботі маємо окрему тему. Бісерній вишиванці також виділено окреме обговорення.
Відповідь: Вишивана сорочка якшо вам кравчиня віддала залишки, то виріжте прямокутник або квадрат, поміряйте, виперіть і поміряйте ще раз після висихання і прасування, тоді можна вирахувати точніше відсоток усадки тканини. Дуже часто тканина по ширині і довжині всідається неоднаково.
Відповідь: Вишивана сорочка Я мала на увазі поміряти довжину і будеш знати скільки треба самої вишивки, а припуски то само собою зрозуміло що додати до того. Кравчиня взагалі то мала би то пояснити.
Відповідь: Вишивана сорочка залежить від тканини. домоткане сідає на 15%, тому я завжди додаю 15% по довжині. можна всліпнути тоді Я дуже часто вишиваю на домотканому, то просто не уявляю як вишивати на ньому після прання.
Відповідь: Вишивана сорочка Широкий рукав буває - во в мене є Я якось не задавалась питанням чи таке можливо, просто кравчині на примірці сказала, що я хочу так, та й по всьому. В нас рівний рукав, без розрізів, ґудзиків, без нічого, просто трубою :rolleyes:
Відповідь: Вишивана сорочка Ой, дівчата, кравчиня, то вже окрема історія, моя взагалі навіть квадратів на рукави не повирізала, показала - отут рукав буде, мінімум стільки відступити від краю і все. Просто розрізала тканину на три куски
Відповідь: Вишивана сорочка А як я спитала як зробити, щоб без складки спереду, то так і не пояснила, сказала лишити сантиметр між узором на грудях
Відповідь: Вишивана сорочка В мене між взором спереду 1.5 см., то там вшитий потаємний замочок зверху. Так на око, мені б там одного сантиметру було замало..
Відповідь: Вишивана сорочка як мене ті замочки нервують! навіть тато мій сказав, що це "не по феншую"
Відповідь: Вишивана сорочка Він мені там якось так "вписався", можливо через ту специфіку крою. .. а може того, що не побажала мені душа кутасиків. ..
Відповідь: Вишивана сорочка На вирізаних деталях, таких маленьких, мені особисто дуже незручно вишивати. Ну то я про льон. Бо не запхаєш ні в п'яльця ні в снапи (а я вже так звикла! це мегазручно. колись в руках вишивала.... (дурне. Я середину обробила ометувальним швом (так здається?) і все. Потім ви собі просто розрізаєте стільки, скільки потрібон щоб пролізла голова і все. Мені подобається, дуже акуратно виглядає. Але то ще треба дивитися який буде взір на сорочці. вибачте за якість
Відповідь: Вишивана сорочка Не розумію що саме ви маєте на увазі? Ну, на разі без змін, чоловік вже носив і вже прана. Все як і було, акуратно.
Відповідь: Вишивана сорочка А я все ніяк не заспокоюсь з борщівською сорочкою))). Сьогодні придбала нарешті правдиве домоткане полотно 1965 року виробництва. Все супер, але ширина - усього 46 см. При ширині полотна хоча б 50 см. можна було б вкластись без тих бічних боковинок (забула як вони правильно називаються). А тепер ніяк. Довго вагалась відносно вибору полотна, але після примірки старовинноі сорочки питання відпало само собою - борщівка має бути на старому полотні, за старим кроєм. Хтось тут вже кроів за старими викрійками? Як враження? На що звернути увагу? Хочу додати, що хочу "хлоп'янку", таку трішки на чоловічу за кроєм схожу, без зборок на шиї.
Відповідь: Вишивана сорочка Якось так спонтанно купилось мені полотно на вишиванку для меньшого. Хочу йому вишити у перший клас. Маю таке питання - а якщо не робити стієчки? Просто обметати горловину? Як, на Вашу думку, буде нормально? Просто колись бачила на якомусь малючку і дуже сподобалось, але то було мале-мале, рочків 2. А як то буде на 6-річному?
Відповідь: Вишивана сорочка Обметка на горловині не альо, робіть обшивку. Як на мене стійка не обов.язкова, узор головне відповідний підібрати