Вища освіта-необхідність чи зайва трата грошей та часу?

Тема у розділі 'Бізнес-леді', створена користувачем hrystusja, 28 Листопад 2011.

1. sunset

sunset Active Member

Відповідь: Вища освіта-необхідність чи зайва трата грошей та часу?

а де їм брати власне отой досвід? і які прагнення, до чого? якщо більшість людей, які в 17 років починають навчання, навіть не мають уявлення ЩО потім робити з тою освітою???
    ІМХО

пишу лише з власного досвіду, і дуже шкода що в нас суспільство так зневажливо відноситься до загального розвитку який мали б давати у ВНЗах
    коли я навчалась на першому курсі- почались у нас спеціалізовані предмети перекладачів- практика перекладу
    у котрому без базових елементарних історичних чи політично-новинних знань дівчатам з звичайних шкіл було ой як важко
    коли переклад ООН, НАТО чи ВОТ давався неймовірно важко, а про роз*яснення що це взагалі не йшлось, як і про те хто такий канцлер чи голова міжнародного трибуналу

ось де мало б застосуватись в реалі загальноосвітні навики і ВНЗ мав у тому допомгти, але нажаль не було ані міжнародної політології, та і навіть українська мова була лиша на першому курсі

так про яких спеціалістів говоримо? я свій диплом використовую коли треба завірити копію документів у нотаріуса...

2. Almariel

Almariel Well-Known Member

я говорила про вміння говорити. в 11 класі мала купу нагод говорити (всякі доповіді і т.д.) - то було легко і слова гарно підбиралися. на перших курсах не мала досвіду - навики втратилися. а от на останніх (захисти, конференції і т.д.) - знову стало легше і менше хвилювалася перед виступом.

3. Gentle

Gentle Well-Known Member

Це дуже західний підхід. Цінуються тільки професіонали, і байдуже, що вони поза своїм полем діяльності - нулі. Як на мене, це не найкращий варіант. Студент в більшості випадків - людина немотивована. В нас. Говоримо про наші реалії. А загальні предмети в ВУЗах їх хоч чомусь вчать(самі вони на це просто "забили"). І добре. Бо були б потім як про американців розказують - не орієнтуються в елементарних речах - де Європа, де Африка. Не кажу, що в нас таке - рідкість, ще трошки реформ, і в нас буде ще гірше.

4. zaderyshka

zaderyshka Member

Я в 11 класі нічого крім "закрийся" і " ви тут не говорити прийшли, тут тільки я говорити можу" від вчителів не чула. А з першого курсу стала студію театральну відвідувати і на конференції ходити, то і була практика для того, щоб навчитись більш-менш нормально думки висловлювати. Може то проблеми сільської школи і в гімназії чи ліцеї інакше ставляться до учнів, за всіх не розписуюсь. Я тільки в політесі відчула, що мою думку слухають, а не виставляють за двері, якщо я сперечаюсь.

5. Lady_Opium

Lady_Opium Well-Known Member

6. Just me

Just me Member

:girl_crazy: У нас така вища освіта, що найчастіше ті, хто має дипломи, які свідчать про "професіоналізм" і стосовно свого фаху нулі. Я постійно маю неприємну можливість оцінювати загальний рівень освіченості середньостатистичного українця. Він плачевний. Люди заяву не знають як написати. Із вищою освітою. Давайте нарешті почнемо економити наші з вами кошти:girl_flag_of_truce: Не треба посилати вчитись того, хто не здатен, або кому не слід.

7. terezka

terezka котяка-вишивака

яким чином здійснювати відбір тих "кому не слід"? згідно яких ознак? по рівню успішності в середній школі чи по статусу батьків?

8. Just me

Just me Member

Тут вже Н разів писано-переписано. Згідно ознаки непроходження жорсткого конкурсу на вступ до вишу. Щоб не було в нас такої інтелігенції, як в останньому дописі цієї теми від Lady_Opium:crazy:

Я статистики не подавала, як Ви помітили. Та загальний рівень пересічного випускника потребує нагального підвищення. Доводилося чути, як ректора одного з наших медичних ВНЗ запитали, чи пішов би він лікуватися до тих, кого останніми роками випускає. Відповідь була "Боже, збав". Не кажу, що наша медицина погана загалом, але освіта, освіта...

9. terezka

terezka котяка-вишивака

такого ректора треба звільняти відразу ж, а такий заклад позбавляти ліцензії, раз ректор відкрито заявляє що їх заклад не здатен навчити! а не тягти гроші, щораз додаючи більше платних місць

10. Just me

Just me Member

Здатен, серйозно. Але виключно тих, хто хоче - вони і за кордон на стажування їздять, і професори достойні їм лекції читають. Але дуже-дуже таких мало, решту батьки запхали, або пішли заради престижу. Тому-то я і проповідую необхідність перекваліфікації 80 % студентів у робочих. Усім стане жити дешевше і надійніше.

11. Usmishka

Usmishka Well-Known Member

Це, нажаль, реалії, як би нам не хотілось це визнавати.

В першу чергу батьки повинні бути обєктивними, адже саме вони є в нашій державі спонсорами навчання і порадниками для дитини, ну і відповідний конкурс у виші.

12. zaderyshka

zaderyshka Member

А власне саме батьки і пхають дитьо в універ. Бо всі ж мають освіту, а як їх дитина буде "гіршою". І стараються впхати на щось престижне, а не на те, до чого дитина хоч трохи має схильності. Або і навпаки, пхають туди де є можливість і кошти дозволяють навчатись. Мого чоловіка так відправили вчитись там де він сам пройшов...на політологію. Толку з тої освіти, якщо практичне застосування її в наші й країні дуже вже ропливчасте. Так само і з престижними професіями, більшість батьків думає, що як на фінанси втулять дитя, то в якомусь банку пристроїться.
    А от "жорсткі умови вступу" я думаю в нас ще років з 50 будуть визначатись у горошовому еквіваленті, поки в нас нарешті зміниться ставлення до вищої освіти.
    Проблеми у нас з усіх сторін. І як кажуть "чим далі в ліс тим вовки голодніші". І вступити проблема, і вчитись не хочеться, і роботу потім знайти важко.

13. KAPUCHINKA

KAPUCHINKA Well-Known Member

та йой, раз на етику ходили, то то так курс третій. практично діти. як мінімум 90% з них за рік-два все переосмислить і мозги запрацюють в потрібних напрямках. згадую своїх однокурсниць і себе, якщо бути відвертою, то бували якісь певні ситуації за які соромно і досі, а тоді здавалося що то так "круто". А тепер хтось от-от дисертацію захищатиме, в когось посада хороша і т.д. Кожен себе знайшов. І то не за гроші, кожен реально на своєму місці. Та й особисто я вважаю, що теж чогось досягла.

Зрештою, вони ж ту етику таки відсиділи, а не пішли бухати в підворотню. А то що так виражаються, то це в них просто ще дурі більше ніж розуму, але це поправимо :girl_wink:

---------- Додано в 11:05 ---------- Попередній допис був написаний в 11:03 ----------

особисто ви були б не проти так перекваліфікуватися?

---------- Додано в 11:14 ---------- Попередній допис був написаний в 11:05 ----------

от проблема, що по заяві отак вже той рівень видно? а ви отак з ходу нікуди не заглядаючи можете написати свою автобіографію по всіх правилах? (курс ділової укр мови на всіх факультетах)

14. terezka

terezka котяка-вишивака

от власне, так і є, люди дорослішають, стають розумнішими, бачать якусь мету в житті. Всьому свій час, в 17-18 років і не треба бути надто серйозними

коли б я була студенткою і мене хтось ось так захтів би перекваліфікувати, гм, тяжко би їм довелось. Бо в кожної людини є право самій визначати чого вона прагне, і ніхто не має їй вказувати йти "перекваліфіковуватись на робітника". Сьогодні я не хочу йти на пару, а завтра зроблю якесь важливе відкриття.

файний ректор, і грошики бере, і тих, хто не тягне навчання теж тримає, а потім жаліється "не хочуть". Хто не хоче, той відразу ж вилітає під час сесії. Бо не вчив-не читав - не отримав добру оцінку на екзамені.

15. Just me

Just me Member

Уважно читайте ВСІ попередні дописи, тоді й будете знаходити відповіді на більшість питань, що Вас цікавлять.
    Так, можу грамотно скласти потрібний документ, окрім певних вузькоспеціалізованих, в яких я не фахівець. Випереджаючи Ваше питання, скажу, що я до діловодства стосунку не маю. Документи мене вчили складати ще в середній школі.
    Якщо курс третій, то за рік-два вже освіта буде отримана і гроші витрачені. "Поздно пить Боржоми, когда почки отвалились". Переосмислювати тоді вже й сенсу немає, ці особи поповнять ряди випускників, про яких ми говорили вище. Думати треба не тоді, коли приходить якийсь вік, а тоді, коли життя того вимагає. В нас це в 17 років, бо тоді й школу закінчують. Звісно, є випадки, коли людина вчилася на лікаря, а потім виявила в себе талант до іншого фаху, все кинула і здобула іншу освіту, але це радше винятки, ніж правила.
    Дуже видно. Коли диктуєш "шапку", а її пишуть в рядок, або зустрічаєш "Олегівній", або не вміють сформулювати самі, що вони тією заявою хочуть сказати.

16. olenkastar

olenkastar Well-Known Member

мені імпонує, як в Австрії/ Німеччині - після школи молодь йде у спеціальні заклади (типу коледжа), де 2-3 роки вчать свою справу і йдуть одразу ж на роботу, а вищу освіту здобувають або після 40 років або в тих спеціальностях, які того потребують справді івважаються інтелегентними професіями (лікар, вчитель ).
    А ще, мені здаеться, якби більшість студентів сама заробляла собі на навчання ( як за кордоном) - то і корупції стало б менше , і вчилися би лише ті, кому то справді потрібно ( за покликанням чи іншими переконаннями).

17. KAPUCHINKA

KAPUCHINKA Well-Known Member

якщо чесно то ви якісь ну дуже дивні речі пишете. так, можливо, в кризовий час і приходиться опановувати робітничі професії. але от до прикладу, за скільки часу професор навчиться класти плитку? ну за місяць-два-три і стане плиточником. А за скільки часу плиточник зможе стати професором? наймовірніше що ніколи. Відчуваєте різницю?
    так що, насправді, опанувати якусь робітничу професію не так вже і важко. Було б бажання.
    Та й кризи, дакувати Богу, не вічні і не так вже й часто.

ну і ще, якщо комусь, хто здобу освіту, поки що (наголошую поки) не вдалося знайти хорошу роботу, то це не означає, що вона йому не потрібна. Рано чи пізно той диплом відкриє дуже багато дверей, на які, тим хто його немає, навіть дивитися не варто, не те, що пробувати зайти. (вийняток якщо диплом куплений, всі сесії проплачені, а назви предметів абсорлютно ні з чим не асоціюються)

---------- Додано в 12:05 ---------- Попередній допис був написаний в 11:58 ----------

а мені здається, що в нас якраз ідеальна модель. Студенту дається можливість вчитися, саме це є його пріорітетом. весь свій час він має прис*ятити саме навчанню. Тоді з нього будуть люди. Інша справа, що ця модель у нас є дуже спаскуджена. Але якби вона працювала так, як було задумано, то ціни не було б нашим студентам.

Виїжджають же наші спеціалісти за кордон, хтось їх там потребує, значить не все так погано, і в нас вміють добре вчити. Випадки коли запрошують, саме запрошують, а не вони самі їдуть на заробітки, не такі вже й поодинокі :girl_wink:

18. olenkastar

а самоосвіта?

19. Just me

Just me Member

Бачите, ідеальна на Ваш погляд модель не дає ідеальних на мій погляд результатів. Бо у тій невченій Європі, де не можна всього себе присвятити навчанню, людина не думає, що купити: молоко чи фрукти. Вона купує все.

20. olenkastar

але чомусь вони бухають, курять драп тощо)) ну не всі, звичайно, але багато.

Я вчилася і там і там, порівнюю з власного досвіду. Там цікавіше вчитися. Там ти вибираеш САМ собі пари і лектора і ходиш до того, в якого тобі цікавіше. Думаю, і вчитель в таких умовах має ціль зацікавити якнайбільше студентів і викладати буде цікаво, а не так як у нас- пишеш рік лекції, а потім їх зубриш.