Вища освіта-необхідність чи зайва трата грошей та часу?

Тема у розділі 'Бізнес-леді', створена користувачем hrystusja, 28 Листопад 2011.

1. Haidee

Haidee Well-Known Member Команда форуму

Відповідь: Вища освіта-необхідність чи зайва трата грошей та часу?

Скільки пафосу можна вкласти в один абзац:)
    Знаєте, прикро якось думати, що вища освіта - це пріоритет людей, які йдуть у ВНЗ вже настільки освіченими, що їм смішно з незнання інших. Я закінчила сільську школу. З відзнакою, призовими місцями на олімпіадах і купою інших папірців. Поступила. Мені наймали репетитора з факультету, бо в рідних був стійкий стереотип, що в університет можна тільки "запхати дитину", якою б вона не була мудрою.
    Тим не менше, з першого вересня я почала переживати стес за стресом, тому що в групі виявилося немало людей, яким всі ті знання "виклали ще в 5 класі". Я почувалася двієчницею, серйозно:) З профільними предметами був завал, крім того за тестуванням потрапила в групу А з англійської, бо граматику знала добре. Але коли почула, як деякі одногрупники розмовляють з викладачкою англійською як українською про все на світі, пережила черговий напад комплексів:) Потім були талони, перездачі, бажання то все кинути... І одногрупники, які всі ті теореми навіть не вчили, бо то було зовсім легко. Та, я часто дивувалася, скільки всього цікавого і нового розказували викладачі, хоч хтось при тому міг спати з нудьги. Попри все це, через 5 років закінчила магістратуру з відзнакою, можу тепер спілкуватися з багатьма людьми на рівні, і не лише у своїй сфері. Таку можливість дало мені навчання в університеті. І хоч я не була геніальною студенткою, не пішла в науку і взагалі не працюю, а займаюся вихованням дитини, я не вважаю, що займала чиєсь місце чи тратила час дарма (гроші під час навчання не тратила зовсім, хіба 20 гривень на 4 курсі за залік з соціології, бо видрукувати реферат вийшло б, певне, дорожче)). Вища освіта була для мене необхідністю, навчання дало мені дуже багато, і я впевнена, що і знання, і диплом ще згодяться мені в майбутньому.

2. Gentle

Gentle Well-Known Member

Я однієї штуки не розумію. Чому багато людей (в тому числі тут, в обговоренні) кажуть, що коли вони пішли на роботу, то не використали навіть кількох % того, що вчили в ВУЗі. Кажуть, що такі предмети як філософія, соіологія, культура - непотрібні. Мені треба ВСЕ, що я вчила/проходила в ВУЗі. Я забула вже більшу половину, але такі предмети - "для загального розвитку" - роблять з нас людей. Чи ви вважаєте, що це нормально, коли економіст не чув про про Енштейна чи фізик не знає, що таке "макроекономіка" ??(ну я для прикладу, ніякого кічу). І не кажіть, що це знає кожна людина, яка закінчувала 10-річку. Не знають. Я закінчувала і не знала після закінчення багато елементарних речей (батьки мене і досі часто позорять, що я не знаю столиць країн і т д, хоча, де факто, вчилася краще від них обох).
    Наша система зроблена так, що бумажку треба в переважній більшості випадків. Це не добре, не погано, це факт.

3. zaderyshka

zaderyshka Member

Я часто стикають з такими висловлюваннями від своїх студентів, нащо їм взагалі вчити і задачки розв'язувати, якщо то і так мало що пригодиться. В принципі, так, бо сама трохи працювала поза політехом і в банку. Але термінологічний апарат, загальні схеми дії функцій і загальні знання все одно дуже допомагають. З такими уявленнями нащо взагалі спочатку алфавіт вчити? Почнем зразу з теорії імовірності!
    Так само і загальні предмети, цілком погоджуюсь
    Загальні предмети повинні бути, бо на здобуття інформації про загальні речі поза навчальним процесом зазвичай часу не буде.
    Переважно так і є, що люди йдуть навчатись бо "так треба". Я сама так йшла, певно мені так в житті трапилось, що відчула, що дійсно мені подобається той фах і хочу продовжувати навіть викладати. Але про таке в народі кажуть " трапилось як сліпій курці просо".

4. KAPUCHINKA

KAPUCHINKA Well-Known Member

Мати рідна :suicide::khomyak::crazy: ви хоч уявляєте що ви пишете? Ви хоч уявляюте скільки всього треба знати щоб спроектувати міст чи багатоповерховий будинок, розважальний центр? Ціна похибки вимірюється людськими життями. Такі люди несуть кримінальну відповідальність за свою роботу.
    Можна навчитися, якщо довго практикуватися ідеально мурувати стіни, навіть будувати якісь хати. Але при серйозній роботі, якщо тобі то все добре не розжують в інституті, а потім вже на роботі старші колеги, опираючись на ті ж знання з інституту, то ніяка практика не поможе.

5. Almariel

Almariel Well-Known Member

я так кажу тому, що не профільні предмети викладаються, в основному, дуже і дуже погано!!! навіщо сидіти на тій лекції, якщо після неї нічого не залишається у голові - тільки монотонний голос викладача....

6. Gentle

Gentle Well-Known Member

Нас одна наша викладачка заставляла розповідати визначення "близько до тексту", тобто практично напамять. Я зубрити взагалі ніколи не вміла, бо в мене память погана, але те, що вона заставила завчити (низький їй уклін) памятаю і досі. Коли людина володіє термінологією, вміє складати фрази в речення (я тут говорю більше про професійну сферу), вона може пояснити свою думку в кількох словах, а не тойво.. нуякйого.. ну..той...

І це біда, ІМХО.

7. KAPUCHINKA

Ню-ню, а для ліцензії необхідно мати певний штат людей з певною освітою, інакше ліцензію не дадуть :girl_wink:

І якщо на посаду буде претендувати дві людини (рівноцінні, якщо так можна сказати про людей) але в одної з них буде ВО. То 100% візьмуть того в кого буде та ВО.

8. Відповідь: Вища освіта-необхідність чи зайва трата грошей та часу?

Колись мені пропонували оформити мене (ні, правильніше буде - мій диплом) в фірмочку, яка починала свою роботу. Треба було їм в штаті спеціаліста саме моєї спеціалізації для отримання ліцензії на певний вид діяльності.
    Але прикол в тому, що диплома мого їм треба було, а мене саму яко спеціаліста - ні :girl_wink:
    "Фіктивна" робота, чи як то ще назвати..

9. KAPUCHINKA

але ж всі спеціалісти не можуть бути фіктивними. ну один-два. а решта мусять бути свої. якщо фірма більш-менш серйозна по іншому ні-ні.

10. Just me

Just me Member

Ясно, що уявляю. Заберіть усі загальні предмети з університетської програми архітектора, залиште усі профільні, ускладніть програму, тоді навчання з 6 років скоротиться до 4. А ще посильте критерії відбору, замість 150 відберіть 50 осіб і хай штудіюють як має бути. От вам і виходить технікум по роках. Вищої освіти не треба, щоб бути спеціалістом. Я знаю, що кажу. Фізкультура, фільозофія та методика викладання у вищій школі архітектору не в поміч, а для більш складних речей, не проектування будинків та мостів, де треба мати суто професійні знання та навики, а для проектування міського середовища чи генпланів має бути справді людина з вищою освітою. 1-2 вузів з прийомом 100 осіб на рік на державу вистачить.

11. zaderyshka

zaderyshka Member

Мені б особисто хотілось, щоб мій дім проектувала людина з вищою освітою, хай навіть з вивченням купи непотрібних предметів за час навчання, ніж спеціаліст, який закінчив технікум. То так, суто з особистої точки зору.

12. Just me

Just me Member

Поясніть, будь ласка, з практичної точки зору, бо не второпаю. Я розумію, що є люди, яким водія хочеться з вищою освітою, і продавця в магазині, але де в цьому раціональне зерно? В європейських країнах (не пострадянських, де ВО знецінена вщент), одиниці з шкільних випусків (окрім престижних шкіл) потрапляють в університети. Відповідно, більшість робіт виконують професіонали без ВО, і нічого.

13. zaderyshka

zaderyshka Member

Я казала суто з особистої точки зору. Не йдеться про конкретну особу, яка не має вищої освіти і є чудовим спеціалістом. Мала на увазі ту ситуацію, якби за рекомендацією обирала з двох спеціалістів6 один з освітою, інший має базову чи спеціальну технічну. Обрала б таки з вищою освітою, бо може за кордоном базова чи спеціалізована технічна освіта має дійсно хороший рівень, то в Україні технікумів чи училищ, які надають дійсно якісну освіту треба пошукати. Звісно і про якість освіти у Вишах можна сперечатись, однак, ще раз кажу, що це є мої особисті захцянки і я кажу про ситуацію, коли б не знала професійного рівня людей, тільки рекомендації.

14. KAPUCHINKA

а що в тих "зайвих предметах" вже так і розходиться? ну повчиться студент на рік довше, то що вже так погано? а може дехто і почерпне щось корисне і цікаве для себе. Я он ако філолог навчилася на медицині уколи робити, то тепер при потребі і сусідам і друзям роблю. Воно може і нема чим хвалитися, але чогось я та й навчилася )))

а щодо кількості, то де гарантія, що саме в тих 50 попадуть саме ті, що треба, геніальні? А от буде 150, то буде з кого вибрати кращих.

Он у мене бабця лікар, а французькою, німецькою і польською володіє вільно. Воно, ніби, венерологу і не потрібне. А от для освіченої людини зовсім не є зайвим. Так і

думаю теж нікому не зашкодить.

а як той архітектор захоче бути викладачем? не всім же проектувати, комусь і студентів вчити треба. де він того має навчитися?

15. Just me

Just me Member

Це просто висмоктує зайві гроші з бюджету.
    Знання ніколи не зашкодять. Але за такою логікою вони не зашкодять ні столяру, ні сантехніку, ні маляру. Пропонуєте і їх навчати премудростям біржевих торгів, філософії Шопенгауера, теорії суспільного договору та тонкощам педагогіки?
    Всі викладачі ВНЗ у будь-якій галузі мають мати вищу освіту. Для того і треба 1-2 профільні факультети архітектури.

16. KAPUCHINKA

ну так, але і методика викладання їм теж не зайва )))

---------- Додано в 22:01 ---------- Попередній допис був написаний в 21:52 ----------

ми ж зараз говоримо про ВУЗ а не про ПТУ. у ВУЗі вони просто необхідні, бо він випускає не просто спеціаліста, а освічену людину, інтелегента зрештою.

17. zaderyshka

zaderyshka Member

А чим вчення Шопенгауера чи Фромма завадять архітектору чи фінансисту? Якби не загальноосвітні предмети в ВУЗі, то я б про таких навіть не чула. Так само і культурологія чи етика. Я б особисто ввела ще й риторику, бо багато зі студентів не вміють нормально висловлюватись. Так само вміння добре говорити не завадить хорошому спеціалісту у будь-якій галузі.
    Погоджуюсь, що рівень викладання цих предметів зазвичай дуже низький, то проблема незацікавленості викладача в своєму предметі і невміння подати матеріал.

18. terezka

terezka котяка-вишивака

за такою логікою треба всіх майбутніх сантехніків і малярів вчити лише читати-писати, і забороняти читати книги, ходити в театр і т.д.
    в тому й суть, що професія і загальний рівень освіченості - різні речі.
    І, доречі, педагогіку примусово змушувала б вчити всіх, щоб потім власних дітей виховували вміло

19. Almariel

Almariel Well-Known Member

вміння гарно говорити не від прослуханого курсу риторики, а від досвіду і власних прагнень.
    а на педагогіці розказують як дітей виховувати? за 2,5 роки (а саме стільки нам викладали курси, які в назві містили педагогіка або викладання) ні одного слова про виховання.

20. Just me

Just me Member

Не варто перекручувати. Я вважаю, що є освіта, яку забезпечує навчання у навчальному закладі - вона має бути відповідною до очікуваного рівня знань учня-студента. Тобто, керуючись принципом доцільності, відповідно до потреби людині слід дати ті знання, які зроблять з неї спеціаліста високого класу в своїй галузі. Натомість, є самоосвіта, здобуваючи яку, людина цікавиться тим, чим хоче цікавитись. Її зацікавлення можуть мати, або не мати стосунку до професії.