Вища освіта-необхідність чи зайва трата грошей та часу?

Тема у розділі 'Бізнес-леді', створена користувачем hrystusja, 28 Листопад 2011.

1. KAPUCHINKA

KAPUCHINKA Well-Known Member

Відповідь: Вища освіта-необхідність чи зайва трата грошей та часу?

То виходить що хороша освіта за кордоном для пересічного громадянина практично недоступна?

2. Mariya

Mariya Well-Known Member

Ну, це не зовсім так. Можна взяти позику в банку, щоб оплатити навчання, можна, якщо дитина розумна, виграти стипендію, яка покриє кошти, а ще батьки стараються дітям відкласти гроші на навчання. Ще є державні університети, де плата за навчання не така висока як в приватних, деякі державні універи зовсім навіть нічого.

Але за кордоном відношення до освіти трошки не таке як в нас, бо там є ринок праці. На роботу візьмуть кращого, а не того, хто більше на лапу може дати. Тому є сенс вчитися, а не протирати штани 5 років, платити за заліки/іспити, а потім нити, що воно дурна трата грошей і часу.

3. jylanda

jylanda занууууда

Безкоштовно освiту можна здобути в Европi. Наприклад в Нiмеччинi, чи у Францii, я продовжую навчання в державному унiверситетi, за навчання не платимо. Крiм того е можливiсть отримувати стипендiю, яка частково вiдшкодуе проживання i т.д.

4. Roxie

Roxie Галицька панянка

Я теж не раз чула такі фрази. Це переважно говорять люди,я кі не мають вищої освіти. Це з власного досвіду суджу. Для мене особисто вища освіта дала не стільки знання, скільки вміння вчитись.

Поясню. Я економіст. Доволі широкий профіль освіти. На практиці у моїй роботі ті знання, які я отримувала у ВУЗі використовуються може 1%, а може й менше. Хоча працюю по спеціальності )) Тобто економістом. Але, щоб розібратись в роботі, навчитись, і все робити уважно і правильно це набагато важливіше, ніж використовувати знання які я маю. Тобто набагато важливіше вміти вчитись постійно. А цього мене навили у ВУЗі, особливо коли давали робити купу лабораторних, практичних і ніяких зразків як їх робити і т.д., тільки методички і якісь загальні правила. Я брала ту методичку, трохи шукала в інтернеті, і робила як вміла. Для мене то був величезний досвід. В інституті отримав оцінку і все, а на роботі від якості моєї роботи, і вміння розібратись з якоюсь складною ситуацією можуть залежати дуже багато речей і стосунки з клієнтами в першу чергу, а відповідно і доходи. Тому найважливіше, щоб наші навчальні заклади вчили студентів вчитись. Але звичайно і загальні поняття про предмет щоб теж були.

А ще можу сказати, що вища освіта дає мало тим людям, які нею ігнорують. Купу студентів були в нашій групі, які прогулювали, ходили на пиво, замість на пари. Я, звичайно, теж не святенька, але встигала і на пари, і на каву, і на диско. Може то частково проблема освіти, бо нецікавих викладачів слухати нецікаво, а цікавих є дуже і дуже мало. Але звичайно то і проблема тих студентів у першу чергу. Їм то справді вища освіта нічого не дала, хіба папірець. Не дала, бо вони не хотіли взяти )))

5. pyzurj

pyzurj New Member

вважаю, що в першу чергу, необхідність.

6. Just me

Just me Member

Я від навчання на престижному факультеті хорошого університету отримала розуміння того, що людина без навичок робітничих професій в кризовий час нічого не варта. Цей час - не кризовий, роботу зі своєю освітою знаходжу легко, але довелося читати статтю, як Марія Качинська заробляла на життя собі і дитині, доки її чоловік сидів у тюрмі за політичну діяльність, і це коли в країні творився хаос. Наштовхнуло на думку, що економісти, юристи, дипломати, політологи і хто там ще потрібні не завжди. Натомість медсестра, масажист, сантехнік, будівельник, перукар, швачка, пекар зароблять собі на шматок хліба за різних умов (голодомор як вийняток). Маю на меті опанувати одну з подібних більш приземлених професій.

7. Solomi

Solomi New Member

ледь знайшла оцю статтю, дуже корисна для сприйняття

я з вищої освіти мало чого почерпнула, тому
    вважаю, що витратила і час і гроші

краще заплатити гроші одразу, а той час заробляти гроші

8. arkka

arkka Well-Known Member

зустріла недавно одногрупницю, яка провчившись чотири роки в університеті виїхала за кордон (так склались обставини). Зараз вона закінчила в Празі університет (безплатно) по тій спеціальності, що здобувала тут, правда далось це їй не просто, тільки з третього разу але мала дуже сильне бажання і чітку ціль. Так от вона каже, що дуже багато її знайомих чехів немають навіть середньої освіти і справді немають бажання тратити час на навчання, а займаються ти, що їм вдається найкраще, до чого мають здібності. Вони нерозуміють для чого їй це адже на той час вона мала там хорошу роботу, яка не потребувала тої "корочки".

9. Seppy

Seppy Active Member

10. Finya

Finya if you don't get enough I'll make it double

Я вчилася добре) Обидві освіти - тобто, папірці два, отримала в університеті Франка. Ніякого прориву не відбулося, розповідаю, чому))
    Коли вчилася в школі (спеціалізованій), то поповнення багажу знань відбувалося просто на очах)) Нас вчили і від нас вимагали. Потім я потрапила в училище (педагогічне), де з подивом дізналася, що вчитися взагалі необов"язково. Але порівняно з універом, там ще знання давали і якийсь контроль за виконанням програми був. А університет, ну, що казати.. Якщо на 1 курсі групу, яку називали найкращою за багато років набору, на предметі зі спеціалізації питають, як називається найвідоміша журналістська премія і всі мовчать.. Або студентка одна, курсі на 4, коли розпочався курс зарубіжної літератури, вперше довідалася про існування цілого світу... І так тим зацікавилася, що потім всім розповідала, який це, постмодернізм, потрясальний. А люди, що років до 14-15 перечитали вже все, що можна було, не могли зрозуміти, що тут такого. Ну, так, Голсурсі чудовий. Фаулз. Але це всім відомо давно-давним. Не всім, про що можна говорити. Викладачі орієнтуються на загальний рівень. І викладати починають якусь толіку від того, що могли б. І це зрозуміло, якщо студенти на парах з англ питань в Present Simple ставити не вміють, хто їм граматику Advanced рівня подавати буде? Яка б програма не була.. Я була шокована тим, що називається вищою освітою, просто шокована. Готувалася до поступлення люто, бо грошей платити не змогла б. І коли побачила, що вчити мене будуть тому, що було в 5 класі школи... Вчитися перестала. І чотири роки йшла на червоний диплом)) Потім взагалі стало байдуже, бо особисті проблеми відволікли.
    Вдруге я вже знала, що буде) Але ще й викладачі на пари не приходили) По суботах, неділях - можна було спокійно бути вдома.

11. Dolche

Dolche Well-Known Member

Вважаю, що все-таки не марна трата грошей, оскільки в нас в державі не настільки ціниться що ти знаєш, а те, який у тебе документ про освіту. Решту роботодавець в основному тебе навчить так би мовити "під себе". На жаль, але така реальність, у більшості випадків.

12. Відповідь: Вища освіта-необхідність чи зайва трата грошей та часу?

Ну, не знаю.. То, мабуть, на якихось державних посадах. У приватних фірмах якраз з точністю до навпаки. Зуб даю :girl_wink:

13. Kvitneva

Kvitneva Well-Known Member

Нююю... я б так не сказала. Приватних фірм багато, є різнні спеціалізації, напрямки бізнесу. Тут теж різні варіанти можливі.

14. Chortenia

Chortenia Well-Known Member

Щось тут зазвичай обговорюються крайні варіанти. Народ, який проти вищої освіти (за винятком, якщо вона людині дійсно 100 років не потрібна), от ви хотіли б, щоб вас обслуговував архітектор, інженер, лікар чи юрист без відповідної вищої освіти і диплому? Я ні. Хоч розумію, що сантехніку вища освіта не потрібна. Але якщо він захоче в подальшому проектувати якісь водопровідні мережі, то без відповідної вищої освіти йому не обійтись ніяк.

15. Finya

Finya if you don't get enough I'll make it double

В мене є знайомий, який платить за ВСЕ в ВНЗ, де вчиться його дочка. І бідкається, що вона не вчиться. Бере її до себе в кафе мити посуд, щоб вона хоча би щось робила. Візьмуть її на роботу за спеціальністю? (без "зв"язків") Ні. Посуд митиме. Для чого їй та освіта? Краще б тато на ті гроші щось собі мав.. І їй би купив( Шкода таких бідних людей. Так, щоб не бути "гіршими". Змогли "вивести дитину в люди". Ту би "вищу" назвати якось інакше. Пояснити, що це просто спеціальний курс для певних професій, і все. А то, справді, велика справа. Нічого особливого для інтелектуалів. Але ж не всі професії вимагають застосування розумового потенціалу.. Моя перукар і не збиралася працювати за спеціальністю, за якою вчилася. Для чого займати місце? А якась дитина не поступила(

16. Dolche

Dolche Well-Known Member

та ні, не про державні установи, в приватних теж.

ХОЧА, я скажу так, на це питання можна відповісти дуже різнобічно. І по-різному буде правильно. Залежно в яку ситуацію чи компанію ти попадаєш.
    В мене може бути по-одному, у когось по-іншому (та навіть в однієї людини за життя стається безліч різних ситуацій)
    Взяти хоча б тих студентів після стаціонару 5 років навчання у ВНЗ. Одні не беруть принципово, бо у них немає досвіду роботи, інші ж навпаки - беруть, оскільки людина молода, динамічна, готова розвиватися і втягувати всі знання як губка, якій не буде заважати її минулий досвід.
    А загалом погоджуся з цим дописом на 100%

17. Just me

Just me Member

Якщо архітектор чи інженер має нормальну профосвіту, під час здобуття якої вчив конкретно необхідні предмети (а не філософію, історію, соціологію, методику викладання у вищій школі енд ко) і багато практикувався, то чому б йому не бути без вищої освіти, якщо він - професіонал? Спокійно до такого пішла б. Лікарів без вищої освіти не буває, про це навіть мова не ведеться, тільки фельдшери. Юристи без ВО - це тільки помічники юриста, але скільки випускників юрфаків є кваліфікованими юристами? І скільки з загальної кількості працює по спеціальності? Може, варто скоротити прийом на юридичні спеціальності вп"ятеро?

18. Dolche

Dolche Well-Known Member

Якщо б хтось із цих людей був моїм знайомим, то так, але до незнайомого спеціаліста без відповідної освіти - ні!ІМХО

19. Muwenyatko

Muwenyatko New Member

Так лікарів без вищої освіти нема, але яка та освіта? В кожній поліклініці є лікар, який навіть правильного діагноза поставити не може... Я не сперичаюсь є лікарі від Бога, які дійсно працюють за спеціальністю, але таких мало, бо не відповідна з/п і перевчаються на когось іншого і в тій сфері працюють.
    А звідки беруться не профісійні лікарі з гарними дипломами? - вчились за гроші, оцінку купити можна- а знання?
    А можливо всі спеціальності скоротити так і що ми отримаєм за декілька років? Рахую, що кожний має право навчатись за тією спеціальністю, яка йому ближче. А працювати за нею чи ні - то вже особиста справа кожного.

20. Just me

Just me Member

За декілька років зникне перенасиченість ринку юристів, знизиться така шалена оплата праці, до прикладу, будівельників-штукатурників-плиточників (бо вони в попиті). Має право людина навчатися де забажає. Якщо, звісно поступить. Просто при конкуренції (без корупції) 50 осіб на місце вступатимуть кращі з кращих, а зараз ліцензії на підготовку юристів видають тому, хто гроші платить, тому й ремонт в нашій державі так дорого зробити:girl_crazy: Гіпотетичні псевдоюристи одразу перекваліфікуються і все стане на свої місця :)