Вища освіта-необхідність чи зайва трата грошей та часу?

Тема у розділі 'Бізнес-леді', створена користувачем hrystusja, 28 Листопад 2011.

1. KAPUCHINKA

KAPUCHINKA Well-Known Member

Відповідь: Вища освіта-необхідність чи зайва трата грошей та часу?

якщо чесно, то я навіть не уявляю як би я вчилася, якби мені прийшлося ще й працювати. Дивлюся на свого чоловіка, (він довчався заочно) і роблю висновок, що якісно навчатися і якісно працювати одночасно просто нереально. Добре, що йому той диплом вже був практично додатком до роботи і навчання і робота йшли поряд (я маю на увазі один напрямок).

2. zaderyshka

zaderyshka Member

Самоосвіта щоб стати професором? Це так ніби навкарачки до місяця. Я не про рівень знань кажу, а про реальну можливість отримати ступінь доктора наук і посаду професора. Для того, щоб в нашій країні захистити докторську потрібні зв'язки і гроші, в будь-якій сфері знань. Але спершу треба захистити кандидатську, пропрацювати на кафедрі енну кількість років, захистити кілька аспрантів, то все звісно "робиться", але все одно без тих формальностей нікуди.

3. KAPUCHINKA

ви знаєте, я теж не думаю. і вважаю, що це саме завдяки освіті, яку мої батьки дали можливість мені здобути. (читати, дали мені можливість 5 років спокійно вчитися)

---------- Додано в 12:17 ---------- Попередній допис був написаний в 12:13 ----------

так ще треба відчувати ту потребу в тій самоосвіті. тут і середовище відповідне потрібне. ну а далі Задерушка вже написала.

4. Just me

Just me Member

І я ні, але ми не говоримо "і я, і я". Ми з Вами дискутуємо про загальний рівень. У нас більшість має вищу освіту і живе за межею бідності. На курсах за кордоном, коли сказала, що з мого шкільного випуску (близько 75 осіб) не поступили в університет 2 чи 3 людини, то треба було бачити вираз обличчя нідерландців і шведів. Натомість в Європі ВО мають кількадесят відсотків осіб, а рівень добробуту не порівняти.

5. KAPUCHINKA

і про рівень знань теж

6. zaderyshka

zaderyshka Member

Цілком погоджуюсь.

Якщо до нас зараз застосувати таку модель, то отримаєм купу ще гірших телепнів ніж є зараз. Бо більшості студентів нічого не цікаво, зовсім. У них відсутня мотивація, бо їх здобутки нецікаві нікому, а державі в першу чергу.

7. KAPUCHINKA

з мого теж, але ж і випуски бувають різні. я вчилася в ліцеї, тому нічого дивного. А от в школі де я вчилася до 7-го класу, то з мого випуску може і поступило кілька чоловік у ВНЗ, а може і ні. Так що не так вже й сильно у нас рвуться до тої освіти.

8. terezka

terezka котяка-вишивака

вища освіта ніколи не дорівнює автоматично високим заробіткам, має значення професія, професійний рівень.

9. olenkastar

olenkastar Well-Known Member

ага((( і то дуже сумно. професор той, хто має гроші або звязки.

10. zaderyshka

zaderyshka Member

Хіба в Японії. Там чим вищий рівень і престиж має школа тим більші шанси податись в престижну старшу школу, а вже звідти - в престижний університет, що автоматично гарантує прекрасні рекомендації і високооплачувану роботу. Але за то все треба дуже дорого платити, бідніші батьки часом у всьому відмовляють собі, щоб послати дитину вчитись в престижну школу, бо тоді буде шанс отримати нормальну роботу.
    Сумно, то правда. Так само і з кандидатськими. Часом дуже розумні люди не можуть роками захиститись, бо є "блатніші", але тупіші, для яких черга на захист завжди знайдеться. На жаль, я певно теж не виняток, бо не відношусь до тих колосально розумних, які мали б дійсно вчити студентів. Просто в житті так карти склались.

11. olenkastar

olenkastar Well-Known Member

думаю, якщо ми будем думати за себе і своїх дітей і не спихати все на державу, то щось можливо й вийде)

12. Gentle

Gentle Well-Known Member

А при чому тут одне до іншого??? Моя кузина в Польщі працює на посаді типу моєї підлеглої. А одержує наполовину більше, ніж я тут - будучи керівником. Ви увесь час пишете: В Європі, в Європі... До чого тут Європа? Хіба в нас рівень зарплат як в Європі? Ви думаєте, хлопець, в якого руки тягнуться до ремонту машин, пхався б в нас в університет, якби знав, що автомеханіком заробить пару тисяч (давайте, менше - тисячу) євро? А так - батьки надіються, що може, як тут писали, в банк піде, чи "бізнесменом стане..".

13. Just me

Just me Member

Якщо Ви уважно читали (а судячи з Вашого допису це не так), то цитовані Вами мої слова стосувалися фрази про те, що в нас ідеальна система
    Я заперечила, що ця ідеальна модель освіти дає плачевні результати в праці.
    Ви знаєте, чому Ваша направду освічена подруга отримує такі "чудові" пропозиції роботи? Тому що таких, як вона тисячі, які
    і отримують вищу освіту. Якби ВО була недоступна для більшості (через високі вимоги до вступників та малу кількість вишів), то Вашу подругу видзвонювали б хедхантери і торгувалися б за її працю як за останній шматок хліба. Я намагаюся пояснити це вже всоте, а мені далі подають приклади, як зараз важко без ВО.

14. zaderyshka

zaderyshka Member

Я от не зовсім розумію про що ми тут сперечаємся. Почали з непотрібних предметів, а закінчили невідомо чим.
    Як думаєте чи причина надлишку банкірів в доступності освіти? Не зовсім так. Ніби попит формує пропозицію, чим більше народу хоче піти на якусь спеціальність тим більше наступного року на неї буде місць. Ніби так, але якщо ВУЗ державний, то він має ліміт державників і комерційників, понад який не має права студентів набрати. А ліміт цей встановлює не хто інший як МОНМолодьспорту, яке під час формування лімітів мало б виходити не лише з бажання народу вчитись, а з місткості ринку праці та попиту на різні спеціальності. Однак, в нас чомусь ситуація зовсім інша, бо знову набирають купу економістів і юристів, якби сама держава зменшила замовлення на ці спеціальності, то може хтось би подбав і про престиж освіти для "людей з простими навичками".

15. Just me

Just me Member

Однозначно. Бо в нас хто має гроші - той собі вчиться і інші фактори на це не впливають. На увесь СРСР було лише 2 університети нафти і газу, то вступити туди було годі і їхали з усіх усюд, спеціалістів-випускників одразу забезпечували роботою, бо їх був дефіцит шалений. А зараз щоб стати юристом чи економістом, щоб вивчати банківську справу куди треба їхати? Чи треба взагалі докладати зусиль? Ні, бо їх штампують на кожному кроці, це спеціальності-годівниці для університетів. Щоб у політехніці здобувати фах за напрямом "міжнародні відносини", а в лісотехнічному "менеджмент ЗЕД", то Ви мене вже вибачте...

16. zaderyshka

zaderyshka Member

А що пропонуєте зараз? Вважати нікчемами всіх хто протягом останніх 10-15 років закінчив економічні чи юридичні спеціальності. В нас кожен університет нагадує учбовий супермаркет, будь-яка спеціальність на вибір. Чи маєте конкретні рекомендації як обмежити доступ до вищої освіти? Я особисто виходу поки не бачу, бо нам навіть не під силу своїм обуренням зняти недолугого міністра-освітянина.

17. Just me

Just me Member

18. Gentle

Gentle Well-Known Member

Ну, а якщо по темі, то чим відрізняється моя думка від Вашої, це тим, що Ви вважаєте так:
    А я вважаю, що мені моя вища освіта потрібна дуже і дуже, і щиро сподіваюся, що належу до тих 20%, які мають достатньо потенціалу, щоб застосовувати знання, здобуті в ВУЗі, а не до тих 80%, які не повинні вчитися в вишах.

19. KAPUCHINKA

Та то вони просто так само як і Ви, вважали що загальні предмети фахівцям не потрібні. Головне те що по спеціальності. А все решта туфта. А наслідок то не забарився. :girl_wink:

20. osvita

osvita New Member

Вища освіта потрібна, тому що тобі життя може дати непоганий шанс вискочити на якусь посаду, а тут --немає освіти, і прогавив ти свою можливість...потрібно все брати із-зі молоду, бо потім може бути пізно...