Вінчання у львівських храмах

Тема у розділі 'Весілля, весілля...', створена користувачем Narechena, 14 Березень 2010.

1. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Відповідь: Вінчання у львівських храмах

Я вибачаюсь, але хто вам таку дурницю сказав. Дяк нікому нічого не зобов’язаний. Якщо отець хоче, аби дяк співав на весіллі чи Службі, то він його про те просить. Якщо ні, то співає сам. Плюс, дяк отримує зарплату за свою роботу, а за шлюби і похорони додатково.

Як мені подобається. Всі чимось зобов’язані.

[/COLOR]
    В церкві як і в будь-якій іншій установі, так само як і у вас вдома, повинен бути облік рахунків, витрат, ітд, ітп. Бізнес тут не має ніякого відношення. Це таке саме господарство, і за світло треба платити, за свічки також, за прибирання, тому самому дяку чи керівнику хору, можливо і хористам. Плюс, якщо отець не отримує зарплати, то він також за щось повинен жити.
    Ви не читаєте уважно того, що написано вище. Написано, що люди які рахують копійку завжди знайдуть аби дати на церкву. Принаймі я таке бачила. А люди які мають, ще більше тиснуть, бо "йому і одної гривні забагато" кинути на ту тацю. А як бачть, що написано, що треба дати стільки то і стільки то, то їх зразу то ображає. Як витратити на ресторан кілька тисяч, все ж весілля, то не ображає, а дати на церкву 300 гривень ображає.
    Пріорітети зміщені.

2. Delikatna frukta

Delikatna frukta New Member

Та я не про підписи біля ваз, я про "обязаловку" залишити квіти.
    Ні, собі я не перечила. Спробую пояснити, що я мала на увазі. Прихожанин церкви і парафіянин (парохіянин) церкви - то все-таки різні речі. Я є парафіянкою одного храму (мій будинок належить до парафії того храму) і прихожанкою храму у зовсім іншому районі міста, що не має стосунку до місця мого проживання. Відвідую обидва храми.
    А церкву Юра, ІМХО, зробили такою здебільшого саме прихожани, які обирають ОДНОРАЗОВО цей храм задля проведення своєї урочистості в престижному храмі. Повторюсь - ІМХО.

3. Tamada

Tamada ла-ла-ла

Не погоджусь, перші-ліпші довідники з інтернету, напр. вікісловник чи академічний словник української мови вважають ці слова синонімами. Мабуть тому, що "парафіянин" походить від слова "парафія", а "прихожанин" - від слова "пріход" - рос. "парафія". Можливо є якесь інше, церковне тлумачення?

Але думка ваша зрозуміла, погоджуюсь, що швидше всього це згубний вплив попиту. Прикро, що церква підвладна ринковим законам...

Про себе: 11 років тому брав шлюб в Соборі Юра (живу поруч, сказали що відношусь до їх парафії, хоча зізнаюсь, основна мотивація - головний храм церкви, храм мого покровителя та й гарний інтер'єр. Зараз зазвичай ходимо в О-Єлизавети), науки сподобались, відношення отців також, не було "такси", вимог. Єдине - дяк наполегливо з голодними очима просив дати "щось" нещасним кільком хористам, які з його слів "дуже стрались" (це прозвучало у відповідь на "20 грн. вистачить?").

4. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Нема, то і є синоніми.
    А тих, хто час від часу приходить до храму, я жартома називаю "захожани". ))

5. Daryna

Daryna New Member

Шановні форумчанки, маю таке питання, сподіваюсь хтось мені допоможе розібратися. Чи для вінчання у греко-католицькій церкві є необхідною фата? Шукаючи відповідь в інтернеті знайшла всякого. У православній, кажуть, потрібна. Ще пишуть таке: "Ще з давньоримських часів фата використовується як засіб сховати наречену, вірніше, її обличчя, від чужих очей, чорних думок і недоброзичливців. Історично в багатьох народів існував звичай тримати майбутнього чоловіка в невіданні і не показувати йому наречену. Таким чином, однією із головних складових церемонії було зняття покривала з голови нареченої. Так було у єгиптян, арабів, індусів, і багатьох інших народів Європи та Азії." (виходить не наша це традиція взагалі)
    Ще знайшла таке: "Обов'язковим елементом весільного вбрання нареченої є фата. І в цьому випадку вона не повинна бути формальним прикрасою, яку можна закріпити десь на потилиці або взагалі тільки натякнути на неї маленькою вуаллю. Для вінчання необхідна довга фата, яка б прикривала не тільки голову, але і плечі, і спину, і плаття."
    Я б не хотіла фати, замість неї хочу квіти у волосся. Від мами вже з цього приводу наслухалася, що то всякі непорядні дівчата не одягають і ті, що вдруге виходять заміж. Буду дуже вдячна, якщо б хтось роз'яснив, що з того всього є правдою для греко-католицької церкви.

6. Tamada

Tamada ла-ла-ла

Раджу вам звернутись безпосередньо в той храм, в якому ви плануєте брати шлюб. Часом буває, що попри загальні правила, принципи, канони в конкретному храмі своя специфіка.
    Крім цього, на сайті http://www.ugcc.org.ua/ можна задати запитання або знайти відповідь на схоже.

7. Зануда

Зануда Well-Known Member

У християнській традиції - вельон це символ чистоти та дівицтва. Якщо молоді люди вже живуть разом і для них шлюб у церкві, то формальність, то одягати вельон вже якось і не пасує. Але і якщо хтось просто не хоче, то які можуть бути перешкоди? То не обов"язок, то традиція.

8. Багіра

Багіра Well-Known Member

я була без фати, навіть без квітів, простоволоса:) (моя подруга теж так брала шлюб, але в іншій церкві)
    думаю, тут дуже залежить від конкретної церкви (принаймі православної)
    так само як і хустини для жінок при відвідуванні церкви, три варіанти:
    - вимагають щодо одружених
    - вимагають щодо всіх жінок
    - взагалі нема вимоги

9. Vivaldi

Vivaldi New Member

Чи для вінчання у греко-католицькій церкві є необхідною фата?

в УГКЦ дівчата покривають голову з моменту вінчання. оскільки ви йдете брати шлюб, вийдете з храму дружиною, то голова має бути покритою. завжди, коли йдете до церкви кожного разу. але, слава Богу, отці лояльні до нас і не вимагають цього.
    а ще в народі вірять, що коли, не дай Боже, захворіє ваша дитина, то її накривають маминою фатою.
    ви можете запитати отця, який даватиме шлюб...
    але... зараз можна придумати до ваших квітів малесеньку фату (кусочок фатіну) і всі будуть хеппі. зекономите нерви свої і всіх рідних)))

п.с. в мене була коротенька фата. досі обговорють)) але була.

10. Багіра

Багіра Well-Known Member

для мене більше значення мала та хустина, якою священик покрив мені голову і молився
    я в тій хустині була довго, і після завершення церемонії, при обговоренні різних організаційних моментів... допоки жіночка, яка при церкві прислуговує сказала мені, що можу вже зняти))) і священик їй не перечив
    просто знову ж таки, в кожного свій символізм і важливості:) якщо буде щось обовязкове - священик молодятам обовязково про це скаже (ну і варто самим питати, якщо невпевнені)

11. lyanysya

lyanysya Well-Known Member

Сказати чесно ми спочатку вибирали церкву по красі (Домінікани, Юра і т.д). А зупинились на виборі самої старої церкви Львова (церква Миколая).Священник який буде давати шлюб, ще хрестив мене і мою молодшу сестру:girl_smile:.

Прийшла до нього, розказала про шлюб, він аж обняв мене)мені стало приємно аж до сліз!

Все таки дівчатка, вибирати церкву треба духовно.(і говорю це я, яка не часто хожу в церкву).
    Можливо хтось брав в цій церкві шлюб? (колись жила в цьому районі і незамічала там весілля ніколи)

12. tinkaKris

tinkaKris Just do it!

У мене плаття не було сильно відкрите, тільки плечі було видно.
    То священник попередив, що має бути накидка, як нема накидки то фатою плечі накрити, і все.
    Фата власне була не дуже довга, трошки нижче лопаток. В деяких церквах може таке і не вимагають, дійсно краще спитати у священника, щоб в день вінчання не було лишніх переживань.

13. kyca

kyca Member

в греко-католицькій потрібна хустина на шлюб, там її одягають на 3хв. щобо фати то думаю що це не обов"язково.В нашій церкві давали папірець- памятка і там описано по пунктах що має бути, фати в переліку не було.

14. MorsImmortalis

MorsImmortalis мирний атом

ми брали шлюб у православній церкві КП. моя фата була десь до ліктя, плечі оголені. мала білу шаль, мені її накинули на голову і плечі вона теж закривала.
    але, дійсно, найкраще всі нюанси уточнити в тій церкві, де будете брати шлюб.

15. KAPUCHINKA

KAPUCHINKA Well-Known Member

ми шлюб брали в українському строї, зрозуміло, що без фати ))) і нічого мені ніхто не казав. а щоб голова була покритою, то для того є хустка, яку треба мати з собою. то вже при великому бажанні можна нею скористатися.

16. GIS

GIS Well-Known Member

а ми вже домовилися з шлюб :girl_dance:
    вибрали все таки не тільки по "йоканню серця" в самый церкві.. але й за місцем розташування і за зовнішным виглядом теж. Певне то не вельми добре, але маєм те, що маєм. тре всім вгодити....
    Так от. Церковця по вулиці Грушевського, тепер вона Покрови Божої Матері.
    Вінчання -600 грн. Образи можна купити в них (найдрожча пара - 600 грн.).Якщо замовляти хор- ще 600 грн. Отримали пам'яточку де описано, що мати, на коли сповідь і т.і.
    Засмутило 2 речі. Прямо сказана ціна за вінчання і відсутність навчань. Хотіла б таке духовне послухати і повчитись. Дівчатка, хто був на навчаннях у церкві Михайла...розкажіть в декількох словах про що там, чи що найбільше запамяталось? Просююю...

17. sonyachne divcha

sonyachne divcha Well-Known Member

А мені в церкві сказали, що у них не проводять передшлюбних наук (шлюб ми беремо у іншій церкві) :confused:

18. Імель

Імель Модератор в декреті Команда форуму

ми проходили науки в церкві Михайла в березні 2012 року, станом на тоді була інформація, що це остання набрана група, якщо нічого не змінилося, то з квітня 2012 року наук при церкві Михайла немає.

19. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

як можна розповісти в двох словах 12 наук по 2 години? Багато чого-про сім'ю, про Бога, про планування і народження дітей. То в двох словах ;). Найбільше запам'яталося-все ;)

20. strochka

strochka Member

ці науки то насправді дуууже корисна річ, розказують і про планування дітей і про жіночий послух - що воно таке і про довіру один між одним і про сварки в подружі, якщо маєте бажання то обов,язково сходіть до будь якої церкви де вони проводтимуться, можу вам дізнатись за розклад таких наук в соборі св.Юра.