Вінчання у львівських храмах

Тема у розділі 'Весілля, весілля...', створена користувачем Narechena, 14 Березень 2010.

1. Plenilunio

Plenilunio Well-Known Member

Відповідь: Вінчання у львівських храмах

Може це від храму залежить.. Вчора отець ще таку фразу сказав: Що то вони не просто так придумали собі які документи потрібні, а їх різні ситуації навчили кому і де потрібно підписати перед шлюбом...

---------- Додано в 11:56 ---------- Попередній допис був написаний в 11:52 ----------

Ми у Храмі Ольги і Єлизавети.
    Судячи по попередніх дописах я зрозуміла що і науки там не офіційні.. Але як на мене то дуже цікаві і необхідні для тих хто перший раз ідуть до шлюбу..

2. Barbie

Barbie Well-Known Member

В кожної церкви по різному. так як мій чоловік живе в Києві, то заяву ми подавали в рацс за місяць до весілля, але короче шось там не виходило, бо ми хотіли на 6 число розписку, а на 9 шлюб. В рацісі нам сказали, що вийде нас розписати тільки після 9 числа. Підняли ми всіх, бо нам мамина подруга сказала, що в Андрія обов'язково тре свідоцтво, а священник не брав трубку. Я почала переживати, але свекор все вирішив і ми навіть годину вибирали на той день який хотіли:) І тут ми виходимо і дзвонить мама і каже, що говорила з отцем, що можна пізніше принести, бо він нас знає.
    Отакі коломийки були в нас:)

3. Plenilunio

Ото видно через такі ситуації і хочуть перед тим як дати шлюб бачити свідоцтво про розписку... Хоча думаю то можно вирішити просто глянувши у паспорт (чи нема там часом печатки) :girl_wink:

4. Музик

Музик Мартуська

ми вінчались у православній церкві - то не вимагали, але казали що без свідоцтва з РАЦСу, не зможуть видати нам свідоцтво про вінчання (нам таку маленьку книжечку дали з вписаними нашими іменами і іменами свідків)

5. Raven

Raven Мама малятка

Можливо, в нас не запитували про свідоцтво. Чоловік православний, я - греко-католичка. Проблем з вінчанням не було ніяких. Тільки муж якусь печатку уставив в своїй парафії на дозвіл на шлюб.

6. zaderyshka

zaderyshka Member

У нас була розписка швидше і коли заповнювали протокол в церкві перед шлюбом, то показали отцеві свідоцтво з РАЦСу.

7. Plenilunio

Нам сказали, що потрібні такі документи:
    1. довідка про хещення (чи з церкви, де хрещення проводилось, чи, як в моєму випадку, засвідчення двох свідкіх присутніх при цьому);
    2. згода на вінчання поза межами парафій (це за місцем прописки/проживання). В нашому випадку з храму чоловіка, адже він в нас католик.
    3. посвідчення про зачитання оповідей з наших парафій (це робиться 3 неділі);
    4. дозвіл на змішаний шлюб. Для того необхідно написати заяву для такого, яка передається десь там у їх верха де і вирішується "так/ні".
    Тоді, приблизно за тиждень (чи на протязі тижня) до шлюбу підписується протокол. А вже на сам шлюб приноситься свідоцтво з ЗАГСу про розписку (то певно через те що більшість в день шлюбу і в ЗАГС ідуть).

8. zaderyshka

zaderyshka Member

Якщо вінчання буде в греко-католицькому храмі, а чоловік православний, то його попросять написати заяву, що дітей виховуватимуть в греко-католицькому звичаї. Так чи ні ви вже самі вирішили і цього вам не заборонять.

9. KAPUCHINKA

KAPUCHINKA Well-Known Member

ну це ж смішно офіційні і неофіційні це як? вони такі ж як і всюди. а щодо того що цікаві, то дійсно правда.
    Ми теж брали там шлюб, правда на той час були вже кілька років офіційно одружені. Ну і я звісно, думала що я така вже грамотна дама, що мені нічого нового і особливого ніхто вже і не розкаже. Ну сказати що мені сподобалося це нічого не сказати, я була просто в захваті. Якщо раніше я думала що це така собі формальність, то зараз скажу, що це просто необхідна річ перед шлюбом.

І ще підійдіть до когось з отців, не питайте на занятті, а підійдіть і розкажіть про вашу ситуацію, там дуже хороші отці, вони вам допоможуть вирішити цю ситуацію.

10. Plenilunio

це само собою розуміється, про те і отці говорили, що вінчаючись у греко-католицькьому храмі інша сторона (мається на увазі православна) згідна з тим, що надалі подружжя буде доримуватись саме їх звичаїв і там хрестити дітей і навчати їх саме у греко-католицькій вірі.
    А от на рахунок дозволу... Могла я щось і наплутати. :confused: тож коли вже займемось документами, то вже точно взнаю :girl_yes:

---------- Додано в 22:34 ---------- Попередній допис був написаний в 22:27 ----------

О! Так-так! Дуже багато цікавого і нового!!! Дещо звісно я знала, але знати і усвідомити то - є різні речі. Деколи слухаючи що нам розповідали, ловила себе на думці "ой, я ж то розумію і знаю, але чому ж тоді не роблю так, чи не використовую того". А от коли чуєш то - вже по іншому сприймаєш :girl_yes:
    Ще розмовляла зі знайомою парою, що брали шлюб рік тому але десь у рідному селі, то в них не було тих наук. І я ще подумала, що то було би для них дуже цікаво і, можливо, повчально...

11. Inglor

Inglor Well-Known Member

Відповідь для Аватара для Plenilunio
    B]Ще переживаю бо ми виходить "змішане подружжя" (він католик а я православна).
    [/B]

В нас така ж ситуація. Але оскільки шлюб беремо в моїй церкві, то нам не потрібно цієї всієї бюрократії з документами. Не знаю, можливо це залежить від того, що церква мало того, що православна, то ще й автокефальна (тобто "незалежна").
    Одним слово, вам потрібно піти і спитати у священника. Як я зрозуміла в кожній церкві свої правила.
    P.S.: Вибачте, не вмію виділяти цитати...

12. jolochka

jolochka New Member

Дівчата, хто з вас вінчався в храмі Ольги і Єлизавети, напишіть бУДЬ-ЛАСКАААААА детальніше про підготовку і саме вінчання!!!!!

13. marry carrie

marry carrie Member

От почитала я попередні дописи і думаю, що в нас з мужом взагалі проблем не було з вінчанням. Хоча я православна, ходжу вдома до автокефальної церкви, чоловік мій греко-католик. Вінчання в нас було у Львові в греко-католицькій церкві, ми зразу на це погодилися, бо церква надзвичайно красива. І не зважаючи на те, що в нас змішаний шлюб, то ми крім того, що принесли свідоцтва про хрещення, а точніше форми де церква, та хрещенні батьки засвідчили, що ми хрещені, ми більше нічого не приносили священнику і ніяких заяв, що будемо дітей виховувати у греко-католицьких звичаях, не писали. Правда, по закінченню наук, ще заповнювали щось подібне на протокол, де було багато релігійних запитань, на які ми змогли відповісти, пройшовши науку. І все, ось і всі документи, священник більше нічого не вимагав.

14. Tamada

Tamada ла-ла-ла

Це мабуть через те, що ви ходите в автокефальну, а не в московський патріархат. Є проблема визнання між конфесіями, МП в цих питаннях, м'яко кажучи, не дуже конструктивний.

15. marry carrie

marry carrie Member

Може й так, але хрещена я в православній церкві київського патріархату, при чому як потім виявилося, муж теж хрещений в православній церкві, хоча ми це вже дізналися потім, і ні один священник не заперечував, що ми беремо шлюб в греко-католицькій церкві і священник нас не відправляв брати шлюб в православну церкву.

16. ostepovana

ostepovana New Member

Ми з нареченим спланували весілля на 9 червня і мене беруть сумні думки чи встигнемо ми пройти науки. Оприділилися з датою буквально на днях, оскільки шукали зали що нам підійдуть, тому так все спонтанно трошки.
    В неділю плануємо сходити до отця і поцікавитися (ми ходимо в греко-католицьку церкву).
    Дівчатка, немаю терпіння до неділі, переживаю.......буду вдячна відповіді може хтось знає з Вас що і до чого, чи встигнемо ми пройти ці науки і чи без них нам дадуть шлюб якщо раптом щось не складеться...? Дякую.

17. Tamada

Tamada ла-ла-ла

Сходіть до отця, обов'язково. Причому якщо він вам відмовить - сходіть до іншого, навіть в тому ж храмі. Формально все дуже строго - навчання, свідоцтво про хрещення, "відкріпне" від отця за місцем проживання, обов'язково свідоцтво про шлюб має бути і т.д., натомість, наприклад, є в мене знайомі, які взагалі не були в ЗАГСі (не реєструвались), але шлюб їм дали. Тому все дуже залежить від священника, впевнений, що ви знайдете такого, що піде вам назустріч.

18. Raven

Raven Мама малятка

Встигнете, ми з мужом експрес-курс за тиждень прослухали.

19. ostepovana

ostepovana New Member

Отця-пароха я добре знаю, бо ходжу до цієї церковці з малечку +співаю в хорі... надіюся, що все встигнемо і нам підуть на зустріч :girl_in_dreams:

---------- Додано в 14:13 ---------- Попередній допис був написаний в 14:11 ----------

Дуже дякую всім за відповіді :girl_in_dreams:
    Аж настрій піднявся

20. Tamada

Tamada ла-ла-ла

Тю, тоді взагалі без проблем має бути. Якщо вас отець знає як чемну парафіянку, то сміливо просіть про експрес-курс:)