Вінчання у львівських храмах

Тема у розділі 'Весілля, весілля...', створена користувачем Narechena, 14 Березень 2010.

1. allja

allja Well-Known Member

Відповідь: Вінчання у львівських храмах

В нас взагалі немає такого звичаю, як залишати коровай у церкві...Знаю,що коровай розрізає хресний батько в кінці весілля, і за старим звичаєм молодятам залишають верхівку,музикантам низ(кажуть "підошву"), а решта розрізають та роздають гостям..А от про те,щоб залишати коровай у церкві перший раз чую:dntknw:

2. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

в нас на весіллі було два короваї. Один лишили в церкві, інший лишили нам.

3. Raven

Raven Мама малятка

В на теж, але свекрусі конче тре було лишити два короваї, тому в церкві ми залишили вино і пляцок. А я вирішила собі тим нерви не псувати.

4. AnaaasKooOsi

AnaaasKooOsi New Member

Як я вас розумію, в мене такаж ситуація, десь незнати де і яка бабця сказала свекрусі (майбутній), що короваї віддавати не можна, а молоді самі їх мають зїсти, ми місяць ними давитись будемо :)
    Може хтось знає чому в церкві залишають?

5. Delfy

Delfy Well-Known Member

не знаю нашо в церкві, але теж будемо 1 залишати.
    я знаю ті ж звичаї, про які пише
    allja. короваї ріжуть прямо на весіллі і з весільним тортом роздають гостям в кінці весілля...
    що з другим короваєм і тортом робити поняття не маю, але
    геть не охота :)

6. zaderyshka

zaderyshka Member

а у нас коровай не ріжуть, він залишається молодятам. Ріжуть тільки весільний торт. І один коровай або калач залишаютьу церкві. Хоча стосовно того, що варто залишати може краще порадитись з священником?

7. allja

allja Well-Known Member

Мабуть, краще таки порадитись...Він точно скаже чи потрібно,чи ні.
    Ми от хочемо порадитись зі священником щодо ікон чи потрібно на благословення нові купувати чи ні?І якщо потрібно,то які.Я взагалі думаю,що все,що стосується вінчання потрібно узгоджувати зі священником.

8. zaderyshka

zaderyshka Member

нам батьки вирішили купити гарну ікону на благословення, щоб потім в спальню її повісити. Однак я не чула, що то має бути тільки новий образ або що. Якщо в сім'ї є ікона до якої постійно моляться і яка уособлює заступництво для цієї родини, то не бачу проблеми, щоб нею ж і благословляти.

9. allja

allja Well-Known Member

І я не бачу:) Але з священником все ж порадимось.

10. zaderyshka

zaderyshka Member

я от вчора на примірці була і якось мені питання закралось, що робити...в мене сукня відкрита, тобто плечі відкриті, але фата таки їх закриватиме. Як думаєте варто купувати якесь болеро, щоб до шлюбу прикрити плечі? Коли була дружкою, то помітила, що дехто таки був відкритими плечима. Щось вагаюсь я чи це не буде дуже відверто для церкви.

11. Пуся

Пуся Well-Known Member

Нам на науках священник сказав, що потрібні: обручки, рушничок, свічки, хустина і вино (або шампанське). За ікону нічого не знаю (в нас такого нема), а коровай у нас буде лише один...

12. Fechka

Fechka Member

Я брала шлюб у сукні з відкритим верхом (без брителей).Зауваження не було.
    Проте ,тепер гадаю доречно було б прикрити таке декольте. Все ж таки ми в ХРАМІ!
    Власне,в нас теж залишали один коровай в церкві як дарунок священнику за шлюб.

• Погоджуюся Погоджуюся x 1
  13. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Я знаю, що до церкви печуть окремий колач чи колачі. Коровай "іде" з молодими.
    Уже багато років молодим звертають увагу, аби мали чим прикритися. То все-таки церква. І про це говорять перед шлюбом. Щиро кажучи, мені голі плечі на шлюбі виглядають неетично.

14. allja

allja Well-Known Member

В мене так само,але я все ж купила таку накидку(ніби шубки з коротким рукавом),щоб у церкві не дуже то все відкрито виглядало.

15. Karrizo

Karrizo New Member

Як вам добре, що пора така і можна шубку накинути, а я не можу собі гарного болеро знайти, та вже й не шукаю, буду фатою прикриватися:girl_blush2:

16. Пуся

Пуся Well-Known Member

аналогічно, вона в мене буде довгаа (поки ще в планах), що й закутатись зможу :girl_crazy:

17. Liliyah Romanova

Завжди можна взяти шаль на плечі.

18. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

нам о.Юстин не говорив, що не можна, але на репетиції шлюбу сказав, щоб таки наречені виглядали пристойно, почав розповідати випадки про всякі тугі корсети, короткі суконки, які поролися :)

19. Liliyah Romanova

Ну, так я й кажу, що перед шлюбом. Я не мала на увазі науки, а власне репетицію чи розмову за день-два до.

20. Alma

Alma New Member

Хочу і про свій досвід розповісти. На шлюбі до сукні я одягнула болеро: воно і не гріє, і не парить(весілля було влітку), а мені було так комфортніше,що плечі не голі( я і по життю не ношу відкритого одягу). Хоч у нашій церкві бачила неодноразово наречених без будь-яких накидок...Але моя думка-якщо підібрати гарну накидку чи шось в тому дусі-це аж ніяк не зіпсує загальний вигляд, адже в церкві основна увага зосереджена вже на інших речах, на самій Тайні,на величі урочистого моменту...
    Щодо ікони,якою благословляли,то,пам"ятаю, тато мій купив невеличку.І,думаю,якщо вдома вже є ікона, то можна нею благословляти. Але,крім того, ми з чоловіком замовили собі писану ікону,яку і освятили опісля шлюбу. Вона стала нашою першою сімейною іконою.