користі точно ніякої. Медуза- це хижак і її отрута не для лікування, а для захисту. У дітей -алергиків віком до 3 років опік медузи може викликати навіть бронхоспазм. Плоскі за формою медузи (аурелії)- безпечні.Їх отрута слабенька і хіба дійсно алергикам може пошкодити ( бо їх спори, які виділяються при контакті із тілом і які не змити вчасно, викликають подразнення). А от грибоподібні (корнероти) можуть завдати шкоди і не алергикам, бо їх спори здатні пробивати шкіру , проникати глибше і викликати біль та опіки аж до пухирців. Загалом, якщо є опік від медузи, то рекомендують нанести або рідке мило або крем для бриття і тупим предметом ніби "збривати" місце опіку, щоб позбавитися від спор медузи на шкірі. Потім те місце промити соленою водою або розчином соди або чимось спиртовим. НЕ можна промивати прісною водою іне можна терти це місце. Плюс прийняти антигістамін всередину або змазати місце протиалергічним кремом
Я була у серпні, то їх було море. Фу! Вранці справді менше, але і кайфу немає так рано вставати. Ходити я не могла взагалі. Бридилась неймовірно. То мене або жених носив, або на матрасі. Ото гребу, і рукою в медузу загрібаю. Бе! То ми в Лазурному були. Але кажуть, що у липні-червні їх стільки немає. хоча я і в Одесі була у серпні -- то було багато медуз (ну але не с тільки, скільки в Херсоні). А от у червні-липні в Одесі медуз не було. Ще пригадую в дитинстві ми були в Криму ву вересні, то теж були медузи. багато. Дітям було пофіг, а от мами в море не лізли. Навіть пригадую в карти грали -- хто програє той і лізе. Тому то певно не від моря залежить, а від місяця. Мені серпень медузний місяць. Цікаво, а як у Туреччині, Болгарії -- те ж саме море, але щось я не чула таких скарг на медузи
Популяція медуз залежить від кількох речей: - Т води ( чим вища Т води, тим краще вони плодяться. При 25- рай для медуз. Відповідно, липень-серпень- найтепліші місяці, коли і найвища Т води. Плюс на мілководді вона завжди вище. Там, де більша зона мілкого моря- там більше медуз біля берега); - шторми- чим частіше штормить море на глибинах, тим більше медуз біля берега, куди шторм ще не дійшов; -забрудненість моря органікою. Медузи живляться особливим планктоном, який розмножується особливо активно у той період, коли найбільше забруднення органікою. Збільшення популяціїї цього планктону активізує розмноження медуз, які ним живляться. Чорне море- не найчистіше. В ті періоди та місцяколи найбільше множиться органічна патогенна флора- медуз найбільше. В Криму з медузами теж по різному було. За 17 років у Криму ніколи не було за час моєї відпустки "коврів з медуз" на ПБК ( хіба одиничні медузи).Це при тому, що там я бувала в різні місяці- від червня до вересня. Найчастіше їх більше було власне у серпні, коли море найтепліше. Хоча це не завадило колись у серпні на ПБК в Сімеїзі якісь одиничній медузі ужалити прям у лице мою коліжанку. І хоч вона не алергик, але лице було червоним і набрякшим у неї днів 3. В той же час набагато більше, особливо грибоподібних фіолетових корнеротів, було на Західному узбережжі . Не "коврами", але були. В Одесі в р-ні Коблево і Затоки в серпні медуз заставала постійно. В Середземному морі куди більше різновидів медуз . І серед них куди більше ще більш отруйних.Але то ті види, які в основному живуть на глибинах. І рідко підходять до берега. Є періоди, коли в певних регіонах Греції, Ізраїля чи Іспанії їх спостерігається більша кількість. В основному- коли найвищі показники Т води чи коли теж відбувається якесь локальне підвищення забруднення моря. В Туреччині на Середземноморському узбережжі я ні разу не стикалася з медузами. Там інша прєлєсть- маленькі кусючі рибки, які особливо люблять покусувати тих людей, у яких на тілі є якісь ранки. Вони не небезпечні, але коли кусаються, то таки як слабке ужалення відчувається. Люблять плавати біля понтонів.
Так, особливо багато їх (рибок) було в Анталіїї в вересні. У Кемері і Аланіїї іх не заставала жодного разу. Ми ще жартували, що не треба платити за таку собі СПА процедуру із рибками, яку пропонують за грубі гроші.
Ми їдемо туди в четвер, в СанМаріно. Цікавить як там з продуктами - огірки, помідори, кабачки, картопля, персики, виноград, чи все є, чи нормальне, які ціни? Чи є ринок? супермаркет? нормальний магазин? Що там з морепродуктами? Хочу риби гарячого копчення, колись давно були в Лазурному, там була така ням-ням Ще цікавить, чи можна купити нормального м яса
Овочі-фрукти є, і на базарі більшому, і на меншому (тому що коло моря). Ціни різні, в цілому десь так як і в нас все коштує. Супермаркету немає жодного, нормального магазину (наскільки я собі уявляю нормальний магазин ггг) теж Але зрештою все необхідне можна купити по малих магазинчиках, в нас харчування включене, але скажімо йогурти, булочки, морозиво я дітям деколи купую, то є вибір, свіжі. М'ясо кажуть теж можна купити, так що з тим проблем не буде. Копченої риби бачила цілу вітрину в продуктовому магазині зліва як підходити до моря.
Ще додам про розваги в Хорлах. Дуже вартує поїхати в Асканію-Нову. І не тільки задля того, щоб побачити дикий степ, птахів, тварин, дендрологічний парк, а в першу чергу задля історії, з якою пов'язаний заповідник - баронеси Софії Фальц-Фейн та її сім'ї. Обов'язково купіть книжку про неї (продається в Асканії), це неймовірне натхнення. Ось тут ще можна почитати про Софію Фальц-Фейн та її життя (почитайте, не пошкодуєте) История Софьи Богдановны и семьи Фальц-Фейн - Украина
Буду вдячна за поради. Буду мати з малим до потягу приблизно 1,5 год. часу ,щоб щось гаряче з'їсти і закупитися в потяг на перекус. Можливо поблизу вокзалу в Херсоні хтось підкаже де можна смачно а головне безпечно поїсти ( кафе, бістро тощо).