вічні суперечки: дитячий садок, чи з мамою краще?

Тема у розділі 'Діти-квіти', створена користувачем Shkatulka, 16 Квітень 2010.

?

Я свою дитину

1. волію не віддавати в чужі руки

37 голосів
    17,5%
  2. в сад! всі в сад! (с)

16 голосів
    7,5%
  3. тільки в хороший садок, хорошому вихователю довірю

134 голосів
    63,2%
  4. та йой! якось оно буде. потім заміж піде...

6 голосів
    2,8%
  5. мені нікуди дітися, віддам

19 голосів
    9,0%
Статус теми:
Закрита.
  1. manka

manka Member

Відповідь: Дитячий садок, чи з мамою краще?

Повезло вам. А в нас одна, яка працює цілий день. Правда іноді має один день в тиждень вихідний. І в яслях так було. (ходимо в звичайний державний садок)

2. olenkastar

olenkastar Well-Known Member

дівчата!!!зупиніться![​IMG]
    тут мене докоряли,що я порівнюю вашу дискусію з "базаром"..а хіба не так?образи,образи...докори...нерозуміння..

садочок,школа,інститут-то все, що нам пропонує система і ми маємо право приняти або відмовитися...що ми втрачаємо чи виграємо з того,судити нам самим в майбутньому.
    .................................
    я раділа реально лише університету-мені там подобалося,займалася тим,чим мені було по душі..а школа,садок- нє:sad: погані спогади (суто моє!)якби дали вибір тоді-певно шо ліпше б сиділа дома і вчилася б вдома,але мене не питали..тому свою дитину буду питати.

3. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Погоджуюсь. Ми можемо піти спокійно без нервів і переживань в ресторан з дітьми лишень тепер. Всі чемно сидітимуть, будуть їсти що їм дадуть і без проблем зачекають на їжу. Колись це було як з тими восьминіжками - всі розлазились в різні сторони, і ми тільки переживали аби вони де не залізли і що не стягнули на себе.

4. Яська Березнева

Яська Березнева Well-Known Member

Словом, по маршрутках/магазинах/базарах/податкових, аби тільки не в жахливому садку-тюрмі.
    Згадую себе. Мені було 4 з чимось років, і я ще не ходила в садок. Кожного дня мама брала мене з собою на базар. Мамі треба зосередитися, походити по рядах, вибрати хороші продукти, поторгуватися, спланувати, скільки грошей на то витратити... а я волочуся за мамою хвостом і нию: мамо, давай підемо звідси, ну ти вже купила все? я вже хочу йтииииии, тут така товкуууууууууучка... Доводилося мамі паралельно перегавкуватися зі мною. Це так, для прикладу.
    Оленко, я не вам особисто, але, вважаю, ключові слова тут - "суто моє", тобто перенесення свого негативного досвіду на дітей. Раз мені було погано в садку/школі - отже, буде погано і моїй дитині, й іншим дітям, і взагалі то зло. От звідки ноги ростуть. І від того й "базар" непорозуміння, як з боку прихильників, так і противників садка.

Останнє редагування: 27 Грудень 2010
  5. Leila

Leila Well-Known Member

Коли я була на 9 місяці вагітна Лільою, свекруха вирішила прийти і купити продукти. але взяла з собою малого йому тоді було 1,9 поїхли вони на Привокзальний ( я про це не знала) і поки вона диивлася на всі боки, то їй вкрали гаманець і ключі від нашої хати. Я не кажу що треба було малого ще тоді в садок, просто маю на увазі що прогулянки з дитиною це не тягання по своїх справах, без нормального режиму для дитини.

6. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

зараз нарвуся на "тапки"...Добре, що маленьке ще сказати не може нічого, бо може йому не до вподоби отаке таскання за старшими; може воно із задоволенням десь би у парку поспало, а не у маршрутці по дорозі на гуртки із старшими...

---------- Додано в 14:45 ---------- Попередній допис був написаний в 14:36 ----------

так і уявила собі свою братову, у якої разом "бавляться" 11 -місячний син і 2,5 річна донька.
    У мене одна дитина, яка з народження і до 4 років справді невідлучно практично була біля мене: на базари- разом ( по купити все-рівно продукти треба), на кухні разом (можна теж мене сварити), але виходу теж не було: готувати треба, дитина ні секунди навіть у 2 роки без мене сама бавитися не хотіла, розстиляла одіялка на кухні і він на підлозі бавився, поки я готувала. Твердження про те, що все можна робити, коли дитина спить, то він у мене вдома жодного разу не міг до 1,8 р заснути вдень вдома- лише на вулиці, а нічний сон у нього починався делеко за опівніч і прокидався як тільки я відлучалася вранці зі спальні. Я чесно зізнаюся, що у такому режимі "кенгурятка" за 4 роки я справді емоційно вигоріла.І від цього не вважаю себе поганою мамою. Добре, що у 4 роки у мене з явилася можливість на кілька годин залишати дитину з приходящою свекрухою і вийти на роботу, оминувши садочкове життя. А у кого такої можливості немає
    А якщо отаких "погодок" ( чи ні) у мами двоє, троє?

7. Leila

Leila Well-Known Member

це треба на практиці пройти, щоб так легко було. Може є люди в яких дітки разом баляться спокійно, то від дітей залежить. я їм заздрю по-доброму :).

8. Ная

Ная Well-Known Member

Таке ніби ті гуртки на краю світу...,нам їхати кілька зупинок,а поки Софійка вчиться ми з Таюсею можемо погуляти,за умов поганої погоди можна побавитися в ігровій кімнаті школи.Аж ніяк Тая не страждає від того,шо разом водимо Софійку в школу. Близькість від дому-один з критеріїв при виборі місця занять для дитини.

9. dieSonne

dieSonne Well-Known Member

Кожна сім'я/мама/тато/баба/дідо вирішує для себе виходячи з обставин, виховання, характеру, умов проживання тощо те, як їм поводитися і куди дівати/водити/возити дитину краще. І жодна мама з боку не знає як тій дитині краще, бо дитині добре тоді, коли добре мамі/татові/сім'ї. А оте поняття "краще" має свою мірку в кожній конкретній ситуації, тому не треба думати чи краще 2 рази їхати маршруткою чи 5. Краще жити і бути щасливими, не думати про речі, які заважають робити це і більше часу приділяти дітям, сім'ї та друзям. Не нервуватися тут і не нервувати інших. Думаю інформації для роздумів було більш ніж достатньо. Прикладів добрих садочків, гарних мам вдома, працюючих мам, мам вдома і дітей у садочках, нянь, бабусь і інших. Добре коли є можливість вибору, і коли цей вибір робить нас щасливими. А щаслива мама - це щаслива дитина. Тому раджу усім глибоко вдихнути, видихнути усміхнутися і подумати про рідних вам людей, забути усі образи і готуватися до свят :)

ой, це справді треба пройти, і не просто пройти, їх ще треба навчити бавитися разом, бо одне будує, а інше - ламає. І розумієш і того і того, і розсудити мусиш, щоб ніхто не образився, мистецтво однако :)

---------- Додано в 17:08 ---------- Попередній допис був написаний в 16:58 ----------

п.с. Тут ще подумала, не варто таких тем створювати, вона зразу була приречена на таку дискусію. Думаю краще створити дві теми: "Домашнє виховання, навчання і все з цим пов'язане", де зможуть ділитися досвідом батьки, діти яких не відвідують садок/школу та "Дитина у садочку: ділимося досвідом, враженнями, проблемами"

10. Ука

Ука Добрий волонтер із поганими нервами

Я так "галопом по європах", бо обіцяний робочий завал таки почався

в постійній присутності мами

на тобі, бабо, пляяцки. Стільки боролися за адекватну аргументовану дискусію, і знву крайнощі і передьоргування :girl_sad: Окрім як "скінчилися аргументи", пояснень цьому випадові, цілковито невиправданому і несправедливому, не бачу.

в якому віці? Ви на практиці таку реалізацію бачили? Не вгостях, куди на годинку прийшли, і не у вальфдорфському садочку, де діти теж не живуть разом, а мають зміну обстановки, а вдома, з дня в день? Я маю таке 9 років, з них 5 - троє дітей. Тільки останній рік вже є спокій повноцінний. А ще 2 роки тому, коли молодшій було три, було пекло, і старші від неї плакали. Бо Лідуся була банально розвезеною надмірною увагою, що для наймолодшої закономірно.

в таких випадках ще хоч є "прав і винуватий", а от коли одне будує, а інше теж "будує", от лиш так вправно, що ліпше б ламало...

Марусю, я часом спеціально зазираю на аватар, чи то не я писала. У нас явно якась спорідненість думок :)

ППКС, що тут ще сказати :)

11. Galya

Galya Well-Known Member

Не опечатка, бо садка близько від нас нема, все одно треба буде по маршрутках возити (ну або пішки хвилин так 40-50...) 5 раз на тиждень. А гурток 2 рази на тиждень (хоча в майбутньому не виключаю можливості і більше, та на зиму мені достатньо:)) Вибирала з тих, шо поближче.
    Якби був садочок через дорогу (чи як там у Львові буває;)), може і поводила б Юлю, бо в 4 з лишнім думаю їй навіть цікаво там було, хоч пару годин. Але будити вранці (а це обовязкова істерика, бо встає сама 9.30-10.30), впрошувати одітися, паралельно будити меншу (теж довго спить вранці), їхати кудись далеко при будь-якій погоді і настрої...Це не для слабонервних:) Ті, що таким займаються, насправді або мусять, або мають велике терпіння!

12. Гелена

Гелена Well-Known Member

Йой, хто б казав про егоїзм :) Той, хто палко відстоює думку, що з дитиною треба жити так як жилося без неї, і ще й своє бажання прикриває пафосними словами про самостійність дитини з народження? Ні, бо це і є егоїзм. Він не у моїх дописах, а у ваших. І я не вас, а ви мене постійно стараєтеся чимось перша вколоти. Та не вдасться вам :) Тому стримайтеся надалі від переходу на особистості, і я стримаюся. Так буде краще для всіх.

Уко, сприймайте все легше, то був жарт, пояснити чому?

Хоча доля правди в цьому жарті є, бо саме це малося на увазі - всі окремо мають бути, бо у всіх різні інтереси і разом нецікаво/важко/ще щось

Ніякими аргументами неможливо пояснити деякі речі, які в першу чергу відчути треба.

Приклад. Моя знайома, мама 3-х дітей, коли я була вагітна і шукала пологовий радила мені "не йди в спільну палату з дитиною, то тяжко, мама має відпочити після пологів". Я їй тоді сказала те, чого сама ще не розуміла, а тільки вичитала - мамі і дитині краще бути разом, в одній палаті тому-то і тому-то. Я і собі тепер не уявляю, як то народити і бути окремо з дитиною кілька днів. А вона 3-х народила і після кожних пологів хотіла добре відпочивати. ще й мені радила. І я їй ще сказала "я ж не буду знати як там дитина, може плаче, а нікому діла нема", а вона сказала на це всім добре відому фразу "ми всі так росли і нічого, ти думаєш ти як народилася, то була коло мами? всі були окремо і всі виросли".

І хоч є купа залізних аргументів на користь сумісного перебування мами і дитини після нарождення, хто такої потреби не відчуває, тому і аргументи ніякі не допоможуть.

13. МарянаК

МарянаК Well-Known Member

14. Leila

Leila Well-Known Member

я до 3 років. точно малу давати не буду, а там далі по обставинам буду дивитися. напевно піде. хто його знає чи ще буду в декреті 3-й раз. а напрацюватися встигну :).

15. natorella

natorella Well-Known Member

данусь - а егоїзму і гордині в уляни менше?
    її б в цю гілку - закидали б те саме
    хіба шо б забанили швидше
    шо ви всі передьоргуєте??

всі домашншики є категоричні в своїх переконаннях
    а хто проти хоум-виховання/сидіння - спокійніше сприймайте

я щодня заходжу - руки сверблять шось письнути
    потім думаю - наталю, тобі не можна нервуватись, оно тобі тра?

---------- Додано в 19:17 ---------- Попередній допис був написаний в 19:15 ----------

16. Bogdanka

Bogdanka Well-Known Member

---------- Додано в 21:53 ---------- Попередній допис був написаний в 21:41 ----------

17. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

18. Bogdanka

Bogdanka Well-Known Member

19. Фіяна

Фіяна Творча муза 2013

Варто розмежовувати власне егоїзм, надмірну любов до себе і нормальне природне бажання жити у внутрішній гармонії.
    Дитина й справді буде щасливою виключно зі щасливими батьками поруч. І їй все одно чи мама працююча чи домогосподарка, головне, що мама Щаслива.
    І я цілком можу уявити, що мама, котра займається виключно домашнім вихованням дітей, може бути й справді щасливою. І природа розумно про те подбала – на фоні материнства та ГВ гормони цьому абсолютному щастю дуже сприяють.
    АЛЕ... якщо мама починає шукати, думати і говорити про „відмазки” – неодноразово описані вище "жертви заради дитини" чи "тимчасові незручності", - то внутрішнього щастя і балансу їй таки бракує, і в такому випадку домашнє виховання як данина теоретичним переконанням чи моді – то психологічно неправильний крок, що в результаті матиме негативний вплив на дві сторони.

Імхо, тут бути просто категоричним мало і неправильно, треба й справді мати внутрішню потребу і переконання, що саме такий варіант буде найбільш гармонійним.

Гелено, а до якого віку, на вашу думку, батьки мають приймати важливі рішення, що стосуються навчання дитини?
    і яким чином бажання дитини враховується? В який спосіб?

20. Гелена

Гелена Well-Known Member

Я відповім пізніше, спочатку хотілося б почути вашу думку з цього приводу.

---------- Додано в 22:30 ---------- Попередній допис був написаний в 22:27 ----------

Таке писали лише прихильники садка. "Домашники" наче не писали про жертви і душевні муки

Статус теми:
Закрита.