вічні суперечки: дитячий садок, чи з мамою краще?

Тема у розділі 'Діти-квіти', створена користувачем Shkatulka, 16 Квітень 2010.

?

Я свою дитину

1. волію не віддавати в чужі руки

37 голосів
    17,5%
  2. в сад! всі в сад! (с)

16 голосів
    7,5%
  3. тільки в хороший садок, хорошому вихователю довірю

134 голосів
    63,2%
  4. та йой! якось оно буде. потім заміж піде...

6 голосів
    2,8%
  5. мені нікуди дітися, віддам

19 голосів
    9,0%
Статус теми:
Закрита.
  1. Зорянівонька

Зорянівонька Well-Known Member

Відповідь: Дитячий садок, чи з мамою краще?

Власне про це я і пишу. Я не вважаю достатнім просто перебування в одному приміщенні з дитиною. Принаймні з моїм малим, який потребував постійної уваги для себе. Тобто якщо мені треба щось варити-прибирати-чи ще щось, то це завжди були нерви. Йому в той момент конче треба було мами. Крім того малий відчував, що мама замучена і тим користувався. Він знав, що закотить скандал і тим доб'ється свого. Я відповідно зривалась на ньому. Словом, про той період навіть згадувати не хочу. Зараз в нас абсолютно інші відносини. Я маю більше терпіння і витримки, він мене не нервує, майже завжди слухає. Ми зараз повноцінно спілкуємося, багато розмовляємо, читаємо, бавимось рольові ігри. До речі, власне рольові ігри, читання книжок, розмови, гуляння я вважаю найважливішим для розвитку дитини. Тобто не мама на кухні, а дитина бавиться машинками. А мама з дитиною бавляться в магазин, лікарню, пожежників, звірів, школу, будівельників,... Читання книжок, складання конструкторів, малювання, вирізання теж потрібне.
    Ну може я якось неправильно організовувала час (сумніваюся), але сидячи з дитиною вдома я не мала на все це часу. І бажання, вірніше, сили.
    Зараз задоволені ми всі. І головне - малому комфортно. Він став спокійніший, почав цінувати маму.
    Поки він в садку я за нього спокійна. А щовечора спішу додому, щоб з ним посидіти. Ми встигаємо скучити, а відповідно більше цінуємо.
    Ще про садок - щодня щось нове вдома розказує. Іноді такі речі, про які я не здогадувалась говорити. Все-таки професіонали теж знають, що дітям потрібно. Зараз в садку готуються до свята, то кожен день аж біжить в садок. Він щасливий, і для мене це головне.

2. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

одна хороша львівська педіатр, колись так і пояснювала: так, у садку дитина має змогу перехворіти "свинками-вітрянками" , але на практиці, частіше це банальні "соплі-кашлі", АЛЕ так триватиме у будь-якому дитячому колективі ( і у школі потім також) поки дитина не адаптується до "колективних" вірусів, які живуть у конкретному приміщенні. Тобто навіть у неї на практиці рідна племінниця, яка ходила у одну групу садка і успішно там адаптовувалася, при зміні приміщення у тому ж садку починала круг по новому. І так не вона одна.
    Так що кількість дитячих хворіб у колективі залежить від стану імунної системи конкретної дитини. У моєї двоюрідної сестри взагалі такий парадокс був: двоє діток з різницею у 3 роки. Старша вдома була до 4 років- з болячок не вилазила. Коли сестра врешті наважилася з величезним страхом віддати її до садка ( бо вдома ще ж і маленьке було), якраз ситуація обернулася на протилежне- у садку дитина перестала практично хворіти . Мабуть, просто перешла отой свій період.

---------- Додано в 10:08 ---------- Попередній допис був написаний в 10:03 ----------

а таке запитання: а якщо на той час у вас буде вже не одна дитинка? Маєте на підмогу дідусів-бабусів, які могли б завезти старшу при потребі на гуртки? Бо на практиці, багато хто з моїх коліжанок водили старших на все, що тільки можна, до моменту появи у сім ї братиків- сестричок. І коли тато весь день на роботі, а бабусь немає, то не дуже-то з немовлям у трансорті поїздиш по гуртках для старшого.

3. Яська Березнева

Яська Березнева Well-Known Member

Відкопала свій старий допис кінця 2008 року.

4. Galya

Galya Well-Known Member

Було б бажання. Я їжджу з двома по маршрутках. Бабуся є, але ж на роботі. Чому не зїздити на годинку на гурток? Якраз з малою дитиною простіше - вона спить багато і в маршрутці в тому числі може заснути, а коли не спить, то вже розважати треба. Ну і ГВ дуже помагає в тому плані.

5. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

це якщо дитина займається у одному гуртку 2-3 рази на тиждень. А якщо до того старша мала розклад із тричі на тиждень "Розумнички", двічі- плавання та двічі акробатики ? І все це старшій дуже подобалося. То тепер мама або має цілими днями мотатися з меншим по місту (хай навіть у слінгу і із ГВ) або пояснювати старшій, чому треба скоротити кількість занять (якими до того вони вже 3 роки стабільно займалися).
    І ще таке запитання: "мама постійно з дитиною"- це дуже гарно можна застосувати , коли у сім ї така дитина одна. Але скажіть чесно, мами у яких двоє і більше діток з невеликою різницею і у яких жодна не відвідує садка, і у яких ситуація стандартна- відсутність бабусь поряд, тато на роботі: чи реально достатньо однаково часу ви здатні приділити кожній дитинці щодня для її розвитку ? Просто я собі не уявляю жінку у такій ситуації, на якій ще все домашнє господарство і у якої кілька діток самостійно можуть себе займати, щоб як зазначалося у вищенаведених постах, наприклад,не брати їх з собою на кухню і т.п.

Останнє редагування: 27 Грудень 2010
  6. Зорянівонька

Власне. Ви думаєте в іншої дитини є бажання їздити переповненими маршрутками, чекати поки братик(сестричка) на гуртку? Чи не краще той час провести з дітками в теплому і затишному приміщенні садка? Чи не корисніше для дитини? Це ж стосується і походів в магазини-базари, поїздки в податкові чи кудись по справах...

7. Гелена

Гелена Well-Known Member

Думаю, що так і буде далі - не лише одна :)

Та нічого, інші їздять з двома, та й я поїду. Знаю одну львівську маму, яка 3 дітей возить в муз. школу маршруткою, а четверте кількамісячне в той час в слігну спить. То просто від бажання залежить багато що, а воно в мене є. Решту докладеться. (Я напевне на той час машиною буду возити, але то не визначальне чим)

---------- Додано в 14:45 ---------- Попередній допис був написаний в 14:41 ----------

Ну так кілька дітей разом бавляться, і мамі ще легше може бути, ніж з одною, яка з рук не злазить.

8. tanchyk

tanchyk хочу миру в Україні

Про що далі можна говорити???

9. Зорянівонька

Такого я своїм дітям не хочу. Інші хай що хочуть роблять, а я добре буду думати як зробити, щоб всім дітям було добре, і мені щоб було незле. І не вважаю правильним жертвування інтересами однієї дитини заради іншої, якщо є вибір.

10. tanchyk

Тяжко уявити, як мама у якої є наприклад дворічна дитина, може собі це позволити? дитина в той час де?

11. Гелена

Гелена Well-Known Member

Та вже так буде добре, коли всі будуть окремо: мама окремо, діти тоже окремо і від мами і одне від одного :) Добріше не буває :)

Для підняття настрою: http://mirtagroffman.livejournal.com/654081.html

12. Galya

Galya Well-Known Member

А що власне ви розумієте під отим "розвитком"? Якщо методики раннього розвитку - то ні, таким не займаюсь і не буду. Вчити букви - вчимо як тільки дитина хоче, читаємо, віршики вчимо, все по настрою, малюємо, гуляємо, ліпимо, клеїмо, ходимо в гості, в театр, цирк...Це зі старшою. Менша або бере учать в наших заняттях (олівці їй дуже цікаві, навіть деколи шось по папері ними водить), книжки має картонні, гортає деколи, а в основному - зназодить на той час свої заняття. Я не вважаю, що розвиток має відбуватись так "а давай-но дитини я буду тебе розвивати, іди сюди і почнемо". Діти розвиваються постійно, бачать різні заняття мами і в тому числі розвиваються. Беруть в них участь і ще більше розвиваються. Я не забавляю дітей цілий день, тобто не тільки бавлюсь з ними, бо не мала б тоді часу ні зварити, ні прибрати, ні нічого взагалі зробити. Але в тому я бачу великий плюс: дитина вчиться того, що сімя - то не тільки забави, а й взаємодопомога, праця, відпочинок, ігри - всього по-трохи.
    Наприклад ні я, ні мій брат не ходили в садочок, так склалось, що з нами був тато. Маю купу цікавих вражень з дитинства, багато навічилась від тата такого, чого в садочку точно не вчать. Комунікабельності мені ніби ніколи не бракувало тим не менше (як люблять деколи закинути "дитина ж дика в школу піде!") Тому великої трагедії від невідвідування садка я не бачу. А страшних історій наслухалась багато (від ровесників, які ходили в садок), тому для мене садочок - це крайній варіант, коли вже мус. Дитячий колектив - це обовязково, але ми його маємо навіть на щоденних прогулянках деколи аж забагато.

Думаю в такому віці їй все одно де саме бути, головне щоб з мамою. Ну і наше життя завжди ставить певні умови: я можу з 2 дітьми сидіти весь час вдома, а можу їздити на гуртки. Я вибрала друге.
    Краще в садочку? Серйозно? Краще 5 днів на тиждень волочитись з 2 дітьми на маршрутках, ніж 2 в тиждень на гурток? Ще ходимо 2 рази на плавання, але то на вихідних і возить чоловік, тому сюди не рахую.

13. kati

kati Well-Known Member

як можна так перекручувати слова? чи може ви і справді не розумієте про що писалось:girl_in_dreams:

та ясно, що менншому краще погуляти надворі з мамою, ніж тіліпатись по маршрутках 2 години, а мамі краще знати що її дитина в садку в той час, як вона бігає по базарі/податковій/перукарні... бо тоді і всі справи робляться швидшве і без нервів, бо незнаю, яка дитина у вас, але для мого походи зі мної в магазини, чи в банк то суцільна каторга, і для нього і для мене...

14. Lidusha

Lidusha New Member

Якщо вже Ви рівняєтесь на Уляну, то Вам треба впершу чергу кардинально переглянути причини, поклики і прагнення. Бо наразі Ваші егоїзм і гординя перекривають всі хороші наміри "домашнього виховання".

15. Leila

Leila Well-Known Member

так, звичайно треба, а як ніхто не хоче і не може? І мама не тільки мама, а і кухарка, і т.д в одній особі. і то так цілодобово.
    чоловік мені няню погодинну не оплатить, моїх дитячих грошей теж буде мало, бо я ними оплачую комунальні послуги.

16. tanchyk

Дуже сумніваюсь, що ваша мама педагог від Бога, якщо вона працювала в садку- і є противноком садка для своїх внуків, у мене мама і сестра працюють в одному садку(мама - завідувач, сестра - вихователь, І вони тільки за садок!). Притому що вони не у Львові, я все одно віддала дитину в садок, де нема своїх!

17. Leila

Leila Well-Known Member

18. Bogdanka

Bogdanka Well-Known Member

Галя це не опечатка? бо шось в тій фразі не клеїться. Якщо ні, то дуже дивна фраза якась.

---------- Додано в 15:38 ---------- Попередній допис був написаний в 15:36 ----------

тут до Уляни декому, як до неба пішки, це ж ясно:)

19. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Я не знаю як ви... але я ітак гублюсь в тих магазинах, а ще як маю зі собою малечу яка категорично не хоче бути поряд зі мною, або сидіти в візку а мусить бігати по-магазину, то мені легше її залишити в моєї сестри щоб племінниця з нею побавилась. Стараюсь дітей зі собою в магазини не брати. Я з ними на закупи не можу.

20. Leila

Leila Well-Known Member

може Галя мала на увазі возити в садок 5 разів в тиждень накладніше, ніж декілька разів на гурток.

мені займатися з малим розвиванням, просо немає можливості, бо менша поїдає олівці, забирає, розкидає, пластилін так само, а ще всюди лізе і 5 хв на місці не посидить. маємо шведську стінку, так мала по драбині, тій що на шнурках, як мавпа на сам верх вилазить, а малий навпаки вже боїться, бо вона хитається. краще нехай в сдку хоч щось малює, ніж вдома нічого. Мала зараз вже спить 1 раз на день і то 1-1,5 год, це дуже мало часу щоб позайматися спокійно зі старшим, бо в той час не знаю куди бігти і з чого починати.

Статус теми:
Закрита.