вічні суперечки: дитячий садок, чи з мамою краще?

Тема у розділі 'Діти-квіти', створена користувачем Shkatulka, 16 Квітень 2010.

?

Я свою дитину

1. волію не віддавати в чужі руки

37 голосів
    17,5%
  2. в сад! всі в сад! (с)

16 голосів
    7,5%
  3. тільки в хороший садок, хорошому вихователю довірю

134 голосів
    63,2%
  4. та йой! якось оно буде. потім заміж піде...

6 голосів
    2,8%
  5. мені нікуди дітися, віддам

19 голосів
    9,0%
Статус теми:
Закрита.
  1. Neitiri

Neitiri New Member

Відповідь: Дитячий садок, чи з мамою краще?

Не повірите, але на нашому 1 вересні, плакали 2 діточок (садочкових), а десь 5 дітей (я вже потім взнала, що вони не ходили в садок) були абсолютно щасливі і задоволені, що йдуть до школи, хоча можливо в душі й хвилювалися... Так що, самі бачите буває по-різному.

2. Svitlanka

Svitlanka Well-Known Member

Та, всі дітки різні :) Можливо, ті, що плакали - плакали за садочком?;)

3. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

та ну... Чоловікова тітка- вчителька молодших класів вже більше 30 років. У неї з введенням 6-річки, щороку однаково є "плачучі" діти як садочкові, так і не садочкові. Моя коліжанка- вчителька: за її словами, в середньому до періоду до новорічних свят доводиться однаково "возитися" з першачками, як садочковими, так і ні.Все залежить від конкретного індивідуума.
    п.с. Мій малий- не садочковий. Що на підготовці до школи, що у першому класі легко пристосувався без проблем з першого ж дня, не зважаючи на усі "залякування" родичів та знайомих.

4. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Точно? Хіба в школі не говорять "тут вам не дитячий садок", а в універі - "тут вам не школа"?
    То все залежить від дітей. Наш Дарко тільки зараз собі друга знайшов, хоча в садочок ходив. І з дисципліною йому не допомогли, тому ми його записали на бойові мистецтва, де нарешті він почав вчитися саме дисципліни.
    Так що то все така відносність...

5. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

Не планувала я сюди поки що дописувати, але оце мене трохи муляє
    Хіба садок виключає такі речі? Ввечері, зранку не може вдома статись якоїсь халепи? А ще по дорозі в садок\з садка можна впасти.
    Як на мене причина трохи в іншому, а не в відвідуванні днз.

6. dieSonne

dieSonne Well-Known Member

---------- Додано в 16:38 ---------- Попередній допис був написаний в 16:15 ----------

Оце нам Олежика треба кудись. Він в садок не ходив, але мамину дисципліну оминув за ббабусиною спиною.
    Але до цієї теми хочу додати, що дітям у підсвідомості закладене і ще змалечку проявляється відчуття самодисципліни, та в силу різних обставин ми, батьки, бо нам так легше/швидше/зручніше/ багато чого не помічаємо/не даємо можливості проявити/свідомо присікаємо і в результаті, діти потім мусять вчитися вже свідомо бути "такими як усі". Всі діти прагнуть до порядку, до чистоти, до організованості. Я помітила у себе на заняттях таку цікаву закономірність: коли діти приходять з батьками перші рази, то вони уважно спостерігають за тим, що відбувається, і вже на наступний раз дитина допомагає разом з іншими, а якщо раптом змінити послідовність/порядок роботи, то знову виникає хаос і супротив. Діти хочуть підсвідомо режиму, у них природою закладений певний біоритмічний годинник, і коли дотримуватися того режиму, то жодних проблем з дисципліною та порядком не виникатиме. Експеримент проведений на меншому це вдало підтвердив, так як старший став жертвою маминої необізнаності/небажання принести себе в жертву/невміння самоорганізуватися і т.д. Одним словом: я росту зі своїми дітьми, я допомагаю їм і мене це тішить. Я не шкодую про те, що було чи про те, що ми не зробили/зробили. Але я точно знаю що нам добре вдома і ми не підемо у садок, бо мама готова пожертвувати своїми планами заради режиму дитини, заради того щоб дитина росла в середовищі любові і розуміння. Я хочу спостерігати за природою своєї дитини, щоб розуміти все, що з ним відбуватиметься надалі, щоб мати можливість порадити, допомогти, підтримати.

7. Ука

Ука Добрий волонтер із поганими нервами

може. але в цей час зазвичай мама не сама з дитиною.

я писала про безпеку не як аргумент саме за садок, а в контексті того, що дитина постійно при мамі, "помагає". На цьому завжди роблять акцент, коли говориться про розвиток дитини через участь в справах мами (безвідносно до садка). Загалом ідея хороша, моїм теж іграшок не треба було - пусти баняками побавитися. Але при цьому чомусь ніхто не говорить про безпеку (це не означає, що про неї забувають). Ті випадки опікового, про які я знаю, були наслідком якраз отакої от співучасті - мама на секунду відвернула увагу.

Після того, як моя Дарця в 2 роки стягла на себе зі столу баняк зупи, який я щойно витягла з холодильника і повернулася запалити газ, в мене загострена увага на таких речах. Як тільки бачу, що ситуація на кухні може бути небезпечною, дітей (тепер вже лише Лідку) бриськаю геть.

Так що це ствердження не було полемічним, радше загостреннням уваги на аспекті безпеки.

8. Bogdanka

Bogdanka Well-Known Member

І в чому ж Свєта та причина?
    Я думаю у випадковості часто. Дуже часто.
    Деспіна, будучи вдома при мамі на кухні запхала собі до носа гудзик, маючи 4 з хвостиком роки. Просто так. Виймали в Охматдиті. Недогляд? Ні. Я впала з гойдалки в 5,5 років і в мене був струс мозгу. Гуляли на дит майданчику мама, я і малесенька Деспіна у візочку. А ми з товаришкою розгойдались і я злетіла з гойдалки.
    Моя кума впала в садочку і поламала руку. Йшла по сходах і впала.
    Це все випадки і в принципі можуть насправді статись будь-де, будь-коли і за будь-яких обставин.
    Думаю Ука мала на увазі інше.
    і це теж важливо - це "+" садка (звичайно ж такого, де в групі діток не більше 15)
    ну і діти на кухні (ризик опіків і інші травмочки-це трохи різне!!!!) - то тільки вдома все ж.

9. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

Я свого часу, в дитинстві мала опіки від пояса і нижче (до речі попеклась на природі, в присутності обидвох батьків), і місяць лежала з мамою в опіковому відділі.Надивилась і наслухалась достатньо. Дуже багато опіків відбувається не тільки в присутності мами (і не обов"язково на кухні), а і при цілій купі людей (в семи няньок.....). Для мене особисто твердження, що дитині на кухні не місце - не логічне. Є просто ряд правил безпеки, яких необхідно на кухні дотримуватись (і вчити дитину, до речі), так само як, наприклад, і правил дорожнього руху і т.п.

10. Ука

дитина дитині - різниця. В 2-3 роки дитині на кухні під час приготування їжі - не місце. Орися моя в свої неповні 9 може підсмажити яєшню, зробити чай, розігріти страву і подати на стіл собі і сестричкам. А от Дарці в її 10 я довірю максимум зробити чай (чайник електричний) і начерпати вже розігріту але негарячу страву, бо це дитина, яка постійно мріє і дуже розсіяна. Лідку ж в її 5 просто ганяю з кухні, якщо на плиті щось вариться.

звісно. ключовою тут є не кухня, і не мама. А фактор підвищеної небезпеки в зоні досягання дитини і відсутність повної уваги з боку дорослого. В садочку, до речі, такою небезпечною зоною є майданчик.
    Проте, саме кухня є однією з найнебезпечніших зон для дошкільнят.

---------- Додано в 20:50 ---------- Попередній допис був написаний в 20:45 ----------

так, але в 5 років дитину через активну вулицю переводите за руку, правда? тобто під повним своїм контролем, в той час як 7річній можна дозволити просто йти поруч.

11. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

На кухні теж все можна тримати під своїм контролем , навіть треба. Це до автоматизму доводиться - ручки сковорідок на плиті чи на столі повернуті так, щоб дитина на хапанула, ніякого посуду на краю стола чи робочих поверхонь, коли витягую щось з духовки чи збираюсь переносити баняк з окропом дітей виставляю в коридор. Іду з кухні - двері обов"язково закриваю (було актуально до 2-х років). Наразі ще ні одна навіть пальця не обпекла, при тому що на кухні досить часто крутяться.

Останнє редагування: 20 Грудень 2010
  12. Bogdanka

Bogdanka Well-Known Member

13. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

Останнє редагування: 20 Грудень 2010
  14. Гелена

Гелена Well-Known Member

15. Ука

16. Ная

Ная Well-Known Member

Щодо безпеки дитини на кухні. Я готую їсти завжди ввечері,коли вже не сама з дітьми,вони вже мають з ким побавитися і на кухню за мною не йдуть. Разом ми готуємо лише сніданок,зазвичай то каша,чи ліниві вареники,Софія допомагає,коли хоче,а Тая поки ше тільки спостерігає.На обід і вечерю грію приготоване з вечора.Те,що треба подавати свіжоприготованим,чи займає багато часу готую на вихідних. Як ми самі вдома на кухню двері не закриваю,без мене Софія туди не ходить і нічого не рухає,при тому,шо ніколи не ховала спеціально від неї ножів і виделок.Я в садок не ходила,часто вдома була біля мами на кухні,вона і білизну на плиті в ті часи виварювала,і закрутки робилися жодних опіків я не пригадую. Не знаю якою буде Тая але сподіваюся не матиму потреби в дитсадку задля безпеки дітей.

17. Svitlanka

Svitlanka Well-Known Member

Я теж майже до автоматизму все довела, але дійсно трапляються різні речі, від нас незалежні. Не так давно заварювала чай в чашці, яка стояла на роб. поверхні, десь через хвилину ця чашка трісла і весь окроп полився на підлогу. Добре, що ніхто не постраждав. Але мій молодший дуже любить крутитись під ногами , коли я на кухні...

18. Ука

От не вважаю я садочок злом. Був час, коли в мене було тяжко з варіантами, я тоді не дуже мала вибір. Зараз Ліда спокійно може бути вдома (що і робить останні 2 місяці - трохи хворіла, трохи не було як возити, тепер от карантин). Мені може б навіть було так краще принаймні дешевше. Але я все одно роблю вибір на користь садка. Бо я не бачу, в чому моя дитина обділена, коли вона ходить в садок. Натомість її перебування вдома вимагало б певних зусиль для перебудування побуту і укладу, зокрема старших дітей. І я не бачу причин витрачати на це зусилля. Підкреслюю (бо передбачаю чіпляння за слова), не просто не хочу/лінь/важко, я не бачу в цьому доцільності

19. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Я завжди голосуватиму за садок, хоча він коштує мене але дитина в садку краща, поки сиділа вдома робилась вредна. Тепер вона навіть починає все їсти а вдома то можна було тріснути, вона нічого крім молока не хотіла. Моя найменша є замамана, і то правда, бо тільки в мене на руках заспокоюється коли розійдеться і тільки мені робить кумедію що не піде в садок, особливо коли мама вдома. Але садок вона любить і мені розповідає як їй там цікаво і які там гарні дітки яких вона любить, хоча вдома має свій дит-садок.

20. levandivka

levandivka З яйцями...

Писав у цій темі про очі діточі.
    Нині маю свіжі фоти (клікабельні):
    [​IMG] [​IMG] [​IMG]

Щасливе дитинство, свято...
    Нє?

Статус теми:
Закрита.