вічні суперечки: дитячий садок, чи з мамою краще?

Тема у розділі 'Діти-квіти', створена користувачем Shkatulka, 16 Квітень 2010.

?

Я свою дитину

1. волію не віддавати в чужі руки

37 голосів
    17,5%
  2. в сад! всі в сад! (с)

16 голосів
    7,5%
  3. тільки в хороший садок, хорошому вихователю довірю

134 голосів
    63,2%
  4. та йой! якось оно буде. потім заміж піде...

6 голосів
    2,8%
  5. мені нікуди дітися, віддам

19 голосів
    9,0%
Статус теми:
Закрита.
  1. Зануда

Зануда Well-Known Member

Відповідь: Дитячий садок, чи з мамою краще?

Я мала нагоду ознайомитись із методикою, яка базована на інтеграції в одному класі дітей із різними навиками, рівнем розвитку та ткзв. "нормальних дітей" та дітей з обмеженими можливостями. Так от - досвід показав, що загальний рівень таких класів погіршився, хоча мета була, щоб слабші тягнулися за сильнішими, а в реалі вийшло, що рівень навчання та навантажень понизили. В результаті у програші залишилися всі. Єдине, що було позитивне у цьому досвіді, так це те, що звичайні діти навчились нормально сприймати своїх однолітків з певними вадами адекватно і без тицянна пальцем і хихотіння, а це досить важливо.
    А щодо садочків з інтегрованими різновіковими групами, то це також палка з двома кінцями - тягнутися до старших краще, але як бути з дітьми, які будучи вже достатньо розвинутими і самостійними, дивляться на маленьких (ясельного віку) діток і перестають вимовляти букви, які до того їм чудово вдавались, проситись у туалет, тобто починають їйти у зворотньому напрямку? Це не видумки - це досвід мами, яка віддала дитину в яслі, замість молодшої групи, оскільки хвилювалась, що її там може будуть ображати, а по віку вона вже з ясельок виросла, а до молодшої групи ніби не доросла.
    Моя молодша доня з ровесниками на майданчику не бавиться, а бігає з сестричкою та її друзями, бо вона з ними росте і розвивається за їньою "програмою", але це тому, мабуть, що різниця у віці в них не надто суттєва.

2. Зорянівонька

Зорянівонька Well-Known Member

Так виглядає, що хто з вами не згоден, той взагалі не вміє думати...

Так, у них вчаться. Це добре, але діти є діти і всі мавпують. Часто є випадки, коли діти, дивлячись на менших починають перекручувати слова, пісяти в штани, просити їх годувати з ложечки. Кожна система має свої переваги і недоліки.

3. Lavazza

Lavazza Well-Known Member

4. Shkatulka

Shkatulka New Member

Це трохи інше.

Я кажу не про короткотривалі експерименти, а взагалі про зростання дитини у різновіковій групі. Якщо спчоатку було інакше, то адаптація до різновікової від одновікової чи навпаки потребує певного часу. І ще багато залежить від вихователів.
    Це можливо і найважливіше.
    Ви пишете про випадок, коли всі малі, а ОДНА дитина старша за них.
    А я пишу про випадки, коли в групі є 2 дітей 2 років, 2-оє 4-ох років, 2 шести, двоє десяти чи щось типу того.
    Хіба всі з них стануть такі як 2-річні і почнуть пісяти в штанці? Ясно ж, що ні.

---------- Додано в 13:28 ---------- Попередній допис був написаний в 13:24 ----------

А справа була у тому? Справа була у тому, що ви поставили запитання: а від кого будуть вчитися старші діти? Хоча варто було б спочатку подумати чи ви самі не знаєте відповіді на це питання, а тоді питати.
    Так, звичайно. А всі їх всі знаєте? Я ні. Тому цікавлюся, читаю уважно чужі дописи. А поки ще все не з"ясовано, то рано робити висновки, чи не так? Ви ж говорите так ніби добре знаєте всі системи і їх недоліки, тому вже нема що обговорювати. А мені є що.

5. Редвумен

Редвумен Active Member

6. Shkatulka

Shkatulka New Member

Зорянівонька, не ображайтеся. За браком часу, я відповідаю не відразу, а пізніше. Спочатку читаю, маю можливість подумати, а тоді пишу. Якби я писала відразу, то були б і в мене зайві питання, на які я сама знаю відповідь, але спочатку спитала б, а тоді подумала. Тому я тішуся, що маю брак часу :girl_haha:

Я знаю, що ви це писали, бо уважно читаю дописи. А ще раз перепитала, бо хочу зрозуміти чи правильно я розумію як розставляються акценти у цій темі. Плюс, вчора я поставила собі питання як можна писати так, щоб всім подобалося. Ось і відповідь - писати так дипломатично як ви :girl_smile:

А тепер про акценти. Наголос у цій темі робиться на обставини. Думаю це неправильно, бо знайти в себе "обставини" це те саме, що знайти в себе болячку в медичній енциклопедії. Для всіх ЛЄГКО! Саме тому, мене не тішить тендеція цієї гілки акцентувати увагу на "винятках" і на "обставинах".

Я пишу так: "до 3-ох років дитині однозначно краще вдома." І маленькими буквами внизу сторінки дописую: "але бувають винятки". Ви, як і багато хто, пишете багато про обставини і в кінці маленкими буквами: "але було б краще вдома". Це мені здається не дуже добре, бо нема налогосу на тому, що краще у всій масі дописів. Нема налогосу на тому "что такое хорошо, что такое плохо". Але є чарівне слово "обставини".

Останнє редагування: 6 Травень 2010
  7. MAXAMAK

MAXAMAK New Member

У нас часто збираються багато друзів із дітьми - вік від пів рочку до 12 років. Щоразу до кінця вечора від малого до великого повзають за найменшим на карачках і вся відповідальність і усвідомлення старшості вивітрюється з голів в момент, якщо про те час від часу не нагадати. :girl_crazy:Самі по собі діти не будуть тягнутись до старших - повинен бути хтось (в даній темі вихователь)який мудро тим процесом керуватиме.
    А стосовно дітей із вадами - я за і тільки за щоб таких дітей не відділяли у окремі школи чи групи. Дітям треба знати і звикати до того, що люди бувають різними, але від того вони не перестають бути людьми. І допомога такій людині - це нормальне суспільне явище. (уже в університеті зіткнулась із проблемою подібного роду - вчилось із нами двоє сліпих хлопчиків - досить довго мені було важко навіть просто із ними заговорити, а до кінця пятого курсу - сиділи з ними і запросто пили пиво).

8. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Дарко був у різновіковій групі, тому мене трохи дивує приклад однієї дитини в цілій ясельній групі. Різновікова група - це не 10 дітей, яким по 2 роки й одна 4-річна дитина. І в Дарковій групі якраз не було такого, щоби тягнулися старші до поведінки молодших. І з різнотипними заняттями та зацікавленнями там давали раду без проблем. Був час, коли дітки всі робили щось одне, а тоді кожен робив те, що подобається саме йому. Але це стосується садочку й загального розвитку, а не школи й навчання.
    Отакого чогось узагалі не було. Я так розумію, що мусить бути добре спланована вікова різниця й кількість дітей кожного віку.
    Із Дарком у школі вчаться дітки з вадами. І дітки з Дауном теж ходять до школи, правда, на початках мають опікуна, котрий за ними весь час пильнує. Але саме завдяки такому підходові є дуже позитивне ставлення дітей до "інших" дітей та людей. І вони взагалі не сприймають тих "інших" як хворих. Колись Даркові пояснювала одна пані тут, що дівчинка на інвалідному возику хвора. Дарко здивовано подивився на ту пані й сказав, що дівчинка не хвора й вони дуже гарно бавляться. І дорослі властиво могли від нього повчитися того, як треба ставитися до такої особи й із нею поводитися. Мама тієї дівчинки була безмежно щаслива.

9. Shkatulka

Shkatulka New Member

Ми теж часто так само бавимося з дитиною чи дітьми і стаємо схожі на них. Про те що має бути мудрий вихователь як і писала вище.
    У нас переважно є так, що в сім"ї одна, рідше дві, ще рідше більше дітей, тому діти не мають досвіду спілкування в різновікових групах людей. Більшість часу всі діти проводять з однолітками. Думаю через це коли потрапляють в іншу вікуову групу всі трохи впадають в дитинство, але якби вони були серед дітей щодня, то щодня це "впадання в дитинство" не могло б тривати. Це б стало нормою. Як в багатодітній родині :girl_tender:
    Я з вами згідна, звичайно.

10. Зорянівонька

Ну, після 6-ти в садочках груп нема. то є варіант діти 2-3 років і 4-5. Чи всі почнуть наслідувати менших? Не всі. Але де гарантія, що ваша не почне? І чи цікаво буде старшим дітям з меншими?

Так від кого ж будуть вчитися?

Я ображаюсь? Я намагаюсь цивілізовано дискутувати, без образ і крайнощів. Але знов переконуюсь, що на цьому форумі це неможливо.

11. Shkatulka

Shkatulka New Member

Я якраз про садок і загальний розвиток пишу (про школу не знаю)

---------- Додано в 14:36 ---------- Попередній допис був написаний в 14:28 ----------

Я вже відповіла:
    Завжди є хтось старший, поки ти наймолодший, а тоді приходить час коли старший ти. А найстраший вихователь. Мова йде і про садок, і про розвиток взагалі. Різновікові групи можуть всюди, і гуртки можуть бути різновікові, і садки, і якесь інше навчання. Є і школи з різновіковим навчанням, правда не знаю, що там вчать і який мінімальний і максимальний вік дітей. Але щодо садків і гуртків це цілком реально і було б корисно.

12. Liliyah Romanova

Зорянівонько, а є сенс відповідей на ці ваші запитання? У садочках Монтессорі всі групи різновікові. Повірте, якби діти деградували, ці садки й школи не були б такими популярними та дорогими. :girl_wink:

13. Shkatulka

Shkatulka New Member

Можу поділитися кількома лінками: різновікове навчання і розбір його недоліків

Получается, что любые методики разновозрастного обучения экономят значительные ресурсы, направляемые в одновозрастных системах на:
    - унификацию развития и удержание единого темпа/ритма обучения (догонялки/обгонялки);
    -компенсацию деструктивных социальных явлений (детская жестокость и принудительная иерархизация).
    - формирование искусственной мотивационной системы и встраивание этой системы в социальные отношения;

Кроме того, любая система разновозрастного обучения обеспечивает:

- естественную социализацию;
    - способность к взаимодействию с людьми разной компетенции;
    - способность легко и без ущерба для личности признавать чужую компетенцию;
    - способность строить самостоятельную систему компетентности без оглядки на внешние образцы (строить уникальное собственное сочетание навыков и способностей);
    - способность самостоятельно определять для себя задачи;
    - способность любую задачу решать наиболее приемлемым для себя способом;
    Остальное частности отдельных методик (свои плюсы и минусы есть у каждой).

Как видим, разновозрастное образование плохо вписывается в индустриальные производственные отношения, но имеет очевидные преимущества в постиндустриальном мире.

14. Liliyah Romanova

У нас дійсно цікавий досвід. Зараз ми вчимося в католицькій школі (фактично це теж державна, бо державою фінансована), де немає "чистих" класів. Тобто нема 1-го, 2-го, 3-го класу, а є 1ий/2ий, 2ий/3ій, 3ій/4ий... І дуже цікаво відбувається навчання. І "тупіння" дітей непомітно, навпаки, там діти чудово читають, рахують. Коли чуєш їхнє читання, то аж не віриться, що вони в 2-ому чи 3-ому класі.

Але були ми і в альтернативній школі, де нам зовсім не сподобалося, бо там нуль дисципліни. Там діти керують самі собою. "Керують" - це голосно сказано. Як виявилося, "альтернативна початкова школа" (4-5 років дітям) - це школа з нульовою дисципліною. Дітей просто відпускають і дозволяють робити те, що їм хочеться. :confused: Даркова теперішня вчителька потратила майже цілий рік, аби його до дисципліни в класі привчити.
    І система дисциплінування в католицькій школі теж нам дуже сподобалася. Вони її й до діток 4-5 років застосовують. Діти взимку ходять щоп*ятниці на ковзани, а протягом решти часу - на перегляд фільмів. Є три зони поведінки: зелена - для доброї, жовта - якщо незначно провинився (зруйнував чиюсь роботу), червона - якщо постійно щось зле робиш, або провинився дуже сильно (когось ударив). Якщо ти в червоній зоні - втрачаєш похід на ковзани або в кіно. Ніяких криків, дитячих плачів, усе чітко й дуже дієво.

Написала тут саме тому, що 4-5-річного віку це теж стосується.

15. Редвумен

Редвумен Active Member

Я також "за" дисципліну. Садок - це заклад, де це вміння формується.

16. Liliyah Romanova

На лавці діти сиділи й не мали права встати. А ці зони виглядають як світлофор з іменами дітей. Там були діти, які майже з неї не злазили, тобто та "лавка" не діяла. Ті діти потому в школах були дуже озлобленими (один із хлопчиків був татовим учнем, тому знаю, як життя його склалося. Він майже з нами не бавився, тільки сидів щоразу на тій лавці.)
    Дисципліна має бути, але не така, що знущається з дитини. Ковзани й кіно - додаткові забави. Якщо хтось на них не йде, то не сидить і дивиться, як усі ковзаються, а продовжує забави й працю в школі. Тобто відчуття, що щось відібрали все-таки є, але не таке гостре, коли це тримають просто перед очима й дражнять фактично "а ти це можеш мати, а не маєш". Саме таким прямим знущанням і була та лавка штрафників.
    Для мене різниця очевидна.

17. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

В садочках таке практикується, коли в травні-червні старша група вже з садочка випускається (а перед школою ще ціле літа), а вихователька вже має нову групу мальків. Вихователі лишають в групі кілька випускнів, щоб ті помагали їй дивитись за малими, ну і щоб мальки дивлячись на старших переймали їх поведінку. На скільки я бачила, старшим дітям подобається з малими нянчитись, такі собі ігри в дочки-мами.
    З прикладу власних дітей бачу, що якраз малі мавпують старших. Моя молодша буквально все повторює за старшою (і ніяких розвивалок вже не треба), а старша повторює за дітьми в театральній студії і на заняттях англійської (вона ходить в групу з 6-8 річними). На подвір"ї друзі - однолітки. Так що маєм повний набір різновікових груп, і для дитини це значний стимул у розвитку.

18. Зорянівонька

А прориторичні питання ніхто не чув? Чи я прошу відповідати? Але можливо хтось почитає і задумається.
    Ljolik, дякую за спокійне висловлення своєї думки, без образ і особистостей, бо в декого певно пунктик на доведенні своєї правоти.

19. Despina

Despina Well-Known Member

А ви знаєте, що у Львові середньостатистична з/п (офіційна + "в конверті") - не досягає 2000 грн. То як вважаєте, можна вважати "вийнятком" чи "обставиною", що за отаку кількість грошей має прожити мінімум троє людей, з яких одна - дитина? Я б не назвала таку ситуацію "вийнятковою", скорше це сьогоденна реальність. То чого тоді вважати жінку, яка має потребу заробляти для сім`ї - вийнятком?

20. Shkatulka

Shkatulka New Member

Так, я знаю. І знаю, що прожити на ці гроші можна деякий час. А ще я знаю, що є допомога на дитину при народженні, і що той хто дуже хоче побути з дитиною 3 роки знайде вихід з ситуації, наприклад, знайде підробіток на дому. Знову ж таки, винятки є, але чи всі ті батьки, що дають в ясла не мали іншого виходу якщо вони так кажуть? Чесно?

От вам приклад: моя родичка дала дитину в садок (не в ясла) в 3 роки, хоча вона була і є противницею садка, бо "інакше я втрачу 12% доплати до з/п, якщо не вийду на роботу зараз". Дитина в садок не хотіла, плакала, часто хворіла, за рік за садок і на півдня за няню заплатили більше, ніж мама заробила. Тобто, працювала вона в мінус і мова про 12%, то просто відмазка. Варто бути чесними хоча б, а не говорити "в мене обставини". Хочеш на роботу? Так і скажи. Нащо ж видумувати якусь іншу причину?

Статус теми:
Закрита.