вічні суперечки: дитячий садок, чи з мамою краще?

Тема у розділі 'Діти-квіти', створена користувачем Shkatulka, 16 Квітень 2010.

?

Я свою дитину

1. волію не віддавати в чужі руки

37 голосів
    17,5%
  2. в сад! всі в сад! (с)

16 голосів
    7,5%
  3. тільки в хороший садок, хорошому вихователю довірю

134 голосів
    63,2%
  4. та йой! якось оно буде. потім заміж піде...

6 голосів
    2,8%
  5. мені нікуди дітися, віддам

19 голосів
    9,0%
Статус теми:
Закрита.
  1. Nata

Nata Well-Known Member

Відповідь: Дитячий садок, чи з мамою краще?

А що однолітки бувають тільки в садочку? Зараз є безліч студій, шкіл, груп, гуртків для діток навіть до 1 року. Чим не варіант для дитини?

2. DolceVita

DolceVita Well-Known Member

Прекрасний варіант!!! Ми з синусіком з 6міс відвідуємо різні школи раннього розвитку. В 2 рочки підем в Розумничку. Вот тільки не кожній сім'ї по кишені оплачувати такі гуртки. А садок майже безкоштовний....

3. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Наприклад, ваша реакція на той приклад, що мене змусив у тему вписатися.
    Та персоналу можна висловити претензії. Іншим батькам... незвично то для мене. Тут таке не прийнято і вважається не надто гарним вчинком. То є справа інших батьків, що і як вони роблять.
    А вирощувати дітей песимістами корисно? Чи раз ми мучимося, то най і дитя - просто з дитинства?
    Нащо ВСЕ? Вистачить і кількох самостіно виконаних речей. Вони ж вчаться...
    А в 1,5 ніц із того не було? :confused:

4. kati

kati Well-Known Member

але ж ні ви ні я незнаєм насправді що і яким тоном говорилось вихователями:)
    Кожен читає так як він хоче то бачити і чути.

мені здоров"я моєї дитини важливіше за вічливіть. І коли я бачу дитину, яку ведуть в садок, а в шафку ставлять нурофени і сиропи, то мовчати не буду, ані персоналу ані батькам.

ну от. і звідки такі судження?

5. Usmishka

Usmishka Well-Known Member

От читаю через цілий обід цю тему, і аж тошно, чесно.
    По порядку що зачепило: про кількість і якість, як на мене якість спілкування важливіша, хоча кількість потрібна немаленька. Але з огляду на знайомих які сидять дома з дітьми і ті діти зранку до вечора самі собі бавляться, телевізор цілий день, і все одно недоотримують спілкування, то чи це добре?
    Знову ж питання, чи з тих хто так проти садка в принципі-чи всі займаються дитиною самі? Чи все таки більшість мають досить уваги зі сторони бабусь-дідусів? Будьте відвертими.
    Повернемось до питання няні чи бабусі, що краще в даному випадку, можливо і садок?
    Питаю не просто так, мені самій важко прийняти рішення, домовились про садочок, підемо-спробуємо, хоча я не дуже "за" до трьох років, але є певні обставини. Моя дитина дуже тягнеться до діток, їй того бракує, але одночасно має не ахті імунітет.
    Але я зі своєю дитиною багато часу приділяю розвитку творчому, навчальному, все намагаюсь робити разом, показувати, залучати, ми усюди їздимо разом.

6. Liliyah Romanova

Це я в цій темі вже помітила неодноразово. :xaxa:
    Ну, от це і є ваш безустанний захист у цій темі. Чим зумовлений, незрозуміло. Якби ви в садочку працювали, я би зрозуміла, а так - не розумію.
    Висновки з ваших слів роблю:
    1. най дитина привчається до життя із садка, тому не давати її у приватний садок
    2. надії на покращення і так нема.
    Недослівно, але суть я таку вловила.
    :eek: :eek: :eek: Куди ставлять? І що з тими сиропами потому робиться? Вихователі чемно дають ті ліки дитині чи що?

А порівняння з "гіршим" - це точно порівняння? Чи це пошуки оправдання "поганого"?
    О, зустрічне питання: а якщо мама дитину відводить у садок, а сама цілий день дивиться серіали, то це добре?

Останнє редагування: 4 Травень 2010
  7. kati

kati Well-Known Member

так, я проти приватних садків в принципі. Але яке це має відношення до зрощення пдитини пісіміста?

так Лілю, ведуть хворих дітей і вмовляють вихователів їм давати лікі.Звісно це все приподноситься так- ой та ми вже виздоровіли, то так ще залишки хвороби от і навсяк випадок ще дайте їм ліки

8. Liliyah Romanova

Як на мене, дивне питання. Сидіння з дідусями й бабусями однозначно корисніше за садок і властиво є частиною традиційного виховання. І попри мінуси (які мені чомусь легше сприймати, ніж мінуси садочкові) є дуже важливою частиною й потрібною дітям.
    Я не є проти садків, але від тих, хто категорично проти, мене не нудить, ані від тих, хто за. Чому "тошно"?
    Я теж не мала. У садок ходила з радістю, але кожний третій тиждень хворіла. І в школі також. Тут навряд чи саме садок впливає.

9. Nata

Nata Well-Known Member

Мої діти мають досить уваги з боку бабусь-дідусь (досить це 1-2 рази в тиждень і незважаючи на те що моя мама живе з нами дітей вона не дуже має коли бавити, є ще й робота :)), але тільки за їхнім бажанням. Але у нас це не є виховання бабусями і спихання дитини на когось. І до садочку бабусі жодного відношення не мають, Петро почав навіть менше бувати у свекрів відколи ми залишили садочок.

---------- Додано в 15:20 ---------- Попередній допис був написаний в 15:16 ----------

І незважаючи на Ваш протест всеодно водять і будуть водити, бо система така. Тітка працює вихователькою у райцентрі, каже пробувала з цим боротися, але батьки прямим ходом до завідувачки із "подякою" бо нема куди дитину подіти. Перестала боротися, єдине каже ліків не дає, бо не має права (людина без медосвіти). А доходило просто до курйозів: дитину привели, залишили, а дівчинка до виховательки: мама посила щоб ви мені в обід дали оцю таблетку а ввечері цю і цю бо я кашляю :)

10. Liliyah Romanova

Я пояснила, але з моїх слів витягли цілком інший сенс. Не бачу сенсу далі продовжувати. :girl_smile:
    А яка реакція вихователів?
    Тут таке однозначно заборонене. Єдині ліки, які тримають вчителі - це для діток-алергіків, решта - батькам самі вихователі кажуть, що приведете дитину, як буде здорова. Якби хтось інший із батьків спробувати щось сказати, їх би Буває, що в дитини температура раптово скаче, тоді дзвонять до батьків і просять забрати дитину протягом години.
    А який сценарій у львівському садочку в таких випадках?

11. natorella

natorella Well-Known Member

садкова соціалізація - не завжди корисна
    я в яслах з 11 місяців, потім -садок, школа
    і АЖ в університеті ота славнозвісна соцалізація до мене допетрала
    якби хтось бачив яка я була до років 18 - ніхто б мене не впізнав, комплекс на комплесі, така домашня-домашня (ага, всю жизнь в соціалізації, млін)

так шо покладати великі надії на садок в тому плані - не варто

---------- Додано в 15:46 ---------- Попередній допис був написаний в 15:23 ----------

бо в садку стабільно-постійна кількість дітей. ті самі лиця, їм і залишаєш
    а на майданчику - часто інші.
    ну пошукай форумних дітей, які є вдома і домовляйтесь по 3-4 гуляти хоч 2-3 рази в тиждень

---------- Додано в 15:53 ---------- Попередній допис був написаний в 15:46 ----------

оль. ну не змішуй все разом
    я от і вдома не можу сидіти. сашка має мультик - тоді коли ми в хаті (а в хаті ми цілий день, коли дуже погана погода) як тільки є можливість - тусує зі мною куда треба. і жодних гуртків - я не вважаю їх аж таким вже потрібним щастям. можна і без них обійтись. саша бавиться нормально в дитячому колективі. і дуже добре. і все в нього нормально розвивається.
    і які в школі колективні заняття? як вчителька можу сказати - нема нічого кращого для дійсно продуктивного навчання, як індивідуальне заняття
    і гіперопіки над дитною нема жодної. гіперопіку видно і над садковими дітьми - бабусі приносять півхати щоб забавили їм в садочку дитину. і її може не бути над дітьми не в садочку.
    все залежить від дитини і від погоди в сім*ї.
    а звалювати все в одну кучу не можна

12. Olena-m

Olena-m Well-Known Member

13. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

Раніше мені здавалось, що справді, садочок це важлива сходинка соціалізації.
    Чим далі, тим більше я розумію, що шкідливого там більше, ніж корисного.
    Цікаво, коли порівнюють найкращий варіант в садочку і найгірший перебування вдома з батьками або бабусями :)
    До речі, я в садок практично не ходила, мама була зі мною вдома. З особистих спогадів - поки ми вдвох або разом з іншими мамами і їх дітьми гуляли, ходили в гості, одним словом разом проводили час - все було супер, ну не було в мене відчуття нестачі колективу :) Скучно ставало, коли мама сідала шити за машинку і не мала часу на мене. Ми переїхали на іншу квартиру, так склалось, що в будинку інших дітей хоча б приблизно мого віку не було, тому не було кого запросити в гості, не було до кого піти. Проблеми би не було, якби моя мама усвідомлювала, що дитині потрібна компанія і сходила на прогулянку в сусідній двір.

Однозначно недобре. Тільки те, що дитина вдома не робить її щасливішою. Дитині потрібна увага. І мами, і тата, і бабусь-дідусів. І компанія однолітків. Телевізор того не замінить. І мама має подбати, щоб дитина це все мала.

Не те, щоб я була проти, але певно в садок ми не підем поки є можливість (хіба знайду приватний з малою кількістю дітей, хорошею вхователькою і можливістю впливати на ситуацію, і все-таки не на весь день, а лише пару годин). Щодо питання - так, я з дитиною сама, бабусі наші далеко, чужій людині довірити дитину не можу (а можливо просто не хочу). Хоча час на себе мені теж потрібен. І я його маю. Хто справді хоче не віддавати дитину в садок і мати можливість відлучитись на деякий час - знайде таку можливість.

Ідеальним мені видається варіант, коли недалеко живуть мами-однодумці з дітками приблизно однакового віку. Щоб і компанія погуляти була, і можна було на пару годин лишити дитину під наглядом добре знайомої людини в разі потреби зайнятись тими справами, які не можна робити з дитиною чи коли хочеться на каву з подругами.

....Відверто кажучи, я все-таки вважаю, що діти, які зранку до вечора в садку виховуються не тільки батьками.

14. Liliyah Romanova

Мій Дарко теж якось прийшов додому після відвідин бабусі з дідусем "накручений цукром", при тому дійсно понад норму. Ну, але спілкуватися з ними він дуже любить і йому дійсно цікаво з ними. Просто старші часом люблять завойовувати авторитет дешевшими методами, а не працею з дитиною.

Я не про довго говорила. Дідусі й бабусі - не заміна садка, а доповнення до домашнього виховання.

15. Olena-m

Olena-m Well-Known Member

Довго я мала на увазі коли я на роботі. А з бабусями і дідусями малий звичайно любить бавитись, особливо з прадідусем, який живе з нами.

16. Koza-Dereza

Koza-Dereza Well-Known Member

Я своїх дiтей не даю в садок, бо знаю 100% що будуть хворiти. Знаю 100% що попри правила батьки ведуть хворих дiтей з довiдкою вiд лiкаря i садок немає права їх вiдправити додому.

Катi майже 3 роки, ми її записали в "табiр" на лiто: 8 недiль, 4 рази на тиждень по 2 години щодня. Дуже надiюсь що вона не налижеться чогось (вiрусiв) особливо лiтом. Думаю також що особливо тепер Катi потрiбне спiлкування саме з однолiтками, проведення якихось спiльних занять. Я дома немала, немаю i не буду мати можливiсть сидiти, тому почуваю що в цьому вiцi їй саме потрiбне якесь бiльше спiлкування нiж з сiм'єю. Хоч ми i ходим на майданчик i маєм друзiв, займаємось з нею загальним розвитком, малюєм, спiваєм, букви, цифри, iтд.

Але в садок на цiлий день не вiддам тому що вона буде хворiти i тому що Христя до 3х рокiв теж в садок чи школу не пiде. я не можу платити i за няню i за садок або за два садка на купу. Якщо в мене б такi грошi були... йой... я б не хвилювалась про те хто з моїми дiтьми буде i коли.

I ще вважаю що мовчати установi та iншим батькам не потрiбно. Я коли сварилась з садком власне через хвороби то їм було мало мiсця (але й мало що змiнилось, ну хоч сказала їм що я про них i їхнiй садок думаю). Напревеликий жаль нiколи не бачила батькiв iнших дiтей, бо приводила Катю останню та забирала також останню. Якби побачила що хтось веде своє мале з соплями то мала б розмову. Менi аби почати, далi вже розмова сама пiде.

17. Liliyah Romanova

А що за довідка від лікаря?
    У нас такого не було. Відсилають додому й усе.

18. Zlju4ka

Zlju4ka Well-Known Member

Наталь так ми маєм дітей з підїзду в нас щодня без зміни 6-7 його друзів:)і гуляємо разом і з 4-ма з них на шашликі вештаємось ,і в парки разом.

.

Прочитала тут про вихователів і про "тиху годину":от що в нас в садку мене тішило це їх підхід,я (як всі ЛЮБЛЯЧІ мами)приходила щодня і оскільки всіх там знала,часто заходила дивитись на малого в тиху годину-якщо хтось не спав,то лежав тихенько,а той хто (незнаю чи встав раніше чи просто не лягав)сидів і няня-баба Ніна (єх,ото була класнюча бабуся) читала йому казочку:)-от таке от людське відношення.І справедливості заради мушу визнати що жодного разу дитина не прийшла додому голодна:)тобто там настільки продумане харчування що навіть мому"Нічого не їм бо мені ніц не можна" знаходили і кашки і запіканки які дитина лопала скільки хтіла.Тут навіть в мене-жодних претензій.
    Про свята:ніц не скажу бо ми готувались,але так жодного разу й не попали.

Словом наразі ми думаємо.....:girl_in_dreams:

19. Liliyah Romanova

:eek: :eek: :eek: Брехни, Петре, не думаючи?
    Як на мене, якщо "моїй дитині" - це не проблема. Проблема, коли починають узагальнювати.

20. Shkatulka

Shkatulka New Member

Моїй дитині є де енергію розтратити - вчора 3 год ходив пішки, прийшов додому і год 2 сидів і тихо бавився. Нині ходив 1,5 ход. Я не беру візок на прогулянку, хочу щоб вчився ходити ногами і був витривалим. Коли гуляємо з візком, то він зовсім не змучується і після прогулянки дім перевертає з ніг на голову. А без візка миле діло гуляти :girl_tender:

А в яслах, що робитимуть? Чи ви про щось інше говорите?

Моя дитина в 1,5 роки сама їла, я після того мила і дитину і стіл, але не скажу, що дитина робила тільки капості. Багато чого сам робить як може, але хіба ж то капості?..

Ви уточнюйте про що пишете, бо я вас вже не розумію. Почали ми з того, що дитині вдома допомагає мама, а в яслах буде самостійніша, бо ніхто їй не допомагатиме. А закінчилося тим що в 1,5 роки дитина робить лише капості. А в яслах щоб б робила? Шкоду робити там теж не дозволять.
    Як ваш допис з садком зв"язаний?

Статус теми:
Закрита.