вічні суперечки: дитячий садок, чи з мамою краще?

Тема у розділі 'Діти-квіти', створена користувачем Shkatulka, 16 Квітень 2010.

?

Я свою дитину

1. волію не віддавати в чужі руки

37 голосів
    17,5%
  2. в сад! всі в сад! (с)

16 голосів
    7,5%
  3. тільки в хороший садок, хорошому вихователю довірю

134 голосів
    63,2%
  4. та йой! якось оно буде. потім заміж піде...

6 голосів
    2,8%
  5. мені нікуди дітися, віддам

19 голосів
    9,0%
Статус теми:
Закрита.
  1. Orman

Orman Модератор-бомба

Відповідь: Дитячий садок, чи з мамою краще?

Ну от як ви знаєте?
    Щоб прояснити ситуацію - я здітьми працювала .... Але навіть не в цьому суть. Поява дитини не робить автоматично жінку хорошою матір"ю (це не до вас особисто - не треба зараз тут рвати тільняшку).

Уляночка, я розумію, що у вас гормони, але для чого оце "співчуваю", ви ж не співчуваєте ... Ну і давно мені вже не 25. І слова в кишені різні бувають, декотрі краще там залишати.

2. irushka

irushka Well-Known Member

В мене є такий вибір. Я працюю переважно вдома за комп`ютером, тому графік роботи, хатньої роботи і відпочинку залежить від мене, відповідно і дитина могла би бути біля мене, хоча, звісно, якісну роботу важче було б організувати, бо вона вимагає зосередженості.
    Моя дитина вдома має: власне доглянуте подвір`я, великий газон, дві дитячі гойдалки і гойдалку-диван, на якому може спати вдень надворі, має хатинку для ігор, свою чисту пісочницю, поано забавок, велосипед, возики для ляльок - одним словом, все, про що можна мріяти, правда? А знаєте, що вона робить надворі? Стоїть біля брами, як в`язень в тюрмі, і кличе сусідських дітей, щоб прийшли до неї, якщо хтось таки приходить, то тоді всі вище названі речі мають для неї сенс, діти вигадують собі якісь дивні ігри, ганяють, іт.д. Але ж приходять діти не завжди, по-перше в нас на вулиці приблизно Катиного віку - 3 діток, один хлопчик ходить в садок, дівчинка приїжджає зрідка сюди до баби, ще інший хлопчик має 1,5 р., тому без мами не ходить в гості...
    Я з дитиною бавлюся, але знову ж для неї це не те, бо за 15 хв. нашого бавлення вона вже ниє, чому ніхто до неї не приходить.Це напевно проблема, що дитина не вміє себе саму зайняти, але вважаю, що бажання колективу і компанії теж не найгірше бажання, тому садок - це те місце, яке задовіляняє якраз потребу Каті в інших дітях. Забираю її додому після сну - в 16 год., тоді ми маємо достатньо часу погуляти і вдома побавитись. Може зі сторони це виглядає комусь дивно, але нам це підходить :)

3. Уляночка

Уляночка Well-Known Member

це ви про ці слова:girl_in_dreams:...

4. popelushka

popelushka Well-Known Member

От власне і в мене так ж сама ситуація... Дитина має все, але це все їй не замінить дітей, які в день є в садочку, аж після 18.00 вони приходять з садочку, ну і довго вони не набавляться з такої години... Малий мене сам просить, мама я хочу в садочок, бо там є дітки. Водити дитину в гуртки, зараз, на жаль не маємо можливості.
    Вдома мене практично не має: робота, навчання, а останнім часом, як і є вдома, то з комп'ютера і не вилажу. Дитина з пра-бабцею і пра-дідусем, які ще і не дуже старенькі, але все ж і господарку мають, та й не можуть за малим так бігати. Тому ми вирішили все-таки дати дитину в садочок, хоча я сама була противником цього. Бо теж в садочок не ходила, відповідно менше хворіла. Ще до того всього, ми не робимо щеплень і в мене є ризик, що мою дитину "вкрадуть", але я йду на такий крок, бо бачу, що дитині не хватає спілкування з дітками.

5. Shkatulka

Shkatulka New Member

Якщо вже є окрема тема, то давайте спробуємо її обговорити. Спокійно і аргументовано, чи не так? І читати одне одного будемо уважно, правда? :girl_wink:

Я писала про ясла. В них знаходяться дуже маленькі діти. Чим менші діти в яслах, тим більше вони мені нагадують дитбудинок, чим старші діти, тим менше. Якщо мова йде про дітей у 1-2 роки, то одна справа, а якщо про дітей у 5-6, то зовсім інша. Все дуже і дуже залежить від віку.

Моє порівняння негарне, неприємне і дуже образливе для батьків, тому будемо вважати його неетичним. Ну, добре, воно на 100 % неетичне, визнаю. Але якщо ви про логіку - то вона є. На жаль, але є. У дитбудинку виховуються переважно діти, батьки яких неналежено виховували свої обов"язки. Сиріт там одиниці насправді. У яслах теж знаходяться діти, батьки яких (на мою особисту думку, яку я висловлюю, але нікому не нав"язую) теж не дуже добре виконують свої обов"язки. Тому дітки в яслах, а не сім"ї. А у яслах дітям бракує уваги і любові, таких необхідних для них.

Це є два однотипні заклади, в яких виховуються діти, яких з тих чи інших причин не виховують батьки самостійно. І для дітей це не дуже добре. З різних причин. Повторю - мова йде про ясла. Для старших дітей садок можливо і приносить користь, залежить від дитини і батьків, не буду сперечатися. Але ясла то інша пісня, з огляду на ранній вік дитини.

Логіки в моєму дописі не побачить тільки той, в кого переважатимуть емоції при читанні.

І ще я щойно згадала як бачила сюжет, здається в ТСН, про дитбудик і там показували дитину, яку мама залишила в дитбудинку, бо не має де жити. Мама працює, але дитина в дитбудинку, а не у садку і мама її відвідує щотижня ( чи кілька разів на тиждень). Оце вам приклад крайнього випадку. Для цієї дитини дитбудинок як ясла для інших дітей. А у чому суттєва відмінність цих закладів?

Дівчата, книжки не винні :girl_haha: Книжки треба читати, щоб отримати необхідний мінімум знань необхідних батькам. Так, всі діти індивідуальні, але щоб зрозуміти інндивідуальінсть своєї дитини треба знати закономірності розвитку дітей загалом. Щоб були знання від яких можна було б відштовхнутися, на які можна було б орієнтуватися. Самих відчуттів часто бракує для впевненості в своєму виборі. Людина істота соціальна не в тому плані, що їй з народження потрібні яслі, а в тому, що майже всі свої знання вона отримує з соціального досвіду (власне дитинство, досвід своїх батьків чи оточення, узагальнений досвід чужих людей з книжок чи форуму тощо).

Люди, які посилаються виключно на свої емоції і відчуття, але не мають чи мають мало аргументів для обргрунтування свого вибору знаходяться не дуже у вигідному для себе становищі. Не одна мама каже: "я не можу віддати дитину в садок, просто не можу відірвати від себе і все". А їй кажуть: "о, це просто емоції, так у всіх." І додають кілька аргументів про користь садка. Що має думати мама? А може дійсно я помиляюся, може дійсно, це просто емоції? І віддає дитину в садок. А було у неї ще кілька вагомих аргументів проти віддавання в садок, то було б зовсім інше ставлення до неї і її рішення.

Якщо ж говорити про відчуття, то я відчуваю, що ясла не підходять жодній дитині, не лише моїй. Але передати відчуття я не можу, тільки холодні аргументи.

Я дуже скептично ставлюся до заяв "необхідно вийти на роботу", "в мене не було іншого виходу" тощо. У нас останній рік доволі скрутне фінансове становище, але питання ясель навіть не піднімається. Це питання пріоритетів - комусь важливіша сім"я, комусь достаток, комусь ще щось. Всього лиш питання пріоритетів. Винятки є коли вибору нема, але винятки лише підтверджують правила.

6. Редвумен

Редвумен Active Member

Щось не розумію. Починаєте з того, що ваше порівняння
    і далі продавжуєте в тому дусі, що
    .
    Для чого було виправдовуватись і далі продовжувати?...

А де максимум можна почерпнути?

7. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Увечері? А нема скорочених садочкових програм? На півдня.
    Просто цікаво, до котрої дитина в садку, якщо мамі потрібен час лише на хату й закупи. Звичайно, якщо мама ще чогось вчиться, тоді часу треба більше, але на прибирання-впорядкування себе й хати - невже треба аж 5 днів на тиждень від 8 ранку до 5-ої вечора?
    Скільки часу триває садочкова програма у Львові?
    О, в нас було схоже, тільки посиденьок я на той час не мала. )))
    Нато, а серіяли дивитеся?

8. Редвумен

Редвумен Active Member

я можу відповісти: державні садочки працюють з 7.30 до 19.30. То максимально. Але я чула, що є "скорочені програми" в садочках до 17-00.

9. Уляночка

Уляночка Well-Known Member

привести дитинку треба до щоденного огляду медсестри..десь до 9.20....забирати в нас, наприклад, найпізніше 18.30.....але 90% забирають 17-17.30....
    можна водити і до обіду...якщо вас це влаштовує.....пропускати 5 дні підряд, тоді - треба довідку

10. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

На практиці, можна водити на півдня. Ну і якщо пропускати не більше 2 днів, то і довідки від лікаря не потрібно. Я водила малу 2-3 рази на тиждень до 12.30, забирала після того як діти обідали. Одночасно зі мною дітей в обід з цієї групи забирали ще приблизно 5 батьків.

11. kati

kati Well-Known Member

супер! справді, як Ви так відчуваєте, вам і дітям так комфортно то це чудово, кожен має право вибору.

Shkatulka досить вже проводити паралелі між яслами і дитбудинком. Інакше ніж брєдовщіною то назвати не можу.

.

Ніколи не вважала,що я дитину ощасливлюю походами в садок. Знаю інші методи ощасливлення дитини...
    Мені достатньо бачити що дитині там подобається, він туди хоче ходити, і що відвідування садка таки дає якісь позитивіні результати

---------- Додано в 15:10 ---------- Попередній допис був написаний в 15:08 ----------

забрати дитину з садка можна у бідь який час. Але враховуючи те, що сон в садку з 13- 15.30, полуденик у 16, то якраз виходить забрати дитну еайскоріше то в 16 30

---------- Додано в 15:11 ---------- Попередній допис був написаний в 15:10 ----------

ні:) не завжди. От ми по понеділках практично не ходимо, і в пятницю халялвим через раз. 3-4 дня в тиждень мені вистрачає вирішити всі справи

12. ulcha

ulcha New Member

ми теж водили малого не кожний день і до обіду

13. MAXAMAK

MAXAMAK New Member

Ну хоть прибийте мене - я не розумію чому відвідини дитиною ясел виключають її виховання батьками?
    У нас із 8години можна приводити і до пів на сьому - останній термін забрати. Як показує практика - усі приводять переважно близько 9год, а забирають -17год . Можна до обіду забирати - кому як добре і зручно. І теж таке є, що коли більше ніж 4 дні не були то треба медичну довідку, або про таку відсутність письмово попередити. Можна через день водити - а можна із вихователем собі інакше домовитись - ми три тижні не ходили - нам зараховували пару днів відвідин, щоб уникнути тяганини із паперами та довідками. То ж не зона -"шо от звонка і до звонка":girl_smile:

14. kati

kati Well-Known Member

а це така тенденція цієї теми:girl_crazy:
    Якщо в садок- значит батьки забили на виховання, мамамша в загули і дітятьо в зоні строгого режиму сидить

15. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

працювати з чужими дітьми і виховувати своїх- це "две большие разницы".Життя вносить такі корективи, про які можна на "додитячому" періоді навіть і не здогадуватися.
    Тепер по суті: переглянула дискусію і знов таки скажу- категоричностей бути не може.У кожної сім ї свої життєві обставини, у кожного- своя індивідуальна дитина зі своїм неповторним характером та внутрішнім світом.
    Особисто ми у садок не ходили. Спочатку я свідомо звільнилася з роботи ще під час вагітності, щоб "як книжка пише" бути з дитиною хоча б до 3 років. Реально, у три роки побачила,що побудемо іще один рочок,малий у садок категорично не хотів.Коли наближалися до відмітки у 4 роки постало запитання про те, що вдома я більше бути не можу. До садка надалі- ніякого інтересу: ми ходили дивитися до діток у садок ,які бавилися під час прогулянок,розповідали. Відповідь була категорична- "Ні".Слід сказати, що натура у нас інтровертна та індивідуалістська.При тому,що на майданчиках і т.п.- з іншими дітьми залюбки. Прийшло 5- річчя. Вирішили, що будемо ходити у підготовчу школу ( не плутати з розвиваючими заняттями). Переймалася тим,що він без садочківського досвіду буде нелегко адаптуватися . Але, о чудо, з першого ж дня і вже на протязі майже 9 місяців із задоволенням туди ходить.Проблем з адаптацією не було ніяких ( чим регулярно лякали бабусі, коліжанки і т.п.)А от в садок і досі не хоче. Згадую себе: у мене були чудові вихователі та нянечка ( до сих пір зустрічаю їх на вулиці і ми впізнаємо один одного,хоча минулося вже майже 30 років).Але особисто для мене, садок завжди був чимось чужим.І я куди із більшим задоволенням свого часу залишалася б з мамою вдома.На жаль, такої можливості не було. Тому для своєї дитини ,я вирішила,що буду орієнтуватися виключно по ньому. Чи шкодую зараз, що у садок ми так і не ходили ? Особисто у нашому випадку- ні. Єдиною проблемою залишалося те, що після виходу на роботу постала проблема, з ким буде дитина. Але лише це не могло бути у моєму випадку основною причиною віддавати у садок, не мала бажання,щоб дитина сприймала його виключно як місце вимушеного перебування поки мама на роботі.
    Одним словом- орієнтуйтеся виключно по вашій дитині,враховуйте виключно ваші життєві обставини. І не відчувайте комплексів з приводу того, що свою дитину вирішили водити ( чи навпаки не водити) до садка.Час покаже,що краще особисто для вас і вашого малюка. А проблема соціалізації дітей у школі,які не ходили до садка - не настільки страшна,як про неї розказують.Або її не існує стосовно конкретних індивідуумів узагалі.

16. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Упс, тут не довше, ніж до 17:30. Дуже рідко є до 18.
    А про скорочені я мала на увазі, що до 12-14.
    А нащо?
    Тут теж до 9:00-9:15 треба приводити, але тому, що тоді діти мають сніданок (пластівці з молоком або йогуртом).
    Тоді є всі шанси дійти до "допасованої" системи, як тут. Є програми на 3 дні, де дітки в школі від ранку до 12-13 години.
    Ого, стільки часу на сон? І сплять??
    А що таке "полуденик"?

17. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

Але ж кожен з нас має свій досвід ходіння або неходіння до садка.

18. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

так .І при тому ж у кожного свої діти,які можуть мати бути зовсім іншими ніж їх батьки. Тому,те,що не подобалося нам, не означає,що не сподобається нашим дітям. І навпаки.

19. kati

kati Well-Known Member

аякже.! десь в 13.30 засинають, дві години на сон...ніби і небагто. Звісно є діти що скорше просинаються, а є і такі кого будять..

ще називають підвечирок....прийом їжі в 16 00

20. DolceVita

DolceVita Well-Known Member

Читаю дописи і смішно і сумно!!! Особисто я ніколи не ходила в садочок,чоловік мій теж сидів вдома. Але по не відомих причинах ми вирішили віддати малого в садочок. Хотіли в 2 рочки( на вересень),але він ще такий малесенький,хоча по критеріях підходить для садка. вирішили перенести ще на рік.
    Порвняння з дит будинком мене просто вражає-ці діти покинуті(батьками і державою),ніким не любимі,в більшості випадків не бажані і без ясного майбутнього....
    Якщо батьки дають дітей в садок то воне не відмовляються від дитини і вихованню думаю це абсолютно не заважає. А можливо і навпаки садок навчить тому що в домашніх умовах не можливо навчити

Статус теми:
Закрита.