Весільні рушники

Тема у розділі 'Вишивання', створена користувачем algo, 16 Січень 2009.

1. Ума

Ума Super Moderator

Відповідь: Весільні рушники

ні, маю на увазі, що там дірочки великі, а я ніби бачила полотно на рушник схоже на рівномірку, тому й питалася. але вже мене просвітили що то панама :)

2. Імель

Імель Модератор в декреті Команда форуму

:girl_crazy:
    рушникове полотно-то рушникове полотно і воно просто НЕ МОЖЕ бути обрізними по довших сторонах рушника, бо то тоді НЕ рушникове полотно

щодо весільних рушників на НЕ рушниковому полотні-я б тоді такі навіть і не вишивала (але то лише моя позиція)
    на ікони до церкви, до хати-будь ласка, а рушник під ноги на панамі чи на аіді-як на мене має бути на рушниковому полотні

3. octavia

octavia Well-Known Member

imelПовністю з вами згідна! Також не сприймаю рушників на Панамі або Аіді. Має бути на весільному рушнику -домотканне полотно не обрізане і не підігнуте. За моєї молодості (коли виходила заміж:girl_crazy:) були лише на домотканному полотні такий канон, але тепер є на Панамі весь Краківський ними забитий:girl_haha:.

4. Пуся

Пуся Well-Known Member

А я просто недосвідчена вишивальниця :no: Коли вирішила вишивати рушничок мені не було з ким порадитись, так як в сімї я перша вишиваю!! То ж порадилась з продавщицею в якої і схему купляла, то вона мені зразу панаму запхала. Я її перепитала чи дійсно на такій тканині потрібно вишивати, вона "Так так всі на такій вишивають" :no::no::no: Тож я і пішла щаслива. Коли дізналась, що є спеціальне рушникове полотно було вже запізно.
    Я спочатку засмутилась але тепер для себе знаю, що яка б тканина і полотно не було, головне з якими думками ти вишиваєш. Я в нього (першу половинку) вклала свою душу і надіюсь. що Бозя його благословить)
    Тому не сваріться на мене :o Але тепер точно знаю, що в майбутньому буду радитись з вами на посиденьках )))

• Подобається Подобається x 1
  5. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Правила вишивання весільного рушника власними руками

Про роль вишитих рушників в українській традиції відомо чимало. А їх значення у весільних обрядах взагалі важко переоцінити. Тоді чому б і в сучасному космополітичному світі не додати до цієї незабутньої події національного характеру?

Спробуємо дізнатись, чому саме вишитий рушник посідає таке важливе місце у весільному обряді, та як правильно потрібно готувати та вишивати рушники до весілля.

В давнину загалом на весілля готували аж до 40 рушників різноманітного призначення. У весільному обряді на Київщині початку ХХ ст. дослідники нараховують близько 20 рушників, що теж немало.

Сучасний обряд звужує це коло до декількох: основний стелять молодим під ноги, ще один під коровай, один під Євангеліє в церкву, два рушники на ікони Ісуса Христа та Богоматері, якими благословляють молодих, рушники для перев'язування старостів, а також чотири серветки для утримання свічок та вінців.

Далі (і то багато тексту та інформації) за лінком.

6. bridshut

bridshut New Member

Відповідь: Приготування до весілля

Хто знає чи можна по центрі (в середині) весільного рушника щось вишивати? Недавно прочитала в газеті що там має бути пусто, а я ще давно коли вишивала, вишила по середині напис, колечка і двох лебедів а тепер не знаю що робити :girl_cray:, чи можна випороти, чи так залишити?

7. Імель

має
    однозначно НЕ пороти
    і полотно зіпсуєте, і вигляд вже не той буде
    якщо маєте ще час-вишийте ще один, на весіллі рушників багато не буває
    якщо не встигните, якщо вам ТАК подобається і якщо то не гризе вас то залишайте

8. левиця

левиця Well-Known Member

Фото мого весільного рушника. Але тепер бачу, що є недолік: вишито на панамі. Чомусь мені ніхто тоді не підказав про рушникове полотно.
    [​IMG] [​IMG]
    [​IMG] [​IMG]

9. Ogunka

Ogunka Member

Начиталась дописів та вирішила сама вишивати рушничок. Полотна купила 2,50, мама каже що забагато, а я переконую, що схема займає багато місця та ще й хочу по краях макраме(тільки не знаю як його зробити:girl_cray:). Почала вишивати, виходять трохи хрестики в різні сторони, але мені все одно подобається, коли уявляю результат.

10. Xomka

Xomka Well-Known Member

Ogunka, ви молодчинка! Приємного процесу і гарного результату! Старайтесь відразу навчитись хрестики "всі трошки" в одну сторону, бо як же потім перевчатись будете;) І фотографіями процесику не забудьте нам повихвалятись;)

11. Niferttiti

Niferttiti Well-Known Member

І правильно зробили. Розробники схем рекомендують по 2,2 м. довжину, але всіх переконую на 2,50.
    Коли я купувала на свій рушник полотно, то продавець врізала 2,2, а мені їх потім стало замало. Відступила на макраме по 15 см. з кожного боку і коли стояла на рушничку, то під моїм платтям ніц не було видно.
    Успіхів.

12. Ogunka

Ogunka Member

Фото процесу обов'язково виставлю. Ви мене заспокоїли, рушник задовгий точно не буде, а то я говорю що 2,50 і чую тільки "ого-ого...".

13. Імель

во-во
    мені теж мало 2,5 м, але я то вже пізно зрозуміла :sad:
    коли мене питають, кажу брати 2,5м на сам рушник + по 20 см на торочки
    бо обрізати-таки легше, ніж дошивати, якщо мало, чи шось там вимудровувати як то би його вмостити
    а цена вапроса-всього 10-15 грн

14. Муська

Муська Well-Known Member

Спочатку купила 2.5 м,мені воно було замале:girl_crazy:(примірялась з чоловіком ,як будем стояти,то узор получався під ногами),тому поїхала і купила 3м,якраз то шо треба:girl_in_love: І узор буде гарно видно і топтатись по ному ногами не будемо.

15. Імель

Ну, що не пройшло і 9 місяців, як я свій рушник довишивала
    довго я його мостила, щоб сфоткати, але обіцяю ліпшіші фото пізніше, коли торочки зроблю (бо ще думаю над тим, які саме робити)
    І ще (для тих, хто схеми збирає)-дівчата, я схему не даю, бо були вже трафунки :sad:

ага-знизу горщики пусті-там будуть дерева роду, моє і мужа майбутнього, які вишиватиму вже перед самим весіллям, бо то життя...

• Подобається Подобається x 1
  16. algo

algo СуперМодератор) Команда форуму

Іруся, вітаю з "народженням"!! майже в термін! цілковито доношене, викохане творіння :girl_smile:

17. Незнайомка

Незнайомка Well-Known Member

я також свій рушничок сама вишивала, хоч як вишивальниця недосвідчена, та й порадитись не було з ким (навіть з інетом:)), але вирішила, що б не вишила - все моє:). ось результат

18. Almariel

Almariel Well-Known Member

привіт

маю кілька питань:
    чому всі хрестики мають бути в одну сторону? його ж не видно, в яку вони там сторону. чи то так треба, якийсь символ чи традиція?

а на рушниковому полотні вишивати важче? бо я все вишиваю на "панамі" (чи як там її)

в нас (я з Рівненщини) рушник під ноги вишиває хресна мати, хоча мені сестра вишиває.

і ще (але то моя власна думка) мені здається, що найбільше значення мають рушники на ікони, з якими вінчаються. хоча я теж багато читала в неті про рушник під ноги.

19. Stanislava

Stanislava Well-Known Member

Хрестик має іти в одну сторону, такі правила, і гарно виглядає робота, не кострубато, не рябить.На рушниковому полотні просто треба рахувати ниточки, а на панамі ні. Але вигляд рушника кращий на рушниковому полотні, як на мене. а звичаі в усіх різні, в нас на Косівщині мама для дочки має вишивати рушники на весілля.

20. Stanislava

Stanislava Well-Known Member

[​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
    Таку красу яка вишиває моя подруга

Останнє редагування модератором: 6 Липень 2010