Великодній кошик

Тема у розділі 'На кухні', створена користувачем Багіра, 25 Квітень 2013.

1. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Відповідь: Що кладемо в Великодній кошик?

Також... тіко якесь дуже маленьке колечко тої ковбаски.

2. AilataN

AilataN жива

Виколупувати, так.
    Святити, так.
    Дуже люблю на шматок паски покласти кавалочок такого сиру :)

Сирими, взагалі зміст яєць в тому сирі - щоб тримався купки, і можна було відрізати кожному .

Для чого ті фігурні масла?
    Прикрасити кошичок і ми любимо, але дитячий, то діткам приємно. На дорослий нічого не видумуємо. Серветка у мене стара( тобто антикварна))), ще прабабця вишивала. Цього року чоловік збунтувався і заставив мене вишивати рушничка великоднього, я навіть спробувала, але ...То підемо купимо якогось просто вишитого льняного ( не люблю я ціпок і всякого на тому рушнику), а старий в рамочку, і на стінку повісимо, як пам"ять. А, ще гілочки мирту ( якщо не помиляюся в назві) чіпляємо до кошика.

3. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Читала я темку, читала, вирішила поділитися кількома лінками.
    Ну, бо кошик та все, що в ньому, то не просто так, там дуже багато символіки за тим, яку варто знати й розуміти. :yes:

Що має бути у пасхальному кошику?
    Християнська символіка пасхальної їжі в українській традиції

4. Туфелька

Туфелька Well-Known Member

Минулого року бачила як в декого в кошиках було вино. То нормально? (Для мене то моветон, як то- освячувати алкоголь?!)

5. AilataN

AilataN жива

Мда, вино я ще не бачила))
    Минулого року мене травмували дівчєта ( 15-16 років) на обсцасах і в міні, причому разом з батьками в спортивних костюмах))) жжжах))).

6. Liliyah Romanova

На Короленка деякі в кошиках горілку мають. Як посвятять кошики, то половина людей іде до церкви на службу, а половина - в парк Просвіти пити ту горілку. :girl_haha:

7. Miss Sixty

Miss Sixty Double Boy Mama

А я думала, що вже не знайду родину, яка знає про шухи:)
    В мене бабця родом з Івано-Франківської області, то вона нас до них привчила.
    Правда, в нас це традиційна страва на Святвечір. А от на Великдень ніколи її не готуємо.

8. AilataN

AilataN жива

Нєнє, ми теж на Великдень не готуємо, хіба до столу , але не на свячення:) То на мене ностальгія напала))) під впливом цвіклів :)
    вітаю! нас троє :)

9. Nastylove

Nastylove Well-Known Member

Ні разу не бачила за 3,5 роки життя у Львові в церкві на Короленка в кошику горілку!

10. AilataN

AilataN жива

Я теж ніколи не бачила пляшок зі спиртним...

---------- Додано в 00:35 ---------- Попередній допис був написаний в 00:33 ----------

Те що в парк пити горілку- то ясно )))
    В карманАх тримають пляшки- можливо, але ну не в кошиках жіж...
    Чи я ще не все бачила в тому житії.. ) :girl_haha:

11. Liliyah Romanova

Може, то тому, що ті люди не приходять молитися.
    Принаймні в мене таке враження склалося. Або перестали. Ми ходили чотири роки підряд (1999-2002) на Воскресну Утреню на Короленка й щоразу бачили в частини людей горілку в кошиках. Одного разу зразу після обходу навколо храму пішли до іншої церкви, то побачили власне, що народ осів у парку Просвіти "перекусити". Але ж я кажу, що на службу не пішли.
    В Оттаві теж бачила в одних людей у кошику вино й горілку, але в мене було враження, що вони взагалі купили на посвячення подарунковий кошик, все було запаковане дуже гарно в обгортках з етикетками. :girl_crazy:
    Та власне ми теж дуже дивувалися, бо саме в кошиках дзвонило. Але то народ такий, річникИ, швидше за все. Там і мова відповідна була. :bad:
    Мене здивувало, бо до студитів такого не приносили люди. Цікаво, як в інших церквах по Львову. )))

12. Miss Sixty

Miss Sixty Double Boy Mama

13. Liliyah Romanova

В Канаді я зіткнулися з тим, що народ їсть ковбасу, паску та яйця з кошика просто коло церкви. Нас усе життя вчили чекати й постити аж до спільної молитви за столом. Перший шматочок яйця ми їли аж тоді.
    У кого як? Чекаєте чи ні?

14. AilataN

AilataN жива

То в суботу святити, потім до столу і їсти?

15. Liliyah Romanova

А, забула уточнити, що святять у неділю. :)

16. AilataN

AilataN жива

ну так. А бігом святять в суботу, і до столу...
    Та навіть вже не знаю чи в неділю святять, роками ходимо в суботу святити...

Я не сильно в курсі правил, але мені то якось...дивно :)

Дівчата, а як Ви святите?
    Ми ходимо або на Богдана Хмельницького ( якщо сім"єю), або на Залізняка ( якщо з моїми батьками) Завжди в суботу.
    Пам"ятаю, що колись святили в неділю.

17. Nastylove

Коли переїхала до Львова, то не могла зрозуміти чому люди святять в суботу кошики, ну і до сих пір не розумію..., бо завжди святили в неділю зранку після служби.
    Здається мені, що то тому що багато людей освяти хочуть, а за недільний ранок всі не встигнуть, ну і просто не помістяться всі бажаючі в церкві, тому так і повелось, для зручності, мабуть. Якщо помиляюсь, виправте.

18. Liliyah Romanova

Коли ми з чоловіком переїхали на окреме помешкання, ми перестали святити кошик у суботу. У неділю воно гарніше, врочистіше та й вчасно. Так і досі святимо - лише в неділю.
    У Львові посвячення кошиків, особливо в гаю, то окреме свято, тому навряд чи коли то зміниться. Стільки людей можна в той день побачити, стільки знайомих, яких цілий пік чи й довше не бачив.

19. Nastylove

Що за гай маєте на увазі?

20. Liliyah Romanova

Шевченківський. :)
    Музей культури й побуту. Там є Лавра Івана Хрестителя. Туди у Велику Суботу ходить маса людей святити кошики. Як то кажуть, "себя показать, на других посмотреть". Окреме свято коротше. :)