?

Як ви постите у Великий Піст?

1. строго, нема чого собе розслабляти

16 vote(s)
    12.7%
  2. пощу тільки в понеділок, середу і п*ятницю

33 vote(s)
    26.2%
  3. пощу протягом тижня, а на вихідні - ні

8 vote(s)
    6.3%
  4. пощу, коли вийде

58 vote(s)
    46.0%
  5. взагалі такого не визнаю

11 vote(s)
    8.7%
  1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Staff Member

Відповідь: Великий Піст

Добре каже. Моя теж так каже. І відомо, звідки ця мудрість походить.
    11 Не те, що входить до уст, людину сквернить, але те, що виходить із уст, те людину сквернить. (Матв.15:11)

А про піст люблю цю цитату:
    1 Слабого в вірі приймайте, але не для суперечок про погляди.
    2 Один бо вірує, що можна їсти все, а немічний споживає ярину.
    3 Хто їсть, нехай не погорджує тим, хто не їсть. А хто не їсть, нехай не осуджує того, хто їсть, Бог бо прийняв його.
    4 Ти хто такий, що судиш чужого раба? Він для пана свого стоїть або падає; але він устоїть, бо має Бог силу поставити його.
    5 Один вирізнює день від дня, інший же про кожен день судить однаково. Нехай кожен за власною думкою тримається свого переконання.
    6 Хто вважає на день, для Господа вважає, а хто не вважає на день, для Господа не вважає. Хто їсть, для Господа їсть, бо дякує Богові. А хто не їсть, для Господа не їсть, і дякує Богові.
    7 Бо ніхто з нас не живе сам для себе, і не вмирає ніхто сам для себе.
    8 Бо коли живемо для Господа живемо, і коли вмираємо для Господа вмираємо. І чи живемо, чи вмираємо ми Господні!
    9 Бо Христос на те й умер, і ожив, щоб панувати і над мертвими, і над живими.
    10 А ти нащо осуджуєш брата свого? Чи чого ти погорджуєш братом своїм? Бо всі станемо перед судним престолом Божим.
    11 Бо написано: Я живу, каже Господь, і схилиться кожне коліно передо Мною, і визнає Бога кожен язик!
    12 Тому кожен із нас сам за себе дасть відповідь Богові.
    13 Отож, не будемо більше осуджувати один одного, але краще судіть про те, щоб не давати братові спотикання та спокуси.
    14 Я знаю, і пересвідчений у Господі Ісусі, що нема нічого нечистого в самому собі; тільки коли хто вважає що за нечисте, тому воно нечисте.
    15 Коли ж через поживу сумує твій брат, то вже не за любов'ю поводишся ти, не губи своєю поживою того, за кого Христос був умер.
    16 Нехай ваше добре не зневажається.
    17 Бо Царство Боже не пожива й питво, але праведність, і мир, і радість у Дусі Святім.
    18 Хто цим служить Христові, той Богові милий і шанований поміж людьми.
    19 Отож, пильнуймо про мир, та про те, що на збудування один одного!
    20 Не руйнуй діла Божого ради поживи, усе бо чисте, але зле людині, що їсть на спотикання.
    21 Добре не їсти м'яса, ані пити вина, ані робити такого, від чого брат твій гіршиться, або спокушується, або слабне.
    22 Ти маєш віру? Май її сам про себе перед Богом. Блаженний той, хто не осуджує самого себе за те, про що випробовується!
    23 А хто має сумнів, коли їсть, буде осуджений, бо не робить із віри, а що не від віри, те гріх.
    (Рим.14:1-23)

2. meros

meros New Member

Одног разу мені сказали коли я постила, що потрібно благословення на піст!
    Тобто, щоб піс дійсно був "корисним" чи як це правильно сказати, треба сповідь перед або а перші дні посту і під час неї дозвіл чи благословення, точно не пам"ятаю як мені казали!
    Чи це так?

3. Liliyah Romanova

Благословення можна взяти, але щоби аж так, що треба, то не чула про таке. Тобто це не є правилом, це є на бажання особи, яка буде постити.
    Я коли підписувалася на абстиненцію, то брала благословення на це. Але це є вільне бажання кожного. Якщо ви будете постити в якомусь наміренні, наприклад за чиєсь здоров'я, тоді благословення вам однозначно допоможе. Та й на Великий Піст, якщо маєте намір постити дуже строго, теж допоможе.

4. Liliyah Romanova

Шукала про піст для вагітних. Знайшла таке:
    І ще таке:
    джерело

5. Flejta

Flejta New Member

Може хтось знає про піст для мамусь,які годують груддю?

6. Liliyah Romanova

Думаю, що такий самий, як для вагітних. Посту на харчі нема, як такого, але можна відмовитися від солодкого наприклад, а ще не напихатися, не переїдати, їсти корисне та в міру. Також рекомендують більше молитися, не дивитися телевізора, не тратити час на дурниці, а займатися чимось корисним. Тобто наголос на духовний піст.

7. Kasia

Kasia Well-Known Member

Відповідь: Що їмо під час посту?

чесно. я такого не розумію. всі ж знають, що піст - це не відмова від мяса.... і тд. головне молитва, покаяння, добрі вчинки, відсутність негативу.

головне не те що ДО рота, головне -що З рота.

8. Lidik

Lidik New Member

Вибачайте, але це все - то вже повна "самодіяльність". Зарас триває сорокаденнийго піст, а в піст християнська церква закликає віруючих утримуватися від вживання м’яса, молока, яєць і риби, в тому числі в складі різних страв, і само собою потрібне тримання від усіх шкідливих звичок і веселощів !!!
    Мінімум, який ми мусимо виконувати -принаймі трохи обмежити себе в їжі!!!

9. Kasia

Kasia Well-Known Member

а ви побачили в моєму дописі щось інше?
    якщо, ви не зауважили, то я наголосила - що вважати сосиску і т.д. якимось там гріхом - не варта. значить так мало бути
    головне - не сосиска - а духовність.

можна не їсти мяса 40 днів - а тим не менше - чинити людям зло словом.

---------- Додано в 10:33 ---------- Попередній допис був написаний в 10:27 ----------

окрім того, може комусь одна сосиска замість двох -і є обмеженням.

як казала Ліля ,не раз, обмеження - це не тілька їжа. а і телевізор, чи кінотеатр, чи веселощі. чи кава для кавоманів.
    тому не варта робити трагедії. а тим більше - як правильно чи не правильно постити кожна людина визначає собі сама.

10. kitka

kitka Well-Known Member

М'яко кажучи не зовсім те слово ви вжили. У вірі нема слова "мушу". Все йде від серця. Відчуваєте, що воно вам потрібно - значить робите, не відчуваєте - значить ні.

11. Bonita

Bonita Member

Дівчата в мене питання, наперед прошу не закидувати тапками. Чесно кажучи я і релігія трохи далекі один від одного, в мене є свої бачення і поняття. Так от питання стосується строгого посту, зараз іде закінчення зими початок весни, в організмі практично кожної людини іде не вистачання вітамінів і мікроелементів і т.д. тому як можна зараз взагалі себе обмежувати у всьому, тим-самим доводячи себе до виснаження. Як для мене піст це не тільки обмеження у забаганках і веселощах, а це є очищення своїх думок, попросити щиро пробачення, або пробачити самому людям з якими стосунки були напружені...
    Ну і щоб не офтопити то на даний момент посту не дотримуюся.

12. Дана

Дана Well-Known Member

Ну чому виснаження? Чому здорове харчування з овочів, фруктів, круп -ви вважаєте виснаженням? Що поганого станеться для організму якщо замість майонезу салат заправити олією? Ваш кишечник вам буде дуже вдячний якщо ви почастуєте його салатом "мітла"(капуста, селера, яблуко, морква, на олії і лимонному соці) цим салатом ви допоможете вимести з кишечника ті шлаки які назбиралися за період зимових свят. А квашена капуста?в ній купа вітамінів, неговорючи вже про те що капустяний сік дуже добра профілактика гельмінтозу. В мясі є білок , але і в квасолі є білок, можна без втрат для організму замінити м'ясний паштет, паштетом з квасолі і грибів. Котлети також не обов'язково робити м'ясні - наприклад картопляно-грибні, картопляно-рибні, вам будуть набагато корисніші. Вареники, палюшки, макарони ніхто вам не забороняє їсти. Млинці замість мясної начинки -грибна, капустяна, рибна, банани, ягоди морожені, яблука тушковані.
    Піст в плані їжи я сприймаю якраз як можливість допомогти організму дочекатися до свіжих вітамінів, не перевантажуючи організм копченим, м'ясним, жирнім ви тим самим даєте йому можливість очиститися і аж ніяк не виснажуєте його.

13. Bonita

Bonita Member

Салати я зажди стараюся їсти заправлені оливковою олією, майонези кетчупи і соуси всякі не вживаю. Звичайно що в овочах дуже багато вітамінів, але свіжих зараз практично немає, а на горошку і фасольці ситим не будеш. Все таки в молочних продуктах, м'ясі, яйцях є і корсині вітаміни і наїстися можна. І ще одне питання, а що робити людям (і мені) які не їдять ні риби ні грибів???

14. Cifalius

Cifalius Well-Known Member

А чому ви думаєте, що людина має з голоду вмерти??? Обмеження ці лиже в мясі, молоці, яйках...а скільки вітамінів наприклад в редці чорній...в капусті???
    Я памятаю розмову з священником, він сказав, що піст - це покаяння, є люди які не можуть не їсти мяско, так от піст для них - це відмова від того мяска, є люди які палять, піст для них - це відмова від сигарети!!!

15. Дана

Дана Well-Known Member

капуста, морква, селера, редька?

Взагалі дивне питання, я не агітую, я розказую що можна харчуватися їжею пісною і багатою на вітаміни.А їсти чи не їсти то ваша справа, я взагалі не їм оселедця в ніякому виді, ну то не їм, зате люблю квасолю. Вибирайте те що вам підходить, а не шукайте собі виправдення. Є бажання поститися - постимося, нема внутрішнього потягу до цього - не постимося.

Кальції є не тільки в молочці-горіхи містять іх ще більше. В м'ясі є білок я писала і він же є в бобових. Залізо є не тільки в печінці -його достатньо в гречці. А сухофрукти то взагалі кладова мікроелементів.

Last edited by a moderator: Feb 16, 2010
  16. Liliyah Romanova

Я би сказала "не лише відмова від тваринної їжі".
    Відмова від їжі не шкодить, і тренування своєї сили волі в тому плані тільки посприяє духовному розвиткові. Не можна сказати, що піст - це лише духовна частина.
    Інша справа, що певна категорія людей не повинна постити (хіба від солодкого відмовитися хоч частково). А ще зовсім інша справа, коли людина не визнає перед собою відкрито, що згрішила, а спихає на якісь свої абстрактні руки, що функціонують поза нею. Не хочу, щоби Бережаночка почулася атакованою, але така реакція є недозрілою саме в духовному плані й із тим треба боротися більше, ніж із їдженням м*яса (хоча навіть не знаю, чи теперішні сосиски можна віднести до тої категорії:girl_crazy:).

То наш приятель-єзуїт завжди повторює, що "краще їжте м*ясо, лиш не їжте людей". Однак це не значить, що не робити жодного обмеження в харчуванні не треба. Треба, але якщо немічний - то в міру, малими кроками.
    Не зовсім так. Кожна людина має рекомендації від Церкви, а вже наскільки в неї вистачає внутрішньої сили, то вона сама визначає. Обмеження бути мусить, інакше піст нічим не буде відрізнятися від часу поза ним.
    Віра - то не тільки серце. Якщо віра буде триматися лише на відчуттях, то це доволі слабка віра, такий собі прапорець "куди-вітер-дме".
    Віра має триматися на трьох стовпах: воля, розум і серце.

Прикладом щодо посту є Христос та Іван Хреститель. Правда, вони постили ДУЖЕ строго, нам до такого далеко, але саме з огляду на те, що Христос міг так постити, то ми й самі себе також обмежуємо. І треба завважити, що обмеження в їжі - це якраз не фізичне, а духовне зростання, бо тут треба праці над силою волі.
    Зрештою, ті, хто постять, не хворіють і гірше не почуваються, а якраз навпаки. Тільки піст, як вже писала Кася - це не просто відмова від їжі. Піст - це поєднання відмови від тваринної їжі, перехід на споживання простої їжі та молитовного часу. Тому в перший тиждень посту є канон Андрея Критського. За поклонами та молитвою не маєш часу думати про їду, а після канону голод навіть не відчувається. Добра й глибока молитва цілком може наситити людину. І суть посту в їжі - не голодування, а стриманість. Фактично, це як перехід на здорову вегетаріянську дієту, що вже розписала Дана. До речі, вже доведено, що вегетаріянці менше хворіють на серцево-судинні хвороби, ніж м*ясоїдні. Так що тут і підліковування організму також має місце.

Last edited: Feb 16, 2010
  17. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Можливо, це буде оффтоп..
    Але в яких конфесіях як розуміється "піст"? від цього залежить і те чи годиться рецепт для посту.
    В православній Протягом посту християни не повинні вживати в їжу продукти тваринного походження – м’ясо, молоко, яйця та вироби, що їх містять. Великий піст відноситься до суворих постів, а тому за церковним Уставом під час нього не повинна вживатися риба, крім свята Входу Господнього в Єрусалим (28 березня).
    ....
    На практиці більшість християн дотримуються більш помірного посту, тобто вживають рибу і олію (крім середи і п’ятниці).
    http://cerkva.info/2010/02/14/pist.html
    Це офіційна інформація.
    Я колись пробувала, почергово: тиждень повний справжній (православний) піст, тиждень - з молоком (бо без молока і сиру, кави з молоком (гіпотонік) пропадаю). ДУЖЕ важко, і взагалі, і з меню.. Окрім вінігретів і квашеної капусти з печеною картоплею, квасолі з морквою та ще каш якось мало що і приготуєш нашвидкоруч, на щодень при таких обмежених продуктах.
    Навіть у батонах є маргарин.. а він не повністю рослинний. У желе є желатин - а він виробляється з перемелених тканин риб і тварин і т.д. Це якщо по-справжньому: тваринного ніде, аніскільки і ні в яких видах. А якщо не по-справжньому.. то який же це піст..

З солодощів, які б зовсім не мстили яєчного чи молочного порошку знайшла собі мармелад, зефір і дуже чорний шоколад (принаймні, у складниках не було зазначено ні молока ні яєць ні масла-жиру). А ще "доганялася" сирим арахісом, смаженим на пательні. ммм.. смакота - цукерки просто. :)

Звичайно, насамперед піст - це духовна робота і внутрішнє очищення.. але тоді не можна називати страви "пісними" якщо в них є молоко або яйця, маргарин (що містить також тваринні жири) чи масло.. або вони будуть "пісними" для посту якоїсь конкретної конфесії.
    У католиків:
    "Дотримуватися строгого посту Католицька церква вимагає лише в Попільну середу, Страсну п’ятницю та Велику суботу. В усі інші дні у піст забороняється їсти м’ясо, але дозволені молочні продукти, яйця. Так зване “злагіднення” постів у Католицькій церкві відбулося після Другого Ватиканського собору (1962-65 рр.)."
    http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=80707
    У протестантів:
    Протестанты постятся, когда видят в этом необходимость, — например, при болезнях, в трудных ситуациях, перед серьёзными событиями или принятием ответственного решения. Обычно эти посты длятся не дольше трёх дней, однако они вполне серьёзные — с полным воздержанием от еды. Пост у протестантов считается делом глубоко интимным, его не принято афишировать...
    http://www.chaskor.ru/article/velikij_post_3917

18. Bonita

Bonita Member

Що ж перечитала Ваші відповіді, але все одно залишилася при своїй думці. Тому більше не втручаюся в цю тему.

19. Liliyah Romanova

А ви сподівалися її змінити? :girl_wink:

20. Liliyah Romanova

Тут, мабуть, вийде боротьба цитатами. Мене чомусь ваші посилання не переконали (хоча КП цілком незле пишуть), особливо Високий Замок, як джерело щодо католицького посту.

Якщо говорити про суворі правила Великого Посту, то треба дивитися, що кажуть ортодоксійні православні чи іншими словами "крайні".
    Це суворий монаший устав, але для звичайних віруючих правила, на жаль, не встановлені, там усе йде індивідуально за порадами духівника, бо так побудована Православна Церква, що досить мудро з одного боку, але з іншого - загальні поради для віруючих теж потрібні.
    Стаття на сайті КП хороша, а я не дуже розумію підстави слів "на практиці більшість християн дотримуються більш помірного посту". Виходить, що раз більшість так робить, то так можна робити чи як?
    :girl_crazy: А менш бульварного джерела не знайшлося? :confused:
    Про молочні продукти в канонах взагалі ні слова. Мова лише про м*ясо. До того ж зобов*язує піст у кожну п*ятницю року, за винятком загальниць. Крім того, в канонах вказаний власне мінімум та є уточнення, що докладніше правила щодо посту мають окреслювати місцеві єпископи.

Католицька Церква не вимагає, а встановлює мінімум. Якщо КЦ каже, що сповідатися треба принаймні раз в році, це не значить, що виключно раз у рік.

Най вибачать ті, хто польською не читає, але на переклад не маю часу.
    Витяги із ККП
    Ще два польськомовні джерела про піст:
    Витяги з книги "Піст"
    Настанови папи Венедикта XVI на Великий Піст

До речі, східних католиків зобов*язує піст такий, який є у Православній Церкві, хоча для віруючих тут правила попускають (на проповідях часто почуєте "хоча б у середу та п*ятницю" і уточнення, що для України, бо вибір харчів малий і грошей негусто), священики дотримуються саме суворого посту.

У протестантів в принципі все побудоване на особистому, піст у тому числі.

Крім того, кожен може знайти для себе поради на піст у Новому Завіті.

Last edited: Feb 16, 2010