Вашій дитині поламали іграшки або розборки в пісочниці.

Тема у розділі 'Діти-квіти', створена користувачем Gaichka, 10 Вересень 2010.

1. dasha

dasha Well-Known Member

Відповідь: Вашій дитині поломали іграшки або розборки в пісочниці.

Я малому накупила купу китайських машинок до 10 грн, і декілька пісочних наборів нашого в-ва також недорогих. Машинки нам деколи ламали і забирали, але не шкода я їх брала розраховуючи на такі ситуації. А коли беремо дорогі іграшки, я їх пильную.
    Малого з самого малку навчила чудовому слову "чуже" і він ніколи не бере без дозволу, але якби щось зломав то обов"язково б віддали гроші.

2. Люша

Люша Well-Known Member

Зазвичай я ніяк не реагувала, просто привчила малого не брати у садочок чи пісочницю - те, що йому дійсно до душі і, що йому буде шкода, якщо зламають - діти є діти.
    Але ось буквально пару днів тому, малий з великою машиною на шнурку чекав мене під магазином, я через вікно, час від часу дивилася, що він робить, бачу до нього підбігає хлопець з садочка, (дитина дуже жвава - це я кажу найм"якіше, що можна сказати про цього хлопця - вихователька, на відміну від мене, висловлюється жорсткіше про цю дитину), так ось, підбігає, вихоплює нашу машину і з усієї "дурі" об землю - і біжить далі зі сміхом, Денис збирає залишки машинки і бачу не знає, що робити, чи сміятись чи плакати, розгублено на мене дивиться. Додам, що все відбулося на очах діда того хлопчика, який взагалі ніяк не відреагував. Дід повернувся спиною і пішов у магазин. Я взяла розбиту машинку і презентувала її тому хлопчику, сказала, що вона тепер його - чесно - я не знала, що ще зробити, вийшов дід посміхнувся до мене, спитався, "Що то мій ,,,поломав вам машинку?" , я сказала - Так - ваш. Він ще раз посміхнувся, и сміючись вони з онуком удвох пішли по своїх справах, викінувши поламану машинку у смітник. Нічого більше нам не сказавши.
    Я була, м"яко кажучи, не в собі. Дитина не маленька -йому 5 років. Має бути хоч якесь виховання, та грані - своє-чуже - у такому віці?

3. Юстина

Юстина Well-Known Member

Так сталося, що ми ще нічого чужого не ламали і нам теж не ламали, хоч на двір волочимо все: і дешеве і не дуже. А в нас в дворі всі бавляться всім (таке село маленьке), тобто моя Юстина може гортати альбом з найклейками більшеньких дівчаток, а сусідський трьохрічний Максимко возить нашу колясочку з лялями.
    Як би відреагувала... Іграшку би точно людям відкупила і своє фе мамі, дитина котрої зломала нашу, висказала. Бо за своєю дитиною треба дивитися і пильнувати. І шанувати чужі витрати, якими би вони не були (якщо не впильнував...).

4. Angel

Angel Well-Known Member

золоті слова!

5. дашулька

дашулька Well-Known Member

Але то вже взагалі:girl_mad:! я би в такому випадку попросила шановного компенсувати всі завдені втрати,бо його онук НАВМИСНО зіпсував ігрушку.
    І питання до Гаїчки,чому ,коли та мадама спиталас,чи Вам віддавати половини цієї вартості , Ви її не виправили й не сказали,що вам потрібна повноцінне відшкодування іграшки? ви ж мусите розуміти,що не всі люди є порядні й виховані,не всі здогадаються,що вам шкода цю іграшку.
    У нас був випадок у дворі. нам дівчинка зламала каталку таку рибку, її мама розгубилась,почала казати ,що відшкодує...звісно,ми нічого не брали,посміялись та й по все. а на наступний день не спеціально вже моя мася зламала такого самого коника-каталку цій дівчинці. Ну,ми тут вже всі посміялись!))) баш-на-баш називається.
    Як би моя дитина пошкодила чужу іграшку,не думаючи запропонувала компенсацію за втрату чи купила би нову,але сама би не брала гроші за зіпосовану ненавмисно річ,бо то все дрібниця.
    У нас взагалі у дворі гуляє ціла "банда" однолітків. й кожен висипає свої іграшку до загальної купи й дітвора з задоволенням там бавляться,перебирає своє-чуже. Якось вже так звикли...

6. ola-lyola

ola-lyola Well-Known Member

Між мамочками, з якими я гуляла було таке неписане правило - ми у більшості купували одинакові забавки - відерка, пасочки, машинки, каталки, щоб діти не відбирали одне в одного. Мамочка, яка приносила щось нове, здавала точку і ми бандою йшли купувати те саме.
    На вулицю намагалась не брати дорогих забавок, щоб не поламали, і щоб Ярка не дразнила інших діток, яким мами не могли купити таких (з нами гуляла одинока мама). Дойшла до того, як побачила одну мамашу, яка забирала свої іграшки в інших дітей у такий спосіб - то наша пасочка Gowi, а то наша збавка Tolo, а то наш песик chicco, він дуже дорогий!
    Одного разу Ярка поламала хлопчику літачок на ручці, то ми віддали такий самий свій, а поламаний нам тато відремонтував. Нам ламали якісь дрібні забавки, що небуло шкода.
    Але я мала проблему зі збором забавок - нам треба йти спати, а наші забавки "в роботі", забрати чи попросити назад немогла, ними ж дітки бавляться, чекати поки віддадуть - Ярка засне. Я залишала та йшла - деякі мамочки віддавали ввечері, деякі ні... Зараз би просила у мамочок повернути

7. Златка

Златка Well-Known Member

аналогічно
    нам іграшки ламали, ми поки ні - як то так вийшло я не знаю :girl_crazy:, бо дома Златуся уже нехотячи не одну знищила
    направду було шкода один раз, бо то була подарована іграшка нам в той же день, доня ще нею навіть не набавилась. я змовчала, бо то нашої родички "недоторкувана" дитина: дорожче собі щось сказати :girl_cool:

8. Ascorbinka

Ascorbinka скептик-романтик

коли ми їхали відпочивати, то накупляли малим трохи нових забавок, недорогих, але всіх по 2 однакових, щоб не билися...

на базі майже всі були з дітьми, діти приходили до нас в кімнату дивитися мультики, бавитися. Все ок, але ввечері спочатку не дорахувалися супермена, потім модельки, потім вантажівки (діти не дорахувалися, бо кладуть всі нові іграшки спати під подушку, а тут в одного є, а в іншого нема - купа крику)... через тиждень від"їжджали сусіди і перед від"їздом сушили іграшки, там були наші... я на "розборки" не йшла... малоймовірно, що мама не впізнала "чужі" іграшки, а портити собі настрій не хотілося.

Це був перший такий випадок за 5 років, і, надіюсь, останній. А, ще в садку малому подерли досить гарну книжку, і подер 5-річний син виховательки, то після того Влад не носить книжок в садок.

9. Mira_SH

Mira_SH Well-Known Member

Не розумію одного, для чого брати в садочок іграшки? А якщо вже берети, то будьте готові, що не повернете. Там вихователька і няня, і 20 дітей, вона не примушувала вас щось приносити, і не мусить, то пильнувати. Зазвичай в садочку конфлікти дуже часто виникають, за "домашні" іграшки, а то вашої дитини, і вона, не мусить ним ділитися, а інші хочуть.
    А щодо поламав чужу іграшку, сусідка дала Христі, калатушку, їй тоді було місців 7, і вона її кинула на асфальт, ясно, що іграшці прийшов амінь, а колотушка була не з дешевих, мені було не зручно. я запропонувала вернути гроші, мені сказали тверде ні., і нам ламали, і мені пропонували, я теж відмовлялася.
    Цікаво, якщо вам іграшки так шкода, то як реагуєте на списану крейду, до прикладу, чи кажете не давай нікому малювати, воно гроші коштує. Може я так легко до того відношуся, бо моя Христина страшний шахворост, і половину своїх іграшок переламала.
    Як бачу маму, що сильно трясенться за іграшками, то стараюся не наближатися, бо хто його зна як вийди, а на компенсацію, у мене грошей не вистачить, до прикладу.
    Тепер, що до того, чому половину суми, бо іграшка була не нова, і невідомо, а може десь була вже тріщина, і чужа дитина, доробила роботу вашої, ви цього не припускали? Чи при кожному виході на двір, в тачки був тех. огляд:).

Останнє редагування: 11 Вересень 2010
  10. natorella

natorella Well-Known Member

от ми з дівчатами теж так часто робимо. якісь простіші лопатки, конструктори, машинки купуємо однакові - не побються)

а взагалі щодо іграшок читала дуже цікаву думку (тільки слідувати їй часто забуваю(): ВСІ ІГРАШКИ - ВЛАСНІСТЬ МАМИ
    дитина не може купити собі нічого, тому все куплене - мамина власність. і просити іграшки дитина може лише у власника, а не у іншої дитини. тому і мама може сама давати і забирати свої речі в інших. і вимагати відшкодування збитків також треба вимагати
    для дитини шо іграшка, шо татова (мамина) машина - одне і теж - татова (мамина) річ (власність). уявіть - в вас в*їхав якийсь автомобіль на дорозі. ви ж не скажете -
    правда? будете вимагати компенсації.
    так само треба поступати навіть з копійковими машинками
    мама повинна сама дозволяти/не дозволяти своїй/чужій дитині брати іграшки. і інших просити поступати так само
    так в дитині будете виховувати почуття власності
    шоб не було потім таких сутацій -
    чи

мама “свої” іграшки забирає тоді, коли йде і тоді, коли її дитина хоче бавитись
    якшо дитина зламала іграшку іншої мами, то її мама повинна як не компенсувати, то як мінімум, вибачитись і запитати про компенсацію. але обов*язково при тому повинна бути присутня дитина

така концепція мені подобається - повторю - досить важко самій слідкувати.ми в основному бавимось воєю бандою, в ній притираємось по іншому.
    а коли (рідко) буваємо самі з сашкою на майданчику - ми таке вдається робити легше - бо всі чужі.

додам до всього - чому так важлива цінність речі. в совєтскам саюзє - всьо було общєє. і всі ламали оте общєє. нікому не було діла до того, шо хтось до того шось приклав

11. cherepashka

cherepashka Well-Known Member

Моє чудо теж любить бавитися чужими іграшками,але я завжди попереджаю,що спочатку треба спитати дозволу і якщо дозволили,то бавитись акуратно,щоб хлопчик/дівчинка не плакали.Може тому,ми поки що нікому нічого не зламали.А свої іграшки я завжди брали з простіших і дешевших,бо на вулиці ними завжди бавляться інші дітки,а не Настя.Та одного разу винесли візочок з лялькою,бо Настя відмовлялась йти без нього (нам його подарували,але знаю,що коштує 300 грн)Звичайно на вулиці вона одразу перекинулась на іграшки інших дітей,в той час одна мамочка попросила наш візочок.Я дозволила і час від часу кидала оком,як хлопчик ним бавився.І от помітила,що хлопчик почав ним товкти,а потім ще й всівся в нього.Та мама швиденько візок нам віддала.І вже тільки дома я побачила,що там відламалась і загубилась перекладина,без якої той візок розвалюється :sad: Тепер і викинути шкода,і бавитись ним нереально.А для мене висновок-ніяких дорогих іграшок з собою на вулицю не брати.

12. Chortenia

Chortenia Well-Known Member

Мені, здається, що тут проблема навіть не в машинці (залишимо другого хлопчика, його поведінка навіть не обговорюється), а в тому що хтось інший у вашої дитини вихопив його річ і навмисно її зруйнував, в дитини, мабуть, було відчуття неймовірного приниження і безпомічності, а ще й того, що комусь дозволяється зробити поганий вчинок і нічого йому за те не буде.

У мене трохи інше питання. У нас у дворі зараз дуже багато маленьких дітей, і вбільшості бавляться або в пісочниці, або грають на асфальті м'ячиком, так от дуже часто з тієї пісочниці чути крики - мамаші між собою сваряться, при чому так, що наші закриті вікна на 5 поверсі не завжди допомагають.
    Як ви реагуєте, коли інша мама починає істерично сваритися, і чи ви підвищуєте голос на мам дітей, які бавляться з вашими (якщо є привід, звичайно) :)

13. olerusya

olerusya sweet candy ;)

в такому віці дитина й справді вже все розуміє і навмисно таке робить, але тут швидше треба винити батьків(чи дідуся?) за таке "виховання"...
    а от нашому віці(1 рік)..: одним словом, почали ми влітку бавитись на подвірї і в пісочниці з різними дітками, переважно однолітками(а в нас на подвірї їх приблизно з десять), і я помітила таку річ - щоб ми не взяли з собою на двір, моя дитина лише вийме ці іграшки з візка, покладе посередині площадки, мол:" ...прошу, бавтеся хто хоче...", а сама швиденько в пісочницю до чужих пасочок і відерок! і то так ними бавиться, така ділова! те саме й з ігр. візочками, до нашого навіть не підійде, а чужі волоче по всьому дворі! І я бачу що тут нічого не зробиш... крім тогоя помітила що інші дітки роблять те саме! і я думаю це абсолютно природньо що їм нецікаві свої іграшки, які вони вже 100 разів бачили, чого не скажеш про чужі! А намагалась їй кілька раз пояснити що вона має своє, щоб чуже не брала, але зрозуміла що то безрезультатно - тільки дитину нервую, забираючи іграшку... Наразі ми теж ще нічого нікому не зламали, але я теж належу швидше до тих, хто не буде влаштовувати розборки якщо нам зламають іграшку. Я ж прекрасно знаю всіх дітей в нашому дворі, знаю хто на що здатен(то я про старших), тому повинна бути готова до того, що іграшка,яку я винесу з дому, може бути знищена... за всім не вгледиш! Мені справді важливіше щоб наші діти гарно бавились, мати нормальні стосунки з сусідками, аніж якісь там іграшки(це я звісно про не дорогі)!

14. Usmishka

Usmishka Well-Known Member

Для мене дивна ситуація, скільки гуляємо-жодного разу в таку ситуацію не попадала, коли би мами між собою сварились.
    Дітки, які себе не завжди коректно ведуть- бувають, але кричати на них-для чого, хіба настрій собі зіпсути, воно ж і так себе веде погано напевно не зі своєї волі, батьки є прикладом, чи дійсно не найкраще дитинство, коли нестерпно -забираю свою дитину ф йду в інше місце, коли терпимо-спокійно намагаюсь домовитись, коли незначна ситуація-не втручаюсь.

15. kati

kati Well-Known Member

в нашому будинку до 10 діток практично одного віку....ми отак всією гурьбою і тусуємось разом, ніколи між мамами ніяких конфліктів не було, та і між дітьма також. Не раз чиєсь відро зламають, чиюсь лопатку...але навіть не розбираємось хто ж то зробив.
    Якщо маєте таку компанію на подвір"ї де мами сваряться, діти сваряться, то краще забирати свою дитину й йти гуляти окремо.

16. ola-lyola

ola-lyola Well-Known Member

Я ще жодного разу слава Богу в такій ситуації не була. Я би реагувала? Забрала свою дитину та й пішла б геть. Точно б не сварилася у присутності дитина, вона б налякалась.
    Раз була свідком того, як мамочки верещали одна на одну в Антошці, бо діти побилися на гірці - жахливе видовище, та й діти тих мамів перестрашено дивились на своїх мам. Приклад того, як зробити дитину істеричною. Розборки при дітях неприпустимі!!!

17. olja_zaj

olja_zaj Well-Known Member

Я в таких випадках відхожу,при дитині істерично верещати:girl_impossible:
    В мене чомусь такий принцип шо дитину свою вчу чужого не брати,і не просити нічого,тому якшо вона нічого не хоче давати своє ,комусь,не реагую,або кажу їй проводь обмін.Тому моя дитина ніколи практично не бере чужого,якби нам шось поламали ,я б не відреагувала,то діти,але коли б побачила шо нагло ломають нам шось зразу б сказала,а для чого шоб потім були ті непонятки,недавно одна дівчинка взяла наш велосипедик,почала ним сильно товкти,спеціально,я спокійно сказала шоб так не робила,інакше заберу.

18. Chortenia

Chortenia Well-Known Member

19. Люша

Люша Well-Known Member

так я згідна, мені навіть шкода цього хлопчика, тому що бачу - батькі не розуміють, кого вони ростять... дитина тут винна меньше всього. Я вперше була в такій ситуації за 5 років, і я не знаю чи правильно зробила. Віддавши цю поламану машинку тому хлопчику - я мусила якось возвисити свого - вела Дениса потім за руку - і говорила щось типу того - що не треба зв"язуватись з тими хто не розуміє нічого, що у того хлопчика так і будуть лише поламані іграшки, а при такій поведінці у подальшому він може потрапати за високий паркан із злими дядьками (живемо не далеко від тюрьми на Хуторівці, і як раз йшли повз неї, тому як раз під мій настрій підійшло), а ми пішли і купили нову, ще кращу - чесно я не впевнена, що робила правильно, але на той момент я мусила якось підтримати малого - він не є "нюня", в садочку себе не дасть образити, захистить своє і себе, тут просто був несподіваний ніким випадок - винуватець нашкодив і втік. А кричати на ту дитину, чи висказувати своє фе діду, та вимагати компенсації - там було все одно, що у стінки, я б тільки шуму наробила, а вони б так і сміялися вдвох, тому стрималася - не лізти ж в драку, через дурість, але потаємне бажання було :haha:
    Але повторюся, що подібна поведінка у такому віці, це мені здається лише вина батьків.

Останнє редагування: 11 Вересень 2010
  20. Vероніка

Vероніка Never give up

Я гуляю в компанії мамочок, де 5-7 дітей приблизно одного віку 1,5-2 роки. Діти кожен раз приносять свої іграшки, все звалюється в кучу, і кожен грає чим хоче - хоче чужим, хоче своїм (рідко). Іграшки мами намагаютьсю носити на вулицю недорогі, щоб не жаль було, а ламають діти їх через день. Ніхто ні разу не сказав, щоб щось відшкодовували.
    Один раз діти поламали колесо від великої дорогої машини, мамі запропонували купити нові, вона засміялась і сказала: "Дівчатка, ви що, це ж діти, вони постійно щось ламають!"
    Хоча все ж таки багато залежить від того, в яких ви відносинах з батьками дітей, з якими ви гуляєте - ми всі дружимо, тому і не має ніяких образ ! :girl_smile: