Ваше ставлення до ЕКЗ

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем levandivka, 1 Травень 2010.

?

Моя позиція:

1. Читала уважно "Позицію Церков", вважаю, що гріх

32 голосів
    38,1%
  2. Та читала... Але ж... Якщо дуже хочеться - не зовсім гріх

14 голосів
    16,7%
  3. Не читала. Але свою думку маю, поділюся

11 голосів
    13,1%
  4. Най люди мають! Медицина - наше всьо...

27 голосів
    32,1%
  1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Відповідь: Ваше ставлення до ЕКЗ

Якщо людина вважає, що гріх - це сіре, а не чорне, то я ну ніяк не можу з цим погодитися. Сірого в житті багато, але гріх - це однозначно чорне. І як би ми себе не переконували в іншому, та не намагалися себе задурити, все одно нам за гріх відповідати потому, незалежно від того, вважали ми свій учинок за гріх чи ні.
    Я не про ЕКЗ. Я про саме бажання.
    І вже писала, що те, що переходить жінка й скільки мусить на себе накласти хрестів САМА, є для мене ще одним доказом, що це шлях не Божий. Бог нам таких хрестів не хоче й не дає більшого, ніж ми можемо знести. І розповіді про всі жахіття та муки, пов'язані з ЕКЗ лише підтверджують те, що Церква має рацію.
    І знову... говорили й балакали...
    Засудження вчинку - це НЕ засудження людини. Зрозуміти людину можна й треба, оправдати гріх - ніколи.

Останнє редагування: 12 Листопад 2010
  2. Kasia

Kasia Well-Known Member

читаю від початку. не маю думки по основній темі, принаймні чітко сформульованої, але на мою думку, таки дана дискусія звелася до того , що ті хто мають діток не зрозуміють, тих хто їх немає.
    щодо усиновлення:думаю набагато простіше про це говорити, ніж зробити.особливо маючи рідних діток.
    а вибирати між усиновленням чи екз- особиста справа кожного, і зокрема, точно знають , про що говорять тільки ті , хто пройшов через це.

3. Un.Known

Un.Known Well-Known Member

Погоджуюсь.

На даний момент моїй найближчій подрузі мали б відбирати яйцеклітини і я переживаю разом з нею, тим більше, що вже довший час ми не на зв'язку. Кому цікаво, що і як - читайте в блозі, адреса в моєму підписі.

4. Nana11

Nana11 аспіранточка

Якщо ЕКЗ це єдиний шанс жінки мати власних діток я за. Хоча прекрасно розумію що це гріх, та засуджувати і судити не беруся, бо це особистий вибір кожного. І взагалі мені здається, що якщо жінка вже зважилася на ЕКЗ, то всі переконання в протилежному вже нідочого, бо перед цим вона вже все зважила.

5. Kasia

Kasia Well-Known Member

тут є такі. думаю просто через все треба пройти особисто, і лише тоді буде якась правдива думка.

6. Зануда

Зануда Well-Known Member

Що означає правдива думка? :) Я людина віруюча християнка і католичка - моя Церква, базуючись на Писанні та наукових дослідженнях, каже мені, що ЕКЗ - гріх і детально пояснює чому саме. Для мене це важливо.
    Для людей з іншим світоглядом все це не аргумент і вони мають повне право поступати так, як вважають за потрібне. Але бажано. щоб вони були чесні і перед собою, і перед іншими - Бог до того відношення не має, так як і до атомної бомби, і до інших видів зброї масового згищення (то про всяк випадок). На їхній стороні наука - безперечно, але не Господь.
    Бог дав людині розум, а до чого вже людина тим розумом дійшла за те і буде нести відповідальність.
    Ми вільні у своєму виборі.

П. С. Навіть якби я була атеїсткою, то всеодно би вибрала усиновлення. Бо ця дитинка вже є і вона вже потребує щоб її любили і турбувались про неї, хоче мами і тата, а ЕКЗ це таке примарне щастя з багатьма невідомими...Я б не ризикнула.

• Погоджуюся Погоджуюся x 1
  7. Kasia

Kasia Well-Known Member

я може не вдале слово вибрала.
    загалом абсолютна згідна з позицією:

але, не впевнена чи при особистому зіткненні з цією проблемою, не завагалася.

8. Редвумен

Редвумен Active Member

дуже сподобався ваш допис щодо екз і я десь тієї думки. тільки останній абзац щодо усиновлення не зрозуміла. В принципі, коли жінка хоче власну дитину природнім шляхом - то всі ці моменти також присутні - сироти вже є, а своєї ще немає, ризики під час самостійної вагітності також є. Тому це порівння щодо екз не дуже доречне. чи не погоджуєтесь?

9. Orman

Orman Модератор-бомба

Мені здається, що проблема не у "завагалася", а в тому яке б рішення в результаті прийняла. Вагатись людині властиво, головне, що ми з цими ваганнями робимо

10. Liliyah Romanova

Коли Йов був уже в безнадійній ситуації, йому жінка сказала "проклени Бога і будеш здоровий" (не дослівно, але суть така). Тільки Йов не здався й отримав за це винагороду.
    Біблія - книга віри. І багато ситуацій, які ми переживаємо в житті або вже там описані, або є схожими за суттю та переживаннями.
    Я не можу сказати, завагалася б я, чи ні, але думаю, що таки б не переступила за межу. Для мене важлива і думка Церкви, і Божий Закон, тому навіть якби завагалася, я би просто побоялася переступати їх.

• Подобається Подобається x 1
  11. NikaLovely

NikaLovely Well-Known Member

Дуже тонка тема. Слідкую вже котрий день поспіль і дуже переживаю за дівчат, що висловлюються за ЕКЗ, бо знайома з ними особисто, слідкую за їхнім шляхом до материнства і мені дуже близькі їхні переживання.
    Я б ніколи не зрозуміла людину, яка свідомо пішла б на ЕКЗ без вагомих на то причин, для того, щоб просто пришвидшити вагітність, не вивчивши всіх аспектів і погоджуючись на підсадку багатьох ембріонів з можливою редукцією.
    Але я б особисто пішла на ЕКЗ. Якби не було більше жодного шансу, скоріше за все, в природньому циклі, або з підсадкою 2-3 ембріонів, без редукції. Якби було запліднено більше яйцеклітин, повернулася б за рештою. Це 100%.
    А про маніпуляції з природнім перебігом подій... хіба стимулювання овуляції, яку застосовують напротехнологи, не маніпуляція? Це теж штучно, виростити і змусити овулювати фолікули, якщо жінка до того була фактично неплідна, бо не мала своєї овуляції, але церква немає нічого проти цього... А кондомотерапія, яка застосовується, коли в жінки шийковий фактор і підвищені антитіла до чоловікової сперми, теж гріх, але лікування. І багато таких прикладів можна навести. Перепрошую, що сумбурно висловилася, дійсно, на емоціях...всеж дуже тонка тема.

Останнє редагування: 12 Листопад 2010
  12. Un.Known

Я, мабуть, також (зараз скажуть, що це легко говорити, маючи трьох).

Але ми всі різні, і усіх мучать різні амбіції - когось репродуктивні, а комусь вистачає виростити з "чужої" дитини хорошу людину...

13. Liliyah Romanova

Це питання? Бо не зовсім зрозуміло. Церква не проти лікування. Вона проти маніпуляцій із людьми, дітьми, тобто зародками. Ембріон чи зародок - не згусток невідомо-чого, а людина з перших секунд життя. Людина, яка має такі ж права, як і її мама.
    Так само і кондомотерапія. Я наприклад приймала протизаплідні таблетки після викидня. Радилася з духівником щодо того. Мені сказали, що якщо лікування, Церква дозволяє. Якщо просто, як протизаплідний засіб = недовіра Богові, тоді не можна.
    Олю, але ж то не аргумент. Не обов'язково бути хворим, аби хоч частинно зрозуміти хворого. А повного розуміння не має ніхто, тим більше сам хворий.

14. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Я вас люблю але ви самі себе в кут загнали дописом з попередньої сторінки.

Але коли закидають що мами не розуміють плануючих, то хочу запитати - а ваш лікар також не може мати дітей і тому вас розуміє і ставиться до вас уважно?

А он я не знаю що б я зробила якби була неплідна але знаючи себе можу сказати що була б покірна своїй долі.

15. NikaLovely

NikaLovely Well-Known Member

Якщо сім'я ставиться до абсолютно всіх ембріонів, як до своїх дітей з самого моменту запліднення і не допускає навіть думки про те, щоб не виносити і не народити їх всі, хіба в їхньому щирому бажанні є гріховність? Якщо не має більше жодного варіанту, наприклад, в жінки відсутні труби? Хіба ЕКЗ в даному випадку не можна розглядати як сукупність лікувальних дій?

16. Галюся

Галюся Well-Known Member

погоджуюся на 100%. я вже писала про це вище, є дуже багато різних факторів, які підштовхують пару до ЕКЗ. відсутність труб, яйників, овуляції... та ще повно всього.. якщо ЕКЗ це єдинй спосіб пізнати дар материнства, то жінка йде на це і не вагається.
    я захоплююся тими людьми які говорять що без вагань би взяли дитину на всиновлення. для мене дуже важко на це зважитися... можливо через вік, можливо через те що знаю, що можу завагітніти і виносити свою дитину, але не можу думати про всиновлення. не можу і все.

17. terezka

terezka котяка-вишивака

аналогічно, не побачила жодної людини, що не може мати дітей, і при цьому категорично проти ЕКЗ:sad: І живе з усиновленими дітьми. Хотілось би почути їх аргументи.
    Бо коли у є одна-дві дитини, спроба зрозуміти тих, хто не може їх мати природнім шляхом - практично не можлива. Це два береги, які ніколи не зійдуться.

18. Un.Known

Ні, Марусю, я думала про той попередній, пишучи другого.

Не все так однозначно, чорно-біло. Я усвідомлюю, що ЕКЗ - неправильно, але моїй подрузі більше потрібна моя підтримка, ніж моя критика.

Он я з Занудкою погодилась, що радше б дитину всиновила, а зовсім недавно писала, що всиновлення не для мене - але це у моєму випадку, при тому, що маю власних дітей. А якби їх не було...

19. Liliyah Romanova

Про виняткові ситуації треба радитися із духівником. Позиція сім'ї "ми вважаємо" буде некоректною, бо вони є особами зацікавленими. Повинні таким чином вислухати третю особу - духівника чи пароха наприклад, і сприйняти його пораду, щодо конкретного випадку, як Божу волю.
    Із такими питаннями - до біоетиків.
    Але ж це зовсім не означає, що вона чинить правильно.

Товчення води в ступі. Як на мене, найбільше нерозуміння якраз із протилежного боку. Вже такими тут черствими та нерозуміючими зробили жінок, які мають дітей, що аж дивно. Якщо жінка має дитину, то вона автоматично отримує камінне серце й уже не здатна розуміти нікого, хто має біду??
    Я вже писала раніше в інщій темі, повторю тут. Відколи маю чудо, то щодня згадую дівчаток, котрі мене просили за них молитися, аби їм Господь послав чудо. І саме очі мого сина мені нагадують, що треба молитися. Саме про чудо від Бога.

20. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

Років 7-8 тому я була такою людиною. Лікарі казали що завагітніти буде дуже важко (склерокистоз яйників), що потрібно буде лікуватись довго і нудно, і невідомо чи це щось дасть. Я відмовилась від гормонального лікування, попередила свого майбутнього чоловіка, що цілком можливо дітей у нас не буде. Разом вирішили, що краще тоді взяти на виховання сироту. Підставою була не стільки релігійність, скільки переконаність в тому, що не природні способи рано чи пізно вилізуть боком. Сталось інакше, з чого ми звичайно раді, але були цілком готові і до іншого розвитку подій.