Українці за кордоном і мова

Тема у розділі 'Що у світі чувати?', створена користувачем AilataN, 17 Лютий 2013.

1. tinkaKris

tinkaKris Just do it!

Відповідь: Українці за кордоном і мова

Ви так влучно підкреслили))) я теж з таким стикалась :xaxa::xaxa:

На рахунок італійців, маю тітку в Італіі яка там більше 20років, коли вона тут , то говорить виключно украінською без акценту набутого, і слова "ліві" не проскакують.
    Не знаю чи то так в неі підсвідомо чи сама старається.
    І всетаки погоджусь з тим, що писали дівчата, в кожного своі унікальні мізки :) які по своєму сприймають іншу мову, і може хтось на "автоматі" набирається і говорить ці слова, а хтось аналогічно хоч і вивчив іншу мову, але в своій категорично не змінюється.

2. Corena

Corena Кулінарна муза 2013

а як місцевим розказуєте про свою батьківщину, теж кажете у "них там" ? :)
    а можна ж "у нас в україні", "у нас в німеччині" ;).
    принаймні я так говорю, маючи на увазі львів і своє рідне місто, "тут в нас" і "там в нас".

3. Almariel

Almariel Well-Known Member

так, звичайно, залежить з ким говорю: коли з батьками по скайпу, то кажу "у нас в Німеччині", коли з німцями - "у нас в Україні".
    навіть не так, з батьками кажу просто "у нас" або "тут", не додаючи "в Німеччині", але маючи на увазі саме це.

4. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

Не знаю, я нарізі кажу тут у Польщі. А як полякам розповідю щось про Україну, чи про Львів, то кажу у нас, бо воно мені рідне і я взагалі тішуся, що ми зі Львова, горда з того і тому воно буде завжди наше )

5. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Угу... ми також так говоримо. що мала робить? бавиться айподом. Але, коли вони беруть айфон, то говоримо - бавиться телефоном, або має мій телефон.
    А я люблю казати компутер, то так файно і смішно.
    також може бути... пончик мені зразу пригадує того чоловічка з Квіткового Міста, про якого Незнайко віршики складав. :)

---------- Додано в 16:55 ---------- Попередній допис був написаний в 16:53 ----------

Так точно. Кажу, та в них там в їхній Україні. :girl_crazy: (шютка)

6. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Таке можливо, якщо людина дуже хоче асимілюватися або має на меті влитися в мовне середовище з певною метою, наприклад вивчити мову.
    Коли я поїхала на півроку до Польщі, у мене теж не було ні душі для спілкування українською, але мови я не забула, тільки мелодику перейняла. Коли з батьками говорила, то перші кільк хвилин "співала" з польськими інтонаціями. Але за 6 місяців нічого не забула. Так що то індивідуально, знову ж таки.
    Та то теж пасує до теми.
    Казав наш знайомий, що гроші людині завжди легше рахувати рідною мовою. І мушу сказати, що в мене то чиста правда. Завжди ловлю себе на тому, що на касі гроші в думках рахую українською. Тоді точно знаю, не помилюся. ))
    То просто мозок перепрацьовується, то нормально, якщо є інтенсивна праця й перемикання між такою кількістю мов. Он перекладачам ООН після інтенсивної роботи кілька днів вихідних дають, щоби мозок не перенавантажувати. Але то умови екстремальні, тому порівнювати до звичайних трохи некоректно, якщо треба якусь закономірність вивести.

7. Daisy

Daisy Well-Known Member

І долари називаю рублями або гривнями.

8. Iablinska

Iablinska Well-Known Member

9. Liliyah Romanova

Відійду трохи від кулінарних термінів. А хулахуп і фітбол - яке оправдання у їх вживанні?

10. Маруся-мама

Ну, ми ж говорили про власні назви. Якщо це назва фірми, аля бренду, тоді напевне воно залишається "Хула-Хуп", а якщо просто обруч такий як ми мали за старих радянських часів, то я називаю обруч. Але хтось не любить коли того хупа називають обручем, бо обруч на голову одягається, аби волосся не падало в очі. :girl_haha:

11. Liliyah Romanova

Та ніби не говорили, якщо не врахувовати "Ас".
    Говорили все про загальні: пенкейки, чізкейки, брауні, маффіни (до речі, якщо вже так, то мафіни, бо за правилами правопису подвоєння не має бути).

А стікери куди? Теж якісь особливі, що мають бути саме стікерами?

12. Маруся-мама

Я не дуже, бо не маю словника. Але он Вікіпедія каже, що гімнастика таки з обручем. :girl_spruce_up:

---------- Додано в 18:35 ---------- Попередній допис був написаний в 18:34 ----------

На особливім клеЮ?:girl_crazy:

13. Liliyah Romanova

Уже був цей віршик на форумі, але так пасує до теми, що мушу додати.

14. Маруся-мама

15. Popi

Popi Well-Known Member

Дуже мені близька людина, вже 15 років в Англії і ні разу за цей період не була в Україні. в Англії її оточують всі національності крім наших рідних Українців (там не має ні одного знайомого Укр.). Українською спілкується раз (в кращому випадку) в тиждень, коли телефонує до рідних, звичайно щ обудучи в такому середовищі , стільки років, і дуже рідко розмовляючи Укр.мовою, у неї буде акцент, можливо часом і іноземне слово проскочить, але хіба Вона винна, хіба вона від того робиться гіршою, бо іноземні словечка вживає? Ні.

16. Зануда

Зануда Well-Known Member

Звичайно що ні, йдеться про "випендрьож", а не про такі ситуації, як ви описали.

Моя сестра жила в Канаді всього рік, але коли приїхали, то купили собі мікровейв :), а у нас стояла банальна мікрохвильова. :girl_crazy: То пройшло з часом, коли вона зрозуміла, що то кумедно.

17. Popi

Popi Well-Known Member

Модилюю ситуацію (вигадана , щойно придумала): їдуть (в маршрутці) дві панянки, одна розмовляє чисто Укр. друга ламаною Укр., перебирає всі англ. слова. Ви десь крайом вуха це все чуєте, а ще якщо Ви ту що не говорить укр. а вживає іноземні слова знаєте, а не бачили так років надцать і не знали що вона була за кордоном. Не вже більшість з нас не подумає про себе "випендрьож"? Може і подумає, тому межа між тим "випендрьожом" і дійсно не може інакше дуже тонка, і треба нам бути з тим обережно

18. Liliyah Romanova

Насправді, суть не в самій присутності слів. Усе відчувається по тому, ЯК людина говорить.
    Ми тут (в Канаді) між собою вживаємо англійські слова, щоби не перекладати якісь поняття (наприклад трасу називають "форован", а не чотириста першою), а водночас згадую свою знайому, яка постійно лайкає в українській мові, то там уже випендрьож. Ну, і на співрозмовника теж треба зважати. Не всі ж знають англійську.

19. lawyer

lawyer Member

а моя мама ще з дитинства такий "обруч" називає голігопом, хоч ніякого відношення до англ. мови не мала. такщо і таке слово в укр. мові є.

20. Liliyah Romanova

В українській мові нема. :pardon: