Читальний зал

У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік?

Posted by Bogdanka on 31 Березень 2011 відповідей - 946
  1. Bogdanka

Bogdanka Well-Known Member

Недавно, десь от-от буквально кілька днів тому Уляна Дідич, більш відома форумлянам як Ука, опублікувала у своєму жж http://uka-didych.livejournal.com/ пост з віршами Марійки Підгірянки, скромно описавши його

Вірші дуже гарні. Марійку Підгірянку я знаю з малесенької дитини. Мама і бабця дуже любили нам читати її вірші з книги "Ростіть великі".
    Зокрема, власне її вірш про маму, я пам'ятаю з дитинству сьогодні як одне з найгарнішого, що навчила вдома мамуся.
    Коментуючи пост Уки, я дописала їй до її підбірки віршів і свій, знайомий мені з дитинства.

Снилось мені ясне сонце,
    Що в небі світило.
    А то на мене рідна ненька
    Дивилася мило.

Снився мені легкий вітрик,
    Що пестить колосся,
    А то мені моя мама
    Гладила волосся.

Снилась мені ягідочка,
    Як мед солоденька,
    А то мене цілувала
    Мама дорогенька.

Снились мені ангелики,
    Що в рай мене несли,
    А то мами ніжні ручки,
    До серця притисли.

прокоментувала Уляна.

Далі ми ще спілкувались, і от що в кінці написала Ука, яку зацікавило те, що я писала куплет оригіналу про ангеликів.
    Я просто дуже горджуся тим, що я знайома з внучкою Марійки Підгірянки, поезію котрої читала своїй Софії ще коли вона була в материнській утробі. І так інколи нам життя підносить такі чи інші невеличкі сюрпризи, хотілося би частіше бути так приємно здивованою, хоч час від часу, навіть коли це доволі рідко, це дуже і дуже приємно.

До чого я це все написала?

Давайте ділитись в цій темі, що ми читаємо діткам на ніч, чим цікавляться наші діти, якими саме письменниками, поетами, що їм дається з радістю, як взагалі Ви привчаєте дитину до книжки, як розвиваєте любов до літератури і книги як таку. Адже в нашому зварйованому світі усе вже так перейшло на компютерно-технічний лад, що інколи здається, що дітям не так багато перепадає книгодрукованої продукції. Не знаю, як кому, а мені книжка дуже важлива, і у нас вдома дуже велика домашня бібліотека.

Ось такий настрій мала на створення теми, навіяний несподівано виявленим знайомством із правнучкою Марійки Підгірянки.

Більше віршів Марійки Підгірянки тут.

• Зе бест! Зе бест! x 1
  2. Ная

Ная Well-Known Member

Відповідь: У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік?

З Софією за кілька вечорів прочитали "Пеппі Довга Панчоха" і "Малий та Карлсон", хоч там багааато сторінок, дуже гарні книжки за оформленням і перекладом. Тепер читаєм "Діти з Гамірного" знову ж Астрід Лінгрен і в-цтва "Махаон", подобається теж.

3. Strekoza

Strekoza Well-Known Member

Відповідь: У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік?

Книжки Абабигаламаги є в державних книгарнях (Глобус, біля Галицького, на пр.Шевченка, на В.Великого) за найкращою ціною, так мені здається. Принаймі останньо купувала "Мед для мами" (теж дуже її любить малий, може просити читати 5 разів на день)), то на пр.Шевченка книжка була дешевшою, як в книгарні "Є". Також купувала дитячу енциклопедію в-ва Махаон в "Глобусі" - дешевше, як на гуртівні на Бузковій.
    Відносно Ашану - так, там справді дууже гарні ціни на книги, за винятком "Абабигаламаги", принаймі коли останній раз порівнювала. І бувають акції-знижки, як є хвилька часу, варто подивитись
    Якщо читаю малому і бачу русизми, помилки тощо, виправляю. Наприклад дуже зворушлива книжка "Найніжніші обійми у світі", в-во "Мікко", якщо не помиляюсь, м*яка обкладинка. На вік 2.5 роки - якраз, ілюстрації чудові, але текст не досконалий, редагую, як читаю

4. sofka08

sofka08 kasperjonoks

Відповідь: Іграшки? Іграшки! -2 (продовження)

Було у мого синочка нещодавно ДН, отримали ми багато подарунків. Серед них хочу порекомендувати 3 книжечки.
    Перші дві це книжки від А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА. Дуже якісні книжечки, надзвичайно гарні малюночки, і теж , що не мало важливо, досить гарні віршики, що в нас час, трохи важкувато знайти серед стількох різновидів книжок.

Друга книжечка, то більше для розвитку моторики. Суть книжечки така, що є 5 звіряток, які можна "садити" на різні автомобілі, розповідаючи дитині історії і казки. Надзвичайно мальовнича та і якісна книжечка. Мій малий годину може перекладати звірят по різним машинам, при тому я йому розповідаю, куди ця машина їде, що вона робить, який колір машини і т д.

Одним словом, рекомендую, думаю діткам ці книжечки сподобаються.

5. Almariel

Almariel Well-Known Member

ми в селі знайшли трансормер ще нашого тата. моя дитина розібралася за 2 рази, правда іграшка стара і трохи туго воно складається-розкладається. думаю, можете спокійно брати для свого сина трансформера.
    вам 2 роки і ще не маєте таких книжок?)) ми ще з 1,4 їх перечитуємо.
    їхні книги можна купувати ВСІ і всі дуже гарні.

6. sofka08

sofka08 kasperjonoks

ну в такому віці нам були цікаві зовсім інші книжечки, та і чесно кажучи не знала про їх існування. Та навіть, якби знала, то вважаю, що з такого віку ще зарано було нам особисто, можливо вам ні)

7. silvia

silvia Well-Known Member

нам цього в-ва книги не "пішли", до вподоби книги не з такими мультяшними картинками, а більш наближеними до реальних, і щоб побільше тварин, фруктів-овочів, предметів.

8. Almariel

то вам треба мого чоловіка в якості читача - він будь-яку дитину зацікавить віршиками))) то ми починали в 1,4, а конкретне зацікавлення прийшло десь 1,7: я читала віршик, а доця дещо показувала (наприклад, яка велика капуста біля Хуста росте, чи бабусин песик каже "гав" в кінці віршика, чи як грушка падає на голову всім).
    для мене головне в Абабигаламаги не картинки, а текст. бо іноді таке можна понавичитувати в деяких книгах, що хоч бери та свій текст туди вставляй замість надрукованого.

9. Tempernice

Tempernice Well-Known Member

І в нас наразі так само, книжки з мультяшними картинками, де важко вгадати персонажів зовсім не цікавлять малу. А там де можна легко впізнати тварини, фрукти, овочі ідуть на ура. На разі фаворитами є книжки-картинки на шнурівці "Відгадай-но"

Скупила вже всі книжки цієї серії, які могла знайти, шнурівки порозвязували, я розкладаю картинки на підлозі і прошу малу знайти яблуко, корівку, кицю, ананас, помідор і т.д. Вона обожнює той процес шукання загаданої картинки, бо потім я читаю їй віршик на обороті картинки, ну і я тішуся, що в памяті дитини вже більше 60 слів, яких вона ще не вимовляє, але вже дуже добре ідентифікує.
    Вже активно починає цікавитися казками, улюблені "Колобок", "Курочка ряба" і "Червона шапочка" скоро будуть зачитані до дір:)
    Мені книжки від А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА теж дуже подобаються, але нам ще явно час не прийшов. Думаю, як підросте, то теж зацікавиться

10. sofka08

sofka08 kasperjonoks

от і я про це, у віці 1,4- 1,8 нас цікавили зовсім інші книжечки, а в 1 рік і 11 місяців, коли його трохи прорвало на повторення слів, то почала шукати якісь гарні книги з віршами. А на 2 нам подарували ці 2 томи. Книги пречудові, як малюнки так і вірші.
    У нас дитина, поки тато не розповість казочку про "Червону капку" (так він називає шапку), спати не піде.

11. Натуля

Натуля Well-Known Member

А нам "Улюблені вірші" пішли тільки от цього літа. Антон категорично їх не хотів навіть роздивлятись. Це при тому, що ми багато читаємо. ДІмулік роздивляється всі книжки але ще не слухає хоча сам їх іноді "читає".

12. Usmishka

Usmishka Well-Known Member

Від 1 року супер від Абабигаламаги - Абетка,
    бо Улюблені вірші трохи "доросліший" формат, імхо. Мої правда з 1,5 року любили обидвоє, але мої діти - фанати віршів)

13. нталька

нталька Well-Known Member

У нас книжка з "Улюбленими віршами" ще від старшого, і, оскільки, зовсім дитячі книги десь пороздавані, а нових не купили ще, то почали ми з мацьопою цю книжечку читати-роздивлятись. По кілька віршиків. Вибираю. Інколи малявка зі мною разом "читає", інколи мовчки слухає, сторінку роздивляється, рухає. Найскладніше тут не випустити ту книгу з рук, бо ж таке важке як впаде на дитину. ))
    Не чекатиму до року, щоб дитина "доросла" до книжок. Ну, любить же вона, щоб до неї говорили, любить чути мову, а інколи забракне ідей про що поговорити - тут віршики і допомагають. І старшому кажу, як не знаєш що малявочці сказати - розказуй віршик. :)

14. invisible

invisible Well-Known Member

Дівчата, а де можна найвигідніше купити книги Абабагаламага? Чи то в Неті десь замовити? Моя мала дуже полюбила книжечки розглядати.

15. Almariel

в них є рекомендована ціна, яку можна дізнатися на оф сайті. але якщо пошукати по книгарнях, то можна і дешевше купити. (конкретно не скажу - бабуся купувала у Черкасах десь на 20% дешевше, ніж рекомендована ціна. хоча я не розумію, як таке може бути)

16. Corena

Corena Кулінарна муза 2013

у львові мені траплялось найдешевше у книгарні ім.Т.Г. Шевченка. різниця з приватними книжними магазинами складала до 40 грн на де-які примірники.
    на стафі теж є такі ціни, але ще +доставка

17. olangel

olangel Well-Known Member

в Ашані дуууже класні ціни на книжки!
    Ось цю наприклад http://bukva.ua/catalog/browse/1475/1/296779 митам купили за 51 грн

18. Talya

Talya Well-Known Member

я в літері "Мед для мами" як побачила за 90 грн, то :khomyak:

19. olangel

olangel Well-Known Member

Ми там зараз багато книжок купляєм...
    Сподобалась мені серія дитячихкнижок Трейс Мороні
    Друзі
    Бабусі і дідусі
    і ще пару книжок з тої серії, дуже гарні, то там я купляла по 25 грн ;)

20. Відповідь: Іграшки? Іграшки! -2 (продовження)

До речі, дуже всім рекомендую! Це одна з наших улюблених книжечок, дуже багато цікавих повчальних історій + віршики і трошки творчих завдань. І ілюстрації мені теж дуже подобаються, вже не пригадаю за скільки її придбала, але точно дорожче ніж за 50грн, за таку книгу то просто смішна ціна. Дівчата, купіть, не пожалієте.

21. ZaKohana

ZaKohana New Member

Плюсуюся до Долоньок. Дуже гарна книжка!! Якщо не терміново з купівлею, можна у травні на дитячому форумі купити.