Читальний зал

У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік?

Posted by Bogdanka on 31 Березень 2011 відповідей - 946
  1. Bogdanka

Bogdanka Well-Known Member

Недавно, десь от-от буквально кілька днів тому Уляна Дідич, більш відома форумлянам як Ука, опублікувала у своєму жж http://uka-didych.livejournal.com/ пост з віршами Марійки Підгірянки, скромно описавши його

Вірші дуже гарні. Марійку Підгірянку я знаю з малесенької дитини. Мама і бабця дуже любили нам читати її вірші з книги "Ростіть великі".
    Зокрема, власне її вірш про маму, я пам'ятаю з дитинству сьогодні як одне з найгарнішого, що навчила вдома мамуся.
    Коментуючи пост Уки, я дописала їй до її підбірки віршів і свій, знайомий мені з дитинства.

Снилось мені ясне сонце,
    Що в небі світило.
    А то на мене рідна ненька
    Дивилася мило.

Снився мені легкий вітрик,
    Що пестить колосся,
    А то мені моя мама
    Гладила волосся.

Снилась мені ягідочка,
    Як мед солоденька,
    А то мене цілувала
    Мама дорогенька.

Снились мені ангелики,
    Що в рай мене несли,
    А то мами ніжні ручки,
    До серця притисли.

прокоментувала Уляна.

Далі ми ще спілкувались, і от що в кінці написала Ука, яку зацікавило те, що я писала куплет оригіналу про ангеликів.
    Я просто дуже горджуся тим, що я знайома з внучкою Марійки Підгірянки, поезію котрої читала своїй Софії ще коли вона була в материнській утробі. І так інколи нам життя підносить такі чи інші невеличкі сюрпризи, хотілося би частіше бути так приємно здивованою, хоч час від часу, навіть коли це доволі рідко, це дуже і дуже приємно.

До чого я це все написала?

Давайте ділитись в цій темі, що ми читаємо діткам на ніч, чим цікавляться наші діти, якими саме письменниками, поетами, що їм дається з радістю, як взагалі Ви привчаєте дитину до книжки, як розвиваєте любов до літератури і книги як таку. Адже в нашому зварйованому світі усе вже так перейшло на компютерно-технічний лад, що інколи здається, що дітям не так багато перепадає книгодрукованої продукції. Не знаю, як кому, а мені книжка дуже важлива, і у нас вдома дуже велика домашня бібліотека.

Ось такий настрій мала на створення теми, навіяний несподівано виявленим знайомством із правнучкою Марійки Підгірянки.

Більше віршів Марійки Підгірянки тут.

• Зе бест! Зе бест! x 1
  2. Donata

Donata Active Member

Відповідь: У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік?

в енциклопедіях "Що, де коли", "Хочу все знати", "Як, звідки, чому", серія з 3-х томів, невеликого формату, вони були жовтого, голубого та червоного кольору. Єдине, що випуск 2008р. В нас багато Махаонівських енциклопедій, вони барвисті, цікаві, але русизмами грішать. Всі наші мають 3-4 роки, сподіваюсь дуже, що зараз ситуація змінилась.

маю питання, нам потрібен добрий орфографічний та тлумачний словники, які порадите? Може хтось з філологів підкаже

3. Пупсик

Пупсик Well-Known Member

Відповідь: У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік?

Не знаю чи давали вже це посилання. Якщо так, то продублюю.

Дууже гарний проект Читанка http://chytanka.com.ua/static/546.ukr.html. Знайшла на сайті багато книжечок з мого дитинства і такі спогади гарні від тих малюночків і текстів, які такі знайомі і дорогі серцю. Сподіваюсь комусь ця інформація стане корисною.

4. Arctica

Arctica Енергійна жіночка

Не пригадую, чи вже ділилися своїми враженнями про цю книжку. Купила її для Данилка приблизно 2 роки тому, але вона і дотепер є однією із наших улюблених.
    Коротко про зміст книжки:
    Прудник, С. Якби ти був добрим: казки : для дошк. та мол. шк. віку / С. Прудник ; худож. О. Демчак. - Львів : Аверс, 2009. - 40 с. : ілюстр.
    Дуже цікава і повчальна книжка, рекомендую.

5. бусинка

бусинка New Member

Одна з наших улюблених - повчальні і цікаві історії від рожевого зайця Наталки Малетич «Про Зайчика-Забудька та інші історії» в-ва Грані-Т
    Книга є переможцем конкурсу на найкращі твори для дітей «Золотий лелека»

6. Corena

Corena Кулінарна муза 2013

зі мною те саме, постійно в книжках цього видавництва зауважую русизми, це стосується не лише дитячої літератури.
    в нас помітила закономірність - книжки абабагаламага не випускаємо з рук, всі інші видавництва, навіть з дуже цікавими історіями-віршиками в 90% ігноруються дитиною.
    ну для себе я то розумію, що висока якість поліграфії, приємний вигляд, художні малюнки, цікаві і для дорослих, добірна поезія. от і дитина якимось шостим чуттям обирає саме книги цього видавництва.

7. AilataN

AilataN жива

Ми вже кілька років читаємо "Веселу абетку"
    http://abetka.ukrlife.org/chytanka.html
    це перед сном, з тф. Виключаємо світло і книжку нема як читати.
    Особливо Маруся полюбляє http://abetka.ukrlife.org/oberemok.htm Віру Оберемок.
    А ще там є Муха -Цокотуха http://abetka.ukrlife.org/cokotuha.htm і Мийдодір http://abetka.ukrlife.org/myidodyr.htm на укр мові.

8. Donata

Donata Active Member

напишу тут, бо в посиденьківську бібіліотеку ніхто не заглядає щось. Шукаю "Детектива Ниточку" Ґжеґожа Касдепке (серія з 3-х книг), може хто може позичити\підказати де купити (в неті не можу замовити, немає на складі)

9. SoLana

SoLana Well-Known Member

Моєму Сашкові дуже сподобалась книга Олександра Гавроша "Розбійник Пинтя у Заклятому місті". Для середнього шкільного віку. Це перша в українській літературі казкова хроніка, заснована на реаліях українських народних казок Карпатського регіону.

10. Arapeta

Arapeta Well-Known Member

Ой, наша улюблена книжечка була. Ми брали такі дві (є ще продовження) у Обласній бібліотеці на Винниченка 1. Дуже легко і цікаво нам ця книжечка пішла.
    А улюбленими все ж лишаються книжечки про "Капосного вовчика"

11. DivineVanGate

DivineVanGate Member

Раджу купити книгу Джейн Хіссі "Пригоди Ведмедика та його друзів". Англійська письменниця та ілюстратор. Дуже класна книга. Шрифт великий, підійде діткам, котрі починають читати. Переклад грамотний. Детальніше про книгу тут

І раджу купувати в Ашані. Всюди ця книга 80 грн, а ми придбали за 62. А ще помітила, що книги в Ашані дешевші, ніж у книгарнях чи навіть на книжковому форумі

---------- Додано в 21:47 ---------- Попередній допис був написаний в 21:43 ----------

Аналогічно, особливо "Улюблені вірші" 2 томи і "Мед для мами"
    Сама дуже люблю розглядати їхні малюнки на задньому плані і різні дрібнички.
    А от малюнки з Казок(всі 3 томи) справжні шедеври, як репродукції картин:girl_curtsey:

12. Corena

++++ то наші найулюбленіші :)

13. Almariel

Almariel Well-Known Member

а правда, що там вірші повторюються деякі?

14. Мар'яся

Мар'яся Moderator Команда форуму

щойно глянула - 6 віршиків повторюються (4 розвороти), то несуттєво абсолютно.

15. WEDLADY

WEDLADY Well-Known Member

Дівчата, а може хтось знає де у Львові можна придбати "Улюблені вірші" (обидва томи видавництва "Абабагаламага")?

16. Corena

книгарня "Є", а ще бачила на просп. Шевченка в магазині "Ноти" за дуже привабливою ціною. ми брали в ашані, але чула, що зараз там нема.

17. napoleona

napoleona Well-Known Member

є, але 1 том 99грн

18. DivineVanGate

DivineVanGate Member

У другому томі повторюються деякі вірші, які є надруковані у ''Бешкетних віршах'', але, як писала Мар'яся, це не суттєво, бо там і так багато цікавих віршиків. А ще до першого тому в нас диск з озвучкою віршиків є. Дуже класний, ми в машині любимо слухати:)
    Я раніше Абабу брала в нашоі Zaderushkи, може вона ще займається

19. Ірка-Шкірка

Ірка-Шкірка Well-Known Member

Наш хіт останнім часом (3 роки дитині) - Пригоди песика та киці, Чапек, видавництво Махаон. Написано простою мовою, ситуації цікаві, дитина слухає і розуміє. Читаємо вже кілька місяців.
    От щойно знайшла такий мультик, треба буде показати малявці :)

До речі, гарних книг дитячих саме для нашого віку (три-чотири роки) дуже мало є на ринку, купа перекладів неякісних, мова якась штучна, так не говорять... От скажімо "365 історій на ніч", видавництво Країна Мрій. Взагалі не пішло. Тексти якісь дивні, почитаєш одну казку - виникає думка в голові ... ну і що?.. :) І дитина не в захваті. І вчора в книгарні того ж видавництва ще якісь перекладені видання дивилась - те саме.

Зате натрапила на серію "Найкраще-дітям" видавництва Майстер-Клас. Купила Троє поросят, чудовий текст (зацініть: "Цілісіньку ніч нипав лютий вовчисько довкола хатинки" :) та відмінні ілюстрації. Вчора кілька разів прочитали, доця слухала з задоволенням і просила ще.

Бачила різні російські рейтинги дитячих книжечок, там є класна серія "Про Сашу і Машу", це переклад нідерландської письменниці Анні Шмідт «Йип и Яннеке». Також є суперова серія про ведмедика Паддінгтона англійця Майкла Бонда. Дуже рекомендують ці книжечки. Ніхто не бачив таких українських видань? Якщо не знайду українською, куплю російською, буду перекладати по ходу.

20. SoLana

SoLana Well-Known Member

Моїй меншій "мандаринці" дуже подобається, коли я їй читаю книжечку Наталії Чуб "Долоньки", в-ва Пелікан. Їй подарували на 2 рочки, був період, що вона практично не "випускала її з рук"

21. Pobigaychyk

Pobigaychyk Member

як на мене - також. Снігову королеву мій старший досі без інтузіазму слухає.
    Улюбленими віршами я дуже задоволена, ніколи не думала, що мій син любить вірші, а ці щовечора читаємо вже 1 рік. А 100 казок на наступний рік точно на форумі куплю, бо для старшого зажала грошенята, але вони того варті.