Читальний зал

У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік?

Posted by Bogdanka on 31 Березень 2011 відповідей - 946
  1. Bogdanka

Bogdanka Well-Known Member

Недавно, десь от-от буквально кілька днів тому Уляна Дідич, більш відома форумлянам як Ука, опублікувала у своєму жж http://uka-didych.livejournal.com/ пост з віршами Марійки Підгірянки, скромно описавши його

Вірші дуже гарні. Марійку Підгірянку я знаю з малесенької дитини. Мама і бабця дуже любили нам читати її вірші з книги "Ростіть великі".
    Зокрема, власне її вірш про маму, я пам'ятаю з дитинству сьогодні як одне з найгарнішого, що навчила вдома мамуся.
    Коментуючи пост Уки, я дописала їй до її підбірки віршів і свій, знайомий мені з дитинства.

Снилось мені ясне сонце,
    Що в небі світило.
    А то на мене рідна ненька
    Дивилася мило.

Снився мені легкий вітрик,
    Що пестить колосся,
    А то мені моя мама
    Гладила волосся.

Снилась мені ягідочка,
    Як мед солоденька,
    А то мене цілувала
    Мама дорогенька.

Снились мені ангелики,
    Що в рай мене несли,
    А то мами ніжні ручки,
    До серця притисли.

прокоментувала Уляна.

Далі ми ще спілкувались, і от що в кінці написала Ука, яку зацікавило те, що я писала куплет оригіналу про ангеликів.
    Я просто дуже горджуся тим, що я знайома з внучкою Марійки Підгірянки, поезію котрої читала своїй Софії ще коли вона була в материнській утробі. І так інколи нам життя підносить такі чи інші невеличкі сюрпризи, хотілося би частіше бути так приємно здивованою, хоч час від часу, навіть коли це доволі рідко, це дуже і дуже приємно.

До чого я це все написала?

Давайте ділитись в цій темі, що ми читаємо діткам на ніч, чим цікавляться наші діти, якими саме письменниками, поетами, що їм дається з радістю, як взагалі Ви привчаєте дитину до книжки, як розвиваєте любов до літератури і книги як таку. Адже в нашому зварйованому світі усе вже так перейшло на компютерно-технічний лад, що інколи здається, що дітям не так багато перепадає книгодрукованої продукції. Не знаю, як кому, а мені книжка дуже важлива, і у нас вдома дуже велика домашня бібліотека.

Ось такий настрій мала на створення теми, навіяний несподівано виявленим знайомством із правнучкою Марійки Підгірянки.

Більше віршів Марійки Підгірянки тут.

• Зе бест! Зе бест! x 1
  2. Ligymunka

Ligymunka Cлiнгoкoнcультант

Бачила в церкві Ольги і Єлизавети на привокзальній

• Оптимістично Оптимістично x 1
  3. Wildcat

Wildcat Well-Known Member

@Мар'яся я купила збірку від Махагона там і Шарль Перо і Андерсен, Грімм, Гауф, дуже якісна, гарні ілюстрації, називається "Велика книга казок"

• Корисно Корисно x 1
  4. Wildcat

і я таку дуже хочу!!! може бачили десь то підкажіть)

Ми зібрали дуже багато книжок від пегаса, тих казочок, якщо чесно то мені не подобається трошки тест, приходиться самій підправляти в процесі читання, але малий за ними пропадає, а ще почали збирати колекцію казочок-картонок від Школа Харків, там значно кращі тексти і ілюстрації але і ціна вища(((
    Дуже гарна книжечка для малюків "Баранчик Рассел і Різдвяне диво", але я також заміню Санту на Миколая коли читаю)

• мімімі мімімі x 1
  5. lovikyou

lovikyou Well-Known Member

Ту книгу вже більше не друкують. ...

Надіслано від мого LG-E455, використовуючи Tapatalk

6. Wildcat

@lovikyou щойно купила на клумбі, пише дівчинка що останню у неї забрала, вона прямо з видавництва їх купувала, тому я щасливенька)

• Подобається Подобається x 1
    • мімімі мімімі x 1
  7. lovikyou

lovikyou Well-Known Member

Заздрю Вам ;)

8. Leditanya

Leditanya Well-Known Member

Я сьогодні не втрималась і купила малому всі три частини Мумі-тролів Туве Янссон. Ми вже першу частину дочитуємо через рідер. Але то не те )))) Тримати книгу в руках значно приємніше.

• Подобається Подобається x 2
  9. Nastynya

Nastynya Well-Known Member

Я в дитинстві мала книжку про Муфтика, Мохобородька та Півчеревичка- Ено Рауд на українській мові, то дуже мені сподобалась. Купила тепер своїй малій, то теж читали цілий місяць(не рахуючи днів у бабці), навіть на відпочинок брали) Ще хочемо Незнайку почитати і Карлсона

• Інформативно Інформативно x 1
  10. mazepynka

mazepynka Well-Known Member

"Чарівник Смарагдового міста", "Урфін Джюс і дерев'яні солдати" та ін частини з цієї серії Олександра Волкова можете ще почитати ( я в дитинстві декілька разів то все перечитала) - дуже цікаво))

• Корисно Корисно x 1
  11. Burchenyatko

Burchenyatko Well-Known Member

Ой, Ви мені цим дописом так мое дитинство нагадали! Аж просльозилася...:oops:
    Книги з дитинства, перечитані мною незлічену кількість разів))) Правда в мене вони були на російській мові.
    А ще можу порадити, в кого дітки вже трохи старші, - "Тім Талер або проданий сміх" Джеймса Крюса. Дуууже цікава)

12. Burchenyatko

Burchenyatko Well-Known Member

А що порадите для малюка півтора року?
    Мій малий страшенно любить щоб я йому читала. Зранку встае, книжечок притягне в ліжко, і треба читати. То так кумедно виглядае, особливо як починае моститися-товктися в мене на колінах)))
    Навіть листівки з його ДН не викидувала, бо ж носить іх щоб ті віршики йому перечитувати)))
    Наразі книжечок повно, в основному картонки, або такі "м'ягенькі". Приз симпатій в нього покищо Чуковський) Ще не всі ми маемо, але Мойдодир, Телефон, Тараканіще і Краденое сонце завдяки Павлику я вже знаю напам'ять))) Інші з віршиками на різну тематику вже потрохи приідаються.
    Мені ж уже не терпиться якісь типу історіі йому почитати, але чи то не зарано? Подобаються мені книги з віршами від А-ба-би, декілька великих вивчила напам'ять щоб йому розповідати. Але ще такі книги не наважуюся купляти, бо боюсь, що сторінки його "читання" довго не витримають...
    То що ще е гарного для таких мацьопиків? (Колобок, Ріпка, курочка Ряба, Рукавичка і т.п. читані-перепрочитані-перерозказані вже стільки разів, що вже не цікавить зовсім)
    І з якого віку ви почали діткам читати щось "серйозніше"?

13. Rosynka

Rosynka Well-Known Member

Розповіді зарано ще, дитина не встежить за сюжетом :) для таких мацьоп популярна дуже Абетка картонна Абабигаламаги, ще "Лапи і хвости" гарна, там і вірш, і розповідь.

14. Dominika

Dominika Well-Known Member

Ми хоч і молодші від вас (1 рік і 1 міс), але я вже читаю трошки прозу малому. Погоджуюсь, що
    але це не означає, що читати не треба. Якраз навпаки...Особливо якщо малятко любить цю справу. Мій також зранку одразу хапає книжки і тицяє мені)))
    може ви мали на увазі Видавництво Старого лева? Якщо так, то дійсно гарна книга для маляток.
    А цієї вже немає в продажу(((
    З прози можу порекомендувати:
    Як полюбити павучка
    Нескладний текст і гарні малюночки...
    І ще від ВСЛ
    Біла, Синя та інші
    Теж небагато простого тексту і милі малюнки. Мій малюк дуже любить все про котиків, може тому нам ця книга пішла на "ура"

15. Akina

Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

О, якраз взяли таку в бібліотеці - Владу досить сподобалася, читали вже декілька разів.
    А таку мали - не пішла нам зооовсім - передарували :girl_haha:
    Ми читали паперові книги (ті ж Улюблені вірші) з 1 року. Якось я зразу пояснила що книжки не можна мнути і скубти і Влад був досить акуратний (іноді міг звичайно випадково занадто різко смикнути за сторінку і трохи помнути чи надірвати, але загалом всі наші книжки лишилися в досить доброму стані).
    Ну і щось типу "Сплета" в 1,5 запросто можна читати вже.

А ще я про своє - взяли ми отаку в бібліотеці
    тааак мені сподобалася! А Влад взагалі любитель енциклопедій.
    Але їх вже ніде немає, не видають тепер.:sad: А в тій серії ще і про техніку є книжка.

Де б такі знайти? Може хто має бв - з радістю відкуплю :girl_yes:

16. Almariel

Almariel Well-Known Member

та чого, в абабигаламаги теж гарна абетка))

17. littlebird

littlebird Well-Known Member

Моєму синочку дуже подобались ( та ще і досі часто приносить почитати) Пожежна машина Леона Для хлоп'яток: Пожежна машина Леона (серія "Картинки для дитинки") :: Книготорговая фирма «Пилигрим»
    Від ВСЛ "Чап-чалапу, гусоньки", "Лугова лічилка". Це все віршики.
    З останніх і вже більш "доросліших" - "Різдвяна історія для малят"[​IMG]
    "Літачок-рятівничок"
    Ще вірші "Бабусина господа"
    Замовляла через нет. Коли прийшла і я її прочитала, думала, що сину не сподобається, бо віршики досить складні. Але ні, дуже любить її. Ходить і свм собі віршики вже розказує)
    Ну "Мед для мами" ще досі читаємо, правда вже рідше просить саме її.
    Загалом, синочку кожна нова книжка цікава.

• Погоджуюся Погоджуюся x 1
  18. Almariel

чи знаєте книжечки з гарними колисковими? бажано з нотами.

19. mazepynka

в магазині "Ноти" на проспекті Шевченка є окремий стелаж з різними пісенниками (дитячими-дорослими) - можна вибрати щось.

• Не подобається Не подобається x 1
  20. Almariel

а так щоб онлайн?

21. mazepynka

Онлайн не підкажу(

Згадалися ще мої улюблені з дитинства книжечки Грицька Бойка та Платона Воронька:

[​IMG][​IMG]

Вкладення:

Останнє редагування: 24 Січень 2016