Читальний зал

У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік?

Posted by Bogdanka on 31 Березень 2011 відповідей - 946
  1. Bogdanka

Bogdanka Well-Known Member

Недавно, десь от-от буквально кілька днів тому Уляна Дідич, більш відома форумлянам як Ука, опублікувала у своєму жж http://uka-didych.livejournal.com/ пост з віршами Марійки Підгірянки, скромно описавши його

Вірші дуже гарні. Марійку Підгірянку я знаю з малесенької дитини. Мама і бабця дуже любили нам читати її вірші з книги "Ростіть великі".
    Зокрема, власне її вірш про маму, я пам'ятаю з дитинству сьогодні як одне з найгарнішого, що навчила вдома мамуся.
    Коментуючи пост Уки, я дописала їй до її підбірки віршів і свій, знайомий мені з дитинства.

Снилось мені ясне сонце,
    Що в небі світило.
    А то на мене рідна ненька
    Дивилася мило.

Снився мені легкий вітрик,
    Що пестить колосся,
    А то мені моя мама
    Гладила волосся.

Снилась мені ягідочка,
    Як мед солоденька,
    А то мене цілувала
    Мама дорогенька.

Снились мені ангелики,
    Що в рай мене несли,
    А то мами ніжні ручки,
    До серця притисли.

прокоментувала Уляна.

Далі ми ще спілкувались, і от що в кінці написала Ука, яку зацікавило те, що я писала куплет оригіналу про ангеликів.
    Я просто дуже горджуся тим, що я знайома з внучкою Марійки Підгірянки, поезію котрої читала своїй Софії ще коли вона була в материнській утробі. І так інколи нам життя підносить такі чи інші невеличкі сюрпризи, хотілося би частіше бути так приємно здивованою, хоч час від часу, навіть коли це доволі рідко, це дуже і дуже приємно.

До чого я це все написала?

Давайте ділитись в цій темі, що ми читаємо діткам на ніч, чим цікавляться наші діти, якими саме письменниками, поетами, що їм дається з радістю, як взагалі Ви привчаєте дитину до книжки, як розвиваєте любов до літератури і книги як таку. Адже в нашому зварйованому світі усе вже так перейшло на компютерно-технічний лад, що інколи здається, що дітям не так багато перепадає книгодрукованої продукції. Не знаю, як кому, а мені книжка дуже важлива, і у нас вдома дуже велика домашня бібліотека.

Ось такий настрій мала на створення теми, навіяний несподівано виявленим знайомством із правнучкою Марійки Підгірянки.

Більше віршів Марійки Підгірянки тут.

• Зе бест! Зе бест! x 1
  2. tiramiska

tiramiska цинічна бандерівка

В Ашані були по дуже добрій ціні книжки видавництва Мікко, там теж дуже гарні великі ілюстрації і милі розповіді.

• Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  3. Tempernice

Tempernice Well-Known Member

Підтверджую, гарні історії, поступово скупили всі книги тої серії, що були в Ашані. Найбільш цікаві моїй дитині -"Щенятко, яке хотіло стати хмаринкою", "Як мишка на місяць літала", "Кенгуренятко Бамсі", "Для тебе і для мене".

4. Gloria Tempus

Gloria Tempus Well-Known Member

У віці 2-х років то була наша улюблена книжка, та й зараз читаємо. Віршики дуже легко читаються, хороші і картинки чудові.

Ми теж маємо 2 книги про Сплета ("Кіт на ім'я Сплет" та "Вдячний Сплет") теж нам гарно пішли. Великі малюнки і мало тексту, якраз для малеч, думаю, із півтора року піде. Кіт справді дуже добрий і позитивний.

Ще від ВСЛ малий знає віршики з "Чи є у бабуїна бабуся", дуже любить від Абабигаламаги "Абетку" (вже 2 роки її читаємо, тому всі вірші в нас обох у пам'яті).

І ще би рекомендувала книгу від В-цтва Країна Мрій "Міко. Нові друзі" (пише, що для 3-6 років), там не вірші, а розповідь. Але дуже добра книга, малюнки такі теплі і розповідь чудова. Тепер ще щось хочемо з цієї серії.

5. Haidee

Haidee Well-Known Member Команда форуму

Ми теж маємо дві книжечки від Міко - файні, але мають трохи мовних ляпів, тому, для кого це важливо, виправляйте в процесі читання:)

6. Raven

Raven Мама малятка

то всі мої племінниці читали, а зараз і моя мала любить ту книжку
    ще є "улюблені вірші", там просто шикарні ілюстрації

7. Dovgovoloska

Dovgovoloska New Member

а де можна купити такі книжечки?зацікавило, моїй донечці якраз минув рік, хотіла б купити..

8. Akina

Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

• Корисно Корисно x 2
  9. Mansikat

Mansikat Well-Known Member

Чиї дітки читають Пригоди ведмедика Паддінгтона? Для якого віку буде цікавою книга?

10. Colombina1982

Colombina1982 Well-Known Member

Прийшла з відгуком про книгу "Мій дідусь був черешнею", Анджела Нанетті, Видавництво Старого Лева. Це неймовірно тепла, зворушлива, добра, щемлива і часом дуже драматична історія про хлопчика і його дідусів і бабусь, батьків і домашніх тваринок. Я вперше сплакнула над дитячою книжкою, і, виявляється, не я одна. Надзвичайно гарно змальовано світ очима дитини, почуття, відносини між близькими. В мене було абсолютне відчуття того, що це не про італійську родину, а про стандартну львівську. Однозначно варто її прочитати, але, напевно десь з 9 років, бо книжка все ж зачіпає досить складні теми розлучення, хвороби, смерті.
    Ще два слова про "Матильду" Роальда Дала. В мене склалося враження, що Дал - троха садист і дітей не любить взагалі. На якій сторінці не відкриєш - дорослі дітей обзивають, фізично знущаються, ігнорують, зневажають і т.д. А вислови, вибачте мене.. перевернули моє уявлення про дитячу літературу )) Такий собі дуже чорний реалізм. Мені було неприємно навіть гортати книжку, тому своєму малому я її не запропоную.

Останнє редагування: 17 Квітень 2015
    • Подобається Подобається x 3
    • Інформативно Інформативно x 2
    • Корисно Корисно x 1
  11. Khrystik

Khrystik Хороша дівчинка :)

порадьте гарну книжечку з казками для дівчинки 2рочки. маємо окремі книжечки і одну збірку,нам подарували, але там трохи дурацькі малюнки і текст кострубатий писаний російськомовним автором. хочеться щось таке з гарними ілюстраціями і мовою

12. Олюнька

Олюнька Well-Known Member

до вашої колекції пасує "Сто казок" від Абабагаламага- там три томи, українські народні казки (для читачів віком від 2 до 102 років)

• Подобається Подобається x 2
  13. Akina

І я таке шукаю. Те що замовляла через інтернет - якесь паскудне таке :sad:
    Нам таке не підійде, бо Влад, як воно "візуал" - йому треба щось бачити бо інакше не стане слухати, а в тих "100 казках" мало малюнків :girl_sad:...
    Нам би таке щоб хоч щось малесеньке, але було практично на кожній сторінці намальоване. І в той же час текст "людський". Чи такого не буває і треба чекати поки доросте до книжок без малюнків :girl_haha:? Бо видавництва з якісним текстом чогось казок з малюнками мало випускають, а всілякі "Ранки", "Пегаси", "Пелікани" штампують казок багато різних, але текст і картинки бажають кращого... Ну і вибір казок для їхніх збірок м"яко кажучи дивує (Маша і Ведмідь, Вершки і корінці... наче немає кращих казок :dntknw:).
    Маємо трохи, вт.ч і таке
    то іноді можемо почитати, але тексти там - жееесть :girl_emo:, треба не читати а самій вигадувати. Малюнки великі на кожній сторінці але місцями :girl_nea:... діди в косоворотках москальських замість сорочок і звірі іноді якісь "непонятні"...
    Коротше печаль з тими казками... Тому ми переключилися на сучасні казки і історії (типу "Мед для мами", "Сплет" і т.д), бо "класики" толкової поки не знайшли.

Останнє редагування: 11 Серпень 2015
    • Погоджуюся Погоджуюся x 3
  14. нталька

нталька Well-Known Member

"Сто казок" Абабагаламаги ніби й чудові, але явно не для 2-річних діток. ( У нас вона є давно, але, на жаль, навіть старший, який любив читати і слухати змалечку не дуже її слухав. А вірші їхнього видавництва - супер!
    Ми купуємо зараз книжечки з окремими казками. Вибираю де гарно намальовано і написано казку.:) Та, трохи часу займає в магазині. :)
    Шкода, що зараз грані-т нема. Там такі хороші історії з малюнками були для дітей.

15. Akina

Я якраз недавно теж про таке подумала. Треба шукати окремі казки, а не збірку. Бо маємо навіть пару "картонок" від не дуже любимого мною "Ранку", то деякі казки досить непогані :girl_yes2:Бо в збірках зачасту "чортішо і збоку бантик". :girl_cray:

16. Khrystik

Khrystik Хороша дівчинка :)

ми маємо кілька книжечок, в тому числі казок, видавничого дому "Школа", серія Кращі українські та світові казки. досить симпатичні, малюнки і текст нормальний.
    Кетрін любить Рукавичку і Колобка. отакі
    2.jpg
    я думала пошукати збірку якусь хорошу, але ще докуплю решту казочок мабуть

17. Dominika

Dominika Well-Known Member

О, Ранок для мене тепер під забороною. Теж купила малому на майбутнє декілька картонок, "Мій перший словничок" в т.ч. То там помилок - "мама мія":girl_devil:купа кальки з російської. Фонарь замість ліхтар, наприклад...Більше їх книг брати не буду. На днях купила від ВСЛ книгу віршів "Татусева книга". Віршики там просто чудові
    Ще можу порекомендувати книжечку "Боні, маленька поні". купувала нещодавно на подарунок. То дівчинка була дуже задоволена нею.

18. Almariel

Almariel Well-Known Member

Отака гарна: вид-во Казка, "найкращі народні казки". Прекрасні зображення, текст на 4+ (абабагаламага має кращий)
    uploadfromtaptalk1439313652684.jpg

19. Akina

В мене не під забороною, бо ті ж перші словнички і ще деякі книжки (я тут писала декілька сторінок тому) таки варті уваги - ціна приємна і малюнки бувають непогані. Але дійсно треба уважно дивитися бо з українською мовою в них проблеми. Тому книжечки-картонки з віршиками від Ранку в нас в більшості не пішли - перекладені з російської з помилками і дуже кострубато.
    Згадала, маємо ще гарну книжку з казками, правда зимовими, тому зараз майже не читаємо, але хто таку десь раптом зустріне - беріть не пошкодуєте, на Миколая можна дарувати сміливо :girl_smile: Видавництво Країна Мрій "Казкова віхола".
    Дуже великі справжні "мальовані", в а не комп"ютерні ілюстрації на кожній сторінці і гарний текст. Але там всього 5 українських народних казочок
    [​IMG] [​IMG]

• Подобається Подобається x 3
    • Корисно Корисно x 1
  20. Mazerati

Mazerati Well-Known Member

Мені тут колись радили книжечку "Бабусина скриня" від ВСЛ. Дуже сподобалась моїй донечці. Тепер і я всім її рекомендую

21. lyubashka

lyubashka Well-Known Member

подарували нам [​IMG], моїм дівчатам(3 і 5) дуже подобається. "У цій книжці зібрані найвідоміші казки в світі, на яких виросло не одне покоління дітлахів. «Дюймовочка», «Гензель та Ґретель», «Осляча Шкура», «Кіт у чоботях», «Алі-Баба та сорок розбійників» — двадцять шість чудово ілюстрованих і цікавих казок! Для дітей дошкільного віку."