Тріщини сосків. Що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 11 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Ligymunka

Ligymunka Cлiнгoкoнcультант

Відповідь: Тріщини сосків. Що робити?

Ще трошки, тиждень -два і дитинка навчиться правильно захоплювати сосок. В мене і перша дитина так гарно прокусила була і малий теж, дотепер пам"ятаю, як підходив час годування, то я холодним потом обливалася, а як годувала, то аж ногою розмахувала, так сильно боліло.... А потім все внормувалося, тріщини погоїлися і вже вповні насолоджувалася прикладаннями мацьоп до грудей . Мені допомагав масляний розчин вітаміну А, досить швидко гоїлося, наносила між годуваннями, перед годуванням мила груди тепленькою водою :girl_yes:.

2. PanteraLviv

PanteraLviv Well-Known Member

заберіть накладки, з ними псується прикладання.
    мазі не допоможуть якщо неправильне прикладання.
    в першу чергу вам треба перевірити прикладання і добитись того щоб дитина добре захоплювала ареолу навколо соска, давати грудь лише у широко відкритий рот.

3. Raven

Raven Мама малятка

Моя дитина ще й з молоком мою кров ссала, а потім зригувала. В білому візку, в білих повзунятах то виглядало як дитина Розмарі. правильне прикладання +пурелан мене врятували.

4. ReyeN

ReyeN New Member

Вчора покликала спеціаліста з ГВ, таки неправильно прикладаю((
    Але правильно щось мені так і не дуже виходить поки що, але стараємось.
    Просто в мене малі соски і малі ореоли, і мала захоплює завжди всю ореолу, але виявляєть цього недостатньо в мому випадку, треба щоб ще більше захоплювала...

5. Akina

Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

Ой, як згадаю… І ми мали таку "радість". В мене були втягнуті соски (то в моїй сім'ї спадкове) і ще в пологовому медсестра так задумливо похитала головою, зітхнула але малого якось «причепила» до мене. На правильності прикладання не наголошувала, а я тим теж якось зразу не переймалася – смокче то й смокче. Коли нас виписували з пологового то на обох сосках я мала ще поки не тріщини, а такі ніби натертості чи мозолі. І вже вдома за 2 тижні один сосок зажив, а замість правого утворився такий «кратер» з рваними краями. Кожного разу як малий їв праву грудь мені було не те що боляче – я реально відчувала всі нерви від п’ят до вух, а Влад перші 2 місяці їв без перестанку. Мені тоді здавалося що краще б я ще 2 рази родила ніж оте болюче годування щодня.:8:
    Той «дірявий» сосок я перед годуванням промивала перекисом щоб розмочити засохлу шкірку, потім робила і ванночки з кори дуба, і алоє прикладала, і пуреланом мазала, і солкосерил в ранку вкладала... Але то геть не помагало – десь до 2 міс малого просто стало менше боліти, але сосок так і не заживав, а Влад і далі іноді зригував молоком з кров’ю. Врешті я на це плюнула і вирішила що нічим то лікувати більше не буду – і, о диво, за 2 тижні сосок сам почав затягуватися і в 3 міс був майже як новенький!:girl_claping:
    Првда він і зараз у мене трохи «дірявий» - з лівого молоко підтікає дуже рідко і хіба по краплині, а з правого «рененого» може цвиркати аж фонтанами. :smile:
    Так що всім хто має таке "щастя" - не здавайтеся, слідкуйте за прикладанням, а ранки врешті затягнуться і ГВ буде приносити тільки радість :girl_yes:

6. ReyeN

ReyeN New Member

Може комусь теж пригодиться, я була сьогодні в ПБ на Мечнікова - там роблять спеціальну процедуру для загоєння тріщин. Лікарка, що це робить, крім того ще каже чим мастити, чи що ще робити.
    В мене тріщини на обох сосках, на правому просто жахлива тріщина, мене там "обрадували", що правий буде заживати дооовго...(((

Поки що була лише 1 раз, конкретного результату немає, але піду ще завтра.

7. Supernatural

Supernatural Well-Known Member

На Мечнікова мені робили ніби Д'арсонваль (поки була там 3 дня в роддомі), вчили правильно прикладати дитину, зціджувати . Я мала незначну тріщинку, то мені реально допоміг Пурелан, хороший засіб (Бепантен та інші такого ефекту не давали, і він не шкідливий для дитини).

Останнє редагування: 19 Березень 2014
  8. Raven

Raven Мама малятка

маю той дарсонваль вдома, але реально пурелан поміг

9. Harmony

Harmony Member

неварто чекати що за два дні все загоїться, у мене пішов процес реального покращення коли я давала груди і переставала відчувати біль, дитина вчилась правильно захоплювати і пошкодженні місця *не натирались*, можливо на це знадобиться трохи часу бо деякі дітки поволі вчаться, але всеж таки вони ВЧАТЬСЯ в основному коли Ви їм показуєте як має бути правильно. Чесно кажучи моя мала довго вчилась, але день за днем ставало краще. Ви молодець що шукаєте вирішення цієї справи, бажаю успіху!

10. ReyeN

ReyeN New Member

моя порада всім хто стикається з такою проблемою - звертайтесь до спеціалістів! бо в кожного свій унікальний випадок...

моя помилка була в тому, що я запізно звернулась, тому довелось відлучати тимчасово від грудей, а пізно звернулась, бо читала форум, і чужий досвід про те, що все заживе за якийсь час і т.д. і терпіла...

зараз за порадою лікарки чи то медсестри з мечнікова (та, що робити процедури для сосків) тимчасово відлучила від грудей, то вже хоч по-трохи видно, що заживає принаймі одна грудь, зараз вже через раз не сціджую, а даю ту що "краща" малечі
    ну і паралельно активно мащу траумель С, пуреланом, інколи обліпіховою олійкою + багато повітряних ван)
    дуже сподіваюсь, що по швидше загоїться, бо боюсь, що при сціджуванні може молоко убувати...

11. PanteraLviv

PanteraLviv Well-Known Member

тріщини не зникнуть якщо не забрати головну причину тріщин, тобто неправильне прикладання. В першу чергу має бути правильне прикладання, а пурелани, повітрянні ванночки це вже допоміжні методи лікування тріщин.

ще можна солкосерил гель.
    від зціджування без прикладання кількість молока може зменшуватись, але не у всіх. Це залежить від індивідуальної особливості жінки.
    на скільки часу ви відлучили? як годуєте?

12. ReyeN

ReyeN New Member

2 дні сціджувала і взагалі циці не давала, потім 1 день давала через раз ліву цицю (вона в кращому стані), тепер ліву даю завжди, а праву сціджую... але помічаю, що мала не завжди лівою наїдається... приходиться інколи догодовувати... але сподіваюсь лактація згодом налагодиться в такій кількості як потребує малеча...

13. vanilia

vanilia Miracles are real

Відповідь: ГВ - ще один дар природи (2)

Дівчата, порадьте. Налагоджуємо наше ГВ. Одна грудь стала ну дуже боліти ще десь позавчора, коли мала її "бере". Я думала, може тріщинка або що. Оглянула і нічого не побачила. А болить дико. Та все ж даю. А сьогодні побачила в складочці тріщину (і то велику) і аж кровило. Бепантеном мазаю - не помагає. Чи то треба більше днів щоби пройшло? Давати дитині і дальше ту грудь? (ну сама розумію, що потрібно давати, це логічно) ))) Що робити аби швидше зажило? І в чому проблема? Сосок, вроді, захватує правильно...

14. Raven

Raven Мама малятка

грудь давати, бо так до лактостазу недалеко, а то гірше тріщин (з особистого)
    мазала пуреланом і бепантеном між годуваннями, головне дивитися, щоб дитинка гарно захоплювала

15. Amilada

Amilada Well-Known Member

Мені з бепантеном три дні заживало. Тепер коли пече сосок для профілактики ним мащу.

16. vanilia

Треба буде спробувати ще ним.

Та от, власне. не розумію звідки та тріщина, бо так як я бачу, то доня добре захоплює. Видно, я не дуже добре спостерігаю. Бо інакше би не було тієї тріщини.

---------- Додано в 18:49 ---------- Попередній допис був написаний в 18:47 ----------

Мені щось від нього не дуже легшає... Поки-що.
    З трьома старшими взагалі ніяких тріщин не було, як ото мене "угораздило" цього разу? )))

17. Raven

Raven Мама малятка

Його не потрібно змивати на годування, як бепантен.

18. vanilia

я і бепантен не змиваю :girl_blush2: Але він чи всмоктується чи що, - кудись дівається )))

19. Fleshka

Fleshka Well-Known Member

Мені бепантен, коли годувала ще Ромчика не дуже допомагав.
    Цього разу скористалась пуреланом. Гоїлось прямо на очах. Я з переляку, що буду довго і нудно з того вилазити, як колись, купила велицьозну банку. В результаті потім відпродала, бо аж стільки не знадобилось.

20. Багіра

Багіра Well-Known Member

в мене сильні тріщини були весь перший місяць, пи чому на обох грудях, мастила пуреланом і бепантеном (під останній краще заживає, але його таки бажано змивати перед годуванням)
    не знаю в чому причина, прикладався правильно, може через те що активний смоктун
    є окрема тема про тріщини, там багато порад є

---------- Додано в 20:10 ---------- Попередній допис був написаний в 20:08 ----------

а мені навпаки.. пурелан максимум зволожував, а бепантен трошки заживав
    маленького тюбика якраз стало на той місяць, ще й залишилося